Wortels uit of niet?

Author:
Goblin
Posted:
ma, 12/21/2009 - 18:47
Hallo

Dit is mijn eerste keer dat ik het doe. In het verleden heb ik tanden uit laten trekken en ook nog eens tanden laten herstellen door een worteltransplantatie (of hoe je het ook noemt). De laatste deed bij mij ontzettend veel pijn. Ik heb eigenlijk schrik voor een tandarts en nu dit de eerste keer is, heb ik vragen omtrent mijn probleem. Woensdag mag ik mijn kies laten boren en vullen. Mijn kies doet geen pijn. Om het eventjes bij te vermelden. Worden wortels altijd verwijdert? Of zou het in mijn geval niet verwijdert worden? Want ik heb gehoord dat deze tanden toch na een tijdje sterven en af zullen breken.
Chris888

Ik denk dat je een wortelkanaalbehandeling bedoelt. Dit is een behandeling waarbij het zenuwweefsel uit de wortels van kies gehaald wordt, meestal omdat de zenuw ontstoken is. Hier kun je er meer over lezen:

http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&i…

Als een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet geneest wordt ook wel eens het puntje van een wortel weggehaald en wordt de kortere wortel aan de onderkant dichtgemaakt. Dit heet een apex-resectie.

Een wortelkanaalbehandeling wordt lang niet altijd uitgevoerd wanneer een gaatje wordt uitgeboord en gevuld. Als je om een verdoving vraagt kan de reparatie (boren en vullen) bijna altijd pijnloos uitgevoerd worden. Een wortelkanaalbehandeling overigens ook.
ma, 12/21/2009 - 19:27 Permalink
Goblin

Dus de kans is er dat hij blijft? Want bij mij doet niks pijn. Aldus geen ontsteking. Daarom heb ik net voor 2010 een afspraak kunnen maken. Want rond deze periode gaat het slecht qua afspraken (want mijn arts was bijna vol). Kan ik dan lekker genieten van oudejaar zonder al te grote rekening te houden met het enorme gat. :smt020
ma, 12/21/2009 - 20:16 Permalink
Chris888

Kan ik dan lekker genieten van oudejaar zonder al te grote rekening te houden met het enorme gat. :smt020


Maar waar laat je dan die laatste oliebol? :wink:

Ik heb vullingen in bijna al mijn grote kiezen en sommige zijn ooit een paar keer overnieuw gevuld, maar al mijn zenuwen en wortels zijn nog intact. Ik weet natuurlijk niet hoe diep jouw gaatje is, maar een wortelkanaalbehandeling is in ieder geval niet standaard. Ik zou er maar lekker vanuit gaan dat het niet nodig is. En als toch, tja, dan overleef je dat ook wel weer. Succes!
ma, 12/21/2009 - 20:31 Permalink
Goblin

Net terug, en helaas zonder zenuwen maar wel hersteld. Het ging vlot, af en toe had ik een zeer irriterende gevoel tijdens het boren en het zuigen. Maar het was minder zo erg dan mijn eerste keer. Een twintig tal minuutjes. 6 januari terug voor kleine gaatjes te vullen, en nu let ik beter op voor mijn tanden.
wo, 12/23/2009 - 15:40 Permalink