Mijn angst en hoe zij zich uit.

Author:
brutus
Posted:
do, 04/05/2012 - 20:55
Mijn eerste post. Dit is een lang, voor mij therapeutisch, verhaal. Er staan geen concrete vragen in maar ik moet het gewoon ergens kwijt. De tl;dr staat onderaan.

Jaren kom ik hier al, lees ik de verhalen en leef ik mee. Ik begrijp oh zo goed hoe het is en hoe het voelt. Een vloek is het. Een mentale blokkade waar bijzonder lastig doorheen te breken is. En er is maar een iemand die daar verandering in kan brengen en dat ben ikzelf.

De theorie is dan ook niet zo lastig, die snapt iedereen wel, schoen stuk: schoenmaker, auto stuk: automonteur, tand stuk: tandarts. maar in de praktijk blijkt het toch flink tegen te vallen. Ik heb hier vaak over gedacht maar het nooit helemaal begrepen.

Mijn hele leven al heb ik angst voor de TA. Volgens mijn moeder (ik heb m’n vader nooit naar de TA zien gaan, het zit ook wel in de familie) had ik vroeger, toen ik nog een klein brutusje was, een beul van een TA. Schreeuwend ging ik er heen, vol angst kwam ik terug. Het frappante is dat ik mezelf hier helemaal niets van herinner, maar de angst is gebleven.

Toen ik 10 jaar geleden voor het laatst met een frisse tegenzin bij de TA was, (helft van snijtand 22 eraf, was toen genoeg reden om toch over de angst heen te komen) ben ik doorverwezen naar een angsttandarts. Die heeft alles in orde gemaakt, ze was heel rustig, zelfs bij de kaakchirurg geweest om wat te laten trekken (doodeng vond ik dat, maar dat viel achteraf toch mee) alles was weer in orde behalve nog 1 verstandkies die weggesneden moest worden, stond een afspraak voor maar die is door het ziekenhuis i.v.m. spoedklus afgezegd waarna ik nooit meer een afspraak heb gemaakt. In retroperspectief een van de meer ingrijpende fouten in mijn leven.

Je raadt het al, in die 10 jaar niet gaan en bijzonder weinig poetsen is alles volledig naar de -hoe zeg ik dit netjes- tyfus gegaan. Bijna geen kies meer heel (behalve 1 kroon die m’n eigen TA (waar ik ook totaal geen connectie mee had en mij aankeek alsof ik niet helemaal goed wijs was dat ik bang voor hem was) een jaar of 20 geleden heeft geplaatst), hoektanden weg en de rest is in rap tempo letterlijk aan het afbrokkelen.

Hoe zich dat uit:

1. Niet meer durven lachen.
Ondanks dat ik dat erg graag doe, blijft het bij een vreselijk lelijke glimlach met de lippen stijf op elkaar en anders, als een tweede natuur, gaat die hand voor de mond om maar zo veel mogelijk te verbergen. Er is van mij de afgelopen 10 jaar ook geen foto te zien waarop ik met een leuke lach sta, terwijl ik in die tijd getrouwd ben en we 3 kinderen hebben gekregen.
Sterker nog, ik zie op de foto’s geen leuk gezinnetje wat blij en gelukkig is, ik zie iemand die uit schaamte niet durft te lachen.

2. Schaamte.
Ow, die vreselijke schaamte. Hoe kan je het zover laten komen, waarom ga je niet gewoon, wat is er toch mis met je. Andere doen het wel. Je bent ook niet echt een domme jongen of zo, hoe kun je het in godsnaam zover laten komen. Het is niet echt een opsteker voor je eigenwaarde te noemen.

3. Het eeuwige er mee bezig zijn.
Elk moment ben ik er mee bezig. ik ben er van overtuigd dat mijn aandacht ergens maximaal voor een procent of 90 naar uit gaat. De andere 10 procent is constant bezig met gedachtes als zien ze het, weten ze het (tuurlijk weten ze het idioot, je mist je twee hoektanden en de rest is in rap tempo aan het verrotten, om maar niet over de geur te beginnen), ow jee, ze kijken naar me, ze snappen het niet, wat moet ik nou. Het is (ik ben) niet normaal. Dat dus. In een woord vreselijk. De capaciteit die dit mentaal moet vergen, totaal verspild.

4. De onvermijdelijke confrontatie.
Mensen die het dan toch opvalt. Heey, je mist een tand (boem. knalrood.) moet je niet eens naar de tandarts? (jup. maar ja..) Maar het ergste is nog mensen die achter je rug om praten en dat je het dan toch opvangt. Vorige week nog, ik moest wat doen en iemand zei “Ach, even glimlachen en het komt goed” ik zet mijn dichte lach weer op, draai me om en liep weg (het kwam immers veel te dichtbij) maar hoor nog net voordat ik de hoek om loop achter m’n rug iemand zeggen “moet ie wel eerst naar de tandarts, hahaha” andere collega’s lachen. Ze hadden uiteraard helemaal gelijk, zonder twijfel, maar leuk was het niet.

5. Voorbeeld voor je kinderen.
Mijn zoon, 7 jaar, begint nu ook een angst te ontwikkelen. Wil niet naar de tandarts (papa gaat toch ook niet?) als ik nu niets doe, eindigt hij precies hetzelfde. Dat kan ik, wetende wat ik nu weet, mijn zoon toch niet aandoen?

6. Kauwgom.
Kauwgom, kauwgom, kauwgom en nog meer kauwgom. Niet te dicht bij mensen staan, door de verrotting en het slechte poetsen ruikt het niet altijd even lekker.

7. Doemscenario’s.
Als ik dan ga, dan is het helemaal mis, moet alles eruit, moet m’n kaak worden vervangen, vreselijke dagen durende operaties, gaat ongelofelijk veel pijn doen en aangezien ik maar tot een paar honderd euro verzekerd ben ook een godsvermogen kosten, zeker nu de tarieven zijn vrijgegeven (over idiote ideeën gesproken, was er écht iemand die dacht dat het goedkoper werd?)
Heb ik ook maar enig bewijs dat een van de bovenstaande dingen waar is? Nope, maar het spookt wel door je hoofd.
(het ‘grappige’ is dat ik best wel weet dat hoe langer ik wacht hoe slechter het wordt, maar ja..)

8. Dingen niet meer kunnen eten.
Harde bolletjes. Appels. Toffee’s, van die halve maantjes drop die zo blijven plakken maar wel erg lekker zijn. En als je dan iets eet, en je hoort wat van je snoepje kraken die angst: Oh jee, is het mijn tand? Welke is het? Snel met de tong langs de tanden, kijken wat de verschillen zijn. Oef, er is niet nog meer weg.

9. Pijn (ja, pijn op de laatste plaats)
Pijn is slechts tijdelijk. Pijn is een emotie welke je kan uitschakelen (angst niet dan?) In het afgelopen decennium heb ik aan elke kies/tand die ik heb pijn gehad. Soms viel het mee, soms sliep ik een nacht of wat niet. Paracetamol hielp al helemaal niet, ibuprofen een heel stuk beter maar gezien de bijwerkingen van deze roze pijnverlichter ben ik slechts een enkele maal over de maximale dosering (3x 400mg/24u) gegaan, alleen als het echt heel erg was. Las ook veel over medicijnen mixen, paracetamol en ibuprofen, liefst met een glas whisky erbij en die dan op de pijnlijke plaats spoelen maar dat heb ik nooit gedurfd, dan maar pijn.
Klink wellicht raar, maar met de pijn heb ik min of meer leren leven.

Maar ja. En nu, dat is een beetje de vraag.

Nou ja, de vraag, het is wel duidelijk. Ik moet (en ga, denk ik) binnenkort naar de tandarts. Ik zou hier prima de rest van m’n leven mee kunnen leven maar ik ga (mocht ik straks 80 worden en in mijn schommelstoel mijn leven nog eens overdenken) gigantische spijt krijgen dat ik dat dan nooit heb gedaan, en dat lijkt me een gigantisch vervelend gevoel.

Anyway, dat was het wel. dank voor het lezen. wanneer ik dan eindelijk doorzet zal ik dit draadje bijwerken.

Tl;dr: lang verhaal over hoe mijn angst mijn leven beïnvloed, met een lichte hoop op het einde dat het allemaal goed komt.


Brutus. (alias, zie punt 2.)
ladygina

hallo dat is een heel verhaal pffffffffffff maar ik snap je angst en alleen jij kan dat overwinnen je kunt erover nadenken om alles onder narcose te laten doen ik weet zeker dat je nadehand zegt wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan en ik had het jaren eerder moeten doen gr gina en ik hoop dat je er echt voor gaat
do, 04/05/2012 - 21:48 Permalink
Vilein

Ik hoop heel erg voor je dat je echt zo snel mogelijk de stap zet om hulp te zoeken.
Als je nog een grotere motivatie nodig hebt: mondkanker.
Dat is een lijdensweg die ik bij een naast familielid heb meegemaakt, en geloof me, dat tart iedere verbeelding. En je verhaal klinkt mij ook akelig bekend. Ik zal nooit de opluchting vergeten toen mijn naaste de rommel in zijn mond liet opknappen, echter hij heeft er niet lang plezier van kunnen hebben helaas.
Maak die afspraak en laat jezelf niet meer lijden, er kan veel aan gedaan worden. Het is even eng en afzien maar dat gaat snel voorbij en is zo verschrikkelijk de moeite waard!
En dat geld...dan maar een keer niet op vakantie.
Veel sterkte.
do, 04/05/2012 - 23:56 Permalink
kerisjawa

Hallo Brutus,

Een, op alle fronten, héél, HEEL herkenbaar verhaal :cry: met het verschil dat ik nog véél langer niet bij een tandarts was geweest. Ik durf het nu eigenlijk nog niet tegen iemand te zeggen want ik hoef niet zo nodig in het Guinness Book of Records: meer dan 40 jaar!
(Ik ben in ieder geval wel heel blij dat ik die angst niet op m'n zoon heb overgebracht, die heeft een perfect gebit maar dat is wel volledig aan z'n moeder te danken...).

Ik had (hoe absurd dat misschien ook mag klinken) mezelf een norm gesteld: als m'n voortanden eraan gaan, neem ik stappen. En ja hoor, begin december, tijdens het eten: KRAK, doormidden, de grond zonk onder me vandaan en volledig in paniek!
De volgende dag naar mijn bevriende huisarts gegaan met maar één smeekbede: "Help me!" en of hij een deskundige wist die erg goed met traumapatiënten kon omgaan.
Deze heeft vervolgens contact heeft opgenomen met het ziekenhuis. Het eerste daaropvolgende gesprek met een kaakchirurg was emotioneel "heavy" maar de man had alle begrip, nam de tijd en wist me heel goed duidelijk te maken dat zij doorlopend met dit soort "problemen" te maken hadden en daar ook in opgeleid waren. Vervolgens foto's maken en wachten op een oproep.

Toen het zover was voor de volledige narcose en de operatie met het "sloopwerk", was ik eigenlijk heel erg ontspannen en opgelucht omdat ik eindelijk die stap gemaakt had en verliep eigenlijk alles verder vrij probleemloos.
Het gevolg heeft uiteraard wel een "kunstklepper" tot gevolg maar uiteindelijk ben ik nog goed weggekomen en kan ik zowel letterlijk als figuurlijk weer lachen.

Mijn welgemeende advies is: ga een gesprek aan met tand- of huisarts. Ze kennen het probleem en weten de juiste weg die bewandeld moet worden om je te helpen en (een open deur want dat weet je zelf nu ook al) achteraf zal je je zelf voor je kop willen slaan dat je die stap al niet veel eerder gemaakt hebt!
za, 04/07/2012 - 11:10 Permalink
belgje90

Goedemiddag!

ik wil even zeggen dat je verhaal en alle details, mij griezelig fel doen denken aan mijn eigen situatie.

Vooral de volgende dingen dat je aanhaalde , zijn enorm herkenbaar...

Hoe zich dat uit:

1. Niet meer durven lachen.
Ondanks dat ik dat erg graag doe, blijft het bij een vreselijk lelijke glimlach met de lippen stijf op elkaar en anders, als een tweede natuur, gaat die hand voor de mond om maar zo veel mogelijk te verbergen. Er is van mij de afgelopen 10 jaar ook geen foto te zien waarop ik met een leuke lach sta, terwijl ik in die tijd getrouwd ben en we 3 kinderen hebben gekregen.
Sterker nog, ik zie op de foto’s geen leuk gezinnetje wat blij en gelukkig is, ik zie iemand die uit schaamte niet durft te lachen.

2. Schaamte.
Ow, die vreselijke schaamte. Hoe kan je het zover laten komen, waarom ga je niet gewoon, wat is er toch mis met je. Andere doen het wel. Je bent ook niet echt een domme jongen of zo, hoe kun je het in godsnaam zover laten komen. Het is niet echt een opsteker voor je eigenwaarde te noemen.

3. Het eeuwige er mee bezig zijn.
Elk moment ben ik er mee bezig. ik ben er van overtuigd dat mijn aandacht ergens maximaal voor een procent of 90 naar uit gaat. De andere 10 procent is constant bezig met gedachtes als zien ze het, weten ze het (tuurlijk weten ze het idioot, je mist je twee hoektanden en de rest is in rap tempo aan het verrotten, om maar niet over de geur te beginnen), ow jee, ze kijken naar me, ze snappen het niet, wat moet ik nou. Het is (ik ben) niet normaal. Dat dus. In een woord vreselijk. De capaciteit die dit mentaal moet vergen, totaal verspild.

4. De onvermijdelijke confrontatie.
Mensen die het dan toch opvalt. Heey, je mist een tand (boem. knalrood.) moet je niet eens naar de tandarts? (jup. maar ja..) Maar het ergste is nog mensen die achter je rug om praten en dat je het dan toch opvangt. Vorige week nog, ik moest wat doen en iemand zei “Ach, even glimlachen en het komt goed” ik zet mijn dichte lach weer op, draai me om en liep weg (het kwam immers veel te dichtbij) maar hoor nog net voordat ik de hoek om loop achter m’n rug iemand zeggen “moet ie wel eerst naar de tandarts, hahaha” andere collega’s lachen. Ze hadden uiteraard helemaal gelijk, zonder twijfel, maar leuk was het niet.

7. Doemscenario’s.
Als ik dan ga, dan is het helemaal mis, moet alles eruit, moet m’n kaak worden vervangen, vreselijke dagen durende operaties, gaat ongelofelijk veel pijn doen en aangezien ik maar tot een paar honderd euro verzekerd ben ook een godsvermogen kosten, zeker nu de tarieven zijn vrijgegeven (over idiote ideeën gesproken, was er écht iemand die dacht dat het goedkoper werd?)
Heb ik ook maar enig bewijs dat een van de bovenstaande dingen waar is? Nope, maar het spookt wel door je hoofd.
(het ‘grappige’ is dat ik best wel weet dat hoe langer ik wacht hoe slechter het wordt, maar ja..)

8. Dingen niet meer kunnen eten.
Harde bolletjes. Appels. Toffee’s, van die halve maantjes drop die zo blijven plakken maar wel erg lekker zijn. En als je dan iets eet, en je hoort wat van je snoepje kraken die angst: Oh jee, is het mijn tand? Welke is het? Snel met de tong langs de tanden, kijken wat de verschillen zijn. Oef, er is niet nog meer weg.


Tl;dr: lang verhaal over hoe mijn angst mijn leven beïnvloed, met een lichte hoop op het einde dat het allemaal goed komt.


niet durven lachen, de schaamte, het idee dat waarschijnlijk de mensen het zien maar er niets over durven zeggen, de schrik dat er toch iemand het zal opmerken als je niet snel genoeg je mond weer dicht doet / tijdens het praten...

ZO herkenbaar. ook het constante er mee bezigzijn... dat constante gepieker dat er misschien iemand het zal zien, het constante denken dat je er dringend iets aan moet doen, maar dan dat stemmetje dat weer zegt dat het enorm pijnlijk / duur / etc gaat zijn... ik word er stilaan gek van.

In mijn geval is het eigelijk nog net iets moeilijker. ik woon nog thuis en mijn ouders weten van niets. ik ben werkzoekende voor de moment.
Het laatste dat ik wil doen is mijn ouders opzadelen met de duizenden euros dat het ongetwijfeld zal kosten. Ik moet dus zsm werk vinden... en mijn plan is dan om, vanaf er wat centjes op de bank staan, naar de huisarts te gaan (die ik overigens heel erg vertrouw) en dan haar me laten doorverwijzen naar een ziekenhuis waar ze narcodontie toepassen.

Zo'n tandarts/kaakchirurg bekijkt eerst samen met jou je gebit, en na al dat gedoe wordt je op afspraak gezet en dan gaan ze je gebit repareren onder narcose. Voor mij is dat de enige optie. Het idee alleen al dat een gewone tandarts met zijn ijzeren stokje in mijn rotte tand zou beginnen krassen... *huivert*. Dus voor mij is volledig in slaap gedaan worden de enige mogelijke optie. Als de hoogstnodige dingen toegepast zijn, denk ik dat ik de moed ga hebben om naar de gewone tandarts te gaan. Ik ga op termijn ook kronen laten zetten op mijn voorste tanden, zodat ik een nieuwe stralende glimlach heb... maar dat kost fortuinen dus eerst nog wat sparen!

Hopelijk heb je hier iets aan, en zie je in dat je zeker niet alleen bent. Ik begrijp beter dan wie dan ook, dat zoiets STOMS je hele leven in zn greep heeft, en je alles wat je doet en laat aanpast aan die lelijke tanden.

Verschrikkelijk om te hebben maar er zijn oplossingen ! vooral dus die narcodontie. misschien iets voor jou ?

groetjes!
M.
ma, 04/23/2012 - 17:51 Permalink
brutus

Goed dan, verslag afspraak 1.

(Deze post is niet bedoeld om reacties te krijgen, meer om het hele proces van me af te schrijven en met de hoop dat iemand ooit dit terugleest en het (deels) helpt om zijn/haar angst te overwinnen.)

Afspraak 1: Intake in Beuningen.
Datum 4/5/2012 - 08.30.

De dagen ervoor viel het eigenlijk wel mee. De achtbaan was over haar initiele top en de afdaling naar het station van de mooie lach was begonnen. Het verwachte overwinningsgevoel was minder dan dat ik me had voorgesteld, beetje eerst zien dan geloven gevoel.

De dag zelf ging het iets minder, het uurtje naar Beuningen toe leken de zenuwen de gemiste dagen in te willen halen, trillend en huilend de rit volbracht. heel even met de gedachte gespeeld om weer naar huis te keren, maar het besef dat dit toch echt de laatste kans was, was gelukkig sterker aanwezig.

Eenmaal aangekomen bijzonder rustig en vriendelijk ontvangen. Ik mocht gelijk in "De Stoel" gaan zitten. Ojee. Dat ging toch wat minder, kon geen woord uitbrengen, barste weer in huilen uit. nadat ik een tijdje huilend en stamelend mijn verhaal aan de bijzonder begrijpende TA had gedaan werd er even gekeken. niet met de haak of andere enge instrumenten, maar gewoon rustig met een spiegeltje. Er werden wat TA technische termen over en weer gegooid, waarna ik naar de foto kamer mocht waar een Orthopantomogram (OPT) werd gemaakt (moelijk woord voor een foto van je kaken en alle tanden en kiezen, google heeft wel een voorbeeld.). Wat gezoem, apparaat draait een keer om je hoofd en klaar. Aangezien ik m'n ogen stijf dicht hield vond ik het niet zo heel spannend :)

Terug naar de TA, de OPT stond keurig netjes op het scherm. Kon al wel zien dat het niet helemaal was zoals het zou moeten zijn, maar goed, daarvoor was ik hier ook.

De bovenkant was niet meer te redden. Tja. balen, maar niet geheel onverwacht. Prothese was de beste optie. 36 een een prothese. Ai Ai Ai. Maar goed, een tijdje relatieven later besefte ik wel dat het wel de beste optie was. Echte (betaalbare) alternatieven zijn er nog niet. Het idee is nog niet helemaal bij me geland. Merk dat de schaamte weer om de hoek komt kijken. zal nog wel even wennen zijn. Aan de andere kant, om maar eens een liedje te quoten: "Als dit het is, is dit het en we zullen het wel zien".

Onder was het gelukkig een stuk beter, moet wel het een en ander gebeuren (zie latere berichten..) maar dat gaat goedkomen, kan de meeste eigen tanden en kiezen behouden.

De TA stelde voor om voor boven de narcose behandeling uit te voeren, alles te verwijderen en vervolgens met prothese en al naar huis te gaan. Ik vertelde hem nog wel dat ik het niet zag zitten om met kleefpasta aan de gang te gaan, waarop hij antwoordde dat dat met de protheses tegenwoordig niet echt nodig was. Ik wil zijn expertise uiteraard niet in twijfel trekken, maar ook hier geldt: eerst zien, dan geloven :) Voor de onderkant kom ik gewoon in "De Stoel" te liggen na de belofte van de TA dat het een pijnloze, niet vervelende ervaring zou worden om mij toch zo veel als mogelijk over de angst heen te helpen.

Qua kosten dan: Kosten voor de narcose (rond de 550 euro begreep ik) werd ongeacht mijn verzekering vergoed. Prothese en verdere behandeling zou tussen de 1k5 en 2k gaan kosten (inclusief prothese), geen idee of en hoeveel ik hier van vergoed krijg, maar dat boeit me op zich niet zoveel. iets met branden en op blaren zitten. (gezien ik zelf ergens tussen de 5 en 10k had verwacht viel het me nog mee..)

Nu is het wachten op de begroting, zou deze week worden verstuurd. hierna tekenen en beginnen. Erg benieuwd naar hoe lang het zal duren. Zoals eerder op dit forum vermeld, mensen beginnen vaak vol goede moed met tikken maar naarmate het beter gaat wordt er niet meer gepost. Hier niet het geval. mijn laatste post zal eindigen met "Met een breed lachende groet.."

Gewone groet,
Brutus.
do, 05/10/2012 - 14:24 Permalink
Ylva_Larsson

Beste Brutus, wat een verhaal joh! Maar wat dapper dat je ervoor gaat.
En wat ik ook geweldig vindt, is dat je hier inderdaad blijft schrijven. Desnoods over een jaar nog eens een update. Ik vind het zo jammer als de topics ineens stoppen.

Zelf heb ik een tijdje geleden een draadje geopend ("Help ik leef nu met een kunstgebit en vind het moeilijk") en zal daar ook zeker blijven updaten, al wordt dat naarmate de klachten minderen uiteraard minder, maar wil er ook anderen graag blijven helpen.

Hoe dan ook.... ik ga je dapperheid volgen.
Ben lang niet zo angstig als jij, maar heb wel het hele proces net ondergaan.
Heel veel sterkte en schrijven als het ff niet gaat hoor!!!
vr, 05/11/2012 - 14:13 Permalink
belgje90

Hey Brutus.

proficiat met de stap te zetten! Ik ga binnenkort hetzelfde doen en kijk al enorm uit naar de brede glimlach aan het einde van de rit.


Kan je me vertellen wat voor prothese de TA jou aanraadde? Want je zegt, hij gaat geplaatst worden na een narcose ingreep, maar is het dan met implantaten of ... want ik lees hier zoveel verschillende dingen over, en dus ook dat je kaakbot gaat slinken van een gewoon ouderwets vals gebit, en zeker als je nog jong bent en dus nog vele jaren moet doen met dat kaakbot.

Kan je hier dus nog wat meer details over posten aub? Ik denk namelijk dat ik ongeveer hetzelfde als jou heb, boven bijna alles slecht maar beneden beter.

groetjes!
M
ma, 05/21/2012 - 03:17 Permalink
harriet07

Ik hoop heel erg voor je dat je echt zo snel mogelijk de stap zet om hulp te zoeken.
Als je nog een grotere motivatie nodig hebt: mondkanker.
Dat is een lijdensweg die ik bij een naast familielid heb meegemaakt, en geloof me, dat tart iedere verbeelding. En je verhaal klinkt mij ook akelig bekend. Ik zal nooit de opluchting vergeten toen mijn naaste de rommel in zijn mond liet opknappen, echter hij heeft er niet lang plezier van kunnen hebben helaas.
Maak die afspraak en laat jezelf niet meer lijden, er kan veel aan gedaan worden. Het is even eng en afzien maar dat gaat snel voorbij en is zo verschrikkelijk de moeite waard!
En dat geld...dan maar een keer niet op vakantie.
Veel sterkte.

Ik ben ook zo bang!,bij mij moeten 3 onder kiezen getrokken worden,en 6 weken later,een stuk bot laten afsnijden bij de kaakchirurg,allemaal onderkant,en dan 2 implantaten,weer 2 maanden wachten inheling,dan pas krijg ik een onder prothese op de implantaten.Dat heet al die tijd vloeibaar voedsel eten veel pijn lijden,niet uit kunnen gaan,en niet sporten,mijn hele conditie naar de gort.Ik zie er als een berg tegenop. hannie
vr, 06/22/2012 - 23:14 Permalink
brutus

Afspraak 2: Afdrukken maken
Maandag 13 augustus 2012.

Kleine update dit keer.

Gisteren weer naar Beuningen gereden, er moest een afdruk van m’n kaken worden gemaakt voor de prothese.
Van te voren niet echt merkbaar zenuwachtig, maar dat de onderdrukte angst er nog wel zit bleek na het plaatsnemen in de stoel, kon het niet droog houden. De eerste opmerking van de Jan de prothese technicus man "Zo, ik zie dat je al lekker ontspannen bent" schiep gelijk een prettige sfeer, vriendelijke, rustige en praatgrage man die alles uit de kast haalt om je gerust te stellen. Werkte goed.

Afdrukken maken stelde niets voor. Even een metalen bakje met een soort van klei een minuutje of 2 in de mond, eruit halen, en klaar was brutus. Volledig pijnloos. Kleur even uitgezocht, moest immers wel bij m’n nog functionerende ondertanden passen en ze gaan aan de slag.

10 september staat de grote afspraak. Narcose en de bovenkant eruit.
Nu het wat dichterbij komt, merkte ik vandaag voor het eerst een positief gevoel, was in een gesprek met iemand en dacht hey, na 10 september kan ik weer een echte lach in een gesprek gooien. Raar gevoel. Onwerkelijk. Gaf me een prettig soort kriebels.

Zal ongetwijfeld even wennen zijn, de verwachte schaamte voor de prothese (klinkt toch beter dan kunstgebit) is iets aan het afnemen. Aan de andere kant, wat loop ik te zeuren, kan er nu toch weinig meer aan veranderen en het gaat alleen maar vooruit! zodra het kan een klikgebit en mocht het betaalbaar worden later eventueel implantaten, maar laten we gewoon bij het begin beginnen.

Anyway, na de grote afspraak de volgende update..
di, 08/14/2012 - 16:24 Permalink
harriet07

Ik hoop heel erg voor je dat je echt zo snel mogelijk de stap zet om hulp te zoeken.
Als je nog een grotere motivatie nodig hebt: mondkanker.
Dat is een lijdensweg die ik bij een naast familielid heb meegemaakt, en geloof me, dat tart iedere verbeelding. En je verhaal klinkt mij ook akelig bekend. Ik zal nooit de opluchting vergeten toen mijn naaste de rommel in zijn mond liet opknappen, echter hij heeft er niet lang plezier van kunnen hebben helaas.
Maak die afspraak en laat jezelf niet meer lijden, er kan veel aan gedaan worden. Het is even eng en afzien maar dat gaat snel voorbij en is zo verschrikkelijk de moeite waard!
En dat geld...dan maar een keer niet op vakantie.
Veel sterkte.

Ik ben ook zo bang!,bij mij moeten 3 onder kiezen getrokken worden,en 6 weken later,een stuk bot laten afsnijden bij de kaakchirurg,allemaal onderkant,en dan 2 implantaten,weer 2 maanden wachten inheling,dan pas krijg ik een onder prothese op de implantaten.Dat heet al die tijd vloeibaar voedsel eten veel pijn lijden,niet uit kunnen gaan,en niet sporten,mijn hele conditie naar de gort.Ik zie er als een berg tegenop. hannie

De tandarts heeft besloten,alles in een behandeling te doen,en na 3 maanden ,de nieuwe klikprotese erin.
di, 08/14/2012 - 17:44 Permalink
harriet07

hallo dat is een heel verhaal pffffffffffff maar ik snap je angst en alleen jij kan dat overwinnen je kunt erover nadenken om alles onder narcose te laten doen ik weet zeker dat je nadehand zegt wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan en ik had het jaren eerder moeten doen gr gina en ik hoop dat je er echt voor gaat

Ik heb bijna hetzelfde,maar de tandarts zegt je hoeft niet onder narcose,kan plaatselijk verdoofd.Maar dan raak ik in paniek en ga hyperventileren.Waarom wil hij me geen roesje geven,voor een kaakoperatie die 2 uur duurt ook nog.angsthaas
wo, 09/12/2012 - 13:32 Permalink
toothje

Ik denk dat je tandarts dat liever niet wil omdat narcoses of roesjes ook complicaties met zich mee kunnen brengen. Er moet niet te lichtzinnig over gedacht worden.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat je van een spuitje in je mond echt helemaal niets voelt en dat je ook van de behandeling niets voelt. Maar weet niet of dat je angst weg neemt.

Ik denk wel dat je er beter aan kunt gaan werken om de angst te baas te worden (met behulp van een goede psycholoog of psychotherapeut) omdat je anders in de toekomst voor elke tandheelkundige behandeling onder narcose gebracht moet worden. En dat lijkt me eerlijk gezegd niet te doen.
wo, 09/12/2012 - 13:38 Permalink
toothje

Je hoeft je er niet voor te schamen hoor. Je kunt het ook niet helpen dat je het gekregen hebt, maar je kunt er wél iets aan doen om er vanaf te komen!

Ik ben zelf in behandeling voor een angststoornis en het is al heel veel minder geworden! Voort gekomen uit veel problemen met ernstig zieke familieleden, vrienden met levensbedreigende ziektes etc. Ben toen mijn angst ergens anders op gaan richten als afleiding van die veel te pijnlijke zaken. Maar het is nu bijna weg! Gaat jou ook zeker lukken.
do, 09/13/2012 - 20:19 Permalink
harriet07

Hoe gaat het nu met je, Harriet?
Heb je al gekeken waar je terecht kunt voor hulp?

Alles is gebeurt,in een keer 3 uur in de stoel gelegen,Veel napijn gehad,paracetamol geslikt,en ijs pakkingen gebruikt ,zwelling viel wel mee, Maar ik heb nu nog veel pijn...Alles is dan ook in een sessie uitgevoerd,en het bot hebben ze gebeiteld,en stukken afgenipt,pijn loos dat wel.maar leek me geen kleinigheidje ,niet alleen implanteren ! maar ook het bot voorin was niet recht,Gisteren zijn de hechtingen verwijdert,Op mijn vraag aan de tandarts ,of het normaal was dat ik nog veel pijn had,antwoorde hij ., nee niet normaal,hooguit gevoelig,Mocht de pijn niet voor vrijdag weg zijn ,dan zouden er misschien inplantaten uit moeten,en een foto maken,maar de implantaten zitten wel vast dat vond hij weer wel positief,dus ik ben een van de uitzonderingen,die nog zoveel napijn na 8 dagen heeft,na implantatie.in onderkaak,Is dat zo? Hoop dat je mij gerust kunt stellen,maar ik kan de protese er nog niet in hebben,zo gevoelig.Ik ben 3 kg afgevallen,en ik ben al niet een dikkert,
do, 09/27/2012 - 10:59 Permalink
brutus

Afspraak 3: De Narcose
Maandag 10 september 2012


Het positieve gevoel wat ik eerder ervaren had was het weekend afgenomen, de angst en zenuwen kwamen weer om de hoek kijken, maar lang niet zo hevig als ik me had voorgesteld. Gelatenheid is een beter woord. De bal was een het rollen en het ging gewoon gebeuren.

De afspraak stond om maandag 14.00 uur. Er was die ochtend dus nog wat tijd te doden. Rustig achter de PC gekropen om wat te gamen, zo veel mogelijk afleiding gezocht. Hielp niet echt.

Om iets voor 1 vertrokken, toch wel redelijk stijf van de zenuwen, elke vorm van afleiding was redelijk vruchteloos maar vrouwlief had hier onbedoeld een oplossing voor gevonden: bij het bijvullen van de olie net voor vertrek had ze de dop er niet goed opgedraaid met als gevolg dat na een kwartiertje rijden de motor in de brand vloog, het koelsysteem ontplofte en we toch echt niet meer verder konden rijden.

De grootste zorg die ik na het blussen van de motor had was dat ik nooit meer op tijd in Beuningen zou komen, er een nieuwe afspraak gepland moest worden en ik hier weer weken tegenaan moest hikken. Na even gebeld te hebben met de flexibele mensen bleek dat ik de laatste van de dag was en het geen probleem was als ik een uurtje of anderhalf later zou komen. Snel op de trein gesprongen en om 15.00 kwam ik aan, met de gebeurtenissen van de auto meer in m'n hoofd dan de aanstaande behandeling.

(Nu wil ik niemand in deze situatie aanraden om de auto maar in de hens te steken, maar als afleiding helpt het goed)

Kon gelijk naar boven doorlopen. Anesthesist stond te wachten en mocht direct in de stoel (met een grote zitzak erin, lag wel comfortabel) gaan liggen. Even goed schuiven, bloeddrukmeters en hartmonitor werd aangesloten en ik kreeg een infuus in m’n hand, heel klein prikje, niets van gemerkt. Hier viel het me ook weer op (en nee, ik heb echt geen aandelen of zo) dat de mensen, aan de telefoon, de assistentes en de anesthesist werkelijk bijzonder vriendelijk waren. Begrijpend, rustig, op het gemak stellen van angstige patiënten is als een tweede natuur hier. Rustig wat voorgepraat over de auto tijdens al het aansluiten, ging eigenlijk prima.

De eerste scheut vloeistof kwam binnen en ik voelde een instant duizeligheid opkomen, het proces was begonnen. Kreeg een kapje op m'n neus een heel langzaam daalde ik af in een prettige staat van onbewustzijn. Het is eigenlijk net in slaap vallen, maar dan sneller.

Het volgende moment dat ik me herinner is een gevoel van sufheid en de anesthesist die zei 'het is klaar hoor, alsof je uit een droom (wat ik volgens mij niet heb gedaan) ontwaakt en wat moeite hebt met wakker worden. Ik werd in een rolstoel gezet en naar de verkoeverkamer gereden waar mijn vrouw bij me kwam. Gelijk een glaasje water met Ibrufopen 600 poeder gekregen en hierdoor totaal geen napijn gehad. Heb de avond hierna ook eigenlijk geen noemenswaardige last gehad.

Tijdens de bijna 2 uur durende behandeling was de dienstdoende tandarts lekker enthousiast bezig geweest waardoor hij ook gelijk de openstaande punten aan de onderkant allemaal behandeld was, ik hoefde hier dus niet voor terug te komen.
Aan de ene (en grootste) kant was ik daar wel blij mee, aan de andere kant niet want het zou me geholpen hebben de angst wat beter te overwinnen. Maar goed, in de toekomst gaat dit toch gebeuren bij onderhoud etc., maar dan is de schade tenminste niet zo groot als dat het was.

Inmiddels heb ik vijf weken ervaring met de prothese.
Eerlijkheidshalve viel me het kauwvermogen in het begin tegen, kon geen lekker stukje vlees wegkauwen bijvoorbeeld, maar mijn verwachtingen waren ook wat aan de hoge kant. Kauwgum ging ook niet echt makkelijk :)

Ik had in de eerste drie weken vooral aan de zijkanten dat er wat pijnplekjes zitten, al werden deze langzaam minder. Bij het eten van een stukje vlees of een komkommer bijvoorbeeld moest ik even door de pijn heen kauwen om het weg te krijgen, was nog niet helemaal optimaal..

Na drie weken mocht ik terugkomen waarna er een zacht laagje in werd gelegd, de prothese paste hierna uitstekend en de pijnplekjes aan de zijkant zijn hiermee ook volledig verdwenen. Ik kan alles eten, kan goed kauwen en het valt me eigenlijk enorm mee.

Het enige punt wat is mis, klinkt wellicht raar, is het contact met m’n gehemelte.
Heb het gevoel dat ik op de een of andere manier niet meer de volledige smaak in m’n mond voel omdat de prothese erin zit, maar dat is wellicht ook een kwestie van wennen. Over een jaar de mogelijkheden tot een klikgebit maar eens bekijken.

Dan, afsluitend even nog door mijn initiële punten heenlopen:

1. Niet meer durven lachen.
Geen probleem meer! Ja, onwennig, moet als het ware opnieuw leren natuurlijk lachen en besef me de contradictie van die zin. Komt goed.

2. Schaamte.
Die is er eigenlijk niet. Het is immers zoals het is en een heel stuk beter zoals het was. Af en toe nog wel wat pissig dat ik dit niet eerder heb gedaan, maar dat is m'n strenge ik die soms even bovenkomt. Lachen is even wennen, omdat ik dit jaren niet natuurlijk heb kunnen doen voelt dat nu wat onwennig, maar ook dat gaat redelijk snel.

3. Het eeuwige er mee bezig zijn.
Niet meer. Ja, ik kan voelen dat ik een prothese in heb, ik speel er ook wel mee, maar ik denk er zeker niet elke seconde van de dag aan, en de momenten dat ik er actief aan denk worden ook snel minder

4. De onvermijdelijke confrontatie.
Niets meer mee aan de hand

5. Voorbeeld voor je kinderen.
Goed voorbeeld! Ja, papa was bang. Ja, dat kan gebeuren, Maar: papa heeft de angst overwonnen!
Hoe eerder je dat doet, hoe beter het is.

6. Kauwgom.
Lastig. Blijft zo plakken nu..

7. Doemscenario’s.
Behalve een brandende auto eigenlijk niets.

8. Dingen niet meer kunnen eten.
Kan alles weer eten! Beste is om 2 kleine porties te nemen en op beide kaken tegelijk te kauwen, toen ik dat eenmaal doorhad en nadat het zachte laagje erin was gelegd, geen problemen meer ondervonden.

9. Pijn (ja, pijn op de laatste plaats)
Niet meer. Geen tand of kiespijn meer. Ja, pijnplekjes in de eerste weken, maar die zijn nu ook wel.


Ik deel de conclusie die velen hier al hebben gesteld:

Het valt ECHT mee. Als je een angst hebt dan kan OOK JIJ die angst overwinnen. Achteraf ga je echt zeggen: Man, wat viel dit mee, wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan.

Cliché, Cliché, ik weet het, maar het klopt wel!

Mochten er weer updates of noemenswaardige afspraken komen, zal ik hier (vroeger of later) gaan bijwerken, maar voor nu wil ik jullie bedanken voor de steun en hoop ik dat andere angsthazen door mijn en alle andere verhalen op deze site een stapje dichter bij het maken van die eerste afspraak zijn gekomen.

Met een breed lachende groet,

Brutus.
di, 10/16/2012 - 16:06 Permalink
whatsnext

Wat een verhaal Brutus, en heel mooi verwoord, nu hopen dat de mensen die er ook voor staan een voorbeeld aan nemen.

Tip: wat betreft de kauwgom, er schijnt een kauwgom te zijn voor mensen met een prothese, ff gegoogeld Biotène kauwgom :D

Groet whatsnext :D
vr, 10/19/2012 - 20:40 Permalink