2 berichten / 0 nieuw
#1
Na 25 jaar weer naar de tandarts, mijn ervaringen
door TandHans wo, 12/27/2017 - 17:13

Ik heb zelf heel lang gelezen op dit forum en op andere sites voordat ik uiteindelijk de stap heb gezet om naar de tandarts te gaan. Nu dat traject in volle gang is dacht ik, laat ik mijn ervaringen delen.

Mijn laatste tandarts bezoek was toen ik 16-18 jaar oud was. Inmiddels ben ik 44, ik ben dus ongeveer 25 jaar niet naar een tandarts geweest. Wel altijd redelijk tanden gepoetst maar ook heel veel gerookt in die 25 jaar. Mijn gebit zag er dus niet meer uit. Ik zag meer tandsteen dan tand zal ik maar zeggen. Ook ben ik in de loop van die jaren een kies verloren. Wat begon met angst na een slechte behandeling veranderde in schaamte vanwege een slecht gebit.

Ik had geen pijn en het lelijke gebit kon ik nog redelijk verbergen. Maar diep van binnen wist ik wat ik moest doen.

Dus ik weer dit forum en ander sites lezen en haalde mij vanalles in mijn hoofd. Maar dit delen met iemand deed ik niet, ook niet met mijn partner, die uiteraard wel wist dat ik nooit naar een tandarts ging maar verder niets.

Ik begon last te krijgen van mijn voortanden en ben toen met Sensodyne gaan poetsen of ik smeerde het gedurende de dag op mijn tanden. Het werkte best oke en ik deed dit zonder er over te praten met mijn partner, weer een geheim uit schaamte. Maar nog steeds niet gebeld met een tandarts.

Na een paar maanden zo door rommelen ben ik eerst gestopt met roken en toen dat een paar maanden goed ging heb ik de tandarts gebeld voor een afspraak.

Dit gewoon aan mijn partner gemeld en opeens kon ik er over praten, nog voor dat ik bij de tandarts was geweest.

De afspraak was meteen binnen 2 weken. Er werden foto's gemaakt en het bleek dat ik 1 gaatje had. Dat viel mij reuze mee. Wel moest mijn gebit schoon gemaakt worden door de preventie-assistent.

Dus weer een afspraak, 1 voor het vullen, 1 voor het schoonmaken. Het schoonmaken was hard nodig en gevoelig. De PA gaf aan dat ik naar een mondhygeinist moest gaan omdat ik parodontitis of een beginnende vorm daarvan zou hebben. De PA heeft alleen het groffe werk gedaan en niets onder het tandvlees. Thuis gekomen een MH gebeld en kon daar gelukkig binnen 4 weken komen.

De dag erna het gaatje laten vullen, een goede verdoving, ik voelde helemaal niks!! Wel is er 1 kies die in de gaten gehouden moet worden, maar de volgende afspraak is alweer gemaakt voor over 6 maanden.

Bij de Mondhygeiniste ben ik in totaal 3 keer geweest. In sessies van elk ongeveer een uur heeft ze mijn tandsteen verwijderd, onder het tandvlees en op de tanden kiezen en ertussen. Dit was zeer pijnlijk maar ook hard nodig. Ze deed dit met ultrasoon en ouderwets met de hand. Gelukkig was het nog niet een onherstelbare situatie of te vergevorderde parodontitis.

Ze ziet nu al vooruitgang en de volgende afspraak is over 3 maanden om te kijken hoe het er voor staat. Ik blijf in elk geval onder behandeling. Minimaal 1 keer per jaar en voorlopig 1 keer per 3 maanden,

O ja, de kosten tot nu toe ongeveer 160 euro tandarts, 40 euro preventie-assistent en ongeveer 115 euro per sessie bij de MH.

Ik zit nu dus op bijna 600 euro wat mij ook flink mee is gevallen.

Ik hou mijn eigen mondhygiene nu goed bij. Gebruik ragers, poets 3 maal per dag electrisch met elmex sensitive proffesional en spoel mijn gebit met een monddouche van Oral B.

Ik voel me zoveel beter!

Weg schaamte, weg geheimen en waarschijnlijk optijd om mijn gebit te redden.

Lang verhaal kort: GA, GA, GA naar de tandarts!

TandHans
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 12/27/2017 - 16:37
Dankje voor het delen! Netjes
door Lieneke vr, 12/29/2017 - 15:09

Dankje voor het delen! Netjes dat de PA je naar de mh heeft verwezen! Als het weer pijnlijk is: vraag gewoon even om een verdoving Wink

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 14 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00