Vraagje: Alles in 1 keer doen gaat dat?

Author:
anthonym
Posted:
di, 08/17/2010 - 19:22
Dit gaat niet over tanden allemaal in een keer eruit trekken..

Hoi ik ben 19 jaar en nog nooit bij een tandarts geweest. mijn vader en moeder waren super bang voor de tandarts. mijn vader door het leger.

Hierdoor ben ik dus nooit bij een tandarts geweest. vorig jaar ben er voor het eerst geweest en alles wat hij deed ging prima zonder pijn of na pijn. heb zelf een wortelkanaal behandeling gehad ook totaal geen last van gehad.

Maar nog steeds ben ik bang voor de tandarts. Ik zou dat ook het liefste alles in 1 keer goed willen doen onder narcose. Ik heb ook een overbeet en wil dit ook graag behelpen ik weet niet hoe groot hij is maar dat moet ik maar een keer bespreken met mijn tandarts.

Maar ik vraag me eigelijk gewoon af of dat mogelijk is om alle tanden weer goed te doen in 1 keer ? dus paar tanden trekken, andere vullen en paar wortelkanaal behandelingen ?
Spiegeltje

In theorie kan het allemaal wel achter elkaar maar er zijn ook grenzen aan hoe lang je nog in de stoel wilt liggen. De meeste patiënten zijn het na 1-1,5 uur wel behoorlijk zat. Dus als alles in die tijd kan worden gedaan is er geen probleem. Sommige behandelingen, zoals kronen, vereisen echter een dubbele afspraak. Voor bepaalde typen wortelkanaalbehandelingen ook, maar meestal kunnen ze wel in één keer. Deze duren ook vaak lang, soms wel tot 1,5 uur. Lastig is ook als je mond aan beide kanten moet worden verdoofd.

Onder algehele narcose, waar u aan denkt, zou het wellicht nog iets langer kunnen duren, maar daaraan zijn ook grenzen. Kortom, gooi het eens op tafel bij de tandarts. Er zijn trouwens maar enkele "narcosetandartsen" in Nederland die kunnen doen wat u wilt.
di, 08/17/2010 - 20:44 Permalink
alpifresh

Gelukkig is jouw angst niet ontstaan door slechte ervaringen, want die zijn moeilijk uit je geheugen te wissen. Je angst is ontstaan door verhalen, gevoelens van anderen. Die zijn relatief makkelijker achter je te laten.

Je bent nu 1 keer geweest en dat is goed gegaan. Om nu door te gaan, dat is eigenlijk het beste voor je toekomst. Dan kun je echt over je angst heen komen. Je bent pas 19, het is zo jammer wanneer je de komende 50, 60 jaar van je leven bang blijft voor de tandarts.

Een narcosebehandeling zou die angst in stand houden, dan schuif je het voor je uit, want je zult vaker in je leven naar de tandarts moeten, al is het maar omdat je je zorgen maakt over iets (wat helemaal niks blijkt te zijn).

Ik denk dat niemand bij de tandarts naar binnen huppelt wanneer er een behandeling moet plaatsvinden. Zelfs de meest ontspannen persoon zal een klein stemmetje in zich hebben dat zegt 'als hij maar zit op te letten, als het maar goed gaat, als hij het maar goed doet'. Dat heeft met het feit dat je een stukje controle over je lijf, uit handen moet geven aan een ander. Normale situatie dus om alert te zijn.

Angst is iets waar je overheen kunt komen, zelfs zonder therapie. Maar weglopen voor je angsten werkt nooit. Je zult jezelf er mee moeten confronteren, in porties die voor jou behapbaar zijn. Het zou fijn zijn wanneer je deze gelegenheid aangrijpt om je angst voor de tandarts terug te brengen tot iets waar prima mee te leven valt.

Ter info. Op ongeveer jouw leeftijd durfde ik niet meer naar de tandarts. Heb het uiteindelijk toch gedaan, met hulp. Ik was heeeel blij met het resultaat van de behandelingen.
Het idee van 'naar de tandarts gaan' is 20 jaar later nog altijd iets wat een onrustige buik oplevert, maar ik ben wel in staat om te gaan. Ook omdat ik deze tandarts nu ken, zijn werkwijze ken, vertrouwd ben met zijn manier van doen, maar ook omdat hij MIJ kent.

Het is moeilijk om bang te zijn voor iemand met wie je een vriendelijke relatie hebt opgebouwd. Maar om zo'n relatie te krijgen, moet je er wel in investeren.

Als het mogelijk is om alles in 1 x te doen, kan dat heel prettig zijn om meerdere redenen.
Maar om het in 2 of 3 x te doen, kan ook prettig zijn: je blijft niet zitten met de enige ervaring die je hebt gehad (1x voor een lange behandeling), maar ook op: - meerdere keren in de wachtkamer zitten en kennismaken met de assistente, - meerdere keren handje schudden met de tandarts en een kort babbeltje houden over hoe het nu gaat, is gegaan na de vorige behandeling, - meerdere keren thuis komen met het idee dat het weer is meegevallen. Zo geef je jezelf de kans je eigen beeld te vormen over 'de tandarts' en de verhalen van anderen te overstemmen.
di, 08/17/2010 - 21:41 Permalink
anthonym

het is echter niet dat ik niet meer zo bang ben om naar de tandarts te gaan, aangezien ik nu een paar keer ben geweest, wel alweer een jaar geleden..

het is meer dat ik me schaam als ik praat of iemand ziet dat mijn tanden niet in orde zijn. en zowiezo over mijn overbeet schaam ik me heel erg.

Ik vroeg me gewoon af of me tanden in 1 keer helemaal goed kunnen zijn onder narcose aangezien dit het prettigste is, om inderdaad de reden dat je meer dan 2 uur in een stoel gewoon ligt.

Bedankt voor de goeie raad en zal eens met me tandarts praten.. ga morgen gelijk ff bellen ervoor.
di, 08/17/2010 - 22:02 Permalink