Slapeloze nachten

Author:
Allerim
Posted:
di, 12/29/2015 - 08:23
Na wat meegelezen te hebben hier besloten mijn verhaal te doen. Misschien lucht het ook op.

Ik ben 36 en zwanger van ons tweede kindje. Vorige week sloeg de paniek toe, ik zag bij mn tandvlees bloed. Alle alarmbellen gingen af, ook omdat ik wegens enorme angst al 15 jaar niet naar de tandarts ben geweest. Nu werd ik ineens zo bang, dat mn voortanden eruit zouden vallen. Mn gebit is slechts, onder zijn 3 kiezen weg, en boven brak er laatst 1 af. Ik heb het lang kunnen verbergen maar als ik nu breeduit lach zie je boven een afgebroken kies. Aan de voorkant zie je gelukkig niet veel. 2 nachten niet geslapen, uiteindelijk een angst tandarts gebeld, 6 januari kan ik terecht. Nu slaap ik sindsdien niet meer en ben 4 kg afgevallen. Ik ben nog maar een schim van mijn vrolijke ik. Begin me nu ook zorgen te maken over de baby, dit gestress is niet goed.

Ik schaam me zo, durf niet eens mn mond open te doen voor de tandarts wegens de ravage. Denk er de hele dag aan, wat als er niets meer te redden is, en over de kosten nog maar te zwijgen. Niemand die dit weet, uit schaamte. Wil zo graag weer normaal functioneren, en slapen. Dit is ook niet goed voor de baby.

Ik weet dat ik nu door moet zetten maar de afspraak afzeggen klinkt heel aantrekkelijk. Dat ik na de bevalling ga.

Stom hè, 36 jaar en je zo voelen. Zoveel spijt dat ik niet jaren eerder ben gegaan.

Bedankt voor het lezen!
Romy32

Goed dat je gebeld hebt, dat is een hele stap!
Maar inderdaad, de stress die je nu hebt is helemaal niet goed.

Maar slaap je nu niet omdat je zo'n pijn hebt, of puur door de stress?
In het eerste geval is wachten tot 6 januari wel erg lang.
(In het tweede geval trouwens ook.)

Stom hè, 36 jaar en je zo voelen

Dit gevoel moet je echt een beetje van je af proberen te zetten.
Angst heeft niets te maken met leeftijd, en is al helemaal niet 'stom'.
Ook heeft een tandarts alles al gezien wat je je maar kunt bedenken (geloof me), dus daar hoef je ook niet over in te zitten.
Makkelijk gezegd allemaal, maar het is gewoon zo.
Wees trots dat je die afspraak hebt gemaakt.
Kom je ons vertellen hoe het is afgelopen, op 6 januari?

Succes!
di, 12/29/2015 - 10:23 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Romy32

Oef, wat naar voor je. Maar wel gaan hoor! Echt, je zal inderdaad je kindje moeten beschermen, want zo'n ontsteking kan de vrucht schaden. Door je hormonen gaat je tandvlees sneller ontsteken dan normaal. Poets dus heel goed en maak ook tussen je tanden schoon. Je moet nu echt je eigen gevoel aan de kant zetten en je verantwoordelijkheid nemen voor je kindje. Maak het ook bespreekbaar bij je tandarts en laat je goed begeleiden. Ze slepen je er vast doorheen. Zet m op meid!
ma, 01/04/2016 - 09:21 Permalink
Allerim

Als antwoord op door Lieneke

nog 2 nachtjes.

Ondertussen heb ik heel internet afgestruind met zoek woorden als 'kunstgebit', 'jaren niet naar tandarts door angst' en ' is er nog wat aan te doen'.
Alle forums gelezen, alle horror verhalen. Mezelf dus compleet gek gemaakt.

Ik slaap slecht van de stress, kan ineens midden in de nacht in blinde paniek wakker worden puur om het feit dat ik naar de tandarts 'moet'.
Liefst zou ik weer afzeggen maar ik weet dat ik er helemaal niets mee opschiet. Misschien is er nu nog wat te redden.
Heel m'n kerst en oud en nieuw heb ik er ook mee verpest, heb nergens plezier aan beleefd. Zelfs zo erg dat ik er paniekaanvallen kreeg en een nacht compleet niet heb geslapen.

Misschien dat mijn angst voor de tandarts nog niet eens het grootst is, maar wel de schaamte dat ik het zover heb laten komen.
Nu moet ik daar straks gaan liggen met mijn mond open, ik schaam me dood, wat moet ze wel niet denken van me!
Kan mezelf echt wel voor m'n kop slaan dat ik niet veel en veel eerder ben gegaan. Onder mis ik sowieso 3 kiezen, maar goed dat overleef ik wel die mis ik nu ook niet. En wellicht kan ik daar in de toekomst wat aan laten doen.
Maar ben als de dood dat de rest niet meer gered kan worden.

Relativeren lukt ook moeilijk, ik weet dat er veel ergere dingen zijn, en ik heb voor hetere vuren gestaan maar soms slaat de blinde paniek toe.

Hopelijk is snel woensdag 10.00 uur dan sta ik weer buiten en valt er hopelijk een hele last van mijn schouders.

Bedankt voor het lezen weer!
ma, 01/04/2016 - 14:19 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Allerim

Geloof me, er zijn ontzettend veel mensen bang en nog veel meer mensen die al een hele poos niet zijn geweest. Dus de tandarts hakt vaker met dat bijltje, die kijkt nergens meer van op. Daar denken we niks denigrerends over. Die is allang blij dat je nu wel komt. Wij weten ook wel dat er een heleboel redenen kunnen zijn waarom iemand niet komt. Ik bedoel, een tandarts die snoept zelf ook en die poetst ook niet altijd na het stappen. Tandartsen zijn ook mensen, misschien wel de mens die doodsbang is voor spinnen en de wc niet op durft als daar een spin zit. Zo hebben we allemaal onze eigen angst. De een heeft dit, de ander dat. Je moet eens weten hoeveel mensen die er van de buitenkant prachtig uit zien met een rot gebit rondlopen. Kijk eens naar de foto's van Willem Alexander van een poosje terug...ik bedoel maar...
ma, 01/04/2016 - 16:28 Permalink
Allerim

Pffff ik ben geweest! Zo stom dat ik niet eerder ben gegaan! Hele lieve begripvolle tandarts, hoefde me niet te schamen en ze had wel erger gezien. Nu afspraak gemaakt voor vullen van gaatjes en reinigen. Na mn bevalling moeten de 3 kiezen eruit die niet meer te redden zijn, maar dat overleef ik ook wel. Hoef godzijdank geen kunstgebit! Zo opgelucht, ik had gewoon veel eerder moeten gaan! Ik hoop hiermee anderen over een drempel heen te helpen, maak die afspraak, schaam je niet! De tandarts is er om je te helpen. Zoek er eentje waar je je goed bij voelt!

Groetjes
wo, 01/06/2016 - 09:42 Permalink