nooit bij tandarts geweest!

Author:
charlie123
Posted:
za, 07/26/2014 - 05:03
Ik ben 25 jaar en ben nooit bij de tandarts geweest. poetsen deed ik toen ik klein was ook niet. ben van mening dat mijn ouders hier een groot aandeel in zijn geweest omdat die niet goed voor me hebben gezorgd wat dat betreft. hoef daar verder ook niks over te zeggen mijn moeder was ook niet in staat me op te voeden. daarom ben ik later naar een ander gezin gegaan (op 14 jarige leeftijd ongeveer). zij hebben mij daar wel heen gestuurd want mijn gebit was al niet echt goed toen die tijd al. maar ben dat altijd ontlopen. tegen de tijd dat ik 16 was zaten m'n kiezen al vol met gaatjes.
ik heb dit ook altijd tegen iedereen verzwegen, later ook wel veel gaan poetsen, had altijd zoiets van als ik het maar kan verbergen. mijn voortanden vielen ook wel mee. maar ik heb letterlijk tand voor tand af zien sterven. en heb inmiddels bijna geen kies meer over mis zelfs al een hoektand en aan de andere kant begint het ook al flink naar voren te komen. ik kan niet meer lachen zoals ik wil. dat terwijl ik een heel vrolijk persoon ben, wat betekent dat ik steeds minder mezelf ben ik moet rekening houden met dingen en dat helpt me niet echt met sociale contacten. eten begint moeilijk te worden, alhoewel ik nooit echt heel veel pijn heb gehad gek genoeg maar m'n kiezen liggen helemaal onder tandvlees, kan het niet eens kiezen meer noemen, sommige zijn gewoon helemaal weg. maar ik probeer het nog steeds te verbergen, voor iedereen.
en gek genoeg ben ik niet bang voor een tandarts heb het liefste dat ik morgen gewoon weer mezelf kan zijn, lekker eten. ben niet bang voor pijn of narcose, maar bang voor de buitenwereld. voor m'n vrienden, collega's, familie.
wat vinden zij ervan als ze weten dat ik altijd rot gebit verborgen heb gehouden, en hoe lang met ik vrij hebben op m'n werk ervan, kan ik mijn voortanden houden?, of gaat iedereen meteen zien dat ik een kunstgebit heb?, ik bedoel op mijn leeftijd!.
en hoe gaan ze die tanden die helemaal weg zijn gewoon zacht en onder tandvlees, kan dat wel?
ik poets me rot op de tanden die ik nog heb, maar dat is niet genoeg als ik er niks aan doe raak ik denk ik toch alles kwijt.
ik heb het m'n hele leven uitgesteld en uitgesteld, tuurlijk denk ik nu was ik toen ik klein was maar gegaan.
en dit is al een hele stap alhoewel ik het niet direct aan iemand vertel maar hou het al zo lang voor me.

hoop dat iemand m'n vragen kan beantwoorden of z'n ervaringen delen of gewoon kan helpen met welke stappen ik moet gaan nemen.
DePappa

Ik heb een beetje in hetzelfde schuitje gezeten, 12 jr niet geweest, maar uiteindelijk toch de stap gezet. Ik ging me steeds meer realiseren dat ik dit niet ging volhouden,net als jij, als ik je verhaal zo hoor .

Trek gewoon de stoute schoenen aan en maak een afspraak bij een tandarts. Dan kun je samen een plan opstellen voor de toekomst. KUn je mogelijk er ook nog rekening mee houden met de tandartsverzekering voor volgend jaar. Ga er maar vanuit dat je wel een lange periode mee bezig zult zijn. Maar dat is allemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren natuurlijk.

Voor de rest kan niemand je hier zeggen over hoe lang het gaat duren of wat de kosten zijn. Op basis van een verhaal is dat niet te doen.

De eerste stap heb je eigenlijk al gezet hier te beginnen met schrijven, dit gevoel vasthouden en nu een tandarts zoeken. Vraag een goede bekende welke ervaringen hij met een bepaalde tandarts heeft. Alhoewel, ikzelf heb uiteindelijk gewoon zelf een tandarts benaderd, op basis van hoe zijn site eruit zag :D En op de één of andere manier sprak het mij aan dat het een man was. (assistenten zijn allen vrouwen, maar het gaat om het gevoel he). Succes!
za, 07/26/2014 - 09:57 Permalink
charlie123

dat het lang zou duren is natuurlijk niet iets waar ik op hoop alhoewel als ik goed nadenk ja dit kan waarschijnlijk niet in 1 keer getrokken worden, al heb ik er helemaal geen verstand van zou ook echt een hele opluchting zijn als ik mijn voorste rij tanden gewoon kan behouden. ze zijn niet heel mooi, vooral verkleurd maar staan wel recht en zijn m'n enige goede tanden eigenlijk, en als ik die ook zou moeten laten trekken zou ik heel hard gaan twijfelen. dan veranderd voor mij m'n hele gezicht.
ik kan ook niet lang vrij hebben op m'n werk dus misschien dat dat ook een probleem word.
en wat betreft zorgverzekering kan ik misschien wel het beste wachten tot ik een nieuwe verzekering kan nemen...
zo, 07/27/2014 - 01:30 Permalink
charlie123

ja dat ligt eraan ik werk gewoon en zou wel wat bij kunnen leggen heb geen flauw benul van wat het zou gaan kosten maar heb nu volgens mij minimale verzekering. maar de kosten is zeer zeker niet iets wat me tegen houdt.....
het is meer het vertellen aan m'n hele directe omgeving en hoe lang alles gaat duren en hoeveel tijd ik daardoor niet kan werken......en of er nog verschillende mogelijkheden zijn e.d, naar welke tandarts moet ik gaan...of kaakchirurg of weet ik veel.
di, 07/29/2014 - 02:39 Permalink
Lieneke

Een tandarts (wellicht in samenwerking met een mondhygiënist) screenen eerst je hele gebit om inzicht te krijgen op je situatie. Daarna wordt er samen met jou een behandelplan opgesteld en hierbij hoort ook uitleg hoe het een en ander in zijn werk gaat.
Trekken gaat heel voorzichtig. Met een soort van guts worden de verbindingen tussen de tand en het tandvlees kapot gemaakt en dan wordt er met de tang voorzichtig heen en weer bewogen totdat te tand zo los staat dat hij echt eruit gehaald kan worden. Bij kiezen in de bovenkaak wordt er een snuitproef gedaan om te kijken of je net per ongeluk een verbinding hebt met je holtes. Soms krijg je een hechting en in elk geval even een gaasje. Je krijgt een brief mee met wat je kunt verwachten en hoe je de boel zal moeten onderhouden.
wo, 07/30/2014 - 14:01 Permalink