Tandartsangst + vraag (gaatje boren/vullen)

Author:
Summer2508
Posted:
ma, 09/07/2015 - 18:59
Hoi Allemaal,

Ik zal eerst kort uiteenzetten waar mijn tandartsangst vandaan komt. In het verleden heb ik veel problemen met tandartsen gehad, door een chronische ziekte heb ik gebitsproblemen welke verergerd lijken te worden door medicatiegebruik. (Zo produceer ik weinig speeksel door bepaalde medicatie) Door mijn ziekte is het ook lastig te poetsen, heb sinds kort wel een nieuwe tandenborstel (Philips Sonicare + Philips Sonicare Waterfloss) en dat scheelt echt heel erg veel. In het verleden werden mijn tanden gepoetst door de verpleging die aan huis kwam maar door de korte tijd die ze voor verzorging hadden zijn mijn tanden een beetje verwaarloosd omdat ze simpelweg de tijd niet hadden voldoende tijd aan mijn tanden te besteden. Ze konen bijv. wel kort poetsen, maar niet flossen. :smt013 Nu kan ik gelukkig weer zelf mijn tanden poetsen, maar ik merk dat ik begin met een achterstand.

Door mijn ziekte gaan mijn gewrichten snel uit de kom en werkt plaatselijke verdoving nagenoeg niet. Dit heeft er in het verleden toegeleid dat tandartsen zo horkerig te werk gingen dat mijn kaak, tijdens een controle, meerdere malen is geluxeerd. Ook zijn 2 kiezen getrokken (voor mijn beugel) zonder verdoving, omdat deze niet goed werkte. Door deze ervaringen ben ik in de loop der jaren steeds banger geworden voor de tandarts.

Afgelopen week zag ik in een kies ineens een (flink) gat zitten. Het verbaasde me dat ik daar geen pijn aan had (wel gevoelig, maar echt pijn niet), totdat ik bedacht dat ik best veel morfine gebruik en dat de pijn zou kunnen onderdrukken. Ik heb me aangemeld bij een tandarts waar ik best goede recensies over heb gelezen en ik heb woensdag een afspraak. Woensdag is het alleen een controleconsult en zal ze dan dus gaan kijken wat er allemaal moet gebeuren.

Ik schijt hem alleen nu al vreselijk, ik schaam me enorm voor m'n gebit, weet dat ik een slecht gebit heb door de medicatie en zal vast een aantal gaatjes hebben en ik heb best veel tandsteen. Dat tandsteen weg laten halen ben ik geen fan van (voornl het geluid) maar dat is het ergste niet. Ik ben doodsbang voor het boren/vullen van de gaatjes zonder een goed werkende verdoving. :( De tandarts heeft al wel gebeld zodat ik even kennis kon maken en gezegd bij grotere dingen, zoals bijv. wortelkanaalbehandeling, ik doorgestuurd kan worden naar de kaakchirurg zodat het met een roesje kan. Maar die gaatjes, daar maak ik me echt zorgen om! Ben ook echt pissed op mezelf dat ik het zover heb laten komen. :smt018

Voor nu ben ik in ieder geval blij dat ik de stap heb gezet en dat ik op relatief korte termijn terecht kan (dan kan ik me ook niet zolang druk maken), maar de stress is echt killing. Ik ben blij als het achter de rug is en ik weer gewoon elk kwartaal naar een mondhygieniste kan en alles weer op de rit is.

Ik hoop dat er verhalen zijn van mensen die zeggen dat gaatjes boren best meevalt en dat ik me geen zorgen hoef te maken, succes verhalen of een hart onder de riem is ook welkom! :smt003
Romy32

Ik heb je andere topic verwijderd, omdat dat nagenoeg hetzelfde was als dit.
Het is overzichtelijker om het bij één topic te houden.

Wat vervelend dat je ziek bent, maar wat goed dat je weer naar de tandarts gaat.
Je hoeft je zeker niet te schamen, het gaat erom dat je nu inziet dat het belangrijk is dat je gebit een goede verzorging nodig heeft.

Wat betreft gaatjes boren zonder verdoving; dat kan.
Of dat ook bij jóu kan, is niet te zeggen.
Dat ligt er helemaal aan hoe groot de gaatjes zijn, en wat je kunt hebben, qua gevoeligheid.
Het krijgen van een verdoving valt over het algemeen erg mee. Zeker als de tandarts daar rustig de tijd voor neemt.
Het is dus belangrijk dat je aangeeft dat je het allemaal erg spannend vindt.

Een kaakchirurg doet overigens geen wortelkanaalbehandelingen.

Succes woensdag :smt023
ma, 09/07/2015 - 21:29 Permalink
Summer2508

Dankje! Had inderdaad twee topics, met gelijke strekking geopend, kreeg alleen bij deze een foutmelding en niet te zien. Vandaar dat ik het in een ander board probeerde, maar nu zie ik het wel 'weer' staan. Anyway, maakt niet uit, is nu gelukt!

De tandarts weet gelukkig al dat ik erg angstig ben, heb eea op de mail gezet (ook betreffende mijn aandoening omdat dat ook met gebitsproblemen te maken heeft en een iets andere manier van handelen door de TA vereist). Met de verdoving is het probleem dat er heel veel gespoten moet worden en het dan nog minimaal helpt. Ik vind één injectie al niet relax, laat staan meerdere! ;-)

Vwb kaakchirurg/wortelkanaalbehandeling; in het verleden heb ik een kaakchirurg gehad die zei dat hij die wel uitvoert. In het behandelplan bij mijn vorige tandarts stond ook dat ik voor grotere dingen (zoals wkb) doorgestuurd word naar de afd. kaakchirurgie omdat ik dus heel minimaal verdoofd kan worden en er dan eigenlijk altijd een roesje/narcose nodig is. :-) Maar het fijne weet ik er ook niet van en misschien is dat intussen wel verandert allemaa.
ma, 09/07/2015 - 22:24 Permalink
Summer2508

Ik ben ook echt onzettend blij dat het zo liep! :smt003 In een van mijn snijtanden (boven) zat een klein gaatje. Er was namelijk 'lijm' van de spalk (van m'n beugel) achter m'n voortanden afgebroken en door vuil daarachter was er een klein gaatje ontstaan, maar dat was zo klein dat ze dat gelijk kon uitboren en vullen. Toen ze vroeg of ik dat gelijk wilde doen schrok ik wel, maar uiteindelijk toch maar gedaan, dan ben ik daar alvast vanaf en ze beloofde me dat ze niet hoefde te verdoven omdat dat zo klein was en dat klopte! Met mijn hart in m'n keel en enorme trillende zweethanden heeft ze het toch geboord en gevuld en achteraf was ik ook best trots op mezelf dat ik dat aangedurfd heb! :)

Ze was ook heel prettig, rustig en vertelde steeds wat ze ging doen. Ze had zich helemaal in mijn ziekte ingelezen en wist er veel over te vertellen en deed ook heel rustig, vroeg of mijn spieren en kaak het nog hielden en voor de rest wat er moet gebeuren is dus in meerdere afspraken opgedeeld omdat ik door m'n fysieke aandoening niet zo lang in een tandartsstoel kan liggen. Mocht de volgende keer ook een kussen meenemen voor m'n nek (ik draag normaal een nekbrace, maar dat kon nu dus niet, daar krijg ik m'n mond niet echt goed mee open).

Al met al dus een supergoede ervaring, ben wel nog steeds bang voor volgende keer. Slechte ervaringen met injecties voor verdovingen en toch een beetje panisch voor prikken van verdoving in de mond. Maar ik geloof wel dat ze me dan ook weer gerust zal stellen, wat mijn angst voor verdoving (waarvan de kans heel groot is dat het niet werkt) niet wegneemt. :x Maar dat is pas zorg voor over een maand.
do, 09/10/2015 - 11:14 Permalink
Summer2508

En, wat ik vergat te zeggen, @Romy32 bedankt voor je interesse en geruststellende woorden! :smt003

Ik zei tegen haar ook dat ik me erg schaamde voor m'n gebit, maar volgens haar was dat niet nodig want zag het er nog erg goed uit. Zeker in ogenschouw genomen dat ik een tijd niet ben geweest en heel veel medicatie gebruik. Uiteindelijk alleen dus tandsteen en wat gaatjes. Op tv zie je weleens programma's waar mensen ook een tandartsangst hebben en waar je bijv. aan de voortanden ook ziet dat het er slecht voorstaat, ik had altijd echt het idee dat mijn gebit ook in die staat was, maar dat was dus niet zo. Dat maakt de schaamte nu wel iets minder!
do, 09/10/2015 - 11:22 Permalink
Summer2508

Ondertussen ben ik een aantal keer bij de tandarts geweest, verdoving zetten was helemaal niet pijnlijk! :-) Helaas door mijn ziekte voelde ik een groot deel van de behandeling nog, maar m'n tandarts is erg rustig en wist me te kalmeren. Mocht m'n hand opsteken als het niet gaat en ze denkt ook echt mee, ik kan m'n mond niet zolang openhouden dus vanmiddag zei ze: 'Ik begin achterin, dan daarna je kies ervoor daar kan ik ook wel bij als je mond af en toe dicht zakt'. Tussendoor mocht ik ook steeds even m'n kaak bewegen zodat ik niet al teveel pijn kreeg echt heel fijn. Voel me zo op m'n gemak bij haar, echt een hele verbetering. Nu is alles bijgewerkt en is het nu een kwestie van volhouden om elke 4 maanden te gaan! :-)
do, 12/03/2015 - 02:04 Permalink