tandartsangst en kunstgebit

Author:
private
Posted:
wo, 06/24/2015 - 22:45
Hallo allemaal,

Sinds een aantal slechte ervaringen in het verleden, heb ik extreme angst voor de tandarts. Hierdoor heb ik tandartsbezoeken eigenlijk altijd ontweken, en inmiddels een zeer slecht gebit.
Een tijd geleden heb ik over de drempel weten te stappen, en ben ik naar een gespecialiseerde tandarts gegaan, om te laten kijken wat er nog aan te doen viel/valt. Voor mij een heel nare ervaring; niet door de tandarts, wel door het resultaat. Ik krijg, voor en na de behandeling, hyperventilatie-achtige problemen, en verstijf in de wachtkamer + stoel. Na de controle bleek dat er eigenlijk niets meer te redden valt, en ik moet overstappen op een volledige prothese. Een opluchting, maar ook een volgende, nog grotere stap die ik wil gaan nemen. Ik zie niet enorm op tegen de behandeling zelf, die ik onder volledige narcose wil ondergaan.

Waar ik wel tegenop zie is (gek genoeg?) het maken van de prothese. Mijn gebit is slecht, vaak pijnlijk, en ik heb moeite met het eten van steviger voedsel. Daarnaast zijn er veel afgebroken tanden, en deze situatie gaat er op achteruit. Eigenlijk heb ik maar een paar echte vragen:
- Zijn er tandprothese-praktijken die rekening houden met angstige patienten zoals ik? Tips? Ik woon in het midden van het land.
- Kan het maken van de afdrukken voor een prothese zorgen voor verslechtering van m'n gebit? Ik wil niet de dag na een behandeling moeten uitleggen waar m'n voortanden gebleven zijn..
- Ik lees dat praktijken meerdere afspraken nodig hebben om 'n prothese te maken. Dit duurt (natuurlijk) vrij lang. Zijn er methodes of praktijken die sneller werken, zonder in te leveren op het (visuele) eindresultaat? Ik heb voor mijzelf het gevoel dat als zoiets sneller gaat, ik het makkelijker doe.

Ik schaam me ontzettend dit te schrijven, en wil echt van dit probleem af. Ik worstel hier dagelijks mee, maar blijf de stap uitstellen. Meer vertrouwen en informatie over hoe ik dit 't beste kan aanpakken en hoe dingen werken, helpt voor mij om die stap toch te kunnen nemen. Ervaringen van anderen die dit zelf hebben meegemaakt zijn ook zeer welkom. Op het forum kon ik zo snel weinig vinden, wel over de tandarts, maar niet over het maken van de prothese. Ik reageer graag met mijn eigen ervaringen tot ik 'klaar' ben, als dat welkom is.

Alvast dank!
Romy32

Goed hoor, dat je de eerste stap genomen hebt.

Voor wat betreft het aantal afspraken: je gaat eerst naar de protheticus of tandarts om afdrukken te laten maken.
Je hoort dan hoe lang het zal duren om de prothese te vervaardigen.
Na die termijn maak je een afspraak bij de tandarts voor extractie.
Na de extractie krijg je meteen de vervaardigde prothese in (immediaatprothese genoemd).
zo, 06/28/2015 - 08:52 Permalink
Newtan

Ga eens langs bij een CDC kliniek. Daar betaal je een heel stuk meer dan 'normaal' maar de benadering is erg efficiënt.
Ik heb geen aandelen of belang bij die klinieken, maar wel tevreden patiënten die er geweest zijn.
Of deze: de kliniek voor tandheelkunde in Utrecht zijn ook zeer ervaren in het uitleggen en oplossen van problemen.
zo, 06/28/2015 - 09:26 Permalink
private

heel veel dank jullie voor de reacties!

Ik neem even contact op met die kliniek in Utrecht. Ik had hun website al eens bekeken, de informatie is goed daar. Mogelijkerwijs alleen voor het gebit zelf, aangezien ze, voor zover ik kan zien, geen behandelingen onder narcose uitvoeren.

Wat betreft mijn andere vraag: komt het voor dat bij het maken van de afdruk het gebit beschadigt? Ik weet niet of dat soort vragen, omdat ze meer over protheses en de tandprotheticus gaan, hier thuis horen of beantwoord kunnen worden.
ma, 06/29/2015 - 20:01 Permalink
private

Ik denk dat je bang bent dat er tanden loskomen, bij het maken van de afdruk?
Dan zouden je tanden wel heel erg los moeten zitten.


Klopt, daar ben ik bang voor. Ik kan dat slecht inschatten, maar jullie kunnen dat ook niet via internet :) Ik heb contact opgenomen met die praktijk in Utrecht, om na te gaan of ik daar ook alleen een prothese kan laten verzorgen (aangezien volledige narcose daar niet gaat). Ik update hier wel, als daar interesse voor is :)
ma, 06/29/2015 - 21:22 Permalink