wat is wijsheid??

Author:
Johan40
Posted:
zo, 11/30/2003 - 21:41
Vanmiddag was ik nog heel flink door te zeggen dat ik nu ECHT voor ga en over 2 weken totale renovatie laat doen aan de bovenkant... maar NU is die motivatie alweer compleet cverdwenen. Doe je er verstandig aan om met een fobie TOCH naar een "normale"tandarts te gaan, hoe lief en aardig deze ook is?? Want hoe je het went of keert...er wordt ALLEEN maar plaatselijk verdoofd en tot ik daadwerkelijk aan de beurt ben weet ik niet precies WAT ie dan ook gaat doen! Inmiddels heb ik gemailed met kerkrade en krijg (op ZONDAG) binnen 2 uur al antwoord! Geweldig!! Maar wie o wie geeft mij dat zetje om de juiste beslissing te kunnen nemen???? (de paniek is al weer aardig toegeslagen inmiddels!)
ArrowGirl

Hoi Johan,

Ik denk dat je die beslissing toch helemaal zelf moet nemen. Als jij denkt dat je het aankunt om het bij je eigen TA te laten doen (wat je tot nu toe steeds tegen jezelf hebt gezegd)denk ik dat je dat toch moet doen.
Maar ja,ik heb makkelijk praten. Ik heb in september in K'rade onder narcose alles laten doen (boven trekken en 'n prothese en onder alles schoonmaken en vullen waar nodig).
Had het in eerste instantie aan m'n eigen TA gevraagd (met zweet in m'n handen,knikkende knieën en de tranen in m'n ogen... met 'n hartslag waar men menig mens voor op zou nemen in het ZH :grin: haha),en ik was blij dat ze zei dat ze dat niet wilde doen (m'n tanden trekken en 'n prothese dus).
Heb de dag erna nog naar K'rade gebeld,wist dat ik het niet meer uit wilde stellen en dat er nu iets moest gebeuren. Ik ben zo blij dat ik het daar heb laten doen. Zulke vriendelijke mensen,dat wil je niet weten (of eigenlijk wel).
Ik denk dat als ik het wel bij m'n eigen TA had kunnen laten doen ik het uiteindelijk toch had laten varen en er vanaf zou hebben gezien. Die angst zit er al jaren en zo'n grootscheepse renovatie had ik nooit door haar durven laten doen (en zeker niet bij m'n volle bewustzijn).
Ik weet niet of je alle verhalen hier al hebt gelezen over K'rade en R'dam,maar mij heeft het zeker geholpen bij m'n beslissing. Als ik dit forum niet had ontdekt had ik nu waarschijnlijk nog rondgelopen zonder aktie te ondernemen (en waarschijnlijk nog wel een aantal jaartjes).
Veel suc6 met je beslissing & hopelijk krijg je nog wat reacties waardoor je alles wat tegen elkaar op kunt wegen en weet wat je wil (moet) doen!
Maar mocht je beslissen dat je het in K'rade laat doen... bel dan wel even je eigen TA op tijd af.

Groetjes Natascha ---> :grin:
zo, 11/30/2003 - 22:42 Permalink
Johan40

Hallo Natascha,
ik denk dat ik inmiddels wel bijna ALLE reacties heb gelezen! :wink:Vooralsnog wil ik in ieder geval een keer naar Kerkrade voor een intake c.q. second opinion. Ik bel beslist morgen mijn eigen tandarts (die ik uiteindelijk pas 1 keer heb gezien ivm noodkroon plaatsen!)om nog eens uit te laten leggen wat ie precies wil gaan doen. Maar ik blijf in mijn achterhoofd houden dat een tandarts die NIET rustig uitlegt wat ie gaat doen, laat staan bij iemand met een fobie gaat BOREN ZONDER dit van te voren aan te geven,( en heel eerlijk: Het deed GEEN pijn!!)niet op de juiste manier met mij weet om te gaan.. Dat betekent dus voor mij dat ik NU al allerlei uitvluchten probeer te vinden om maar niet meer te gaan. Plus dat ik er nu alweer 3 VOLLE dagen continue mee bezig ben, en dit 1 van de vele redenen is waarom ik inmiddels al zo'n 25 jaar niet bij een tandarts ben geweest.Plus dat de alom bekende paniek weer is toegeslagen omdat het niet duidelijk is wat er gaat gebeuren en wat je hier van gaat ervaren in die stoel. Ik moet uiteindelijk iets van 6 of 8 kronen en een plaatje (en het nodige eerst laten trekken) en hij ZEGT dat hij dus de bovenkant in 1 keer volledig afwerkt (afspraak van 1,5 uur)Hoofdreden voor hem om dat zo te doen is dat hij denkt dat ik anders na 1 of keer toch ook niet meer terugkom (waar hij wellicht groot gelijk in heeft) Maar ik vraag me echt af nu of dit een juiste benadering is voor iemand met een fobie of wordt je wellicht hierdoor nog eens extra getraumatiseerd en ga je daarna never nooit meer naar een tandarts???
zo, 11/30/2003 - 23:10 Permalink
Johan40

Wat ik nog helemaal vergeet te zeggen: Wat geweldig van de persoon die deze site heeft opgezet!!!
Er is sinds de ontdekkking vanmiddag een complete wereld voor mij opengegaan. Je DENKT al jaaaaaaaren dat je de enige bent met zo'n gebit (iederen gaat toch?? al vinden een hoop het niet leuk!)
Ik werd erg triest van de persoonlijke verhalen van mensen en soms zelfs emotioneel bij de overduidelijke herkenning van problemen die je zelf al jaren doormaakt.
Maar op een of andere manier voel ik nu dat ik dat "leed" niet meer alleen hoef te dragen omdat ik nu weet dat er nog zovelen zijn die hetzelfde doormaken en dit ook kunnen delen met anderen. (want oooooo zelfs bij het WOORD tandarts alleen al sloeg ik al dicht!) > Ik ging ook nooit op het onderwerp in als mensen wel eens vertelden dat ze naar de tandarts moesten of zo!
zo, 11/30/2003 - 23:17 Permalink
minique

Hoi Johan,

Ook ik denk dat je de beslissing zelf moet nemen. Ik kan je alleen vertellen hoe het mij is vergaan (heb je misschien al gelezen elders op dit forum). 7 jaar geleden ging ik voor het eerst weer naar een tandarts na een jaar of 5 niet meer te zijn geweest. Dat was een 'gewone' tandarts, wel iemand van wie ik wist dat hij goed met angstige patiënten kon omgaan en ik heb hem ook verteld dat ik bang was. Dat scheelt al heel veel. Hij legt alles uit en maakt heel vaak opmerkingen waaruit blijkt dat hij begrip heeft voor mijn angst. Ik kan je zeggen dat ik grotendeels over mijn angst heen ben. Na de schooltandarts en een bullebak daarna, heb ik geleerd mijn huidige tandarts te vertrouwen.

Ik lees heel veel op dit forum over Kerkrade en Rotterdam en vind het fantastisch dat die mogelijkheden er zijn, maar 7 jaar geleden was dat er allemaal nog niet en moest ik het met een gewone tandarts doen. En ik zou het nu weer op die manier doen. Alleen als er echt heel veel zou moeten gebeuren, dan zou ik overwegen om het grootste deel onder narcose te laten doen en zodoende met een schone lei beginnen (en dus verder zonder narcose laten behandelen). Maar als ik weer (zoals 7 jaar geleden) 3 gaatjes en 4 oude vullingen had, zou ik het zonder narcose laten doen.

En een second opinion kan natuurlijk nooit kwaad! Doen dus!

Ik hoop dat je nu weer wat meer motivatie hebt. Ik wens je heel veel wijsheid en sterkte toe.

Groetjes,
minique
ma, 12/01/2003 - 08:34 Permalink
roosjedebloem

Ik heb mijn tanden dus 5 weken geleden bij een normale angsttandarts laten trekken !! (ben ik heel trots op) Ik kreeg angstremmende tabletten van mijn huisarts (oxzazepam of zoiets) en ik ben niet bang geweest !!Maar ik heb meer angst voor een narcose als voor de tandarts ben 1 keer onder narcose geweest en daarna 8 maanden overspannen. Een narcose is niet zomaar iets het doet nogal iets met je lijf!! Dus zet alles rustig op een rijtje en kies dat wat voot jou het beste is..... weet jezelf heus wel , toch??
ma, 12/01/2003 - 08:52 Permalink
HelpMe

Hoi Johan,

Ik kan me echt levendig voorstellen hoe jij jezelf nu zenuwachtig zit te maken voor die tandartsafspraak. Ik ben mezelf ook al weken zenuwachtig te maken. Ik heb inmiddels een intake in Kerkrade gehad. Alleen al voor de intake heb ik slecht geslapen.
Het is dat mij mij de lokale verdovingen niet werken, maar anders zou ik zeer zeker naar een gewone tandarts gaan en me het geld van een narcose uitsparen. Ik denk ook niet dat het goed is als iemand van dit forum je over de streep gaat trekken om een beslissing te nemen. Dat is iets wat je voor jezelf moet doen. Als ik jou was zou ik eerst nog een afspraak met je gewone tandarts maken. Niet om iets te laten nakijken of doen, maar om hem nog eens te vertellen dat je echt heel bang bent en dat hij goed moet uitleggen hoe hij het gaat aanpakken.
De tandarts die ik voor 5 jaar terug had was echt een hele geduldige man, die ook heel fijn uitlegde wat hij ging doen en wanneer. Het was alleen dat die verdovingen niet werkten, waardoor ik uiteindelijk ben afgehaakt. Ik wens je heel veel sterkte bij het nemen van een besluit.
ma, 12/01/2003 - 10:11 Permalink
Ad

Hoi Johan,

Hoe vaker je gaat, hoe 'gewoner' het wordt en wellicht hoe lager je angst. Ben noodzakelijkerwijs in 1,5 jaar 20 keer naar de stoel gehobbeld :lol:
ma, 12/01/2003 - 13:34 Permalink
Johan40

Gisteren was het knudde, zag het allemaal niet meer zitten... vandaag is het weer anders (en dit zal nog wel 14 x wisselen voor 16dec, wanneer ik aan de beurt ben) Maar vandaag heb ik de tandarts gebeld en vooralsnog zal hij 16 dec alleen noodkronen plaatsen aan de voorkant zodat het aangezicht weer netjes wordt. Ik wil het niet geloven dat dat mogelijk is. Dat je na 15 jaar of weer "gewone" witte voortanden zult hebben.. Op de vraag of hij nou ook meteen ging trekken (4 kiezen moeten er nog uit) was het antwoord dat dat eerst nog besproken werd met mij en dat dat dus van mij afhing. Alleen al door dit antwoord heb ik besloten dan TOCH de algehele renovatie door deze tandarts te laten doen. Fijn om te weten in ieder geval dat op momenten dat je het echt weer niet zit zitten je nu daadwerkelijk terug kunt vallen op een groep mensen die begrijpen wat je doormaakt1. Ik zal jullie beslist nog genoeg nodig hebben de komende 14 dagen!
ma, 12/01/2003 - 20:44 Permalink
minique

Hoi Johan,

Wat goed dat je hebt gebeld en nu dus op de hoogte bent van wat de tandarts zal gaan doen de 16e. Weten hoe, wat, waar geeft alvast een stuk rust. Ik moet zeggen dat de houding van deze tandarts, zoals ik dat lees uit je bericht, mij ook een goed gevoel geeft. Het lijkt erop dat hij begrip heeft voor je angst en dat is al heel belangrijk, tenminste voor mij wel. Ik heb ook zo'n tandarts die het begrijpt. Ik was er vanmorgen nog even om een noodkroon te laten vastzetten (iets te hard geknarst de afgelopen tijd) en die van mij maakte spontaan de opmerking dat ik tot a.s. dinsdag (als de definitieve kroon wordt geplaatst) niet ongerust hoef te zijn... Hij heeft nl. weekenddienst... Zo'n opmerking geeft voor mij aan dat hij het volledig begrijpt en er rekening mee houdt en dat is een prettig gevoel. :grin:
Datzelfde proef ik uit het bericht over de reactie van jouw tandarts. Zoals het er nu naar uitziet heb je een goeie, joh!

Groetjes,
minique


[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2003-12-02 13:39 ]
di, 12/02/2003 - 13:39 Permalink
ArrowGirl

Nou,ik geloof dat je idd een hele goeie ta hebt getroffen (zo zouden ze allemaal moeten zijn :grin: ,maar gelukkig worden het er steeds meer die begrip hebben als je angst hebt voor wat er allemaal gaat gebeuren daar in die stoel) Een aantal mensen die zich de laatste maanden hebben aangemeld op dit forum komen echt zowat iedere dag even kijken hoe het allemaal met iedereen gaat (ook al hebben ze het zelf al voor een groot deel achter de rug)en je kunt dus zeker je hart luchten hier (en vaak ook een snelle reactie terug krijgen). Mij zullen ze hier voorlopig ook nog niet kwijtraken,vond het fijn door het lezen van verhalen van anderen dat ik eindelijk die stap durfde te zetten en zal dat waarschijnlijk weer nodig hebben als ik voor m'n ondertanden moet (wat ik daaraan ga laten doen weet ik nog niet precies,maar daar moet ook een keer echt iets aan gebeuren en dan niet alleen vullen en schoonmaken... pfew,ben ik van die ellende van m'n boventanden af speelt dit nu dus nog steeds iedere dag door m'n hoofd).
Nou,nog 14 dagen te gaan voor je dus we zullen in die tijd denk ik nog wel wat van je horen

[ Dit Bericht is bewerkt door: ArrowGirl op 2003-12-02 14:58 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: ArrowGirl op 2003-12-02 14:58 ]
di, 12/02/2003 - 14:57 Permalink