twee receptjes

Author:
dj
Posted:
do, 11/13/2003 - 11:03
Hoi,

Ter algemene morele ondersteuning van jullie, geachte forumgenoten en medelijders van gebitsproblemen, nog wat recepten van mij. Want jullie moeten natuurlijk wel goed eten!
Ik begin met een recept voor zelfgemaakte soep. Dit soort maaltijdsoepen zijn erg geschikt als je wat minder goed eet. Onderstaande soep kun je heel goed met een staafmixer bewerken, dat maakt het ook geschikt om na hele zware tandheelkundige behandeling te eten.
Ik doe dit soort dingen meestal wat op het gevoel, en doe er op het laatst meestal wat meer van dit of dat in, al naar gelang hoe het uitvalt.

Basis:

- een liter rundvleesbouillon, zelf maken is natuurlijk het best en lekkerder maarja, ik neem meestal blokjes, wel de beste die ik kan vinden, tevens de duurste.
- een pakje passato di pomodori, Heinz is erg goed en kost echt haast niets.
Nu heb je eigenlijk al een (basis voor) prima tomatensoep.
(Variaties: nog wat verse tomaten, of wat peterselie, of toefje craime fraiche voor het opdienen (heel subtiel met een scheutje goede witte wijn, mespuntje suiker of wat kruiden), of een ei erdoor roeren, wel zorgen dat het eerst goed kookt dan, of wat heel fijngesneden sjalot, (alleen hele harde kopen), of een scheutje melk).

Van de basis naar een maaltijdsoep met Balkankarakter kom je zo:
- een literpot uitgespoelde bruine bonen
- nog een halve liter bouillon
- een ui
- wat paprika
- scheutje olijfolie, Edah had een Turkse, "Baktat", verrukkelijk.
- peterselie
- tacokruiden (haal ik bij een hele goeie Surinaamse toko)
- evt stukje harde worst
- mespuntje suiker

De volgorde is dan: Ui en paprika aanfruiten in een beetje hete maar niet rokende olie, hiervoor kun je heel goed wat maiskiemolie nemen, de bouillon maken, de bonen erbij, wat staafmixen maar nog niet helemaal pureren, de gefruite groenten erbij en wat fijngesneden peterselie en de rest van de ingredienten erbij, weer staafmixen tot de gewenste textuur. Tien minuten zachtjes doorkoken, proeven en indien nodig corrigeren (bv meer passato of bouillon). Makkelijk, lekker, goedkoop, behoorlijk compleet. Prima in te vriezen, snel te ontdooien in een pan met wat extra water (sneller en beter dan in de magnetron).
Meestal neem ik hiervoor 2/3 rode en 1/3 groene paprika. Met de rest doe ik direkt wat anders, halve paprikas bewaren slecht (aanfruiten en dan de koelkast in/ volgende dag in een omelet ofzo, of inmaken in een sambalpotje met wat olijfolie en azijn, zout, basilicum) .

Die pakken met drie paprika's zijn natuurlijk relatief het goedkoopst. Dan zit je wel met drie parika's, als je ze allemaal verwerkt overheerst het gegarandeerd en je zit ook gelijk met een hele regenboog aan kleuren. Met de gele doe ik dus iets anders. Voor gele paprikas heb ik ook een heel goed receptje. Meestal koop ik daar wel apart gele parikas voor trouwens, alleen hele goeie ook. Dit recept is best veel werk, daarom maak ik meestal wat meer, met vier paprika's. Ik heb het zelf verzonnen (althans deze variant) en ben er best trots op, want het is echt heeel erg lekker (maar niet zo makkelijk). Lees eerst het hele recept door..

- Kook wat aardappels, niet al te grote stukken met een beetje laurier en een beetje zout. Weinig water is het snelst en het gezondst. Als gaar afgieten natuurlijk.
- Fruit wat fijngesneden knoflook zachtjes aan. Niet met de pers, dat is te fijn. (Neem een teentje, kopje en kontje eraf, tikje geven met mok, vuist of mes, dan is het schilletje al los. NB rauwe knoflook ruikt, gefruite knoflook niet tot nauwelijks!)
- Schaaf flink wat belegen of jong belegen plakjes kaas met de kaasschaaf (evt jong).
- Snij wat tomaten in partjes. Ik neem meestal trostomaten behalve s 'winters, dan kijk ik wat de beste zijn dat kunnen dan wel eens andere tomaten worden.
- Snij de gele paprikas in de lengte in de helft, inclusief het steeltje, dat is erg mooi. Steek onder het steeltje even met een mes zodat het al wat losser zit maar nog niet loskomt.
- Verwijder de zaden en zaadlijsten.
- Was ze nu in koud water, dan spoel je ook de laatste zaadjes weg. Ietsje droogschudden.
- Olie de paprikas lichtjes maar wel helemaal in met olijfolie. Zout ze ook iets, ze moeten rondom iets gezouten zijn, das heel belangrijk. Binnenkanten dus ook olien en zouten en goed met de handen verdelen. Je handen zijn nu vet van de olie vandaar dat ik eea vooraf doe.
Leg ze in of meerdere ovenschalen, eentje per soepkommetje kan ook.
- Bekleed nu de hele binnenkant van de paprikas met kaas, ook de zijkanten. Soms kan dat niet goed omdat de kaas omvalt, dan zo goed mogelijk alvast neerzetten.
- Half vullen met tomaat en aardappel. Nu zijn de moelijke stukjes kaas makkelijker goed te krijgen. leg tussen de eerste stukjes onderin wat van de aangefruite knoflook. Besprenkel ieder helft weer met eeen halve theelepel olijfolie en wat druppels citroensap.
- Doe er wat fijngehakte peterselie bij.
- Nog een laagje tomaten/aardappel, olie, citroensap. peterselie tot de paprikas haast helemaal gevuld zijn.
- Dan afdekken met een laagje kaas. Weer een, twee of drie stukjes tomaat of aardappel, een paar druppels olie, wat peterselie.
- Weer wat kaas, daarbovenop een laagje achterham en weer wat olie. Evt op de ham weer een stukje kaas, maar geen heel laagje. De laatste peterselie en citroensap in gaatjes en kiertjes en weer wat druppels en olie bovenop.
- Bovenstaande beschrijving is voor een middelgrote tot grote paprika. Bij kleinere die ik wat minder laagjes of laat per laagje een van de ingredienten weg, bij hele grote andersom, het is een beetje inschatten en gevoel krijgen.
- Zonder ham werkt ook, dan iestie vego. Met vind ik wel lekkerder.
- Oh ja ik zou het haast vergeten, ongeveer 25 minuten in een middelwarme oven. Na 15 minuten eens kijken, er mag niets echt zwart gaan worden natuurlijk maar het moet wel bruinen. Als de paprika en dus zacht dus gaar is (vork) is het klaar.
- Evt ietsje later afkoelen. Laat zich prima een dag bewaren, ik laat het (onder 20 celcius) gewoon een dag in de oven staan, die nl behoorlijk steriel. 's zomers of langer in de koelkast. Na een dag eigenlijk nog lekkerder, koud kan ook. Ideaal lunch/borrelhapje, maar eigenlijk te overheersend als voorafje wat mij betreft.

Doeg,

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-05-09 10:05 ]
GONNY 40

HOI dj bedankt voor je medeleven en het recept oh lijkt me heerlijk maar niet voor vandaag hoor tis wel wat werk maar ik print het uit en zal het zeker eens uitproberen.En wat die gele paprika betreft die komt wel op die eet ik altijd rauw en de piercings en tattoos en de make up een grapje maken is toch wel leuk of niet dan hebben we toch nog iets te lachen in deze enge dagen.GROETJES GONNY
do, 11/13/2003 - 11:50 Permalink
pippy1970

hoi dj
bedankt voor je receptje. zal t ook uit printen. wat een werk voor je .. omdat allemaal zo hebben moeten type.
groetjes pippy
do, 11/13/2003 - 14:09 Permalink