Wortelkanaalbehandeling met extreme prikangst...

Author:
Bir
Posted:
ma, 10/13/2008 - 20:33
Beste allemaal,

Ik zit met het volgende probleem. Ik ben absoluut niet bang voor de tandarts, maar heb echter wel extreme prikangst. Tot nu toe heb ik altijd de tandarts kunnen overleven door alle vullingen zonder verdoving te laten zetten. Echter....nu moet ik een zenuwbehandeling ondergaan en kom ik niet onder een verdoving uit.
Ik heb al lang nagedacht over de alternatieven; oplossingen als lachgas etc gaan voor mij niet werken (heb ik ervaring mee) en ook een angsttandarts durf ik echt op korte termijn niet aan. Ik heb bijna de stap naar de narcosetandarts gezet, maar ook daar loop ik steeds weer tegen zaken aan die mij niet kunnen overtuigen om de stap te zetten. Weet er iemand nog een andere oplossing, op korte termijn?

Mijn grootste probleem is dat ik doodsbang ben voor de naald op zich, niet zozeer de pijn of de vloeistof, maar gewoon dat ding en hoe het er uit ziet. Om dat in de buurt van mijn gezicht te krijgen.....no way, dat gaat niet gebeuren. (ook 'the wand' die ik op dit forum tegenkom, lijkt nog teveel op the real thing)
Nu heb ik wel eens gelezen dat er ook andere verdovingsapparaten zijn, zouden meer op niet-pistolen of zoiets lijken...... Dit zou voor mij een oplossing kunnen zijn. Alles beter dan een gewone naald of een infuusnaald in mijn lijf.
Of heeft er iemand ervaring met behandeling onder hypnose?
Of weet iemand nog andere oplossingen? Ik denk bijvoorbeeld aan

Ik ben benieuwd!
Alvast bedankt voor het meedenken!
rixt

Hallo Bir,

Tot nog niet niet veel reacties, hè.
En toch is het een veel voorkomende probleem. Hoe gaan anderen hiermee om?

Ik weet niet of er methodes zijn om verdovingsvloeistof in te brengen zonder naald. Als die er niet zijn, denk ik dat je twee dingen zou kunnen doen:
1. ervoor zorgen dat je die naald niet ziet en voelt: voor het prikken vragen om zo'n verdovingszalf op je tandvlees die ook wel gebruikt wordt voor kleine kinderen en mensen met een verstandelijke beperking, ogen dicht, mp3-speler aan, denken aan heel leuke dingen. Vragen of ze je op je schouder tikken als Het Grote Gevaar geweken is.
2. ervoor zorgen dat je minder bang bent voor die naald.
Je schreef dat je ervaring hebt met lachgas en dat dat niet werkte. Bedoel je dan lachgas als verdovingsmethode of als middel om wat laconieker tegenover die injectienaald te staan. Dat laatste schijnt voor een aantal mensen wel zo te werken.
Je kunt proberen "vriendje te worden" met die injectiespuit. Haal er één op bij de apotheek of vraag iemand die ze op zijn/haar werk gebruikt er even één voor je mee te nemen. Speel er regelmatig wat mee, houd 'm eens in de buurt van je mond, bedenk tegelijkertijd wat de grote voordelen zijn van "je nieuwe vriendje". Op http://www.youtube.nl staan ook heel wat filmpjes waarin geinjecteerd wordt. Zou je naar kunnen kijken op het moment dat je er aan toe bent, en je kunt het elke seconde ook weer uitschakelen.

Ik heb zelf ook, zolang als ik me kan herinneren, veel moeite met injecties en bloed afnemen: als ik niet op tijd met mijn hoofd tussen m'n knieen ga zitten, of ga liggen ga ik meestal "onderuit". (Ik vind dit altijd vreselijk stom van mezelf). Bij mij heeft het "spelen" met een injectiespuit en het kijken naar youtube-filmpjes wel iets, maar minder geholpen dan ik had gehoopt. Maar wat voor mij niet zo goed werkt, zou voor jou wel kunnen werken natuurlijk.

Opvallend is dat ik altijd wel aanzienlijk minder moeite heb gehad met injecties in mijn mond dan b.v. in mijn arm. Ik denk dat dat komt doordat ik toch al lig maar vooral door het directe verband dat er is tussen het krijgen van die injectie en het effect ervan, nl. geen pijn voelen. Ze hoeven mij ook niet eerder te verdoven dan dat ik denk dat het zonder echt niet te doen is. Ik heb "goede herinneringen" aan de verdovingen voor het trekken van mijn verstandskiezen: zag die pijn echt niet zitten en had daardoor op dat moment helemaal geen moeite met die naald.
Ook de keer dat er in eerste instantie een vulling werd vervangen, en in tweede instantie dat toch maar en wortelkanaalbehandeling werd, was ik heel erg verschrikkelijk blij met die naald in mijn tandvlees.
Jij bent nog nooit verdoofd bij een tandarts. En je ziet daar heel erg tegen op. Ik denk dat als je het direkte verband kunt zien tussen waar je zo bang voor bent en het niet hebben van behoorlijk wat pijn, die angst wel eens een stuk minder zou kunnen zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie,

Groeten en succes, Rixt
ma, 10/20/2008 - 00:59 Permalink