Mensen die super bang zijn....lees even mijn verhaal!

Author:
Demi
Posted:
za, 07/14/2007 - 13:18
Hoi allemaal,

Ik ben 26 jaar,was nog nooit naar de tandarts geweest omdat ik dus heel erg bang was :oops:

jaren geleden was mijn kies afgebrokkeld....maar de wortels zaten er nog in,ging dus behoorlijk rotten en onsteken!

Ondanks dat ik er wel eens last van had,durfde ik toch niet naar de tandarts! :oops:

Mijn man zei dat ik er vroeg of laat toch eens aan moest geloven....en misschien dat het dan wel veel erger had kunnen zijn....bijv. een kaakonsteking.....

Vorig jaar had ik besloten om naar de amaliakliniek in kerkrade te gaan om me te laten behandelen onder narcose!

Heb daar dus ook een intake gehad....voelde me daar niet erg op m'n gemak...toen kwam de rekening van intake gesprek....gedeelte werd vergoed,maar gesprek met anestesist moest zelf betaald worden!

Voor de behandeling zelf zou ik toch nog zo'n 500 euro zelf moeten betalen....veel geld dus,dat ik niet had! :(

Toen maar besloten om naar een gewone tandarts te gaan....daar ook een gesprek gehad en naar m'n gebit laten kijken!

Deze tandarts zeei hele andere dingen dan dat ze in de kliniek zeiden....daar wilde ze nl ook kiezen & tanden laten trekken die nog gezond waren :-? Van mijn huidige tandarts hoeft dat dus niet! :)

Toen een afpraak gemaakt voor begin dit jaar....maar op het laatste moment durfde ik weer niet,dus heb ik afgebeld :oops:

Tussendoor nog wel last gehad van de kies.... ben dan behoorlijk chaggie! :x Over 3 weken ga ik op vakantie,en twijfelde of ik nou wel of niet naar de T.arts moest gaan.....

Ik heb toen gebeld met de assistente om advies te vragen....stel dat ik weer last krijg,dan zou dat weleens mijn vakantie kunne verpesten....zou dan helemaal niet leuk zijn voor m'n kids met een chaggie moeder!

Maar aan de andere kant was ik bang dat als ik me zou laten behandelen ik er over 3 weken misschien nog last van zou hebben..... maar de assistente zei dat het dan al over moest zijn,tenzij er complicaties zijn,maar dat was maar een kleine kans!

Toen ik haar dus aan de lijn had zei ze dat ik overmorgen al terecht zou kunnen....dat was gisteren dus...ook nog vrijdag de 13de :o

Maarja...ik had slecht geslapen maar ben toch echt gegaan! :)

Kben ook panisch voor prikjes! :oops:

Toen ik daar in de stoel lag vroeg ik aan hem of hij misschien eerst m'n tandvlees minder gevoelig kon maken voordat hij het prikje zetten....toen zei hij: Dat dacht ik al,dat je dat ging vragen :lol:

Hij deed wat verdovingsspray boven.... :-? Ik zei: Waarom doet u boven? Ik heb beneden die rotte kies :-?

Ja zei hij: Ik dacht,laten we met iets simpels beginnen omdat je zo bang bent...maar hoeft niet hoor als je dat niet wilt,wil ook wel meteen trekken hoor!

Ik had boven dus 2 gaatjes die geboord en gevuld moesten worden! Toen hij met het prikje kwam bleef ik maar wachten met m'n mond open....ik dacht....ja schiet op dan...waar blijft die prik nou.... maar het was al gebeurd :-? Daar heb ik totaal niks van gevoeld! :D

Na zo'n 3 kwartier was ie klaar met boren & vullen.... toen zei hij dat dat het wel was voor vandaag :-?

Ik zei: Hoezo dan? Die kies moet toch nog gedaan worden? :-?

Hij zei: Ja maar omdat je bang bent,dacht ik om dat een andere keer maar te doen!

Ow...aan de ene kant was ik het daar mee eens,maar aan de andere kant wilde ik het toch laten doen.... ik was toch al eenmaal daar,en anders was ik voor niks al die tijd bang geweest..... zo zei ik dat dus ook tegen hem!

Hij & de assistente stonden daar van te kijken.... hij zei: Het lijkt wel of je teleurgesteld bent :lol: Ja aan de ene kant wel zei ik!

De assistente zei dat ze erg trots op me was...en vond het aan de ene kant wel raar dat ik wilde doorzetten ondanks ik zo bang was!

Nou... hij vertelde wel dat de verdoving anders was dan die ik al gehad had...deze zou ik wel wat voelen.... de assistente kwam mijn hand vasthouden :lol: Na weer wat met die spray gesprayed te hebben kwam weer het prikje....inderdaad...deze voelde ik wel een beetje,maar niet om te zeggen Au ofzo!

Toen kreeg ik er nog 1 :-? Maar daar voelde ik weer niks van! :)

Daarna mocht ik even wachten in de wachtkamer,want hij ging even de mevrouw die in de wachtkamer zat helpen!

Zij stond binnen 10min. weer buiten,en toen was ik weer aan de beurt!

Met een soort schroevendraaien begon ie te porren,en lepelen....hij vroeg tussendoor of ik iets voelde,maar dat was gelukkig niet zo,anders had ik allang gegild :lol:

Binnen 3 min. was het klaar en had ie 2 stukken wortels eruit gehaald! Heb ze ook nog gezien....Bah!

Toen duwde hij de wond dicht....deed geen pijn,maar wel een beetje raar gevoel! Daarna 1 hechting....toen ie dat zei dacht ik: Oh Oh

Maar natuurlijk voelde ik daar ook niks van :lol: Dat zit allemaal maar in je hoofd!

Omdat alles nog verdoofd was aan 1 kant heeft ie meteen wat tandsteen weggehaald! Hij heeft me 2 verschillende methodes laten zien... met een haakje, en met zo'n dingetje waar water uitkomt.... hij zei dat je daar meestal geen verdoving voor krijgt omdat dat eigenlijk niet te doen,en elke tand dan verdoofd zou moeten worden....maar sommige plaatsen zijn wat gevoeliger dan kunnen ze op die plaatsen wel verdoven!

Maar goed... hij deed het even snel met dat ding waar water uit komt.... voelde ik natuurlijk niks van,maar hij liet me ook even aan de andere kant voelen hoe het voelde als het niet verdoofd is! En inderdaad...dat is geen prettig gevoel! Dat gevoel ligt op het randje van..niet prettig en pijn...daar tussenin!

Er kwamen allemaal zwarte stukjes uit....tandsteen dus! Ik vond het echt smerig,en dacht: Bah is dat van mijn gebit :o

Hij heeft me ook nog even laten voelen met het haakje op een onverdoofde plaats...dat deed geen pijn,maar kan weleens zijn dat hij bij sommige tanden wat dieper moet gaan en dan kan het wel vervelend zijn!

Hij heeft ook tegen me gezegd dat ik tandsteen niet hoef te laten verwijderen als ik dat niet wilde,maar hij heeft me wel laten zien wat er dan kan gebeuren en dat wil ik toch liever niet!!!

Ik ben de tandarts super dankbaar en heb tegen hem gezegd dat ik hem geweldig vind :D

Ik ben nu ook niet meer bang en super super trots op mezelf! :D

Omdat de wortels er zo makkelijk uit gingen zei hij dat ik er weing last van zou hebben...en hij heeft echt gelijk!

Toen ik thuis kwam heb ik wel meteen m'n bevroren maandverband uit de vriezer gehaald en m'n wang gekoeld :lol: Niet dat ik pijn had,want het was nog verdoofd maar zeggen...iets wat niet zwelt kan ook geen pijn doen!

Ook nog ibuprofen bruis in genomen..... de verdoving was tegen 20.00uur uitgewerkt.... maar ik voelde er niks van!

:smt001 deed ik wel heel voorzichtig!

Toen ik in bed lag voelde ik het een heel klein beetje kloppen....zeurderig gevoel maar niet om te zeggen dat het pijn deed....helemaal niet zelfs! Heb gewoon lekker geslapen! :D

Wel heb ik last van m'n amandel & achter aan de zijkant van m'n tong! Eigenlijk hetzelfde gevoel als dat je verkouden bent en een beetje keelpijn hebt.... is dat eigenlijk normaal???

Vanmorgen voelde alles wel een beetje stijfjes aan....is dat ook normaal?

Eten is ook wat minder want ik krijg m'n mond niet goed open....voelt dan een beetje alsof je spierpijn hebt...is dat ook normaal?

Maar echt mensen....het valt super mee.... ik heb m'n angst overwonnen....na dat ik het 1ste prikje kreeg voelde ik me een stuk rustiger en op m'n gemak! :) Had ik nooit kunnen denken,want plaste bij wijze van spreken in m'n broek....ben ook tig keer naar de wc gegaan...leek wel alsof ik blaasonsteking had :lol:
Heb geen pijn gehad,echt niet!!! dus ik hoop dat er bange mensen zijn die ook gaan,want het is echt belangrijk!

Groetjes
hermina

Hoi Demi,

Jeetje wat ontzettend goed van je dat je dat allemaal tegelijk hebt laten doen, je bent er idd echt voor gegaan!
En je hebt een geweldige ta getroffen, die zo rekening met je angst houdt en zoveel uitlegt (en je zo snel wil helpen) :D . Is de mijne ook heel goed in, al ben ik mijn angst daar nog niet echt door kwijt, het helpt heel erg bij een behandeling.
Dat stijfjes en spierpijn herken ik trouwens wel na lang je mond open te moeten houden, trekt wel weg.
Geniet van je goede gevoel en een heel fijne, nu dus niet-chaggie :wink: , vakantie.

Groetjes, Hermina.
za, 07/14/2007 - 23:44 Permalink
Demi

Hoi Hermina :)

Harstikke bedankt voor je reactie! Ik denk dat mijn vakantie nu wel chaggieloos verloopt :lol:

Het is natuurlijk nog steeds een wond,dus ik hoop dat het goed geneest zonder dat ik terug hoef.....aangezien hij had gezegd dat ik wel in de gaten moest houden...als ik een rare smaak ofzo krijg dan moest ik terug om de wond te laten spoelen :cry: Maar hopen van niet he!

Ik hoop dat bij jou ook ooit je angst helemaal verdwijnt!
Deze missie heb ik dan volbracht....maar heb er nog 1 in het verschiet liggen....naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep....nu maar hopen dat dat ook super mee valt :)

Groetjes Demi
zo, 07/15/2007 - 00:16 Permalink
hermina

Hoi Demi,

Het genezen van die wond gaat vast wel goed, dat in de gaten houden moet je volgens mij altijd, maak je daar niet te druk om.
Gewoon heel goed dat je weer een fijne ta hebt, als het toch nodig is kun je er dus altijd met een vertrouwd gevoel heen :) .

En he, lief van je :D , de angst zal bij mij denk ik nooit helemaal verdwijnen maar kan het er intussen prima mee doen, de eerste stap was gewoon het moeilijkst. Heb intussen zelf gewoon de controle afspraken.

Heel veel succes met je laatste missie in het ziekenhuis, valt ook echt vast super mee.

Groetjes, Hemina

P.S. helemaal chaggieloos is een vakantie bij mij nooit, er zijn soms die momenten :x (maar das dan niet mijn gebit)
zo, 07/15/2007 - 15:21 Permalink
Demi

Hoi Hermina,

Nou...ik zou ook nog wel wat nerveus zijn,maar zoveel angst als ik 1st had heb ik niet meer! Jammer dat jouw vakantie nooit helemaal chaggieloos verloopt....hoop niet dat het iets enstigs is!!!???

Ik ben vandaag weer vrolijk opgestaan :D Het is niet meer zo stijf als eerst,maar heb toch voor de zekerheid nog even gebeld naar t.arts!

Het kan zijn dat er wat vocht in de spier is gekomen,maar dat trekt wel weg....hoop wel dat het gauw verdwijnt want als het etenstijd is ben ik wel wat chaggie hoor.... wat ik normaal in 10min. tijd op heb doe ik nu toch wel 3 kwartier over....m'n man & kids zijn dan allang klaar en ik zit dan nog steeds te kauwen :x

Maarja....niks aan te doen he

Groetjesss
ma, 07/16/2007 - 13:38 Permalink
hermina

Hoi Demi,

Fijn dat het vandaag een stuk beter gaat :D , zal het vast gauw helemaal over zijn, en dan weet je nu wat het is. Tis lastig dat langzaam kauwen, maar wordt ook wel snel beter is mijn ervaring, en dan idd... niks aan te doen, gewoon je tijd nemen.

En he, je hebt gelijk, mijn angst is ook wel veel minder dan de eerste keer hoor. Mijn ta heeft daar een groot aandeel in gehad, neemt ook alle tijd, zelfs wkb was prima te doen, tis meer de tijd voor de afspraak :-? , achteraf viel het altijd mee.

Groetjes Hermina.
ma, 07/16/2007 - 18:43 Permalink
<<Nietme…

Och Demi!!!

Ik ben ook op vrijdag de 13de sinds een lange tijd gegaan en heb toen ook gevraagd voor verdoving van mijn tandvlees voor dat de prikken kwamen. Wat heerlijk zeg! Mijn angst is gewoon weg! Dat hadden ze me veel en veel eerder moeten geven.

Doeg!
wo, 07/18/2007 - 08:50 Permalink
<<Nietme…

Ja echt een geweldig gevoel...pijnloos naar de tandarts...geweldig! (beter dan sex! nou ja, bijna dan hahaha)
vr, 07/20/2007 - 16:47 Permalink
daantjegr

Ontzettend bedankt voor je verhaal, dat geeft me weer een beetje moed!!
Zelf ben ik ook als de dood voor de tandarts. In juni heb ik de knoop doorgehakt en toch maar eens naar de tandarts gegaan waar ook mijn man altijd naartoe gaat. Hij had de tandarts al verteld dat ik zo ontzettend bang ben. De tandarts was ontzettend aardig en het eerste wat hij zei was dat hij me zo ontzettend stoer vond dat ik tochde stap had durven nemen om bij hem langs te komen. Hij heeft die eerste keer alleen maar gekeken en had een ontzettend slecht gebit verwacht na 12 jaar geen tandartsbehandeling. Wat hij zo op het oog kon zien was heel veel tandsteen en een verstandskies die scheef groeit. Die verstandskies had ik al wel verwacht omdat ik daar geregeld last van heb. Hij zei ook zo op het oog is er geen gaatje te ontdekken, maar na het schoonmaken van het gebit en foto's moet nog uitwijzen of er daadwerkelijk geen gaatjes zitten. Dit alles was gewoon vrijblijvend en ik moest er maar eens rustig over gaan nadenken wat ik nu wilde, me laten behandelen of niet. Na heel lang nadenken heb ik toch maar besloten om me te laten helpen nu de schade nog meevalt. Heb dus een afspraak gemaakt en vanmiddag moet het gaan gebeuren. Hij wilde ook alles in stappen doen, maar ik heb besloten dat als ik dan toch moet hij maar meteen alles moet doen. Dus vanmiddag word al mijn tandsteen weggehaald en mijn verstandskies getrokken.

En ben me toch zenuwachtig pfffff en ben pas om half 5 aan de beurt. Dit gaat een lange dag worden ben ik bang. De tandarts heeft mij ook gevraagd waarvoor ik nou precies bang ben, maar dat weet ik zelf niet. Is het de behandeling, bang voor pijn achteraf ik kan het niet vertellen. Wel weet ik dat na een aantal jaren je ook uit schaamte niet meer naar de tandarts durft, wat zal zo'n man wel niet denken van mijn gebit.
Toch ben ik ondanks de zenuwen wel blij dat ik toch deze stap genomen heb, nu heb ik nog geen kiespijn en andere pijnen gehad. Alleen het drukken van die verstandskies dan, maar dat ervaar ik meer als irritant dan als pijn. En hopelijk is de schade inderdaad beperkt gebleven en is het alleen maar het tandsteen en de verstandskies.
Nogmaals ontzettend bedankt voor je verhaal en ik hoop dat ik er na vanmiddag net zo positief over kan zijn als jij.

Groetjes Danielle
di, 09/04/2007 - 07:37 Permalink