pff... tijd voor de tandarts.. :(:(:(

Author:
kelly123
Posted:
di, 11/12/2013 - 09:33
Hallo allemaal,

Even een berichtje in een ander forum.. En hoor graag ervaringen van anderen..

Ik ben 23jaar en erg bang voor de tandarts. Mijn vader was dit ook en mijn moeder ging ook nooit. De angst is hierdoor begonnen.
Als kind zijnde had ik een beul van een tandarts, toen wat jaren niet gegaan.. Toen rond m'n twaalde denk ik, naar een andere tandarts. Deze was ineens verdwenen. Toen door naar een andere tandarts.. Deze voelde redelijk, maar nog niet optimaal. De laatste keer moest ik boren. Hij heeft het gat gevuld en moest wel 6x bijslijpen omdat mijn kiezen niet meer op elkaar pasten. Ondertussen zat hij te bellen met een patient.. Voelde erg onprofessioneel. Bij het weg gaan riep hij nog even; volgende keer wortelkanaalbeh aan je tand he.. Hierdoor heb ik mijn angst zo terug gekregen dat ik nooit weer heen ben gegaan.

Mijn gebit takelt erg af. Achter in mijn voortand zit een zwart gat en een kies is bijna volledig afgeprokkeld..
Mijn grootste angst is verdoving en trekken.. Dit moet sowieso met die kies. Aan de buitenkant staat nog een klein randje, aan de binnenkant een gat.. Ik vraag me af, is dit nog te trekken?? En zo'n voortand.. met een gat erachterin.. wat doen ze hiermee.. Zo zijn er nog qwel dingen aan mijn gebit, maar dit zijn de hoofdzakelijke dingen..

Graag hoor ik jullie ervaringen als patient en tandarts
Romy32

Beste Kelly,

Het is heel jammer dat je door de angst van je ouders nu zelf ook bang bent.
In je andere topic heb je al goede adviezen gekregen van vV (goede voorlichting aan de tandarts vragen, eventueel een angsttandarts zoeken, duidelijk aangeven dat je bang bent, ogen dicht met verdoven).

Dat je tandarts destijds na het vullen wel zes keer moest bijslijpen, is niet zo bijzonder hoor. Met een articulatiepapiertje wordt gecontroleerd of de kiezen weer goed op elkaar passen, en dat is echt een precisiewerkje.

Wat betreft je afgebroken kies; die kan nog getrokken worden hoor. Als er niet genoeg houvast meer is om de kies goed vast te pakken, wordt ie er met een speciaal instrument 'uitgewipt'. Veel mensen zijn bang voor de verdoving, maar achteraf zeggen ze vrijwel altijd dat het heel erg meeviel. Je kunt vragen of de tandarts de plek waar hij gaat prikken wil voorverdoven met een speciale spray of zalf. Dan voel je het prikje van de naald (die overigens heel dun is) niet of vrijwel niet.

Een voortand met een gat moet gevuld worden. Als het gat erg diep is, is soms een wortelkanaalbehandeling nodig. Veel mensen trekken wit weg bij het woord alleen al (ik vroeger ook hoor), maar meestal valt het erg mee.

Maak maar snel een afspraak. Hier blijven vragen en lezen zet geen zoden aan de dijk.
Succes!
di, 11/12/2013 - 11:00 Permalink
chantal3011

ik heb dat ook gehad een afgebroken kies waar alleen nog een randje stond en de tand ernaast daar had ik tandpijn ze kunnen voortaan voor verdoven dat is met een watje houden ze het plekje waar de spuit word in gezet er tegen zodat je van de spuit niets voelt. Bij mij is het stukje tand er gewoon uitgehaald en de ernaast liggende getrokken ik heb daar geen last van gehad hopelijk krijg ik een reactie terug hoe het verlopen is en of je het daadwerkelijk gedaan heb
do, 01/23/2014 - 00:02 Permalink