Tandarts angst bigtime!

Author:
nuffsaid01
Posted:
wo, 08/21/2013 - 17:23
Hallo,

Zoals veel mensen hier heb ik ook die angst voor de meneer/mevrouw met de boor.
ik ben al 10 jaar niet meer geweest uit angst ,en mijn gebit is echt echt echt heel erg slecht.mijn tanden zijn eruit gevallen,afgebroken,en sommige afgebroken stukken zijn gewoon zwart.ik walg er zelf ook van en heb ook gewoon een onwijze schaamte nu om nog die stap te maken.
waarschijnlijk zal het een kunstgebit worden,want die 3 tanden die nog te redden zijn,is niet echt goed nieuws.
Alleen....ik ga waarschijnlijk een nier doneren aan mijn partner,en ik ben compleet goedgekeurd en dus in goede gezondheid.
en nu vindt ik dat mijn gebit dan ook in goede staat moet zijn,dus die stap moet ik van mijzelf nu echt gaan maken,terwijl ik al misselijk voor de computer zit bij het idee alleen al..
wie heeft er goede tips,en kan mij helpen met het vinden van mensen die mij ook kunnen helpen?
ik kom uit rotterdam,en was al gewezen op de smile clinic (vanwege de narcose) iemand ervaring mee?
DePappa

Hi Nuffsaid01

Die post van je is de eerste stap natuurlijk.

Zie dit topic http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=9&t=25945 met twee gelijken aan jou, waaronder mijzelf. In mijn geval was het meer lamlendigheid, maar de stap om naar de tandarts te gaan werd steeds groter.

Bij mij was de drive uiteindelijk dat ik over een paar jaar met mijn dochter naar de tandarts wil gaan en het goede voorbeeld wil geven. Misschien beetje soortgelijke situatie als jij. Ik ben naar de gewone tandarts gegaan. Eerste bezoek was alleen maar een grondige inspectie, waarna een behandelplan is opgesteld.

Tot nog toe hebben ze me nog geen noemenswaardige pijn kunnen doen, ook geen napijn. Alleen beetje gevoelig misschien.

Maar maak nu gebruik van dit moment en je goede wil en maak er werk van. Ik ben nu dolblij mee dat ik het gedaan heb. Ik heb een paar jaar geleden wel gedacht aan narcose tandarts. Maar ben nu blij dat ik het gewoon op de normale manier heb gedaan. Nu durf ik volgend jaar ook weer gewoon.

Succes!
wo, 08/21/2013 - 19:11 Permalink
nuffsaid01

Hoi Depappa,
Dankje voor je reactie.ik ga zo gelijk even kijken op je linkje,thx!

ik moet gewoon echt nu een keer gaan,maar omdat er zoveel moet gebeuren denk ik daarom ook aan narcose,ook al wordt je daar niet zo blij van (als je angst hebt heb je daar ook weer die angst voor..het houdt niet op haha)
en plus de schaamte van je gebit aan een tandarts moeten laten zien,omdat je weet dat het er niet fraai uitziet,zorgt ook voor die angst om te gaan.
knap dat jij die stap wel hebt genomen hoor!
hoelang ben je nu bezig met je behandelingen,en hoelang zou je in principe nog moeten voordat je helemaal klaar bent?
ma, 09/02/2013 - 16:15 Permalink
DePappa

He hi, hij heeft het forum teruggevonden :wink:

Ik ben begin dit jaar voor het eerst na de tandarts gegaan voor de intake, waarna ik direct ben doorgestuurd naar de paradontoloog, alwaar ik vrij vlot voor de intake terecht kon. Hier kwam naar voren dat er paradontitis was en dus flapoperaties uitgebreid in alle sextanten nodig waren. Hier direct afspraken voor ingepland, dit kon pas in april en mei, 2 zittingen. Ook trekken van mijn verstandskiezen en 2 andere kiezen. Tussendoor wel voor een behandelplan weer naar mijn tandarts geweest, maar hij kon pas verder nadat de paradontoloog klaar was.

Daarna aan de slag gegaan bij de tandarts, telkens al 2 afspraken in het voren ingepland van een uur, zodat er meteen een hoop gedaan kon worden, waaronder 3 wortelkanaalbehandelingen, en een aantal grote en kleinere vullingen + vervangen oude amalgaamvullingen.

In totaal 7x geweest, dat de tandarts bezig was. Meestal 40 minuten of een uur, 1x een afspraak van 2 uur.
Tussen mijn afspraken zat telkens ongeveer 2 weken, zodat je niet iedere week bij de tandarts zit, en dat komt ook mooi uit met de wortelkanaalbehandelingen. Nu volgens mij nog 1x 40 minuten en dan is het voor de tandarts klaar, alleen nog een kroon op een tand waar een wortelkanaalbehandeling nodig was, maar dat kan pas volgend jaar, wanneer ik klaar ben met een beugel.

Zoals gezegd start ik binnenkort nog met een slotjesbeugel op aanraden van de paradontoloog en mijn tandarts ivm reinigbaarheid, en dan eind dit jaar 2 implantaten laten plaatsen. Ik heb uiteindelijk 2013 maar verklaard tot de comeback van mijn gebit en heb gewoon maar gewoon doorgezet. Ook het al ver in het voren inplannen gaf een extra drive om te gaan, anders moet je telkens weer op gaan bellen om weer eens een afspraak te maken. Extra voordeel is dat wanneer je dat ruim van tevoren doet, je de dagen en tijdstippen kan uitkiezen die jou goed uitkomen. Ook had ik bezoeken op de eerste en de laatste dag van mijn vakantie gepland. Dan hoef je ook niet iedere keer op je werk uit te leggen dat je weer naar de tandarts moet.

Extra reden is ook dat het dit jaar nog meegenomen kan worden met de specifieke zorgkosten bij je belastingaangifte over 2013.
Het kost al met al wel een hoop geld, maar gelukkig heb ik nog steeds van vroeger(ook lamlendigheid) nog een kleine aanvullende verzekering uit van Menzis, welke een WKB en vullingen voor 80% vergoedt. Die premie van al die jaren heb ik er nu wel weer uit.

Maar vanaf nu ga ik wel weer op reguliere basis naar de tandarts, is toch wat gemakkelijker. En nog een jaar met een beugel lopen en de implantaten nog effe :D.
Hopelijk kan je wat met dit verhaal. Mij viel het uiteindelijk allemaal mee, nagenoeg geen pijn o.i.d. maar misschien heb ik wel mazzel gehad.

Succes!
ma, 09/02/2013 - 19:08 Permalink
nuffsaid01

haha ik ben een zij ;-)

maar bedankt voor je reactie..jij hebt er al aardig wat op zitten zo te lezen en jeetje respect hoor!
ik heb dis durf niet hoor..ik weet dat er zoveel moet gebeuren en ben aan t zoeken naar een tandarts maar idd de kosten de angst enzo houden mij tegen.
ik kwam gister bij een tandarts op internet die niet met de verzekering werkt,dan moet ik eerst contant betalen en wordt het later teruggeboekt via Menzis..heb ik niets aan want mijn kosten worden heel hoog en jammer genoeg was dit ook nog een angsttandarts.

ik vindt dat ik dit nu moet gaan doen,maar als ik bij jou hoor hoelang het allemaal gaat duren,nou dan neem ik mijn petje voor je af hoor want wat een tijd om alles weer goed te krijgen..

ik zoek echt een tandarts die goed met mijn angst overweg kan,ken jij de smile clinic in rotterdam toevallig?
wo, 09/04/2013 - 17:09 Permalink
DePappa

Ik dacht mannen alleen bang waren voor de tandarts :D

Eigenlijk was alleen de eerste keer eng om te gaan liggen. Daarna bleek het te klikken en was het allemaal niet zo moeilijk meer. Voordeel van wanneer je het in een aantal sessies laat doen, is dat je de kosten verdeeld over het jaar krijgt. Wanneer je onder narcose gaat, zullen ze heel veel in één keer doen.

Wanneer je nu dit jaar nog naar de tandarts gaat voor een algemeen onderzoek, weet je waar je aan toe bent en kun je voor volgend jaar daar een aanvullende verzekering voor uitkiezen welke het beste de kosten dekt. Is financieel wel het aantrekkelijkst. Ik had ook beter 2 maand eerder (ok, 10 jaar eerder :wink: ) kunnen gaan. Dat had wat gescheeld.

Ik heb op internet gezocht naar een tandarts. Voor mij was het duidelijk dat ik een man wilde en het liefste geen oude. Had ik met mijn huisarts, naar 10 jaar één gezocht in mijn woonplaats, geschikte kerel gevonden, ging hij met pensioen na een jaar, beetje jammer.
wo, 09/04/2013 - 18:33 Permalink
nuffsaid01

nee hoor,haha ook vrouwen zijn erg bang,echt waar.
Ik heb gewoon jaren en jaren een aantal slecht tandartsen gehad en doordat mijn vullingen er steeds weer uitvielen enzo ben k op n gegeven moment weggebleven.
Mijn allereerste tandarts zei vroeger altijd als hij n gaatje zag dat ie nog niet groot genoeg was om te boren\vullen..werd ik ook nooit vrolijk van.

Nu ik al zolang niet meer geweest ben is de schaamte groot.
Maar ik twijfel tussen 2 tandartsen en klinieken,dus ik ga hopelijk snel mn keuze maken..
Alleen zou ik er niet zolang over kunnen doen als jij,dat geduld heb ik nog niet,maar wie weet komt dat nog!
wo, 09/04/2013 - 18:42 Permalink
DePappa

Kijk de eerste keer controle bij de tandarts gaat toch gewoon zonder dat je onder narcose bent. Dus ik (zei de held) zou dat dan maar gewoon bij een gewone tandarts doen. Ben je hopelijk meteen van je tandartsangst af, anders zit je over een paar jaar weer bij de narcosekliniek en ben je weer een aantal jaren en tanden verder omdat je nog steeds niet durfde. Narcose zal ook wel iets kosten, wat je waarschijnlijk ook wel zelf zult moeten betalen.
wo, 09/04/2013 - 19:06 Permalink
nuffsaid01

ja precies, je moet ook inderdaad eerst die schaamte voorbij door "gewoon"ergens bij een tandarts binnen te lopen.
ik hoef ook niet perse onder narcose (denk ik) maar er moet gewoon zo onwijs veel gebeuren, dat ik niet geloof dat het er ooit nog mooi uit kan gaan zien , en in een iets korter tijdsbestek dan bij jou.
ik wil het ook graag uit gezondheidsoverwegingen doe,omdat ik lichamelijk zelf helemaal gezond verklaard ben (ik ga een nier doneren) en daardoor dus ook een schoon gebit wil hebben.
vandaar dat ik nu echt moet voor mijzelf en ook op korte termijn.

ik vind het super knap dat jij al zover bent hoor!
vr, 09/06/2013 - 15:04 Permalink
DePappa

Lijkt mij dat je er niet na 1 keer vanaf bent. Denk niet dat ze veel sneller kunnen werken in iemand zijn mond, die onder narcose is, dan iemand die gewoon normaal meewerkt. Ook kunnen er niet meer mensen tegelijkertijd aan het werk zijn.

Ook zal een wortelkanaalbehandeling gewoon in 2 sessies moeten. Maar dit denk ikzelf alleen maar, ben geen tandarts natuurlijk.
vr, 09/06/2013 - 17:37 Permalink
nuffsaid01

Hmm.. dankje angelique..
ik was al aan t navragen over die smile clinic,maar vooral om de narcose.
en t lijkt mij toch fijner dit in t ziekenhuis te doen mocht dit nodig zijn,maar jij hebt er dus geen fijne verhalen over?
terwijl, als je een angstpatient bent,je je t fijnst voelt als je een en dezelfde tandarts krijgt voor t vertrouwen.

en @depappa aaaaaaah!haha ja ik moet ik moet ik moet :D
ikheb nu antwoord terug van 2 tandartsen die nog patienten aannemen,waar de smile clinic bijzat en nu wacht ik nog op lie dental in rotterdam (die lijkt mij het fijnst) en dan volgende week ga ik de afspraak maken en dan moet het!

bedankt voor de reacties :D
vr, 09/06/2013 - 18:16 Permalink