Angst voor de tandarts

Author:
1994Haflinger
Posted:
di, 03/14/2017 - 20:54
Hallo

Ik ben hier nog niet zo lang maar heb erge angst voor de tandarts ondertussen al heel wat topics gelezen en nog steeds super angstig.
Ik zag dat ik bij mijn onderste voortanden enorme teruggetrokken tandvlees had :( kan je hier zelf ook wat voor doen of moet je hiervoor naar de tandarts?
Hopelijk hebben jullie tips voor mij
AWPeej

Hai! Ik ben geen tandarts dus kan je geen antwoord geven op de vraag die je gesteld hebt, maar ben zelf ook erg angstig als het gaat om de tandarts. Ben zelf 1,5 week geleden weer gegaan voor het eerst in bijna 5 jaar tijd omdat er een stuk van mijn kies afgebroken was. Mijn advies is toch echt een afspraak bij de tandarts te maken, en vooral uit te leggen dat je het echt heel erg eng vind. De meeste tandartsen hebben daar echt wel begrip voor, die van mij vond het knap dat ik de stap genomen heb om te bellen voor een afspraak. Ze heeft alleen met een spiegel gekeken, vervolgens verdoving gezet voordat ze bezig ging met het vullen van het gat. Er staan nu nog 3 afspraken gepland en we hebben afgesproken dat ze gaat verdoven voordat ze dingen gaat doen die pijn kunnen gaan doen, aangezien dat hetgene is waar ik heel erg bang voor ben.. onverwachte pijn.

Bel heen, leg uit dat je het heel erg eng vind, maak een afspraak zodat de tandarts kan kijken hoe je gebit eruit ziet, spreek af dat ze stoppen met dingen op het moment dat jij je hand opsteekt ofzo, dat ze dingen rustig aandoen, en uitleggen wat ze aan het doen zijn, desnoods zoveel mogelijk verdoven als het ook de pijn is waar je bang voor bent.. Ik ben er weer eens achter gekomen dat er gaatjes kunnen zitten ook al heb je er geen last van, en als je daar te lang mee wacht dan word het alleen maar vervelender om heen te moeten :)

Heel veel sterkte ermee, en ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt, ook al is het geen antwoord op je oorspronkelijke vraag :)
wo, 03/15/2017 - 15:01 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door AWPeej

Teruggetrokken tandvlees is vaak gevolg van (onbehandelde) parodontitis. Dat is een ontsteking waarbij kaakbot en tandvlees kan verdwijnen wat op den duur losstaande tanden/kiezen tot gevolg heeft. Tanden en kiezen kunnen dan uiteindelijk uitvallen. Of er bij u sprake is van parodontitis, kunnen we vanuit hier niet opmaken. Terugtrekkend tandvlees kan namelijk ook veroorzaakt worden door een te ruwe poetsmethode, een te strak lipbandje of door torque van een draadje geplaatst na ortho. Dit is relatief een stuk onschuldiger. Je hoeft voor deze diagnose niet perse een tandarts te bezoeken, maar kunt u ervoor kiezen om naar de mondhygiënist te gaan. U moet er op vertrouwen dat u niet gelijk behandeld wordt, maar dat er enkel een diagnose wordt gesteld en deze aan u wordt uitgelegd. Vervolgens kan er een voorstel gedaan worden qua behandelplan. Daar kunt u toestemming voor geven of afwijzen. Er mag niet verder gegaan worden zonder uw toestemming. Wellicht stelt u dat wat gerust.
Ik wil niet te moederlijk doen, maar ik vind het onverstandig om te wachten tot er echt iets ernstigs is. Een behandeling is dan namelijk ook invasiever...ik neem aan dat u liever komt voor enkel een controle dan een extractie, om het maar heel zwart-wit te zeggen.
do, 03/16/2017 - 10:19 Permalink