Tips gevraagd

Author:
Kimbu
Posted:
ma, 12/19/2011 - 19:01
Hallo!

Altijd ging ik met een fijn gevoel naar de tandarts, ik had vanaf jongs af aan problemen met mijn tandvlees en zo nu en dan een gaatje.
Tot op een zekere dag bij de tandarts was voor een gaatje, ik kreeg een verdoving (ai die prikken) en hij begon vrijwel direct met boren en voor hij begon zei hij nog, steek je hand op als het pijn doet.

En het deed pijn, ik schrok ZO erg dat ik mijn hand de lucht in schoot.
Daarvan schrok de tandarts en werd zo boos op mij, hierna begon mijn angst.

Toen ik veel last kreeg van mijn mond en nog maar op één kant kauwen kon zonder al teveel pijn moest ik echt naar de tandarts terug.
Ik heb mijn probleem uitgelegd aan de assistente en deze adviseerde mij een vrouwelijke tandarts die ervaring had met angst.
De controle ging heel prettig, ze legde alles uit, was heel rustig en keek alleen.
Bleek dat de vullingen van mijn oude gaatjes zeer aan vervanging toe waren, aangezien dit er 6 waren (1 linksboven, 1 linksonder, 2 rechtsonder en 2 rechtsboven!) wilden ze het in 3 afspraken doen.
Prima! ik had er vertrouwen in.

De eerste afspraak, maar ze was boos op mij.
Waarom ik tot twee keer toe had afgebeld?
Ik had geen een keer afgebeld!
Maar zei ze "een schippersvrouw heeft 2 keer afgebeld!" en ik heb ook geen zee van tijd.
Ik heb haar vriendelijk en licht gefrustreerd uitgelegd dat er dan meer dan 1 schippersvrouw moet zijn want ik heb geen een keer afgebeld! (ik ben een schippersvrouw, maar blijkbaar niet de enige in die praktijk)
Ze geloofde me geloof ik maar bleef geirriteerd, ze legde niets meer uit, zette gewoon meteen de spuiten en begon ook te vroeg met boren.
De tweede afspraak ging net zo, ik heb toen gevraagd meteen de bovenkant ook te doen omdat ik niet een derde keer wilde terugkomen .
Dat heeft ze wel gedaan.

Afijn, inmiddels een jaar verder heeft het me meer leed gekost dan gemak.

De tanden en kiezen die behandeld zijn geven precies zoveel last als eerst, aan beide kanten kan ik geen harde dingen kauwen.
Aan de rechterkant is het helemaal pijnlijk.
De bovenkant geeft heel erg veel pijn in het tandvlees, om meerdere tanden heen.
Maar rechtsonder is het toppunt, ik denk dat daar de vulling niet goed dekt, of kapot is oid want als daar iets tegenaankomt zak ik door de grond van pijn.
Sinds een maand ofzo heb ik ook steeds hoofdpijn daarboven, in scheuten.

Het probleem is, ik heb niet alleen vreselijke angst door alle herrinneringen. Ik heb ook geen vertrouwen dat het deze keer wel goed gaat.
Dat ik daadwerkelijk geholpen wordt naar een pijnvrij gebit.
Daardoor zie ik het helemaal niet meer zitten, zeker niet bij mijn eigen tandartsenpraktijk :smt010

Heeft iemand tips voor mij?
ik denk dat ik er toch echt eens heen moet want ik houdt dit niet lang meer vol..
Ik durf er ook niet echt met mijn man over te praten omdat hij dan direct een afspraak voor me maakt bij de tandarts.. met de beste bedoelingen natuurlijk maar ik wil daar echt niet nog een keer heen.

Groetjes,

Kim
Newtan

Hallo Kim.
Laat ik even voorop stellen dat communicatie een onderdeel is van de opleiding. Maar dat mijn collega's daar in dit geval niet veel van terecht brengen. Ze luisteren niet. Of als ze al luisteren, denken ze dat je ze kwaad wil doen ofzo. Dus jij bent de bedreiging. En dat is natuurlijk te zot voor woorden.

Het is niet echt professioneel om je emoties te uiten met je boormachientje. Lijkt me. Gewoon onvolwassen.

Een andere kwestie is dat meteen beginnen.
Ik heb altijd geleerd (en dat doe ik nog steeds) om even te vragen of de verdoving werkt als iemand wat opgewonden reageert.
Meestal hoor ik iets van 'ja. maar het geluid van de boor maakt me zenuwachtig. En dan mag ik gewoon doorgaan.
Maar in een aantal gevallen werkt mijn verdoving gewoon niet goed. Dan geef ik gewoon nog een keer wat verdoving. Scheelt gewoon tijd. En gezeur. Wat ik daarmee geleerd heb is dat sommige mensen gewoon meer verdoving nodig hebben. Ik schat dat dit zelfs zo'n 25% is. Of je hebt gewoon meer tijd nodig om de verdoving in te laten werken. De gebruiksaanwijzing zegt dat je na 2-3 minuten kunt beginnen. Maar ik kom zat mensen tegen die de gebruiksaanwijzing nog niet kennen :roll: :lol: En dan heb je gewoon meer tijd nodig. Dat is jammer voor de mensen in de wachtkamer, maar die hebben daar eigenlijk altijd respect voor.

Wat ik wil zeggen: misschien heb je meer verdoving nodig dan 'standaard' (ik geloof niet zo in standaard mensen). Of meer tijd om hem in te laten werken. Geen idee. Maar je kunt het eens proberen. Dat ligt niet aan jou. Dus vraag eens of de tandarts gewoon wil wachten als je nog wat voelt. Wil hij/zij dat niet, vraag dan of je een afspraak mag maken als het wat rustiger is.

Nog weer wat anders is het nog steeds last hebben. Tsja. Van één vulling kun je je dat nog voorstellen. Maar van zes? Ik vermoed haast dat er iets aan de techniek mankeert. Dat is niet zo prettig. En helaas pindakaas, dan is het 't beste om eens bij een andere tandarts te gaan kijken. Liefst eentje met wat ervaring. En een goede reputatie. Dat kun je gewoon op internet vinden tegenwoordig, die reputatie. Over mij worden ook dingen op internet gezegd waar ik me absoluut niet voor hoef te schamen.

Geeft dat de garantie dat je geen napijn krijgt? Nee, maar wel dat je gewoon gewaarschuwd wordt als je napijn mag verwachten. En om eerlijk te zijn: na het overmaken van de bestaande vullingen waar je last van hebt, is die kans natuurlijk nog aanwezig. Dus bij deze ben je gewaarschuwd :lol: Een andere tandarts zal dat ook niet zomaar doen, dat overmaken. Omdat de kans niet groot is dat het erger wordt. Maar ook niet uit te sluiten is. Mijn ervaring is dat je met caries detector (roze vloeistofje) kan zien waar een vulling nog niet goed heeft gepakt. En als je dat bijvult (na een beetje wegslijpen) dat het probleem minder wordt. Dat scheelt een hoop geboor.

Hoe maak je weer kennis met een nieuwe tandarts? Eigenlijk door niet bang te zijn om desnoods weer meteen afscheid te nemen als je er geen goed gevoel bij hebt. Maar als je het gevoel hebt bij een goede 'huistandarts' te zijn beland, dan zit je goed.

Een heel verhaal. Maar ik hoop dat je er wat aan hebt.
di, 12/20/2011 - 01:00 Permalink
Kimbu

Hallo Frank,

Hier heb ik zeker wat aan, ontzettend bedankt!
Vooral de uitleg over de verdoving, dit kan ik onthouden in de toekomst.

Ik denk dat ik via het zoekbalkje bovenin deze pagina eens ga kijken of er een tandarts is die meer geschikt is voor mij.
Of in ieder geval, als het maar een andere is dan mijn eigen praktijk. :wink:
Omdat wij varen, en elke week wel ergens anders zijn hoeven we niet perse op onze woonplaats te zoeken.
We komen veel in Rotterdam, Amsterdam en vele rivier en kanaalplekken in Nederland dus daar moet ergens vast wel een mogelijkheid zijn.

Of jij moet nog plaats hebben :D
Hoe jij alles verteld is een wereld van verschil met mijn oude tandarts.

Ze hebben bij mij niet getest hoe de oude vullingen zaten, er was er eentje die een stukje miste en aangezien mijn hele gebit pijn deed heeft ze alle vullingen maar gedaan. Ik ben geen tandarts dus ik ben er dan ook vanuit gegaan dat dit goed was.

Ik realiseer me gewoon dat ik moet, of ik er blij mee ben is een ander verhaal :)

Vooral het feit dat ik vroeger heel graag naar de tandarts ging en nu heel erg veel angst heb vind ik erg jammer.
Ik heb een zoontje van twee die ik graag ook eens meeneem naar de tandarts om te oefenen, kijken enz en wat ik echt niet wil is dat hij iets van die angst overneemt.

Nogmaals dank, ik ga even aan de zoektocht beginnen!
di, 12/20/2011 - 10:20 Permalink
Kimbu

Je zult het niet geloven maar ik heb via de zoekmachine een aantal tandartsen gevonden en ik heb de websites bekeken.
Ik heb er een gevonden in Nieuwegein (hier liggen wij met de vakanties altijd met ons schip) en deze heb ik mijn verhaal gestuurd en de vraag of zij wat voor mij kunnen betekenen.

Ik weet niet of ik hier namen mag noemen van praktijken maar ik heb een goed gevoel over deze praktijk!
Word vervolgt, hoop ik :)
di, 12/20/2011 - 10:40 Permalink
Kimbu

Ik wil je heel erg bedanken voor de uitleg en het mee lezen!

Op 2 Januari heb ik mijn afspraak staan in Nieuwegein.. spannend maar ik heb er een fijn gevoel over.
Zeker omdat ik eerst ga voor controle, misschien een foto en kennismaking.. verder niets...

Ik heb net even dat duwtje in de rug gekregen! 8)
do, 12/22/2011 - 12:17 Permalink