Pijnfobie .. wat is mogelijk?

Author:
Roefel
Posted:
di, 08/26/2014 - 14:02
Gedag allen,

Voor mijn lieve petekind zoek ik de mogelijkheden uit.

Zij is jongvolwassen en heeft al van heel jong af aan extreem veel pijn aan haar tanden. Door een vroegere tandarts zou ooit gezegd zijn dat de glazuurlaag bij haar niet goed of nauwelijks aangelegd is. Zelfs alleen zachte aanraking met vinger, ga na poetsen, is een hel voor haar. Zij zou destijds voor een soort fluoride behandeling in aanmerking komen, maar zelfs die aanraking werd haar teveel waardoor er vanaf gezien is.

Door deze extreme pijn is zij bang geworden voor de tandartsbezoeken, maar ook 'gewoon' bang voor de extreme pijn. Een pijnfobie, vermoed ik inmiddels.. Zij is al meer dan tien jaar niet naar een tandarts geweest en haar gebit gaat hard hollend achteruit. Ik wil nog erger voorkomen en onderzoeken hoe en waar zij het beste geholpen kan worden.

Extra lastig gegeven: zij is panisch voor injecties. Een simpele verdoving volstaat in haar geval dus niet.

Nou lees ik op internet van alles over narcose en lachgas mogelijkheden. Voor mij als leek is alleen niet duidelijk wat nou het verschil is tussen een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, een angst tandarts, een tandarts die ook in narcose voorziet of een ziekenhuis welke tandartsbehandeling onder narcose bieden. Een woud van ondoorzichtigheid begaf ik mij in.

En: voor narcose toedienen zou je toch een anesthesie opleiding gevolgd moeten hebben? Hoe weet ik of dit gewaarborgd is? Via welke aanloop/verwijs route kan zij op deze 'plekken' terecht komen? Zij heeft wel een goed contact met huisarts. Is een verwijzing van hem noodzakelijk/voldoende?

Afijn, ik hoop op verduidelijkende en inhoudelijke reacties en ik dank jullie alvast maar bij voorbaat!