Zo blij

Author:
bas1975
Posted:
di, 11/25/2003 - 05:41
Hallo Allemaal

Ik ben zoooo blij dat ik dit forum heb gevonden.

Ik begin even (laaang geleden) bij het begin..

Tot mijn elfde jaar was ik nooit bang voor de tandarts. pas op mijn elfde kreeg ik voor het eerst een vulling. Een hele kleine waar ik nagenoeg niks van voelde.

Op mijn twaalfde ging ik naar internaat (mijn ouders werkten in het buitenland en ik wilde nederlandse middelbare school volgen) En op het internaat ging iedereen naar dezelfde tandarts. Bij deze tandarts was het bij elk bezoek raak. 5 bezoeken en 10 (grote/pijnlijke) vullingen later durfde ik al niet meer te gaan. Iedereen op het internaat had een hekel aan die tandarts.. Veel mensen werden bij hem meer geboord dan bij vorige tandartsen. Toen ben ik twee jar niet meer geweest.

op mijn achtiende ben ik onder druk van familie/omgeving weer geweest. Uiteraard bij een andere tandarts. Wonder boven wonder was er niks mis en kon ik gelijk weer vertrekken.

Datzelfde jaar ben ik naar Groningen verhuist om te gaan studeren. Tijdens mijn studie was ik nogal laks met allerlei zaken.. (dus ook de tandarts) na een jaar of drie ontdekte ik in mijn linker boven hoektnd een gaatje. Op dat moment begon bij mij een ontzettende angst te groeien. Ik was van toen af aan als de dood... Het idee alleen al dat zon "sadist" in mn mond zat te wroeten.

Nu ben ik 28 en heb een rot gebit. Ik wil het allemaal niet opnoemen wat er allemaal mis is in mn mond.

Sinds een paar dagen doet een kies erg veel pijn. En mijn ouders en vriendin zetten me al een paar weken onder druk om weer eens te gaan. Omdat ik niet kon slapen (angst/pijn) besloot ik nog maar weer even te internetten.

Toen vond ik dit forum.

Ik vind het zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. En dat ik allemaal erg belngrijke informatie kn halen uit al jullie berichten. (CBT/kerkrade)

Ik heb opeens moed gekregen. En heb besloten om morgen te bellen met kerkrade voor een intake.

Nogmaal hardstikke bedankt allemaal en tot snel als ik meer info heb..

Bastiaan
GONNY 40

GOED ZOOOOO BASTIAAN BELLUHHH je zal er echt geen spijt van krijgen hoor en laat nog wat van je horen he.GROETJES GONNY
di, 11/25/2003 - 06:53 Permalink
Patty73

:grin: GOEDZO Bas !!! :grin:
Knap van je dat je meteen belt vandaag !
Laat je even weten hoe het ging met bellen en wanneer je terecht kunt ?
We zullen je steunen als dat nodig is want zo bang als je bent zijn we allemaal geweest en er zijn nog steeds mensen die hier al heel lang komen en nog steeds niet durven bellen.
En juist dat beetje steun en medeleven geeft vaak de doorslag om te bellen, alhoewel ik in een opwelling gebelt heb en toen maar heb doorgezet !
Owww wat was ik blij dat er zoiets bestond als dit forum en zoiets als Kerkrade !!!
:grin: :grin: :grin: HEERLIJK !!!
Keep us up to date okay ?

Groetjes Patty.
di, 11/25/2003 - 08:08 Permalink
minique

Hoi Bastiaan,

Allereerst: ik vind het ontzettend knap dat je besloten hebt deze stap te gaan nemen. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk deze eerste stap is. Ikzelf was uit angst een jaar of 5 niet meer bij de tandarts geweest, maar heb de stap 7 jaar geleden weer genomen (omdat ik vond dat ik het goede voorbeeld moest geven voor de kinderen). Via via zijn we toen bij een hele aardige tandarts terechtgekomen, iemand die goed met bange patiënten kan omgaan en ik kan je zeggen dat het mogelijk is om over je angst heen te komen! Er gebeuren nu zo af en toe dingen aan mijn gebit waar ik van kinds af aan ontzettend tegenop heb gezien (wortelkanaalbehandeling, kroon) en ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er fluitend naar toe ga, maar de angst is stukken minder dan vroeger en in de stoel kan ik me nu ook behoorlijk goed ontspannen. Zo goed zelfs, dat het de tandarts opvalt.
Dit even om je een hart onder de riem te steken!

Heel veel sterkte, ook veel succes en je laat nog horen wanneer en hoe het met je gaat hè?

Groetjes,
Minique
di, 11/25/2003 - 08:59 Permalink
ArrowGirl

Hey Bas! Ik hoop dat je die moed blijft houden en idd belt. Voor vele is dit forum echt een steuntje,en geeft het net dat laatste zetje wat ze nodig hebben.
En er komen er hier ook nog die het nog steeds niet durven,maar ik weet zeker dat die ook nog eens alle moed bij elkaar rapen en die stap zetten om te bellen.
Voor mij was K'rade ook de oplossing,en nadat ik eerst een hele tijd alle verhalen hier had gelezen kreeg ik ook de moed en wist dat ik het niet uit kon stellen.
Veel suc6 & hopelijk kun je ons snel melden dat je idd een afspraak hebt gemaakt!
Groetjes Natascha :grin:
di, 11/25/2003 - 10:22 Permalink
pippy1970

hoi bastiaan
ik ben de 14de november in kerkrade voor behandeling geweest onder narcose. ik was (ben) ook heel erg bang. dit is echt een aanrader.
mijn tandjes zijn nu erg mooi.
en onder narcose he.. dus helemaal niks ervan gevoeld.
wens je veel succes en hoop dat je snel voor de intake kunt komen
groetjes pippy
di, 11/25/2003 - 12:28 Permalink
Pisces

Hoi hoi,

Hartstikke goed van je , hoor !! En nooit meer denken dat je de enige bent !!!!! Ikzelf ben nog niet zo ver als jij, maar ik kom er en dat is dan ook dankzij dit forum. Het is zooooooooo fijn om te lezen dat je niet de enige bent, iedereen hier snapt exact wat je bedoelt en steekt je een hart onder de riem.

Succes hè ! :smile:

groetjes, Pisces
di, 11/25/2003 - 17:52 Permalink
Sonja

Hey Bas! Wat goed joh dat je door dit forum bent gaan bellen! Wij begrijpen helemaal wat je voelt qua tandarts angst! Veel mensen begrijpen dit niet en doen er flauw en lacherig over met als gevolg dat je er ook niet over kan praten! Hier zijn de mensen die jou heel erg goed begrijpen en je er wel doorheen slepen! En gelukkig hebben tandartsen vaak (niet altijd) ook begrip voor iemands angst! Veel sterkte!!!!
di, 11/25/2003 - 18:45 Permalink
jamos

hoi BAS.
ik kan je angst goed voorstellen, door schooltandarts ben ik extreem bang geworden van de tandarts.
elke keer was het raak,ze hebben mij 1 keer in de stoel vastgebonden vind je dat dan normaal als kind zijnde.hielden totaal geen rekening met je.zeiden alleen dat je je niet zo moest aanstellen,in mijn tijd waren het spleetogen in die rotte blauwe en witte ******bus.
elke half jaar kwam dat ding en dan 5 en 7 en zelfs een keer 11 vullingen.
ik zat daar gewoon 1 tot 2 dagen in die bus, de schoolklas zag ik niet eens meer op zo'n dag!!!!!!
dan ga je naar de middelbare school en zoek je een tandarts,daar 4 keer geweest en hij heeft NOOIT iets gedaan nou vraag ik je, dat snap ik nu dus helemaal niet.en toen brak er een stuk tand,en ik was als de dood alles kwam weer omhoog.
om het kort te houden(jekunt het allemaal lezenonder JAMOS) ben ik 19 jaar niet geweest.
super rot gebit boven stond alleen aan de voorkant 1 afgebroken tand.
ook denken dat ik de enigste was totdat ik 1 laptop kreeg met mijn verjaardag in mei van dit jaar.
vond deze site eerst alles op de voet blijven volgen de verhalen van iedereen,en mij aangemeld op dit forum.de eerste keer in 19 jaar dat ik er over sprak, was altijd taboe ook veel uit schaamte!!!!!
25 sept was dat 2 weken erna kerkrade gebeld,daar kon ik al snel terecht voor de intake, en 11 dagen erna ben ik geholpen daar.onder narcose.
ik vind het heel dapper dat je ook wilt gan bellen, moet ook zeker doen, ze zijn daar zooooooo lief in kerkrade ze zijn dar voor jouw maken geen verwijten, nemen de tijd voor je angsten, maarja het is ook de enigste echte kliniek die gespecialiseerd zijn in zo'n bange mensen als ons.
als je wild kun je gewoon mailen naar hun met al je vragen en angsten of dat je je verhaal kwijt wilt.
heb ik in het begin ook gedaan, ik had de hele tijd het idee dat ik niet geholpen kon worden, maar door de mensen op dit forum en het team in kerkrade is er weer een heel nieuw leven begonnen voor mij.
met sommige van hier chat ik mee.
vind ik prettiger omdat je dan rechtstreeks antwoorden en zo krijgt.
sorry heb niet gekeken of jij msn adres bij je profiel hebt staan.
anders zou het leuk zijn je een keer te spreken op msn.
bas ik wens je heel veel sterkte en wij hier op forum slepen jou er wel doorheen!!!!!!!!
en bellen he, laat het ons even weten, wanneer je dan gaat.
heel veel dappere groetjes van JAMOS

[ Dit Bericht is bewerkt door: jamos op 2003-11-25 21:38 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: jamos op 2003-11-25 21:39 ]
di, 11/25/2003 - 21:35 Permalink
Patty73

Heej Bas,

Hoe zit dat nou kerel heb je al gebelt ?
Je was zo enthousiast of heb je het drukkies nu ? :wink:
Ben zeer benieuwd dus laat snel wat van je horne okee ?
of voeg me toe op msn als je dat liever hebt.

Groetjes Patty ---> :grin:

[ Dit Bericht is bewerkt door: Patty73 op 2003-11-26 22:01 ]
wo, 11/26/2003 - 22:00 Permalink
bas1975

Hallo Allemaal.

Ik heb gebeld..
10 december 10:15 Intake.
Ik schrok wel even toen ik op routeplanner keek.. Ik dacht dat het ergens in Brabant lag.. Maar het is helmaal in zuid limburg. Dat wordt een boel file rijden.

De ontsteking aan een kies is behoorlijk gezakt. Nu maar hopen dat het goed blijft tot ik behandeld kan worden.

Ik ben erg blij dat ik de afspraak heb gemaakt. Bijna alle vrienden en familie die wisten van mijn angst heb ik het verteld. (dan kan ik ook niet meer terug krabbelen)

Bedankt voor de steun, ik houd jullie op de hoogte.

Groeten
Bas

ps Sommige mensen raden me af onder narcose te gaan, ze zeggen dat narcose ook behoorlijke nadelen heeft. Heeft er iemand last van gehad? Wanneer is het niet mogelijk om van narcose gebruik te maken?

[ Dit Bericht is bewerkt door: bas1975 op 2003-11-27 08:18 ]
do, 11/27/2003 - 08:15 Permalink
pippy1970

hoi bas
ik heb nergens last van gehad. en als er weer wat moet gebeuren. en ik durf niet. laat ik t zo weer zo doen.
10 dec is al snel. ik ga 9 dec met mn schoonzusje!!!
groetjes pippy
do, 11/27/2003 - 08:24 Permalink
GONNY 40

goed gedaan Bas en lekker snel voor de intake van de narcose heb ik helemaal geen last gehad het was een zeer prettig gevoel het werd wat zwaar in mijn hoofd we maakten nog een grapje en weg was ik voor mijn gevoel werd ik na enkele min. weer wakker en heb van de behandeling niks meegekregen ik ben niet in een uitslaapkamer geweest want ik kon heel snel weer lopen en was ook niet misselijk of zo veel suc6 voor 10 dec oh ja nog even antwoord op je vraag of ik altijd z n vroege vogel ben nou ja dus iedere morgen maakt mijn man mij om 5.15 uur wakker want ik hoor geen ene wekker en dan komen mijn kinderen telaat op het werk en op school maar in het weekend slaap ik lekker uit.GROETJES GONNY
do, 11/27/2003 - 09:20 Permalink
ArrowGirl

Hey Bas,

Wat betreft die narcose,ze zeggen dat jonge kinderen er wat meer "last" van hebben. Die zijn vaak wat langer suf,en het scheelt ook als je wel eens alcohol ophebt (zo werd het mij verteld). Als je wel 'ns alcohol ophebt verwerkt je lever de narcose veel sneller (als ik het goed onthouden heb wat ze me hebben verteld).
Ik ben zelf al regelmatig geopereerd en in september dus onder narcose behandeld in K'rade en heb er helemaal geen last van gehad. Gewoon ervoor zorgen dat je echt 8 uur v.t.v. niets eet of drinkt dan weet je zeker dat je niet misselijk word.
En wat zijn dan die nadelen waar de mensen in jouw omgeving het over hebben? Ik kan er zo geen bedenken... alleen maar voordelen eigenlijk :grin: Je merkt echt helemaal niets van de behandeling en als je wakker word is het net of je maar even je ogen dicht hebt gehad (en dan hebben ze dus alles al gedaan en heb je het achter de rug).
Veel suc6 de 10e bij de intake!
Groetjes Natascha --> :grin:
do, 11/27/2003 - 10:11 Permalink
HelpMe

Hoihoi,

Bij een narcose van een zwaardere operatie worden ook zwaardere narcosemiddelen gebruikt. Hier hebben veel mensen last van. Dit uit zich in misselijkheid (overgeven) tot een paar dagen na de operatie. De arm waarin de narcosevloeistof werd ingespoten kan langere tijd (tot enkele weken) stijf en pijnlijk aanvoelen, en je kunt tot enkele weken/maanden concentratieproblemen verwachten en moe zijn.

De narcose die in Kerkrade wordt gegeven is veel lichter en volgens de assistente van de anaesthesist zou er van deze verschijnselen bij hun narcose geen sprake zijn. Ik ben zelf nog niet onder narcose geweest in Kerkrade, dus ik kan niet uit ervaring hierover meespreken. Het lijkt me wel logisch dat deze lichtere vorm van narcose ook veel minde bijverschijnselen heeft.
do, 11/27/2003 - 12:39 Permalink
bas1975

Hallo Allemaal.

daar ben ik weer..
Ik sta nog steeds elke morgen op met een goed gevoel.
Ook al is mn ontsteking volledig weggezakt ben ik niet aan het twijfelen.

Ik heb er de volste vertrouwen in dat dit een zeer goede keuze voor mij is (geweest)

mbt narcose:
Op de website van kerkrade staat "Ik neem alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld voor het geval er gereanimeerd zou moeten worden."
En ik heb een jaar ofzo geleden gehoord dat een man naar egypte was gegaan omdat de tandarts daar hem wel onder volledige narcose wilde helpen. (hij is niet meer wakker geworden)

Ik besef me volledig dat nederland toch wel een stuk veiliger is dan egypte, maar toch.

Heeft iemand meer informatie mbt de verschillen van "volledige narcose" en "consious sedation" wat ze in k'rade doen?

Is iemand ook eens de avond van te voren daar al heen gegaan en in een hotelletje overnacht? Dit vraag ik omdat ik nogal in twijfel trek of het me lukt om vanaf Heemstede in kerkrade kan komen om 10:15 's ochtends... das alleen maar A9 en A2.. non stop file 's ochtends.

fijn dat ik telkens met jullie kan praten.

Groeten
Bastiaan
zo, 11/30/2003 - 03:25 Permalink
Maurice

Hoi Bas,

Valt best mee, ik ben al 2 keer in beverwijk geweest. A2 en A9, A22... op zaterdag. Alleen het is heel vroeg opstaan, en ligt ook aan het tijdstip dat je daar moet zijn. Wat gaan ze dan doen bij je, intake gesprek, of gelijk behandeling....
Sterkte ermee.

Groetjes Maurice.
zo, 11/30/2003 - 08:46 Permalink
Johan40

Hoi Bas,
Nu je deze stap hebt gezet mag je jezelf ook "belonen"! Ipv 's morgens te gaan stressen in het verkeer etc etc zou ik lekker een hotelletje boeken in Kerkrade (via de site van http://www.angstvoortandarts.nl kun je links vinden). Heb je mooi de tijd om je een beetje voor te bereiden (voor zover dit zal lukken natuurlijk!) maar verandering van omgeving geeft ook alweer vaak een beetje meer afleiding dan thuis maar zitten afwachten! Veel Sterkte!
ma, 12/01/2003 - 20:48 Permalink
Reneetjuh

Hoi die Bas,,

ik heb je berichtje gelezen ik ben benieuwd hoelang de wacht tijd is als jij 10 december geweest bent, trouwens kei goed van je dat direct gereageerd hebt !!!! ik heb zelf afgelopen weekend een berichtje terug gehad van kerkrade moet nu alleen nog belluh !!

groetjes Rene
ma, 12/01/2003 - 20:56 Permalink
bas1975

Hallo allemaal,

Ik wil iedereen bedanken van het forum (in het bijzonder Jamos en Patty)

Ik ben vandaag voor het eerst naar Kerkrade geweest.

Ik ben om 06:30 vertrokken uit Haarlem, door mazzel in het verkeer was ik al om 09:10 in K'rade.

De mensen in kerkrade zijn echt erg aardig. Ook al had ik pas een afspraak om 10:15 werd ik bijna gelijk geholpen.
Het ging me even iets te snel.... gelijk een foto maken en liggen in een "echte tandarts stoel" (met boren binnen handbereik) Bovendien was het meisje dat mij begeleidde niet ouder dan 23.... ze sparak me aan alsof ze me ging behandelen. (waarschijnlijk waren het mijn zenuwen) vlakj daarna kwam de "echte" tandarts.

Een erg joviale man die me rustig te woord nam. In een paar minuten had hij me helemaal ontarmd.

Vlak daarna vroeg hij of hij in mijn mond mocht kijken met een spiegeltje, omdat ik me nagenoeg volledig tot rust gekomen voelde stemde ik meteen toe.

Er volgde een minuut van spanning. Hij noemde allerlei cryptische termen en de assistente noteerde dat.

Ik was even bang dat er vanalles uit moest.. (de term "xz" (in mijn oren exit) was nogal een paar keer genoemd)

Vlak daarna melde hij dat ik nog redelijk op tijd was, en mijn gebit gerepareerd kon worden.

resultaat:
4 * verstandkies eruit
2 * wortelkanaal behandeling
14 gaatjes boren&vullen
reinigen
tandsteen
polijsten.
1950 euro

Nogmaals: Ik ben zooo blij dat ik dit forum heb gevonden.

blijkbaar valt er aan mijn gebit nog eea te repareren.. al het bovenstaande moet in twee sessies van 90 minuten gebeuren.

Ik was nogal bang en vond het begin een beetje te snel gaan, maar al snel merkte ik dat ze daar de tijd voor me namen en mij gerust stelden.

Ik heb helaas pech met de verzekering en moet alles zelf betalen. (ben dit jaar de loongrens gepasseerd en moet me verplicht particulier verzekeren..) zij vergoeden niks zonder sanerings verklarng)

k'rade denkt dat ze me begin feb kunnen helpen.

Eindelijk geen onzekerheid meer over de status van mijn gebit.

Eindelijk niet meer piekeren&peinsen voor het slapen gaan.

Volgens k'radde kan ik na de behandeling weer volledig lachen en kauwen... zo'n opluchting....


Ik heb een uitgebreid gesprek gehad met de anasthesiste. Ze doen dit al 17jaar.. waarvan ~10 jaar bij "gewone" mensen (daarvoor bij mentaal gehandicapten) zonder enig probleem. ik heb er de volste vertrouwen in.

Ik kan (voorlopig) iedereen aanraden om naar kerkrade te gaan.

Gr Bastiaan
do, 12/11/2003 - 01:54 Permalink
Patty73

Heej Bas,

:grin: Goedzo !!!!!!!!
Ben trots op je hoor :wink:
Dit jaar over de loongrens heen ?
HAHAHA Dit jaar is toch over 2 en halve week om en ze kunnen je in februari helpen ?
of snap ik het nu even helemaal niet ?
Leg eens uit hoe dat zit want ben ik wel benieuwd naar....

Keep us up to date please ?

Groetjes Patty !
do, 12/11/2003 - 07:54 Permalink
jamos

ha die bas
harstikke goed van je,en fijn voor je dat het allemaal mee is gevallen.
nu kun je ook weer met goede moed naar het nieuwe jaar uitkijken.
hou ons aub op de hoogte,weet je misschien ideetje,je kunt kerkrade bellen,en dan vragen als er iemand uitvalt dat ze jou dan kunnen bellen,dan moet je er wel rekening mee houden,dat je de volgende dag aan de beurt bent.
dit moet je natuurlijk kunnen regelen met je werk.
je zou het kunnen proberen.
ook ik was dolblij dat er zo'n forum bestaat als deze,alleen moet er achter komen,ik weet dit nu pas sinds driekwart jaar,maar ben al geholpen,hele wereld gaat voor je open.
je hoeft niet meer te denken hoe je moet lachen en praten en je kunt jezelf weer zijn.
en dat is een tof gevoel wat jij dadelijk ook weer terug krijgt.
veel sucses de komende tijd.
groetjes jamos :grin: :grin:

P.S. pisces heb je al gebeld, je bent er altijd voor die andere maar denk je ook een beetje aan jezelf please.
veel sterkte ermee, en hou ons op de hoogte.

BAS ik heb je nog niet kunnen ontdekken op icq.
ik heb het inmiddels gedownload!!!!!!!!!

tot de volgende keer doeiiiiiiii
do, 12/11/2003 - 22:23 Permalink
bas1975

patty,

Komend jaar verdien ik net zo veel (of meer :wink: ) dus mag ik dan ook niet meer in het ziekenfonds en moet ik particulier verzekerd zijn.
Helaas zal dus niks vergoed worden.
Een voordeel is wel dat ik makkelijker een "normale" tandarts kan vinden als ik voor controle moet. (tenminste.. als ik durf, maar dat denk ik wel. als er weer iets groots moet gebeuren denk ik dat ik weer naar Kerkrade ga)

Jamos,
Ik heb je ondertussen gevonden op icq..
tot snel online.



Nu maar hopen dat ik geen ontsteking krijg voor de behandeling.
Bij kerkrade hebben ze wel gezegd dat ze een recept voor een antibiotica-kuur kunnen faxen naar een apotheek bij mij in de buurt als het gebeurt.

Groetjes
Bas
vr, 12/12/2003 - 03:47 Permalink
pippy1970

hey geweldig nieuws. bij mn schoonzusje 9 decenber was de intake ook heel goed gegaan. en die zouden ze bellen voor de behadeling. t zou ook februari worden. is wel lang he
maar goed van je dat je door gezet hebt,. je zult er zeer zeker geen spijt van krijgen
groetjes pippy
vr, 12/12/2003 - 11:21 Permalink