You can do it!

Author:
TSJAKKAA!
Posted:
wo, 01/28/2015 - 17:22
Hallo allemaal.
Vandaag was de grote dag.. onder volledige narcose alle boventanden en kiezen eruit getrokken en beneden 1 voortandje en 1 kies.
Direct na het trekken boven een immediaat prothese gehad( wat een lomp ding ) maar moet eerlijk zeggen dat het best wel allemaal meeviel.(achteraf)

Ik zal even mijn geschiedenis vertellen voor een goed beeld.
Ik ben al 25 jaar niet naar de tandarts geweest vanwege allerlei oorzaken eigenlijk.
Vroeger was er een kies 2 keer ingeslepen en dat gaf me een trauma, ook had ik scheefstand vooral boven waar ik me voor schaamde.
Zodoende ging ik eigenlijk nooit maar kreeg de laatste tijd toch wel behoorlijk last.
Toen ik vorig jaar een dikke ontsteking had boven en een hoofd als een pompoen kreeg dacht ik bij mezelf "zo kan het niet langer"
Echter.. de ontsteking verdween vanzelf en ik had ook amper last dus tsja dan stel je weer uit he.

Nu was het zo dat ik 2 maanden geleden ontzettende hoestbuien kreeg waar ook bloed bij zat. Ik schrok hier zo van dat ik wel naar de huisarts moest.
Ik vertelde hem het hele verhaal en hij vond het zo zielig voor mij.
Ik moest per direct een thorax foto en bloedonderzoek en voor deze uitslag was ik zoooooo ongelovelijk bang. (ik rook niet eens)
ik dacht dat ik van alles mankeerde aan mijn longen, van embolie to copd tot pleuritis.. echt totale paniekaanval.
Maar toen kwam de uitslag van de foto en bloed en deze waren totaal goed!
Wat een opluchting...
toen naar de KNO waar hij met een camera in mijn neus tot aan mijn slokdarm ging kijken.. wauw.. stelt niet zo veel voor uiteindelijk :P
Ook dit was wederom gewoon goed.
Tsja toen kwamen we bij mijn gebit..
De huisarts zei "Jongen, je MOET gaan anders krijg je veel problemen.. met eten, met je kaakgewrichten,met je holtes ontstekingen en weet ik wat al niet meer..." .
Er was heen weg terug, ik had geen keus.
Dus 4 januari had ik een intake (ja bij die Roy Donders kliniek)
Eigenlijk was ik dus totaal niet bang toen ik daar was. iedereen was vriendelijk en ze gingen toch nog niks doen :P
Nou.. foto's gemaakt en rontgen toen bij de directeur op gesprek.

Hij vertelde mij "Boven moet alles eruit daar kunnen we niks meer mee en beneden hoeft eigenlijk weinig te gebeuren.
Dit moest wel onder totale narcose want het was veel werk.
Kosten 3400 euro.
Bam.. gelukkig had ik voor het nieuwe jaar snel mijn zorgverzekering aangepast met extra zorg en tand hoogste pakket( gelukkig gold er geen tandheelkundige selectie)
Wat ik vergoed krijg weet ik nog niet maar alles is meegenomen.

Nou vandaag de grote dag... ik was banger voor de narcose dan voor de behandeling..
gelukkig werd ik meteen al gerust gesteld bij binnenkomst..
daarna een gesprek met de anestesist die mij ook weer gerust stelde, en toen met de tandarts zelf.
De tandarts vertelde me dat hij met de verstandskiezen niks deed want die zaten goed en ik had er geen last van.. (gelukkig, scheelt weer)
Helemaal gerust ging ik in de stoel liggen en echt waar , plakkers op, bloeddrukmeter en zuurstofmeter om, prik in je hand en weg ben je... binnen 15 seconden..
........blanco.....
Je word binnen no-time wakker zelfs een beetje uitgerust..
Maar dan! wauw PIJN! niet normaal.. (wel minder erg dan kiespijn hoor )
In mijn gehemelte, in mijn bovenkaak au...
Koelen met packs die je krijgt verlicht..
Ik mocht na de uitleg enzo vrij snel naar huis en amper een uur of 3 later is de pijn al zoveel minder! (of zijn het de pijnstillers)
Eerlijk is eerlijk ik heb tot nu toe alleen maar positieve ervaringen gehad bij deze kliniek.

Het resultaat:
het is wennen en ik kan mijn bovenlip nog niet goed openen maar het ziet er fantastisch uit(zelfs voor een nood)
Wel zakt het een heel klein beetje maar dat zal wel komen omdat ze natuurlijk geen refenrentie hadden met de oude situatie.(scheefstand)
Het bloed wel af en toe maar niet al te stevig en dat zal wel snel minder worden.
Eten gaat voor geen meter en praten wel aardig.
het grootste ongemak is eigenlijk dat ik niet goed kan slikken en omdat ik nogal taai slijm heb is het erg lastig dit omhoog te werken vanuit mijn keel.
Ik hoop dat hij er snel uitmag dan kan ik lekker schrapen :P

Ik schrijf dit omdat ik mensen een hart onder de riem wil steken die ook angst hebben en hierdoor al jaren niet meer gaan.
Zet de stap en denk gewoon "Het kan er alleen maar beter op worden!"
Ik laat nog wel verdere ontwikkelingen weten omdat het ook goed is om de nasleep te kunnen lezen.( meestal hoor je niks meer)

Zet hem op!
Groetjes!
TSJAKKAA!
TSJAKKAA!

Zo, even een kleine update na 5 dagen..

drukpuntjes heb ik (nog) niet gelukkig.
Eten ging wat moeizaam, veel havermout,aardapp.puree,vla en smoothies(mjammie) en soep eten.
Heel veel water drinken maar dat deed ik al.
Vandaag toch aardapp.krieltjes sperziebonen en zalm gegeten en ging wonderbaarlijk goed.
Praten gaat uitstekend, mensen hebben niet eens wat in de gaten hahaha of je ziet ze denken "heh er is iets anders maar wat?? "

Als ik moet lachen blijf ik er zowat in en kan niet meer stoppen. mensen zullen wel denken wat grijnst die gek nou de hele tijd hihi.

Wel zit het ietwat los, niet heel erg veel maar toch schommelt het wat alleen ik vind dat niet erg genoeg om nu al terug te gaan (1 uur rijden) dus ik plak maar wat fixo op het gehemelte gedeelte en dat gaat prima.
De eerste keer eruit halen.. omg wat een meur echt niet normaal.... lekker schoongemaakt met dat spul en kwijlen... wauw echt niet normaal leek wel een bouvier..
Wel schrok ik van mijn aanblik in de spiegel zonder boventanden, leek wel 10 jaar ouder.. en mijn tandvlees ziet er behoorlijk gehavend uit.. allemaal zwarte draadjes kriskras en wit en wat rood maar ik durf het nog niet echt hard te spoelen dus ik wacht nog wel wat af.
Slapen gaat goed zonder tanden maar ik had wel de 2de nacht een behoorlijk pijnlijke ervaring omdat ik gewend was mijn kaken te klemmen en tsja je ondertanden dan in je wonden boren .. AUW!

Eigenlijk het enige grote ongemak wat ik tot nu toe heb is dat ik aan het einde van de dag ongelovelijk vermoeide kaakspieren heb want die moeten natuurlijk ook wennen aan nieuwe tandjes.

Over een week moet ik terug voor controle en hechtingen enzo en kan haast niet wachten, ik ben erg tevreden de kliniek belde ook nog om te horen hoe het ging.
Als ik straks weer goed kan kauwen ga ik een enorme shoarma verorberen en een zak pinda M&M's hahaha!

Nu krijg ik een twee sporen beleid bij de tandarts, boven mijn prothese traject en onder een grote schoonmaak en dan een beugel.

Ik heb spijt dat ik niet 20 jaar eerder ben geweest (kun je nagaan wat angst met je doet) maar toch enorm blij dat ik nu eindelijk de stap heb gezet!
ik wil dan ook iedereen aanraden.. zit je met angst.. komop je kunt het! er zijn mensen die je willen helpen en je niet zullen veroordelen om je gebit.. besides.. ze willen toch ook wel eens een uitdaging :P
Als je weinig geld hebt.. probeer toch een oplossing te vinden heus ze zijn er.. want ik ben er nu wel achter dat een gezond gebit samengaat met een gezond lichaam en geest.

Ik ga nu een week nog even genieten ondanks de ongemakken en laat volgende week horen hoe mijn afspraak was in de kliniek!

Groetjes !
ma, 02/02/2015 - 22:00 Permalink
TSJAKKAA!

Okee, gister bij de kliniek teruggeweest.
Hechtingen zijn eruit gehaald en wondjes waren goed aan het genezen, wel zit er een gat op een plek waar een kies zat maar dit was niet erg, het gaat vanzelf dicht.
Heerlijk weer een beetje fris gevoel in mijn mond.
Prothese opgevuld met softliner en twee randjes die irriteerde bijgewerkt.
Het zit nu rotsvast en voelt heerlijk zacht en fris aan. Dat geeft wel veel meer zelfvertrouwen en ik hoef nu even niet te plakken.
Lekker meteen na het eten afspoelen.

Ik vroeg nog even aan de tandarts "en nu mijn ondertanden nog even renoveren" hij lachte en zei "waarom? ik zie er niks schokkends aan"
Ik: "Huh zijn ze niet slecht dan?"
Hij: "welnee, het is toch schoongemaakt":P
Okee top schijnbaar kan je lange tijd niet naar de tandarts en je ondertanden blijven goed.
Dus volgende stap orthodontist voor behandelplan.

Nu met ik dus over 8 weken pas terug voor een rebase denk ik en dan weer over 8 weken voor definitieve prothese geloof ik.
Wel moet ik even kijken wat het allemaal kost, vooral dat orthodontie gebeuren, mijn verzekering vergoed volgens mij wel veel maar ik weet eigenlijk niet of mijn maximale tandartskosten ook gelden voor orthodontie omdat dat vanuit mijn aavullende zorg vergoed wordt en niet vanuit mijn aanvullende tandverz.

Ik ben toch blij dat ik deze stap genomen heb alhoewel ik wel wat moeite heb met mijn omgeving nog want ik vind mezelf vrij jong voor een bovenprothese (40) en niet iedereen weet het. maar mensen zien ook niks lol
Nou de groeten en komop het kan alleen maar beter worden!
di, 02/10/2015 - 11:20 Permalink
flogsway

Als antwoord op door TSJAKKAA!

mooi om te lezen dat het goed gaat , bij mij zijn dinsdag ook boventanden en kiezen eruit gehaald en kreeg een immediaaat prothese , zag er als een berg tegenop de eerste twee dagen veel pijn en flinke nabloedingen maar is nu gelukkig al veel minder alleen een drama met eten en drinken binnen no-time ligt dat ding op me tong te bungelen , gelukkg geen pijn met eruit halen en erin doen maar wil graag weer lekker eten maar ja is pas vier dagen geleden dus kan nog geen wonderen verwachten , geduld is een schone zaak maar ben al lang blij dat ik niet meer met die fietsenstalling in me bakkes rond loopt
vr, 01/29/2016 - 14:04 Permalink