KINDERTANDBEULEN

Author:
ITS ME
Posted:
vr, 08/15/2003 - 11:37
Beste telanggewacht,

Schaam je niet voor je angst! Je schreef 'onredelijk diepgewortelde angst'. Maar die diepgewortelde angst is vaak niet onredelijk. Uit ervaring kan ik spreken (ben zelf al zo'n 12 jaar niet bij de tandarts geweest (gebit ziet er bij mij gelukkig nog wel goed uit, poets twee a drie keer per dag).

Als kind (zo'n dertig jaar geleden) ben ik bij de kindertandbeul geweest. Tja, helaas ik noem ze geen tandartsen, die beulen die mij toen, als vijf jarige, 'geholpen' hebben. Het sociale idee van de overheid was toen dat alle kinderen recht hadden op tandheelkundige hulp, die voor de ouders niets kostte. Maar ondat je met de hele klas ging, moest alles snel,snel,snel. En was er geen tijd om bange kinderen gerust te stellen. Zo'n stom speeltje dat je kreeg aan het eind van de marteling hielp niet, daarvoor was ik veel te slim. Ik had thuis ook speelgoed, dacht ik dan... dus ik ga liever naar huis. Wat me nog het meest is bijgebleven is en ware worstelpartij tussen mij (vijfjarig kind) en de volwassen tandarts en assistente. Het heen en weer getrek en geschreeuw (op de stoel, af de stoel) en het gevloek van de tandarts resulteerde uiteindelijk in een doormij gemaakte sprint naar de deur en verder naar buiten. Waarop de tandarts het opgaf.

Twee jaar later (ik was toen zeven) kreeg ik een wortelontstking aan een kies. Ik moest terug naar diezelfde kliniek. Eerst werd de kies verdoofd, maar de verdoving werkte niet en de ontstoken kies is dus bij volle verstand getrokken. Daarna ben ik zo'n acht jaar niet bij de tandarts geweest (Ik rende in paniek naar huis zodra ik een touringbus zag staan bij de school)

En nu zit er al meer dan 12 jaar tussen. Nu ga ik dus alleen als het moet. Als ik dus zelf een gaatje ontdek (heb zelfs het speciale tandartspiegeltje en haakje waarmee ik tandsteen verwijder). Maar nu... heb weer een twee gaatjes ontdekt. Een gaatje zit geheel achter in een verstandkies en de andere zit in een reeds gevulde kies. Moet dus weer en heb geen vaste tandarts. Ben dus op zoek naar een tandarts of kliniek waar ze met alle rust en begrip je helpen (want ik weet zeker dat er ook tandartsen zijn die zeer trots zijn op hun vak en die graag mensen willen helpen, die door fouten van vroegere collega's angsten hebben opgelopen.

Beste digitale tandarts, hopelijk voelt u zich niet beledigd door mijn woordkeuze als beul en marteling, dat is niet de bedoeling . Maar helaas bestaan er ook
slechte collega's. Weet u misschien een goede collega of kliniek in de omgeving van Utrecht, die mij helpen kan. Mag best duur zijn, want zo vaak ga ik toch niet (ha,ha)

Groeten met een nog witte glimlach,

Its me



[ Dit Bericht is bewerkt door: ITS ME op 2003-08-16 18:59 ]
Pisces

Herkenbaar.......alleen bij mij iets korter geleden. Zo'n beul die het leuk vond om zonder verdoving 3 muurvast zittende melktanden te trekken. Snappen dat soort mensen dan niet dat ze kinderen op die manier met een gigantisch trauma opzadelen !!!

Ik vind het overigens wel heeeeeeeel knap dat jij gaat als je een gaatje hebt. Ik zou zo'n haakje en spiegeltje niet eens aan durven raken !! Petje af hoor !

groetjes,

Pisces
vr, 08/15/2003 - 18:02 Permalink
ITS ME

Beste Pisces,

Heel erg akelig voor je dat je zo'n rottige ervaring hebt meegemaakt! Drie kiezen eruit zonder verdoving, dat is buitengewoon wreed!

Geen wonder dat de angst dan toeslaat. Bij mij gaan die angsten zelfs verder dan alleen de angst voor de tandarts. Alles wat maar met de medische wereld te maken heeft, geeft mij al buikkrampen en benauwdheid. Ben 1 keer bij een schoonheidsspecialiste geweest en zelfs daar was ik niet op mijn gemak. Ze hebben daar namelijk ook zo'n witte stoel, lampen en kleine martelwerktuigjes (oeps, daar is het woord weer).

Toch wil ik nu wel naar een tandarts toe. Ik sta mezelf niet toen mijn kostbare tanden weg te laten rotten voor wat angst. Dan maar even dapper zijn (maar het is wel moeilijk). Als ik het niet doet, komen die witte tanden nooit meer terug!!!(helaas zijn wij geen krokodillen, want die krijgen weer nieuwe tanden als de oude uitvallen).

Mijn grootste angst bij de tandarts is dat ik een brok in de keel krijg als ik in die witte stoel zit. En dat ik dan toch moet praten met de tandarts. Ze zien dan dat er iets mis met je is, en gaan daar dan op in. Wat gebeurt er dan met me?! Dan gaat deze trien huilen! En Man, wat heb ik daar een hekel aan als dat gebeurd, maar ik heb er gewoon geen controle over. Ik huil niet vanwege pijn, kan best wel wat pijn hebben. (alhoewel ik me nooit laat behandelen zonder verdoving, van mij mogen ze zelfs een rubbere hamer gebruiken)

Als kind knipte ik wratten weg met een schaar, zodat de dokter het maar niet hoefde te doen. Daarna deed ik van dat anti-wratten spul in de open wond in de hoop dat de wrat maar weg wilde gaan (EN GELOOF ME, DAT DOET PIJN) Maar dat deed ik dan zelf, ik had er ZELF controle over. Daar ligt nu het gehele punt. Volgens mij is mijn angst niet alleen de angst van pijn , maar vooral de angst geen controle meer te hebben over mezelf en over de pijn.

De oorsprong van die angst gaat uiteindelijk terug naar de periode dat ik vijf was en in de stoel werd getrokken door de tandarts. Je hebt gelijk Pisces, ze richtte op die manier veeeeelll schade aan!!! Eigenlijk zouden ze op de Tandheelkundige Faculteid aandacht moeten geven aan het psyche van de mens, en wat dus een foute behandelingen teweeg kan brengen. Tenslotte brengen ze dan uiteindelijk op die manier meer schade aan, dan goed.

Tenslotte wil ik je zeggen (van een bange patient naar een ander) Ga toch, zoek een lieve rustige tandarts op (die bestaan vast wel), die begrip heeft voor je situatie. WANT HET IS NIET WAARD OM JE TANDEN WEG TE LATEN ROTTEN!!! Een mooi of een slecht gebit is vaak het eerste wat een ander van je ziet.(tevens is dat ook zeer ongezond voor de rest van je lichaam. Rotte tanden zorgen voor veel gemene bacterien in je mond en de rest van je body).

En digitale tandarts, bedankt voor het adres. Zocht eigelijk meer een gespecialiceerde angsttandarts, maar ben al heel blij dat ik iets gevonden heb! En vooral bedankt voor deze site!!!

Witte glimlach groetjes,
Its me.



[ Dit Bericht is bewerkt door: ITS ME op 2003-08-16 18:58 ]
vr, 08/15/2003 - 21:35 Permalink
Excuus Truus


Op 2003-08-15 21:35, schreef ITS ME:
Beste Pisces,

WANT HET IS NIET WAARD OM JE TANDEN WEG TE LATEN ROTTEN!!! Een mooi of een slecht gebit is vaak het eerste wat een ander van je ziet.(tevens is dat ook zeer ongezond voor de rest van je lichaam. Rotte tanden zorgen voor veel gemene bacterien in je mond en de rest van je body).

[ Dit Bericht is bewerkt door: ITS ME op 2003-08-16 18:58 ]


Amen!
wo, 08/27/2003 - 11:18 Permalink