Niempje is bang

Author:
Niempje
Posted:
di, 01/15/2013 - 20:30
Hey,

Ik ben een meid van 24 die nu al minstens 6 jaar geen tandarts meer heeft gezien, behalve als ze serieus pijn had en er een gaatje geboord moest worden. Een knutsel-tandarts die voor de lol orthodontie erbij deed, mij meerdere keren in de tong heeft geboord ondanks dat ik hem stil hield, een slotjesbeugel plaatste en verzuimde te melden dat je was op de uiteinden van het draad moest doen, en die bovendien erg ruw was met het eruit halen heeft de emmer met angst, die al aardig gevuld was, doen overlopen.

Een paar jaar terug ben ik met spoed naar de kaakchirurg geweest omdat ik niet kon leven met de pijn in 1 verstandskies, die getrokken moest worden, en toen is in een moeite door onder algehele narcose de rest van de verstandskiezen eruit gegaan.

Sindsdien gaat het nog steeds slecht met mijn gebit, ik weet dat er een stukje af is bij 1 tand, vermoed een boel gaatjes, heb pijn als ik bepaalde dingen eet en witte puntjes in mijn tandvlees. En mijn tanden zijn zo lelijk verkleurd, ik durf mijn mond niet eens open te trekken.

Nu staat er voor de 24ste een intake afspraak, maar ik ben zo bang. Gaatjes vullen zal nooit mijn hobby worden, maar doe ik zonder verdoving (wel met een boel stress). Maar alles waar een verdovingsnaald aan te pas komt ren ik heel hard voor weg. De reden dat ik een indicatie kreeg voor alle kosten vergoed bij alle 4 de kiezen onder narcose trekken was dan ook dat ik niet kon garanderen dat ik stil bleef zitten, mijn mond open hield en niet zou bijten.

Maar ja.. Ik ben echt bang, en wel voor meerdere dingen.
- naalden
- stikken in speeksel
- ernstige schade aan mijn gebit, veroorzaakt door de tandarts
- onbeheersbare kosten
- de hoeveelheid schade die er al is
- machteloosheid

Misschien dat Lorezepam me voor een deel verder kan helpen, maar hellup.. Ik schijt nu al zeven kleuren stront.. :( :oops: Iemand nog tips?

Oh ja, ik ga wel samen met iemand de dag tevoren kijken in de wachtkamer (is een praktijk waar ik nog niet eerder ben geweest, maar waar wel een familielid dat ik graag mag werkt).
Niempje

Heb inmiddels de intake afspraak gehad, vandaag voor de eerste keer terug. De intake viel me 100% mee. Het moeilijkste moment was toen de tandarts röntgenfoto's moest maken van mijn gebit (met mijn kleine mond was het een hele tour om dat te laten passen), maar het was een aardige man, die ook meteen kon vertellen wat er mis was en hoeveel ik kwijt ging zijn.

Voor dit jaar wil hij iig 4 vullingen plaatsen (waarvan hij van 1 vindt dat het echt verdoofd moet worden), een gebitsreiniging doen en ondertussen kijken of een aantal te kleine gaatjes zich niet ontwikkelt tot iets dat behandeld moet worden. Voor volgend jaar wil hij mijn voortanden aanpakken, eindelijk af van de twee stukjes afgebroken tand, gelige tanden en gaatjes aan de bovenkant van mijn voortand.. Hij wou dat per se niet dit jaar doen omdat het dan onder de vulling misschien alsnog rot ging worden.

De kosten zijn beheersbaar, ik ben ook heel gemotiveerd om nu wel te blijven poetsen. Ben nog wel angstig voor de verdoving, maar voel me al aardig opgelucht. Nu maar hopen dat vandaag niet zo erg pijn doet..
wo, 01/30/2013 - 11:41 Permalink