Morgen is het zover, kan wel wat steun gebruiken...

Author:
kaily
Posted:
wo, 11/05/2003 - 07:56
Hallo, sinds langere tijd lees ik al mee op het forum maar ben tot nu toe te bang geweest om zelf wat te posten, maar heb nu de moed verzameld.

Ik ben vreselijk bang voor de tandarts en sta ingeschreven voor angstbegeleiding in een academisch ziekenhuis. Maanden geleden alweer kreeg ik klachten, die begonnen met zwaar ontstoken tandvlees, toen een kaakholteontsteking. Op de foto bleek in de bovenkant van een gevulde kies een donker plekje te zitten waar een WKB voor nodig is.

Ik moest toen kiezen; of nog 5 maanden wachten op een oproep van het ziekenhuis, of naar een (nieuwe) tandarts en de WKB alvast laten doen. Ik heb dus voor het laatste gekozen en morgen is het zover....

Hartkloppingen, angstzweet etc ik weet nu allemaal wat het is. Zit hier met een kronkel in mijn buik te typen.
Waar ik vooral bang voor ben is dat de verdoving niet (voldoende) werkt. Dit heb ik in het verleden gehad en daardoor is mijun angst onstaan.


Weet voor nu niet zo goed wat ik verder moet typen, degenen die al geweest zijn; geweldig van jullie!
Morgen om 10.15 uur is het voor mij zover, weet niet meer waar ik het zoeken moet van angst.
Bedankt voor het lezen in ieder geval, veel groetjes van Astrid uit Hoorn
roosjedebloem

Ik ben zelf ook altijd extreem bang geweest, vorige week is alles er uit gegaan dus niet meer nodig!! Mijn huisarts toonde net als mijn tandarts veel begrip en schreef oxazepam voor, dit dempt angstgevoelens en daardoor hoefde ik niet naar kerkrade en kon gewoon alles bij mijn eigen tandarts laten doen, denk er eens over na!!
wo, 11/05/2003 - 09:19 Permalink
ArrowGirl

Hoi Astrid,
Veel suc6 morgen!
Hopelijk valt het allemaal mee en werkt de verdoving goed zodat je er niets van voelt.
Laat je nog even weten hoe het is gegaan?
Groetjes Natascha --> :grin:
wo, 11/05/2003 - 09:22 Permalink
HelpMe

Ik ben ook heel benieuwd hoe het gegaan is. Bij mij werken verdovingen ook helemaal niet, want anders was ik allang naar een gewone tandarts gegaan.
wo, 11/05/2003 - 10:28 Permalink
kaily

Hoi,

Zal ik afbellen........nee toch maar niet heb nu al zolang last van mijn gebit op meerdere plaatsen ik zet door. Allemaal gedachten die door mijn hoofd spoken, was ik maar wat minder bang voel me zo kinderachtig!
Fijn dat jullie hebben gerageerd hartstikke lief.
Hoop na mijn behandeling(en) ook actiever mee te kunnen doen aan dit forum

Groetjes!
wo, 11/05/2003 - 11:29 Permalink
kaily

Voor "Help me"

Als gewone verdovingen bij jou niet goed helpen, op welke manier laat jij ja dan behandelen als ik vragen mag?
Kerkrade lijkt me een uitkomst, alleen ben ikzelf dan weer bang voor de narcose en het is zover weg. Dat zou ik er op zich wel voor over hebben natuurlijk als ik al die positieve verhalen lees, maar eerst dit maar proberen.

Ik hou mezelf een beetje voor de gek door te denken dat het misschien meevalt, er was op de foto een klein donker plekje rechtsonder een vulling te zien dus niet aan de wortelpunt is dat minder erg?
Ach maakt ook weinig uit denk ik, moet er toch aan geloven.

Bedankt allemaal!
wo, 11/05/2003 - 11:35 Permalink
Sonja

Toevallig moet ik zometeen voor een wkb! Om 14u ben ik aan de beurt. Ik begin nu toch wel een beetje zenuwachtig te worden, maar minder dan vorige week toen ze twee gaatjes gingen vullen! Als ik terugben laat ik je weten hoe het gegaan is! Hopenlijk viel het mee, hopenlijk voor mij maar hopenlijk kan ik jou dan ook eenb eetje moed in praten! :smile:
Tot straks!!! Groetjes van Sonja
wo, 11/05/2003 - 13:09 Permalink
sanderdellen

ik ben niet bang meer voor de tandarts, neem het niet zo serieus, vroeger was ik de grootste angst haas.
misschien vindt je dit mooie praatjes (helaas praatjes vullen geen gaatjes) (geintje)
los je angst op met humor en muziek dit heeft mij het meest geholpen.
wo, 11/05/2003 - 13:12 Permalink
Patty73

NIET AFBELLEN ASTRID !!!!!!!!!!
NO WAY !
Gewoon doorgaan meissie je krijgt er echt geen spijt van hoor....
Believe me !
Heb nog niemand hier gesproken die er spijt van heeft dus geef de moed niet op...
Voor mezelf ging er een wereld open vorige week toen ik verlost werd van het kwade :wink:
Lijkt net alsof ik een nieuw leven begin...zo lekker spontaan nu ineens heb niets meer te verbergen he ? :grin: :grin: :grin:

TOI TOI TOI !!!

Groetjes Patty !

[ Dit Bericht is bewerkt door: Patty73 op 2003-11-05 13:39 ]
wo, 11/05/2003 - 13:38 Permalink
HelpMe

Voor Astrid,

Het is niet dat ze "niet goed" werken, maar ze werken helemaal niet. Ik ga dus binnenkort naar Kerkrade voor een intake. Maar ik weet nog niet zeker of ik de behandeling wel laat doen, want pijnstillers werken ook niet, en er schijnt volgens mijn huisarts ook een kans te zijn dat een roesje bij mij ook niet zal werken. Een gewone narcose werkt wel, weet ik al uit ervaring. Eerst maar eens horen wat ze in Kerkrade te zeggen hebben, en dan hoop ik echt dat ze me kunnen helpen.

En in Rotterdam is ook een kliniek waar je een roesje kunt krijgen. Dat zou voor jou eerder een optie zijn dan Kerkrade lijkt me?

[ Dit Bericht is bewerkt door: HelpMe op 2003-11-05 15:36 ]
wo, 11/05/2003 - 15:34 Permalink
Pisces

Niet afbellen, hoor Astrid ! Je bent nu al zover dat je naar een gewone tandarts gaat (hartstikke knap trouwens) en i kweet zeker dat je morgen dolblij bent als het gebeurd is !!!! Verstand op nul en gaan (makkleijker gezegd dan gedaan, weet ik weet ik).

Maarreh...........heel veel sterkte, hoor

Groetjes, Pisces
wo, 11/05/2003 - 16:16 Permalink
Sonja

Astrid, zoals beloofd hier mijn verhaal! Ik ben dus terug van de tandarts voor mijn wkb! Hij dacht 2u nodig te hebben maar dat werd maar 1u en 15 minuten! En het viel me allemaal 200% mee!!!! Ik heb niets, maar dan ook echt helemaal NIETS gevoeld van die hele behandeling! De verdoving heb ik ook wederom amper gevoeld. Het enige irritante is omdat het om een kies in de bovenkaak gaat dat mijn neus aan 1 kant helemaal verdoofd is. Ik zit een beetje tegen een beginnende verkoudheid aan dus dat voelt allemaal wat raar en irritant maar niets om bang voor te zijn! Als de verdoving goed is ingewerkte boort hij een gat in je kies en dan gaat hij je wortelkanalen schoonvijlen met kleine vijltjes. Dit klinkt eng maar neem het maar van mij aan (en ik was ook zo'n bang iemand altijd) dat het niets engs is. Ook dit voelde ik niet, je hoort alleen dat hij in je kanalen schraapt. Daarna is het schoongespoeld en gedroogd en kon hij de kanalen weer vullen.

Hij heeft de hele behandeling dus gewoon meteen in een keer kunnen doen in een uur en 15 minuten. Ik had nog geen ontsteking dus daarom was het allemaal sneller dan verwacht klaar. Ik had wel al een groot en diep gat in mijn kies dus we waren er gelukkig optijd bij.

Kortom het is bij mij allemaal zo ontzettend goed meegevallen napijn valt ook nog wel mee. De verdoving begint weg te trekken en enkel wanneer ik op de kies druk is ie een beetje gevoelig... maar kom ik er niet aan dan voel ik niets. Dat kan nog een paar dagen aanhouden.

Ik hoop dat het voor jou ook gaat meevallen! NIet afbellen en gaan morgen! Ik ga hard aan je denken. En laat ons weten hoe het gegaan is!

Veel sterkte!

Groetjes van Sonja
wo, 11/05/2003 - 17:05 Permalink
kaily

Lieve meiden,

Hartelijk bedeankt voor jullie bemoedigende woorden. Het is nu kwart over 6 en de spanning loopt erg op, maar ik heb niet afgebeld en ben dan ook (nog) niet van plan. Sonja ook heel erg bedankt voor je verslag, wat fijn zeg dat je niets hebt gevoeld!
Patty ook ontzettend knap dat je het hebt ondergaan wat zul jij opgelucht zijn.

Nog vier uurtjes en dan lig ik in die stoel....Ik hou je jullie op de hoogte!

Groetjes AStrid
do, 11/06/2003 - 06:20 Permalink
GONNY 40

Goede morgen Astrid nog een paar uurtjes dan ben je er vanaf even volhouden nog goed van je om niet af te bellen veel suc6 voor straks groetjes Gonny.
do, 11/06/2003 - 06:57 Permalink
Patty73

Goedzo Astrid,

Niet afgebeld dus, nog even en je bent er vanaf....:grin: :grin: :grin:
Laat je even weten hoe het was ???

Groetjes Patty
do, 11/06/2003 - 07:23 Permalink
kaily

Hallo,

Ik heb het overleefd! Ben nu alweer een paar uurtjes terug en heb het redelijk goed doorstaan hier even een verslag;

eerst kreeg ik twee verdovingen in de buurt van de kies dit vondt ik nogal meevallen. Helaas na een tijdje boren voelde ik toch pijn. De tandarts heeft toen op twee plekken bijverdoofd en daarna heb ik niets meer gevoeld!
Wat een opluchting zeg, het duurde al met al een uur, en helaas zijn we nog niet klaar.
Hij heeft een of ander medicijn in de kies gedaan met watjes ofzo en een noodvulling.
Dus helaas moet ik nog wel weer terug voor deze wortelkanaalbehandeling. Misschien dat iemand weet waarom dit zo gaat?

De tandarts was verder heel begrijpend en ook jullie steun en bemoedigende woorden hebben me erdoorheen gesleept!!!

To be continued, groetjes Astrid
do, 11/06/2003 - 13:43 Permalink
kaily

Was ik weer eventjes, krijg nu wat last van napijn maar is goed te doen.
Ben zo opgelucht nog steeds! Toen ik naar huis reed vanmorgen, en langs de bakker kwam had ik bijna een taart met "bedankt" besteld voor de tandarts :smile:
leek me ook weer een beetje overdreven overkomen, maar ik had het zo willen doen.
Weet iemand misschien ook of je een"noodvulling net zo mag belasten als een gewone vulling?

Bedankt!
do, 11/06/2003 - 14:21 Permalink
Sonja

Astrid wat goed meid!!! Vanmorgen liep ik naar de bus en heb zowaar even aan je gedacht!!!! Je schreef in je eerste stukje dat je al wat last had van klachten. Daarom denk ik dat jouw tandarts de druk er eerst heeft afgehaald en de boel schoon heeft gemaakt en er een ja soort medicijn in heeft gedaan om de overige bacterien te doden. Ik weet niet hoe het zit met een noodvulling, ik hoor van mensen dat ze wat sneller loskomen... je zou het beste even je tandarts kunnen raadplegen!
Bij mij hebben ze het wel in een keer kunnen afronden omdat ik nog geen klachten en dus geen ontsteking had!
Ook ik heb napijn, maar alleen met kauwen. Dat kan nog een paar dagen aanhouden! dus voorzichtig eten dan maar!!!
do, 11/06/2003 - 18:14 Permalink
kaily

Hallo!

Bwsankt voor de reacties, in het bijzonder Sonja wat sympathiek dat je aan me gedacht heb. Is toch wel erg motiverend al dat "medeleven" hier op deze site. Heb op het moment nog steeds wat last van napijn, kan n og slecht kauwen op de kies, maar ja dat is niets vergeleken met kiespijn!

Groetjes Astrid
za, 11/08/2003 - 22:21 Permalink
Sonja

Bij mij wordt de pijn elke dag een beetje minder. Ik kan er alweer gewoon mee eten en af en toe is het een beetje gevoelig, maar niet in de zin van dat het erg pijn doet. Je voelt gewoon een beetje dat ze er hebben zitten rommelen.... Ik vergelijk het maar een beetje met een blauwe plek, die wordt ook elke dag steeds een beetje minder!!!!!
zo, 11/09/2003 - 11:58 Permalink
kaily

Ja dat is bij mij ook een beetje zo. Het voelt "beurs" aan. Ik vond ook dat tijdens de behandeling de tandarts flink aan het vijlen was best met aardig wat kracht voor mijn idee. Eigenlijk wel logisch dus de napijn.

Zoals ik al zei moet ik binnenkort dan weer de noodvulling eruit laten halen en komt er eendefinitieve vulling op. Helaas moet er daarvoor ook weer "gevijld" worden maar ik begreep dat de kies dan "dood" is dus dat zal dan wel meevallen.

Helaas is er daarna nog een kies aan de buert voor het hele verhaal dus ik zal nog vaak op het forum te vinden zijn!

Groetjes Astrid
zo, 11/09/2003 - 19:53 Permalink
Sonja

Astrid, hoe is het nu. Ik voel niets meer, alles is goed. Heel af en toe lijkt het nog een beetje beurs, maar dat is zelden! Wanneer moet je voor de volgende behandeling?

gRoetjes van Sonja
vr, 11/14/2003 - 18:43 Permalink
kaily

HI Sonja,

Nou het gaat hier ook iedere dag een beetje beter. Heb toch vooral de eerste week best last gehad van napijn, en dan vooral met kauwdruk op de kies. Dat wordt steeds beter, dus hoop over een weekje ook gewoon weer met "rechts" te kunnen eten :smile:
De afspraak voor de volgende behandeling moet ik nog maken.....

Ik sta ook ingeschreven bij de Bijzondere tandheelkunde in Alkmaar, als het goed is kan ik hier over een paar maandjes een oproep van verwachten ( wachtlijst van bijna een jaar!)
Ik twijfel nog wat of ik nu bij de laatsbezochte tandarts verder ga of toch naar Alkmaar, weet het nog niet.

Gelukkig dat je geen last meer hebt van je kies joh! Staat jou de komende tijd ook nog wat te wachten of ben je klaar? En zit jij bij een "gewone" tandarts of ergens anders?

Blijft toch een opluchting he als je een maal geweest bent, ben er nog steeds heel blij om.

Groetjes Astrid.
vr, 11/14/2003 - 21:40 Permalink
Sonja

Hoi Astrid, Ik zit zelf bij een gewone tandarts die gelukkig heel geduldig is met patienten en altijd grapjes maakt en lekker met je praat om iemand op zijn gemak te stellen. Ik was altijd bang voor de tandarts maar heb nooit echt schokkende dingen meegemaakt. Ooit ergens in 1997 had ik eens een gaatje zodner verdoving laten vullen. Maar verder nooit echt iets meegemaakt. Tot dus dit jaar dat ik in oktober voor controle kwam en hij drie gaatjes zag waarvan twee gevuld konden worden en eentje dus voor een wkb in aanmerking kwam. Dat vullen heb ik 30 oktober al gehad en die wkb kon in een keer op 5 nov dus ik ben gelukkig alweer verlost van alles. Tijdens die wkb moest de tandarts een aantal keer foto's maken en tijdens het ontwikkelen zat ie een beetje met me te praten over koetjes en kalfjes en zat ie te vertellen over bijvoorbeeld zijn vrouw en kinderen en zijn opleiding en he tklinkt heel gek maar na 21 jaar dat ik bij die man naar de tandarts kom dacht ik ineens van "verrek tis ook maar gewoon een mens, en nog heel aardig ook". Ik zag dat tandarts altijd een beetje als een bullebak. NIet in de meest letterlijke zin want mijn angst en negativiteit over tandartsen was niet tegen de man persoonlijk, maar meer dat vak dat ie uitoefend ha ha ha! En nu kijk ik ineens heel anders tegen die tandarts aan. Maf eigenlijk hey! Ik weet zeker dat door deze positieve ervaring mijn gevoel over tandartsen ook heel erg verandert. We zullen het merken in april als ik weer voor controle moet :wink:

Mijn tandarts vertelde mij dat het overigens met mijn angst nog wel schijnt mee te vallen. Hij heeft ergere patienten gehad. Sommige heeft hij zelfs weggestuurd. Niet omdat hij ze niet helpen maar omdat ze te bang waren en hulpn odig hadden van een angst tandarts. Sommige mensen komen uiteindelijk weer bij hem terug en anderen blijven weg. Ik denk dan altijd maar: gelukkig ben ik niet de enige die bang is!

En ik ben ontzettend blij met dit forum. Ik herken veel in de angst van andere mensen en omdat ik een goede ervaring heb van de laatste twee keer probeer ik anderen te steunen en te helpen hun angst een beetje onder controle te krijgen. Ik weet dat iedereen uiteindelijk er zelf door moet maar ik denk dat we hier elkaar ook goed kunnen steunen en moed in praten.

Jee wat een verhaal weer!
za, 11/15/2003 - 12:16 Permalink