Slecht verzorgd gebit mede door angst

Author:
roodhart
Posted:
wo, 07/13/2011 - 20:00
Hoi allemaal,

Mijn gebit is erg slecht verzorgd en ben al 10 jaar niet meer bij een tandarts geweest :( ben nu 28.

Doordat ik depressief ben geweest heb ik zo'n 1,5 jaar niet meer gepoetst waardoor ik zwarte randen aan de bovenzijde van mijn gebit heb. Gelukkig is de depressie voorbij en neem ik gewoon deel en de maatschappij en werk ik ook fulltime. Alleen als ik poets gaan mijn tanden zeer doen als ik niet poets heb ik nergens last van(geen idee waarom). Nu is het zo dat langzamerhand mijn tanden/kiezen afbreken(stukken daarvan)en wil ik toch de stap nemen om naar een tandarts te gaan. Door schaamte en angst komt het er telkens niet van.

Heeft iemand een tip? Weet iemand een goede tandarts in enschede? Wat kan ik verder doen?
advies

We lezen vaker hier dat door schaamte en angst het lastig wordt gevonden een tandarts te bezoeken. Zeker als het laatste tandartsbezoek enige tijd is geleden.

Door allerlei redenen kan het voorkomen dat mensen hun gebit tijdelijk of voor langere tijd minder goed verzorgen. De oorzaak ligt bijvoorbeeld in: werkloosheid, scheiding, verhuizing, sterfgeval in direct omgeving, stress, overspannenheid, ziekte, enz. enz.

Je bent dus niet de enige. In tandartspraktijken komt het veel vaker voor dat patiënten zich melden met achterstallig onderhoud. Over het algemeen wordt daar in de praktijken prima mee omgegaan.

Het kan zijn dat een bezoek aan een mondhygiënist voor jou voelt als een lagere drempel of minder beladen. In dat geval zou je er voor kunnen kiezen om je gebit eerst te laten reinigen bij een mondhygiënistenpraktijk. De mondhygiënist zal alle tandsteen en aanslag verwijderen. Vervolgens kun je dan met een schoon gebit naar de tandarts. De tandarts zal beoordelen welke restauraties aan het gebit nodig zijn.

Hoe je het ook doet, het is in ieder geval aan te bevelen een stap te zetten. Meestal geldt, hoe langer je wacht hoe groter de problemen en hoe hoger de kosten.

Zorg is beschikbaar. Ook voor jou.
do, 07/14/2011 - 09:40 Permalink