Zo ontzettend bang...

Author:
AnjaJ
Posted:
di, 06/27/2006 - 14:00
Heb me net aangemeld, na een paar keer hier te hebben gelezen. Ik heb al jaren last met mijn gebit en ben zo ontzettend bang, maar nu liggen er 2 zenuwen bloot en dat doet pijn. Beneden is in een kies jaren terug een vulling uitgevallen en dat gat is nu heel groot, maar daar heb ik weinig last van. 10 jaar terug heeft een tandarts mijn gebit gerenoveerd en opnieuw bestraat en dat is eigenlijk nooit goed geweest. Altijd last van gehouden, daarna nog een andere tandarts gehad maar na 8 verdovingsspuiten voor 1 klein gaatje was ik helemaal klaar en ben nooit meer geweest. Ik eet al bijna 10 jaar maar aan 1 kant omdat aan de rechterkant een stukje vulling was afgebroken. Mijn kaken kan ik na een verstandskies verwijdering niet goed meer uit elkaar halen, want dat doet erg veel pijn, zelfs met zoenen met mijn partner.

Nu is het dus zo dat ik al 8 jaar heel erg slecht eet daardoor, maar dat weet bijna niemand. Zit ik zelfs aan de fantomalt(aankoomspul) om mijn gewicht een beetje op peil te houden, maar nu sinds april kan ik aan alle twee de kanten niet meer kouwen, dus is eten een crime geworden en heel minimaal, het liefst alleen vloeibaar zoals fruitontbijt of goedemorgen.

Ik zou het liefst een kunstgebit willen, want jaren lang zo door gaan is geen optie. Maar ik ben zo bang, wil het liefst onder narcose geholpen worden maar weet niet welke weg ik dan moet bewandelen.

Alleen het er al over tikken, bezorgd me een paniekaanval.

Wie o wie weet welke weg ik kan bewandelen om dit te kunnen bewerkstelligen.
scaredycat

Hoi Anja,

Goed dat je je verhaal hier doet, dat is al een eerste stap.
Die paniekaanvallen geeft dan ook niets, want
dat is het fijne aan de anonimiteit van internet.

Om er werk van te gaan maken zul je helaas toch zelf nog
wat moeten doen; een angsttandarts zoeken in je omgeving
(of niet in de buurt, ik rij er ook 150km voor) en dan bellen
voor een afspraak voor een intake.

Ik weet dat dat een hele stap is, ik zag er
ook tegenop, maar ze snappen je daar, ook
de telefonistes en dat scheelt echt een hoop.

Bij zo'n intake praten ze met je, kijken (zonder haakjes
als je dat wilt) en maken een foto met een groot ronddaaiend
apparaat. Wat jij niet wilt zullen ze niet zomaar doen.

Als je een prothese wilt moet je dat aangeven, maar
misschien is je gebit er minder erg aan toe dan je denkt.
Ik had mezelf ook al opgegeven, maar kon "volstaan" met
een groot aantal vullingen en twee composietkronen...
Die laatste zijn ze nu aan het vervangen, maar dat durf ik weer aan!

Een kunstgebit is ook niet alles, dat zul je vast ook wel
gelezen hebben, maar als je dit echt als enige oplossing
ziet zullen ze dat uiteindelijk wel doen verwacht ik.

Voor nu vast veel sterkte en als je meer wilt weten of gewoon
eens lekker wilt klagen kan dat ook allemaal hier...

Groetjes,
JAN
di, 06/27/2006 - 16:13 Permalink
Maartje-D

Hoi,

Ben ook nieuw opt forum. Ben gelukkig niet zo angstig als jij maar ken de angst en de uitstel wel.
Heb al meerdere periodes achter rug waar ik voornamelijk op brufen 600mg leefde (tot gistren nog) met alle gevolgen en bijwerkingen van dien. Zelf moet ik 1 deze dagen voor een WK bij mijn eigen Ta dit vooral voor de urgentie.
Maar jij bent de drempel van urgentie volgens mij al ver voorbij zo te lezen, dus ik niet anders zeggen neem kontakt op, je zal je zo veel beter voelen als t achter de rug is. En ja, de stap om überhaupt te bellen is ENORM!!! maar toch doen hoor.
Las ook t verhaal van iemand die een mail heeft gestuurd, idee voor jou, als je niet durft te bellen?

Heel veel sterkte en succes!!!
wo, 06/28/2006 - 11:17 Permalink
AnjaJ

Ik heb een mail gestuurd, maar krijg geen antwoord bij die tandarts in Heerhugowaard. Dus ik bel de huisarts misschien dat hij me kan helpen... :cry:
vr, 06/30/2006 - 13:32 Permalink
minique

Misschien is deze tandarts op vakantie? Ook die periode begint nu weer natuurlijk. Probeer anders toch de telefoon even te gebruiken ervoor! Of misschien kun je iemand anders vragen om te bellen als je het echt zelf niet durft?

Heel veel sterkte in ieder geval!
En laat je horen hoe het verder gaat?

:smt006 Monique
vr, 06/30/2006 - 14:40 Permalink
AnjaJ

Ik ben vandaag naar de huisarts geweest en moet woensdagochtend terugbellen, over het feit dat ik onder narcose in het ziekenhuis behandeld wil worden en het liefst al mijn kiezen wil laten trekken. Hij zou het uitzoeken voor me of dat mogelijk was in het ziekenhuis in Alkmaar en dan hoor ik hoe of wat. Want ik eet nu al een week niet meer en hou me in leven met vloeibaar, mijn maag verdraagt ook geen vastvoedsel meer, dan krijg ik heel veel pijn. Ik heb vandaag bij de apotheek Nutricia vloeibaar eten gehaald voor 8 flesjes was ik 24 euro kwijt. Ik hoop zo dat ik nu snel geholpen kon worden. De eerste stap is in ieder geval gezet.
ma, 07/03/2006 - 17:21 Permalink
AnjaJ

Maandagavond lag er een brief van de huisarts in de bus dat ik om 10.00 uur de volgende ochtend een afspraak had met de tandarts in het ziekenhuis. Ben dus gisteren geweest en er zijn foto's gemaakt en een gesprek van anderhalf uur. Wat een lieve rustgevende man is die tandarts. Ik heb zelfs in de stoel gezeten en hij heeft gekeken. Mijn gebit is veels te goed om eruit getrokken te worden. Er worden 3 kiezen getrokken, waarvan 2 op 22 augustus en op 8 augustus heb ik mijn eerste echte afspraak met de tandarts. Dus de eerste stap is definitief gezet. Alle andere afspraken zijn ook al vastgelegd, dat zijn er 4 in totaal. De mondhygieniste wilde ik nog even mee wachten al werkt die ook met verdoving. Dit vond hij goed.
wo, 07/05/2006 - 12:54 Permalink
Senna

Hallo AnjaJ,

Dat is wel fijn, om te horen. Dat je gebit nog te goed is, voor te trekken. Wat gaan ze dan doen, aan je gebit. Krijg je dan ook wat ter vervanging, van die 4 kiezen ?? Wij horen het dan wel, op het forum van je...>

Sterkte alvast voor uit.

Maurice.
wo, 07/05/2006 - 13:09 Permalink
AnjaJ

Nee ik krijg geen vervanging van die 3 kiezen, het zijn de achterste kiezen, linksboven en onder en rechtsboven die is aan het zakken omdat daar geen kies meer onderstaat. Ik had 1 groot gat en die zit in 1 van die kiezen die getrokken moet worden maar daar heb ik geen last van. De pijn die ik nu heb linksboven is overbelasting en er ligt een tandhals bloot wat dus die pijn geeft aan de zenuw en daar heb ik nu sensodyne tandpasta voor meegekregen voor gevoelige tanden. Wat ik wel weer moet leren is na 10 jaar weer met rechts te gaan eten en dat vind ik eng.
wo, 07/05/2006 - 13:36 Permalink
scaredycat

Wat ik wel weer moet leren is weer met rechts te gaan eten en dat vind ik eng.

Ik kan je uit ervaring zeggen dat dat alles meevalt...

Zelf was ik een "rechts-eter", maar omdat daar 3 kiezen weg zijn nu
ben ik overgestapt op links. Dat voelde de eerste 2 of 3 weken ofzo
een beetje onwennig, maar nu is het geen probleem meer.
En mijn tandvlees rechts is het nu ook gewend, dus niet
al te harde dingen kan ik rechts ook weer eten...
wo, 07/05/2006 - 15:07 Permalink
Senna

Nee ik krijg geen vervanging van die 3 kiezen, het zijn de achterste kiezen, linksboven en onder en rechtsboven die is aan het zakken omdat daar geen kies meer onderstaat. Ik had 1 groot gat en die zit in 1 van die kiezen die getrokken moet worden maar daar heb ik geen last van. De pijn die ik nu heb linksboven is overbelasting en er ligt een tandhals bloot wat dus die pijn geeft aan de zenuw en daar heb ik nu sensodyne tandpasta voor meegekregen voor gevoelige tanden. Wat ik wel weer moet leren is na 10 jaar weer met rechts te gaan eten en dat vind ik eng.


Sorry, maar ik wist niet waar die kiezen getrokken werden.. Als het toch achterin is, dan valt het ook niet zo op.
Maar waarom moet je dan nu rechts gaan eten, wat is het probleem dan met rechtzijde ???
do, 07/06/2006 - 11:30 Permalink
AnjaJ

Daar heb ik 10 jaar lang niet gegeten, bang voor dat er iets zou afbreken. Er is daar ooit met poetsen een stuk vulling van afgebroken en sindsdien at ik daar niet meer. Vandaar... :smt002
do, 07/06/2006 - 12:39 Permalink
AnjaJ

Even een update je van hieruit, sinds 23 oktober heb ik een volledige prothese, door extreem gewichtsverlies heeft hij mij op een spoedlijst gezet. Wat een verschil nooit meer kiespijn, nooit meer bang. Nu alleen nog wennen aan het grote geval in mijn mond.
za, 11/04/2006 - 15:17 Permalink