Nog meer angst

Author:
Fer
Posted:
zo, 12/14/2008 - 15:54
Hallo iedereen,

Enige tijd geleden is de deel van een kies afgebroken. Dit heeft niet echt tot pijnklachten geleid tot afgelopen vrijdag, de ibuprofen en paracetamol is niet meer aan te slepen en nog doet het zeer.

De tandarts waar ik heen ging is inmiddels falliet gegaan, ik zal dus opzoek moeten naar een andere tandarts. Nu kun je met ernstige pijnklachten bij een 'eigen' tandarts snel terecht, hoe zit dat met een nieuwe tandarts? Ik kan mij voorstellen dat deze service er is voor huidige patienten.

Het zal me niets verbazen als de kies ontstoken is en ik heb op het forum gelezen dat dit vaak slecht te verdoven is. Als je er naar kijkt zak ik al door de grond van de pijn laat staan als iemand er een boor inzet. Hoe pakt een tandarts dit aan? Zijn daar mogelijkheden voor of is het even "op een houtje bijten"?

Alvast bedankt voor de reacties.
Carin 250

Hoi Fer,

Mijn advies is, laat je zo snel mogelijk inschrijven bij een tandarts liefst via mail.
Bel dan zsm naar je tandarts en maak een afspraak.
Ook ik heb vorig jaar eraan moeten geloven om te bellen, ben echt een held op sokken met naar de tandarts gaan.
Was al eerder voor controle daar geweest, en bleek een gaatje volgens haar te hebben.
Maar steeds weer uitgesteld totdat mn wang dik begon te worden en nu wel heen moest.
Eenmaal aangekomen heb ik gelijk tegen hem [kreeg toen een man] gezegt dat ik bang voor de tandarts ben.
Hij heeft me zo erg gerust gesteld, dat ik er nu met plezier heen ga.
Terwijl ik al heel wat behandelingen verder ben, waaronder ook verschillende wkb's..

Dus raap de moed bij elkaar en ga er heen.

Groetjes Carin
zo, 12/14/2008 - 16:42 Permalink
hermina

Hallo Fer,

Het zal wel afhankelijk zijn van de tandarts denk ik, maar zo heb ik wel weer een tandarts gevonden, en het geldt vast voor veel meer praktijken.

Ik moest met spoed een afspraak, vertelde dat ik een nieuwe tandarts zocht omdat ik er geen meer had, en wat het probleem was, ook dat ik een bange patient was. Ik kon diezelfde dag hiervoor komen op de spoedtijd, en ben sindsdien gewoon patiënt bij deze praktijk, de service was er hier dus ook voor nieuwe patiënten.
Wel had ik hier op deze site gelezen dat ze nog patiënten aannamen, en mijn intentie was ook echt om er een te vinden waar het mij zou lukken om te blijven gaan. Want door dit spoedgeval realiseerde ik me, net als jij, dat soms het probleem nog groter is dan je angst. Dus inderdaad "gewoon" bellen, en gaan!

Wat je hier leest over ‘slecht te verdoven’ is wel een vertekend beeld van de werkelijkheid, mensen schrijven hier niet vaak dat het daarmee goed ging, dan heb je er geen vragen over. Het is bij een ontsteking wel moeilijker te verdoven, maar bij mij is dat twee keer bij een ontsteking echt prima gelukt, een keer met eenmaal bijverdoven, maar daarna echt geen pijn gehad.

Groet en sterkte, Hermina
zo, 12/14/2008 - 17:30 Permalink
MJS

Hallo Fer

Hier zit de grootste sch...t lijster die je ooit hebt meegemaakt.
Normaal gesproken een nuchter mens maar niet als het om de tandarts gaat.
Mijn angst zit vooral in het onbekende.
Ik scheet peulen voor elke behandeling als, verdoven, boren wkb,apex, verstandskiezen(onder narcose). (alles prima en pijnloos verdoofd)
De stress van te voren is erger geweest dan alle behandelingen bij elkaar. Ik ga wel maar nog steeds met knikkende klutsknieen.
Ik stel het wel uit maar laat het nooit te ver komen.
Nu zit ik te klooien met een kies. Let wel......zo'n klein geval van een centimeter. Daar mag ik a.s dinsdag afscheid van nemen.
Omdat ik ff in een niet al te leuke periode zit heb ik valium :smt015 gekregen voor deze behandeling. Achteraf zal ik mezelf wel weer uitlachen van het drama wat ik van te voren heb gemaakt.
En dit forum heeft mij wel geholpen maar er wordt vaker geschreven wat niet goed gaat en wat er wel goed gaat wordt minder opgeschreven.
Ik heb mezelf aardig gek zitten maken door die ene kies en de onbekendheid. Doe ik nog af en toe maar het moet want als ik dit uitstel wordt het alleen maar erger.

Door af en toe te spuien op dit forum heeft mij wel geholpen.
Door positieve verhalen hier te lezen en de reacties relativeer je een beetje beter.

Google naar een tandarts of vraag mensen in je omgeving naar hun ervaringen met een tandarts.
Als je daar voor de eerste keer op de stoel ligt maak dan de afspraak dat ze eerst kijken en verder niets en bespreek je angst.

Kom op....je kunt het!!!
En ja dat zeg ik als mega bibberangsthaas.
zo, 12/14/2008 - 18:33 Permalink
Spiegeltje

Dit heeft niet echt tot pijnklachten geleid tot afgelopen vrijdag, de ibuprofen en paracetamol is niet meer aan te slepen en nog doet het zeer.


In dit soort gevallen , als de kiespijn dwars door de pijnstillers heengaat, kun je toch wel spreken van een spoedklacht. Zeker als je niet meer aan slapen toekomt en nergens anders meer aan kunt denken. Dat betekent dat iedere tandarts je in zo'n geval moet helpen als je daarom vraagt of een alternatief bieden. Desnoods de dienstdoende tandarts 's avonds, 's nachts of in het weekend. Daarvoor kun je een willekeurige tandarts bellen en dan krijg je via voicemail het nummer van de dienstdoende tandarts.

Als een stukje van een kies is afgebroken en je hebt geen pijn kun je niet bij iedere tandarts meteen terecht. Het is dan geen spoed. Als je staat ingeschreven lukt dat vaak wel op korte termijn. Die service is alleen voor ingeschreven patienten. Maar bij echte spoed moet je meteen worden geholpen. Wel tegen contante betaling.

Het is wel zo dat de tandarts bepaalt wat spoed is en niet iedereen denkt daarover hetzelfde, dus je kunt wel eens nul op rekest krijgen. Dan bel je gewoon een andere of je belt na een half uur nog eens de dienstdoende tandarts en benadrukt dat de pijn niet te harden is. Dat laatste wil ook wel eens helpen.
zo, 12/14/2008 - 20:47 Permalink
Joy-joy

Hoi Fer
Ik zelf ben ook een angstige patiënt, zonder te weten waarom precies. Maar ik ben ook een tijd lang niet naar de tandarts geweest, totdat een kies afbrak en ik daarna van de pijn gewoon niet meer kon slapen. Paracetamol hielp niet meer. Ik ben naar de dienstdoende tandarts geweest en heb direct gezegd dat ik wel angstig was. De tandarts hield daar goed rekening mee, vertelde wat hij deed en nam alle tijd. Hij had de boel ook prima verdoofd. Dus ik kon opgelucht na een wkb met een noodvulling weer naar huis. Ik heb daarna een afspraak gemaakt met een andere tandarts en deze heeft me een paar keer verder behandeld. Dit ging allemaal prima en het ziet er nu weer prachtig uit. Ik hoop dat je hier wat moed uit kunt putten.

Groetjes
zo, 12/14/2008 - 22:12 Permalink
rixt

Desnoods de dienstdoende tandarts 's avonds, 's nachts of in het weekend.


Een dienstdoende tandarts 's nachts bellen??? Daar kan ik me niet zoveel bij voorstellen. Het lijkt me toch dat als je 's nachts zulke hevige kiespijn hebt dat het echt niet meer uit te houden is, dit in zo goed als alle gevallen ook al overdag of 's avonds het geval was? En mocht de pijn dan toch pas 's nachts niet meer te bestrijden zijn met pijnstillers, dan lijkt me dat je de eerste paar uur nog wel wat incasseringsvermogen hebt om het uit te houden tot de volgende morgen.
Ik zou op dit forum in ieder geval niet de mogelijkheid van 's nachts bellen noemen. (Of kan ik dit alleen maar denken omdat ik nog nooit echt heel hevige kiespijn heb gehad?)
zo, 12/14/2008 - 22:59 Permalink
rixt

Hallo Fer,

Ik hoef je geen antwoord meer te geven op je vragen, dat hebben anderen al (naar mijn idee heel goed) gedaan.
Ik heb wel een vraagje aan jou. Je vertelt dat je geen verklaring voor je tandartsangst hebt. Tot voor vijf jaar terug ging je wel regelmatig naar een tandarts? Was die tandartsangst er toen nog niet? En als die er toen al wel was, hoe lukte het je toen om toch wel te gaan?
zo, 12/14/2008 - 23:24 Permalink
scaredycat

Wat je hier leest over ‘slecht te verdoven’ is wel een vertekend beeld van de werkelijkheid,
mensen schrijven hier niet vaak dat het daarmee goed ging, dan heb je er geen vragen over.


Dat wil ik even onderschrijven. Ik heb de afgelopen 5 jaar flink wat bezoekjes aan de tandarts nodig gehad.
De eerste paar jaar in Kerkrade en de eerste behandelingen onder Narcose omdat ik ook verschrikkelijk bang was.
Maar nu ik daar redelijk overheen ben (ik maak me nog steeds nog wel eens iets te druk) gaat het allemaal
goed, OOK de verdovingen. Ik heb een pesthekel aan naalden, maar de laatste paar verdovingen waren
goed, TE goed zelfs, omdat de nawerking bij mij best lang was en dus lastig.

Maar ik heb dus een flink aantal "fijne" verdovingen gehad en zelfs een "prettige" Wortelkanaalbehandeling...

Met rixt ben ik het in dit geval ook wle een beetje eens: als je vrijdag last kreeg en zondag
middag pas hier post is het waarschijnlijk nog wel een paar uur tot maandagmorgen uit te houden.
En dat kan ik zelf ook uit ervaring stellen na een ontsteking aan een zenuw die op donderdag begon te zeuren.

Maar dan is het maandagmorgen wel zaak om actie te ondernemen. Als je wel durft te belen,
pak dan een telefoonboek of de gemeentegids, zoek een TA in de buurt en bel.
Leg ze uit wat er aan de hand is en als je bij hun niet terecht kunt, vraag dan wie zij aanraden.

Dat klinkt allemaal heel simpel, dat weet ik, maar ik weet hoe het voelt
en het is een enorme opluchting als de pijn uiteindelijk weg is.
zo, 12/14/2008 - 23:53 Permalink
Fer

Bedankt voor de reacties iedereen :D

Hallo Fer,

Ik hoef je geen moed meer in te spreken, dat hebben anderen al (naar mijn idee heel goed) gedaan.
Ik heb wel een vraagje aan je. Je vertelt dat je geen verklaring voor je tandartsangst hebt. Tot voor vijf jaar terug ging je wel regelmatig naar een tandarts? Was die tandartsangst er toen nog niet? En als die er toen al wel was, hoe lukte het je toen om toch wel te gaan?


Toen ging ik inderdaad 2x per jaar naar de tandarts, met gezonde angst. Echter ben ik vanaf toen niet meer gegaan en daarna heeft die angst zich ontwikkeld.

Wat betreft de pijn. Ik ben het met je eens dat in de meeste gevallen hevige kiespijn inderdaad overdag vaak ook al aanwezig is, echter lijkt het of het s'nachts erger wordt. Ik zou in ieder geval niet snel s'nachts opzoek gaan naar een tandarts...

Bij mij is de pijn nog wel te verdragen, in zoverre dat ik de hele dag loop te ijsberen tot de pijnstiller een beetje werkt en me nergens op kan concentreren. Ik werk normaal full-time door de weeks en in de weekenden free-lance ik voor mezelf. Ik heb gewoon niets kunnen doen de afgelopen 2 dagen, dit moet wel veranderen dus.

Het tandvlees onder de pijnlijke kies is een beetje dik en rood. Vooral liggend is er een kloppend pijn aanwezig, wat het slapen moeilijk maakt. Ik krijg meer het idee dat die bult meer pijn doet dan de kies zelf...
zo, 12/14/2008 - 23:58 Permalink
hermina

Die pijn kunnen we geen van allen een oplossing voor bieden, en wat de oorzaak is kunnen we ook echt niet zeggen. Zoals je zelf al schreef: "maak die afspraak, en ga". Het blijft gewoon een scherm waar je adviezen kunt geven, je zult het zelf moeten doen, een afspraak met een tandarts maken, om duidelijkheid te krijgen.
ma, 12/15/2008 - 00:31 Permalink
Joy-joy

Hoi allemaal

Even voor de duidelijkheid; ik ben niet 's nachts naar een tandarts geweest, hoor. Daar heb ik dan echt geen energie voor. Wel ben ik naar een tandarts geweest die vroeg in de avond (19:00) dienst had. Na een nacht en een dag vol pijn. Ja ik had natuurlijk eerder op de dag kunnen gaan, maar ik dacht toen ook: ik zing het nog wel even uit. Maar later op de dag werd ik echt raar van de pijn, vandaar.

Groetjes
ma, 12/15/2008 - 07:57 Permalink
Fer

Hoi iedereen,

Ik weet wel dat ik de enige ben die hier iets aan kan doen, echter ben ik wel blij met alle reactie's, tips en adviezen :D

Na een lange nacht ben ik net wakker geworden zonder pijn, het tandvlees onder de kies is niet meer zo dik en alleen nog een beetje gevoellig.

Echter moet ik niet te vroeg juichen, de dag is nog lang. Hopelijk blijft de pijn nog even weg zodat ik rustig opzoek kan gaan naar een tandarts, zonder de druk van pijn en spoedafspraken.
ma, 12/15/2008 - 11:43 Permalink
hermina

Hallo Fer,

Heel fijn dat de pijn nu (even?) weg is, maar als ik jou was zou ik wel zo snel mogelijk een praktijk zoeken, laat je niet verleiden om het (te) lang uit te stellen, dan vergeet je deze “crisis” weer.

Het is nu misschien even niet pijnlijk meer, misschien heeft de zenuw het loodje gelegd, misschien heeft de ontsteking een uitweg gevonden. Maar als het weer terug komt baal je dat je nog steeds geen tandarts hebt.

Het is een erg rustig gevoel dat je gewoon je eigen praktijk kunt bellen als er iets is, en dat je dan weet waar je heengaat, dat is iig mijn eigen ervaring.
ma, 12/15/2008 - 18:20 Permalink
Fer

Hoi Joyce,

Het gaat prima, dankjewel.

De kies is getrokken en inmiddels nergens geen last meer van :)

Ook heb ik een nieuwe tandarts gevonden waar ik nu ingeschreven sta en in februari 2 afspraken heb. (Tandarts & mondhygieniste)
ma, 01/12/2009 - 16:23 Permalink
Fer

Toevallig kwam ik mijn eerste post op dit forum tegen, de post bovenaan dit topic. Heel apart, ten tijde van het plaatsen was ik echt zeer angstig voor de tandarts en al 7/8 jaar niet meer geweest.

Inmiddels ben ik alweer 3 afspraken (TA & MH) verder en de schade valt erg mee, een aantal gaatjes en de getrokken kies in december natuurlijk. Tevens heb ik een goede kliniek gevonden en een hele aardige tandarts, geen centje angst meer over, werkelijk helemaal niets... Dit maakt het leven echt zo veel gemakkelijker :smt003

Toch hebben de reactie's op dit forum zeer bij gedragen aan bovenstaande, waarvoor nogmaals mijn dank :D

Dat wilde ik nog even laten weten, hopelijk hebben andere angstige mensen hier ook iets aan.
vr, 02/20/2009 - 21:33 Permalink
remcoh

Ik herken dat gevoel Fer,
ook ik ben nu al weer 4 afspraken verder bij TA en MH en dingen waar ik als de dood voor was heb ik totaal geen angst meer voor,

alleen: 9 maart naar de kaachirurg voor extractie kies EN wegsnijden verstandskies, daar zie ik nog wel heel erg tegenop moet ik eerlijk bekennen


Toevallig kwam ik mijn eerste post op dit forum tegen, de post bovenaan dit topic. Heel apart, ten tijde van het plaatsen was ik echt zeer angstig voor de tandarts en al 7/8 jaar niet meer geweest.

Inmiddels ben ik alweer 3 afspraken (TA & MH) verder en de schade valt erg mee, een aantal gaatjes en de getrokken kies in december natuurlijk. Tevens heb ik een goede kliniek gevonden en een hele aardige tandarts, geen centje angst meer over, werkelijk helemaal niets... Dit maakt het leven echt zo veel gemakkelijker :smt003

Toch hebben de reactie's op dit forum zeer bij gedragen aan bovenstaande, waarvoor nogmaals mijn dank :D

Dat wilde ik nog even laten weten, hopelijk hebben andere angstige mensen hier ook iets aan.
za, 02/21/2009 - 14:18 Permalink