niet gelukkig

Author:
Linda39
Posted:
ma, 11/15/2004 - 12:18
hoi ik ben Linda en ik heb al heel wat afgelezen op dit forum. ik ben vorige week donderdag behandeld in Kerkrade. Inderdaad, je gaat slapen, je wordt wakker en je nieuwe tanden zitten erin. ik heb boven en onder een plaatje gekregen, heb alleen nog mijn eigen kiezen en een paar ondertandjes.

ik lees alleen succesverhalen, maar zou dat ook voor mij het geval zijn? ik heb nog steeds veel pijn, kan alleen vloeibaar eten, ik durf de plaatjes er alleen niet uit te halen, ik was erg naief. dacht nieuwe tandjes en daar ga ik, maar ik wordt snachts wakker van het bonzen en de pijn aan mijn kiezen van de haakjes en ik huil veel. het valt me allemaal wel tegen hoor.

mijn lippen zijn kapot, mijn wang is dik en blauw en ik kan helemaal niet meer alleen zijn wat ik normaal heerlijk vond. ik kan me totaal niet concentreren en mijn vriend zegt dat ik soms per dag wel 3x het zelfde vraag, kan nog niet naar de winkel, want zodra ik opsta wordt ik duizelig, wat wel elke dag iets beter gaat maar het is net of ik er niet helemaal bij ben overdag.

zijn er meer mensen die dit ook gehad hebben of ben ik nu echt die ene uitzondering die zo last heeft van de nawerking van de narcose?

groetjes Linda
Moon

Beste Linda,

Je bent slechts 4 dagen geleden behandeld. Je mond heeft de tijd nodig om te herstellen. Er zijn kiezen getrokken, dus onder je plaatjes zitten open wonden. Die moet je trouwens goed schoonhouden, dus echt even de plaatjes eruit halen en schoonmaken!

Het is heel vervelend dat je pijn hebt... maar wel heel normaal! Geef het een beetje tijd om te herstellen en dan heb je binnenkort een hele stralende mooie lach zonder pijn!!!

Groetjes Monique
ma, 11/15/2004 - 12:37 Permalink
Linda39

ja misschien ben ik wat ongeduldig inderdaad, maar als je dan van iedereen leest dat ze alleen maar gelukkig zijn kan ik dat haast niet geloven, het heeft toch ook een geestelijke verwerking nodig denk ik dan, ik heb zeker 10 jaar met "stompjes" gelopen en nu gaat de hele wereld open en misschien ben ik daar nog wat bang voor. ik heb het ook nog aan niemand verteld, zelfs mijn ouders niet, daar ga ik nu maar eens mee beginnen , want in je eentje is ook maar alleen...

oh ja ik haal de plaatjes er nu wel uit (met knikkende knieen en kokhalsneigingen) en spoel het dan met water en poets mijn kiezen voorzichtig met tandpasta maar ik blijf het moeilijk vinden jezelf zonder tanden te zien, het voelt ook zo eng eigenlijk


dank je wel

Linda
ma, 11/15/2004 - 13:00 Permalink
minique

Hoi Linda,

Vergis je ook niet wat spanningen met je lijf kunnen doen. Ik kan me goed voorstellen dat de spanning die je in de periode voor de behandeling hebt opgebouwd, er nu uitkomt. Laat het er ook maar uitkomen, dus ga je niet zitten vermannen 'omdat dat zo 'hoort.'
Ik heb zelf er ook veel last van gehad dat ik na een bezoekje aan de tandarts nog een paar dagen van slag was (tegenwoordig minder omdat ik grotendeels over m'n angst heen ben). Dan was ik moe, een beetje in de put, terwijl je voor je gevoel op zo'n moment alleen maar gelukkig en opgelucht hoort te zijn.

Bij jou zou het inderdaad door de narcose ook best wat sterker kunnen zijn allemaal. Ik denk dat je moet proberen om te accepteren dat het zo is en kracht opdoen uit het feit dat het elke dag ook weer ietsjes beter gaat.

Het is bij jou nog maar zo kort geleden, en de wonden hebben ook tijd nodig om te herstellen. Het zal misschien nog wel een week (misschien zelfs nog wel iets langer) gevoelig zijn, maar wel steeds minder gevoelig worden!

Goed dat je de plaatjes nu wel gaat uitnemen, want wat Moon al zegt: je moet het wel goed schoonhouden. Poets ook je plaatje even! Dat het eng is om te doen en om te zien, dat lijkt me inderdaad wel, maar dat is iets waar je even doorheen moet, denk ik. Ook dat zal weer wennen.

Linda, heel veel sterkte en het komt allemaal goed!

:smt006 Monique
ma, 11/15/2004 - 13:20 Permalink
madje

Hoi Linda.

Het is heel normaal dat je je zo voelt. Die succes-verhalen zijn er wel. Maar daar horen die emoties ook bij die jij voelt.
Ik was heel blij toen ik uit Kerkrade vertrok. En ik ben er nog steeds heel blij mee. Maar ik heb ook die momenten gehad waarbij ik dacht. Mijn god wat heb ik gedaan.
Ik heb boven helemaal geen tanden meer en onder heb ik er nog zes. Voor de rest is het plastic allemaal. Dat ziet er mooi uit en ik kan er goed mee eten. Maar toen ik het voor het eerst uit mijn mond haalde. En ik zag hoe ik eruit zag zonder al die hulpstukken. Dacht ik echt wat heb ik gedaan. Je bent namelijk een deel van jezelf kwijt. En als er zoveel verandert is in je mond en je zoveel kwijt bent. Dan is het heel normaal dat je daar vreslijk van verschiet.
Het verliezen van tandjes, ook al was het niet veel. Dat grijpt je aan. Dat is heel normaal.

Dat je pijn hebt. Er is nu eenmaal veel gebeurt. Tanden eruit, plaatjes erin. Linda, voel je niet zielig. Want je hebt een flinke prestatie neergezet.
Voor de spiegel staan en al die hulpstukken eruit halen. Dat voelt in het begin heel raar. Ik heb daar ook zo voor die spiegel gestaan.
En ik kan je heel eerlijk zeggen. Het is mijn grote geheim. Hoe ik euit zie zonder die hulpstukken in mijn mond.
Dat is eigenlijk het verhaal dat vele niet vertellen. Maar dit gevoel wat jij hebt. Hoort bij die succes-verhalen.

Want als ik het eerlijk mag zeggen. Ik heb geen spijt van mijn beslissing.
di, 11/16/2004 - 21:06 Permalink
Linda39

hoi Madje,

leuk dat je ook even reageert, ik heb jouw verhaal ook wel een paar keer gelezen de afgelopen weken. Je verwoordt precies hoe ik mij voel en dat doet mij goed. ik voel me geamputeerd. Natuurlijk ben ik blij met mijn nieuwe aangezicht maar ik zit nu wel met een enorme geestelijke verwerking, want nu merk ik pas hoeveel uur per dag ik wel niet bezig was met die vreselijke angst voor de tandarts! Er vallen nu zoveel gaten in mijn dag dat ik veel meer behoefte heb aan andere mensen om mij heen , terwijl ik normaal liever alleen was. Mijn hele sociale leven begint eigenlijk nu al! (na een dag of 5) te veranderen!

Mijn zelfvertrouwen is inderdaad wel gegroeid hoor, en ik trek mij niets aan van wat mijn omgeving zegt. Ik had niemand iets verteld, maar nu hebben ze het allemaal gezien, ze vinden het allemaal prachtig, maar begrijpen niet waarom ik na 5 dagen nog geen spaghetti naar binnen kan werken. Ik denk dat je dit echt zelf mee moet maken.

De pijn is wel iets minder, hoewel ik boven wel een drukpuntje voel en beneden is een grote kies getrokken en de ene zit links en de ander rechts dus kauwen doe ik nog niet. Ik eet wel brood zonder korstjes in kleine stukjes en vandaag voor het eerst een gekookt eitje naar binnen gewerkt, het was heerlijk!!

Ik geloof ook wel dat het gaat wennen, ik neem de plaatjes wel uit nu een paar keer per dag om te poetsen en te spoelen en dat gaat als "vanzelf" en ik heb mezelf vandaag voor het eerst gezien zonder boventanden. Ik heb maar heel kort gekeken hoor!!

Heb ook hier in de buurt een praktijk gevonden waar ik nu wel heen durf (tja wat kunnen ze me nu nog aandoen) :-) maar de eerste controle of iets dergelijks , ik ga liever nog 1 keertje naar Kerkrade om het af te ronden, ook voor mezelf.

Ik ben dus nu wel iets optimistischer maar toch wel heel erg bezig om alles geestelijk te verwerken, want ja, als je iemand een been afzet, zeggen ze ook niet de volgende dag "zet u zelf uw prothese er even aan" en dat gebeurt wel als je nieuwe tanden krijgt, dan is er niemand bij.

maar ik herken veel in jouw woorden, bedankt!!

groetjes Linda
di, 11/16/2004 - 21:54 Permalink
madje

Linda.

Het is ook zo. Een deel van je tanden kwijt voelt hetzelfde aan als een arm of een been kwijt. Daar moet je echt aan wennen. Niet iedereen snapt dat. Je kan dat verhaal ook moeilijk kwijt.
Wat ik zelf gedaan heb. Alles uitgedaan. Voor de spiegel gestaan en allerlei gekken bekken staan te trekken. Gewoon goed gekeken en de meest rare gezichten getrokken. Net zolang tot ik er zelf om moest lachen. Daarna alles weer in gedaan. Dan ziet het er weer goed uit. Zo heb ik er minder moeite mee. Maar een ander mag me zo niet zien.
Ik heb zelf momenten mee gemaakt dat ik dacht dat ik mijn oude tandjes weer voelde. Of dat ik in bed lag zonder gebit erin en al knauwend wakker werd en tandjes voelde die er helemaal niet zijn. Dat soort dingen gebeurt.
Mensen die hun arm of been verliezen maken dit ook mee.
Linda met dit gevoel ben je verre van gek. Het hoort erbij.

Zelf ben ik ook nog op zoek naar een tandarts in de buurt. Want je kunt niet naar Kerkrade blijven rijden. Dat is voor mij toch 100km. Maar ik kan wel rustig zoeken naar een tandarts. Op de een of andere manier ben ik toch wel kieskeurig. Het moet wel klikken. Nu weet ik een goede tandarts maar die neemt geen patienten aan. Het lijkt wel of alle goede tandartsen vol zitten.

Wat betreft het aan en uit doen van de prothese. Ik heb onder een partiele prothese en die wordt over je eigen tanden geschoven. Dat moet dan klikken. Dat is in het begin heel erg wennen.

Linda, op een gegeven moment hoort het gewoon bij je verzorging. Dan weet je niet beter. Dan is het net of het er altijd bij heeft gehoord. Maar wat heel belangerijk is. Je moet jezelf accepteren zoals je nu bent. Dat duurt een tijd.

Linda. Ik kan alleen zeggen. Ik begrijp wat je voelt. Ik heb dit ook zo ervaren. Dus je bent niet alleen in je verhaal.
wo, 11/17/2004 - 08:49 Permalink
Linda39

daar zeg je me wat. jezelf accepteren zoals je nu bent. dat vind ik een hele waarheid waar ik nog niet aan heb gedacht.

Ik merk wel dat ik eten ga uitstellen. ik ben al 2 kg kwijt (ik was al bij een afslankclub en ben daar al 12 kg afgevallen ik kan het hebben) maar steeds na het eten weer naar de badkamer en het ritueel herhalen. ik merk ook dat ik het naar bed gaan uit ga stellen omdat ik er tegenop zie om alles te poetsen en eruit te halen. Beneden zit ie vrij strak (partieel geen klik maar plaatje) en dat doet wel pijn, ik moet echt wrikken. Boven wip ik het er zo uit (ik heb alleen nog aan beide kanten een kiesje waar de gehele plaat op vast zit), maar het eruit halen, dat vind ik nog steeds een vies werkje, er komt me een geur vanaf!! is dat normaal?

en hoe lang moet ik nog wachten om voor controle naar Kerkrade te gaan? en moet ik eigenlijk wel voor controle? het lijkt me wel toch?

ik vind het wel fijn dat ik hier mijn verhaal kwijt kan hoor! Ik ben vandaag voor het eerst weer naar de supermarkt geweest, alles begon me te draaien daar en ik was blij dat ik weer in huis was. Ik heb nog geen werk, dit was 1 van de redenen om dit te laten doen, ikdurfde mezelf niet meer te vertonen!

dank je wel voor je antwoord, daar kan ik echt wat mee, inderdaad je zelf accepteren.........

maar eruithalen en mezelf voor de spiegel bekijken, daar ben ik nog niet aan toe, en ik laat ook zeker niemand zien hoe ik eruit zie zonder mijn gebit!!! dat is mijn prive!!! mijn dochter mocht wel mijn plaatjes zien maar verder niet kijken..

Ik heb inderdaad in de gaten dat het niet met een week "klaar" is en dat het eigenlijke werk nu pas begint..

dank je

Linda
wo, 11/17/2004 - 12:28 Permalink
madje

Jezelf accepteren zoals je nu bent is heel belangerijk. Ook een positieve houding aannemen. De buitenwereld ziet dat allemaal niet. Die zien iemand met een mooie tandjes en een mooie glimlach.

Dat uitstellen van dingen die je niet leuk vindt. Zoals het eruit nemen, eten. Is heel normaal. Dat went wel. Maar als je er over na gaat denken dan is en blijft het raar. Dus ben ik ook gestopt met er over na te denken. Want het moet toch.
Eten zal nog wel moeilijk gaan. Want je hebt eigenlijk ook nogal wat wondjes. Maar je moet wel zorgen dat je voldoende voeding krijgt. Want je bent herstellende en reparaties die je lichaam uitvoert kosten nu eenmaal energie. Maar om je heel eerlijk te bekennen, ik ben ook afgevallen en ik was al zo licht.
Boven heb ik een volledige plaat die alles afdekt. Die kan er makkelijk uit. Maar onder moet ik ook een beetje wrikken. Dat voelt voor het eerst heel raar.

Wat betreft die stank. Ik had dat ook. De eerste week. Een heel vieze smaak als je je bovengebit uitdoet. Daar moest ik bijna van overgeven. Zelfs braakneigingen. Dat duurde bij mij ongeveer een week. Als je je er ongerust over maakt, kun je altijd naar de tandarts bellen. Ik maakte me daar nl druk over. Dacht in het begin dat dat een ontsteking was. Heb toen ook veel mijn temperatuur gemeten. Maar die was normaal. Dus die stank kan erbij horen. Goed spoelen, niet alleen met water. En vooral goed schoonmaken. Je hebt nu eenmaal wondjes die aan het genezen zijn. Dus ook wondvocht. Daar schijnt die stank van te komen. Ik was bang dat iedereen dat zou ruiken. Heb toen ook veel pepermuntjes gegeten.

Schoonmaken is heel belangerijk. Vooral de eerste dagen met verse wondjes. Want die etensresten en dan die wondjes. Dus maak je het goed schoon. Na iedere maaltijd spoelen.
Op mijn werk gaat dat heel moeilijk. Dan kan ik niet zomaar die spullen eruit pakken en dan maar even spoelen. Dan smokkel ik maar. Maar zodra ik thuis kom is het eerste wat ik doe alles schoonmaken. Je kunt nl niet na alle maaltijden blijven schoonmaken. Soms ga je uit eten.
Zolang ik er geen irritatie van ondervindt, dan stel ik dat uit tot ik wel in de gelegenheid kom. Maar thuis maak ik het na iedere maaltijd goed schoon. Het is voor de behoud van je tandvlees. Alles steunt op het tandvlees dus moet je dat gezond houden.

Hoe lang voor de controle. Kijk je hebt nog een paar tanden. Dus is het zaak om elk half jaar op controle te gaan. Maar het zal ook wel een beetje slinken. Zelf ging ik naar Kerkrade als het niet meer goed zat. Vaste controle dagen had ik niet. Maar je kunt dat altijd vragen.

Er gaat nu een heel andere wereld voor je open. Je kunt je weer vertonen. Je kunt weer lachen zonder je hand voor de mond te houden. Het zoeken naar werk zal ook makkelijker gaan. Want je ziet er nu mooi uit, komt daarom zelfverzekerd over. Dat zijn de succes verhalen van Kerkrade. Dat zijn de voordelen die meteen gaan werken. Maar met eten en ook schoonmaken. Alles eruit halen. Dat vraagt gewenning. Dat is geen verhaal van tandjes eruit nieuwe erin, klaar.
Dat heeft de buitenwereld niet in de gaten. Maar het heeft echt een impact op je leven. Daar keek ik ook van op.
Maar je moet wel proberen een positieve kijk te houden. Dus ga niet zitten kniezen. Je moet kijken naar de vorderingen die je maakt. Ook met eten. Ook moet je ervan overtuigd zijn dat je de goede keuze hebt gemaakt. Want het alternatief is toch je oude tandjes.
Het zal niet over rozen gaan. Maar je mag best trots zijn. Uiteindelijk komt het toch allemaal goed.
wo, 11/17/2004 - 15:32 Permalink
Monica

hoi ik ben Linda en ik heb al heel wat afgelezen op dit forum. ik ben vorige week donderdag behandeld in Kerkrade.



mijn lippen zijn kapot, mijn wang is dik en blauw

want zodra ik opsta wordt ik duizelig, wat wel elke dag iets beter gaat maar het is net of ik er niet helemaal bij ben overdag.

zijn er meer mensen die dit ook gehad hebben of ben ik nu echt die ene uitzondering die zo last heeft van de nawerking van de narcose?

groetjes Linda

Hoi Linda,

Ik post momenteel voornamelijk in het topic van Madje (omdat hij daar ook zo treffend omschreef hoe hij zichzelf voelde) en kom nu hier jouw verhaal tegen. (ook nog vrij recent toch?)

Herken ook hier weer veel, vooral het geestelijke, het zin hebben om keihard te gaan huilen, niet om de prothese die ik nu heb maar of het emotionele mbt dat "amputatiegevoel" .

Ik ben niet onde rnarcose geweest, heb en had totaal geen enkele angst voor de tandarts maar had wel al sind een paar jaar last van continu kiespijn, ontstekingen en loszittende tanden/kiezen . (aangezien in ook nog knars 's nachts was het elke ochtend weer een suprise dat ze er nog inzaten)

Afgelopen woensdag is alles er boven uitgegaan en ik ben dan een heel raar mens , als ik ziek ben krijg ik een extreme schoonmaaktik of wil ik koste wat het kost de deur uit .
Na zo'n "uitstapje"stort ik dan volledig in en ga ik slapen :-?

Om terug te komen op de dingen doe ik quote uit je posting ; mijn wang is dus ook dik (gelukkig niet blauw maar de huis is extreem gevoelig, alsof er iemand met een kaasrasp overheen is gegaan, zelfs de meest ordinaire vette goedkope creme lost dit niet op, het blijft een schraal vervelend gevoel..)
M'n mondhoeken en lippen voelen aan alsof ik een koortslip ga krijgen of telang in de vrieskou ben geweest en het dizzy zijn (afwezig en duizelig) kan in jou geval "gewoon"de nawerking zijn van de narcose al denk ik eerder dat het een nawerking is op de hele ingreep (mentaal dan..)


Ik hoop dat je je inmiddels weer veel beter voelt!
za, 11/27/2004 - 11:16 Permalink
Linda39

Hoi Monica,

Ja ik ben inmiddels ruim 2 weken verder, maar ik kan nog steeds geen stevige kost kauwen, ik doe het nog met boterhammen zonder korstjes en sinds een week spoel ik met Corsodyl, de pijn is wel een stuk minder geworden en ik ben ook aan het minderen met de ibuprofen.

En het klopt, ik heb nog steeds het "amputatiegevoel". Ik denk nog steeds "heb ik er wel goed aan gedaan" maar wat ik had was echt niets meer,ik kon gewoon niet anders!

Als ik regelmatig naar de tandarts was gegaan, had ik mijn eigen gebit wel kunnen behouden maar ja, die angst he. Ik heb er wel spijt van dat ik dat niet gedaan heb en ik kan nog steeds niet jubelen van vreugde omdat ik nu een stralende lach heb!!

Bij mij is het meer een kwestie van "als ik eenmaal mooie tanden heb begint mijn leven opnieuw en kan ik alles weer aan" maar heb toch gemerkt dat geluk van binnen zit en niet aan de buitenkant.

Eerst ben ik ruim 12 kilo afgevallen, dus ik mag mezelf weer "slank" voelen en ik dacht "nu nieuwe tanden" en dan ben ik klaar! Maar ik voel me nog steeds dezelfde!

Ik voelde mij ook erg verlaten omdat Kerkrade zo´n eind weg is voor mij (ruim 300 km) maar na een mailtje naar Kerkrade, belde Veronique mij op en na dat gesprek ben ik wel opgeknapt. Toch het idee dat ik ten alle tijde mag bellen en dat er naar me geluisterd wordt en dat zij precies weten wat ik bedoel en hoe ik mij voel. Ik ben nog maar 39 en dan al twee protheses (plaatjes) het is niet niks.

Ik merk dat iedereen er anders mee omgaat, maar voor mij is het een hele ingreep geweest en ik kan niet zomaar doorgaan met "hiep hiep ik heb nieuwe tanden" het lijkt alsof ik mezelf weer opnieuw moet leren kennen!

Gelukkig zijn de duizelingen verdwenen maar nee, de hoera stemming is er nog steeds niet..

groetjes Linda
zo, 11/28/2004 - 13:05 Permalink
Susaa

Hoi Linda,

hoe is het nu met je? Ik heb zelf 1 kies eruit laten trekken 3 maanden geleden en moet er nog 1tje, het zijn gelukkig de achterste kiezen boven, dus niemand ziet er iets van, het is er maar 1tje en er gaat er nog maar 1tje weg, maar ook ik, heb het gevoel dat ik iets mis, iets kwijt ben. Ik wist dat ze eruit moesten, al voordat ik bij de tandarts kwam, er zaten supergrote gaten in en was meer gat dan kies, ik voel en voelde me aan de ene kant een beetje vies daardoor. Dus wil ze er ook echt uit. Aan de andere kant heb ik met het verlies van die ene kies ook echt het gevoel dat ik een lichaamsdeel kwijt ben, maar ik denk dat het ooit wel een keer went. Als het niet went, dan denk ik er echt over om het met de tandarts te overleggen en uit te zoeken wat ik kan doen, er zijn toch bruggen oid? Het kauwt ook zo anders zonder die (vieze) kiezen.

Ik was heel erg bang om te horen van de tandarts dat alles eruit zou moeten, daarom ging ik maar niet, ookal wist ik donders goed dat het zo alleen maar erger werd. Ik kan mijzelf niet voorstellen dat ik mijzelf zou kunnen accepteren zonder tanden, ik zou heel sterk dat amputatiegevoel krijgen wat jij nu hebt. Alleen komt dit bij jou nu als een verassing en zou ik er op voorbereidt zijn. Ik hoop dat alles goed met je gaat en het leert accepteren. Want zoals ik las, dat je allemaal stompjes had is geen tanden eigenlijk nog mooier toch? en een plaatje of gebit al helemaal. Hoe is het met werk zoeken ed? Dat gaat vast wel goed.

Liefs Suzanne
wo, 01/05/2005 - 08:52 Permalink
Linda39

Hoi Susaa,

wat leuk dat je nog even reageert, ik had alweer een tijdje geleden geschreven en eigenlijk is er nog niet veel veranderd hoor. Ik weet wel dat ik terug moet naar Kerkrade, maar dezelfde drempel is er weer!!

Mijn bovenplaat (12 tanden) zit zo los en mijn onderplaat draag ik helemaal niet meer, ik was altijd al gewend te kauwen zonder kiezen. Mijn onderplaat klemt en ik doe hem alleen in met warm eten en daarna brandt hij in mijn mond en moet ik hem er echt uithalen.

Ik hoorde dat ik opnieuw moest happen om het allemaal weer passend te krijgen en als ik er aan denk krijg ik alweer paniekaanvallen, terwijl ik nu weet hoe het er daar aan toe gaat, ik dacht dat ik er af was als ik dit eenmaal had laten doen, maar meer als een stralende glimlach ben ik er niet mee opgeschoten vind ik zelf.


Ik ben in mijn woonplaats naar een tandarts geweest voor een drukplek en dat is verholpen maar hij begon gelijk al over foto´s maken en daarna een brug als alles geheeld was en misschien nog wel een wortelkanaalbehandeling. Ik ben weer helemaal terug bij af.

Het went wel hoor, om je plaatjes uit te doen maar ik ga nog steeds niet tandeloos door het leven en zal ook zeker nooit mijn bovenplaatje uitdoen waar iemand anders bij is. Het blijft inderdaad een amputatie! Er zijn zelfs dagen dat ik er spijt van heb dat ik het heb laten doen, terwijl het nu allemaal blinkt! Het blijft behelpen met neptandjes, geen geroosterd brood, chips, afhappen, stevig vlees. Gedoemd tot zacht voedsel terwijl het nu al 2 maanden geleden is.

Maar het is mijn eigen schuld, ik moet het laten aanpassen en passend laten maken maar ik kom die drempel niet over!!

groetjes Linda
wo, 01/05/2005 - 16:47 Permalink
madje

Ik lees dat je nog steeds een probleem hebt met je gebit. Nou het heeft bij mij ook een tijdje geduurd.
Maar toch is het wel belangerijk om er positef over te denken. Dat lukt niet altijd. Ik heb ook wel eens momenten. Maar spijt heb ik nog steeds niet. Want het is beter dan wat ik had.
Bij mij is het bijna een half jaar geleden en ik kan eigenlijk best veel eten. Onder zit het bij mij goed vast en boven lijkt het wel alsof het weer los komt. Maar kan er eigenlijk wel goed mee vooruit.
Maar het is heel belangerijk dat je het goed laat aanmeten. Kijk hetzelfde als je echte tanden wordt het nooit. Het is en blijft een hulpmiddel. Het is en blijft amputatie.
Maar ondanks dat, moet het onderhoudt hebben. Moet het aangepast worden. Maar vooral belangerijk, moet je het gaan beschouwen als een deel van jezelf.
Ik hoop dat je je toch er overheen zet.
Kan je daar alleen sterkte bij wensen.
vr, 01/07/2005 - 00:59 Permalink
Senny

Ook ik ben afgelopen week in kerkrade behandeld. 8 kiezen getrokken, 3 vullingen, facing aan de voorkant en 31 maart moet ik terug voor de 2e behandeling. Daarna moet mn gebit even rusten want ik krijg 2 implantaten en 2 bruggen. Ik ben heel blij uit kerkrade vertrokken (ook onder narcose geweest) maar eenmaal thuis s'avonds begon het toch wel zeer te doen. Tot de dag van vandaag, het is nu 5 dagen geleden. Je gebit heeft even de tijd nodig om te herstellen, het is ook niet niks wat ze bij jou gedaan hebben. Ik vind het heel knap dat je die stap hebt gezet en er aan begonnen bent. Ik denk ook wel eens, o, wat heb ik toch gedaan want nu moet de rest ook maar gelukkig is er de narcose. Als dat niet kon had ik er mischien nog jaren mee rondgelopen en daar wordt het allemaal niet mooier op.

Dus, geef het de tijd en houdt je gebit goed zuiver, goed poetsen :smt001 en spoelen. Het doet even zeer, dat weet ik maar al te goed maar je weet wel waar je het voor doet. Voor een stralende lach :smt003 die je meer zelfvertrouwen geeft en waardoor je straks "als je het een plekje hebt gegeven" ook lekker in je vel komt te zitten.

Succes!

:smt006
di, 02/08/2005 - 12:11 Permalink