Wie heeft ervaring met Academisch Centrum Mondzorg Groningen

Author:
Heeleen
Posted:
wo, 09/20/2006 - 17:14
Ik heb een doorverwijzing van mijn huisarts gekregen voor het Academisch Centrum Mondzorg Groningen (voorheen Tandheelkunde & Mondzorgkunde in Groningen). Ik heb begrepen dat je wordt geholpen door een team van tandarts-studenten in opleiding, onder leiding van een tandarts. Ik ben vreselijk zenuwachtig hiervoor, want het lijkt me zo druk en ik heb ook (waarschijnlijk onterecht) niet zo veel vertrouwen in tandarts-studenten...
Wie heeft hier ervaring mee?

Ik ben er vorig jaar al voor een eerste gesprek geweest (waar slechts 1 student bij was) en ik vond dat al erg onaangenaam, de geur, de geluiden, de machteloosheid en de bestraffende toon waarmee ze je aanspreken: vreselijk! Ook heb ik toen bij de kaakchirurg een behandeling gehad om een granuloom (soort goedaardig gezwel) aan mn tandvlees weg te laten halen en ook al voelde het goed om die stap te nemen, helaas was ook dit een slechte ervaring. Het deed best pijn, en de kaakchirurg had weinig geduld en begreep niet dat ik het eng vond. Ik had zo gehoopt dat ik na het eenmaal nemen van die stap ik over de ergste angst heen zou zijn maar het heeft me alleen maar meer afgeschrikt. Maar het wordt echt tijd dat ik eens wat ga doen, ik heb al 7 jaar niets meer aan mijn gebit laten doen na slechte ervaringen. Ik heb een kies met afgebrokkelde vulling en ik zal vast wat gaatjes hebben ook al heb ik geen pijn. Ben wel bang wat er moet gebeuren, bvb dat ik een wortelkanaalbehandeling krijg of mn kies moet laten trekken.

Zal ik het toch aandurfen met een studenten-team of is het misschien een idee om een gewone aardige tandarts te zoeken in Groningen die met angstige patienten om kan gaan?
Wie weet er anders nog een goede angst-tandarts in Groningen?

Hoop dat iemand goede raad weet!
Geke

Ik ben er niet helemaal van op de hoogte hoe het in groningen allemaal werkt, zelf studeer ik in Amsterdam en behandel patienten in Almere. In almere werken we ook samen met een team van ongeveer 6 studenten, waarvan 2 3e jaar, 2 4e jaars en 2 5e jaars. Dit gaat bij ons in ieder geval niet zo dat je door de hele groep behandeld wordt. Er wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan en per tand of kies bekeken wat er aan de hand is en wat de problemen zijn, daar kijkt dan een tandarts na en dan wordt er een plan gemaakt. Dit plan wordt besproken. Vaak worden de eenvoudige dingen zoals mondhygiene of kleine gaatjes door 3e jaars studenten behandeld en de uitgebreide behandelingen zoals eventuele kronen en wortelkanaalbehandelingen door 4e of 5e jaars studenten. Je wordt dan maar door 1 student tegelijk behandeld. Als je erg angstig bent, is het wel belangrijk dat je dat goed kenbaar maakt, dan kunnen ze er rekening mee houden en je op je gemak proberen te stellen. Mocht je je er echt niet prettig bij voelen, kun je natuurlijk een andere tandarts zoeken. Het voordeel als je door studenten behandeld wordt, is dat er nauwkeurig gekeken wordt en ze alle tijd voor je hebben en ook voor je angst, het nadeel is natuurlijk dat je er wel tijd voor moet hebben.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
wo, 09/20/2006 - 20:45 Permalink
moniek79

ik heb zelf geen ervaring in groningen maar mijn schoonmoeder die ook erg bang is voor de tandarts(15 jaar niet geweest) gaat er wel naar toe en vind dat ze het daar erg prettig doen. ik ben zelf al 10 jaar niet geweest en durfde daar dus ook helemaal niet naar toe. lijkt me niks die studenten....
ik ga naar tandartsenpraktijk [MOD: naam verwijderd] in groningen.. bevalt me erg goed.. google maar es, dan vind je ze wel!!
ben nu 1 keer geweest en moet morgen weer.. voor een wortelkanaalbehandeling.
ik laat wel van me horen hoe het was( als ik het overleef)
ma, 12/04/2006 - 12:46 Permalink