Kiespijn omdat ik de tandarts niet kan betalen?

Author:
stapper1007
Posted:
wo, 05/16/2012 - 11:45
Hallo mensen,

Bij deze de eerste stap op een misschien wel lange weg.

Ik ben nu 48 jaar en al sinds de schooltandarts heb ik zeer ernstig last van een angst voor de tandarts.

Tot mijn 18e ben ik met meer en (vaker) minder succes wel bij tandartsen langsgeweest, maar daarna eigenlijk niet meer. Alleen de gedachte eraan leverde al paniekaanvallen op. Vanaf het moment dat ik zelfstandig kwam te wonen was vermijden van de tandarts makkelijker dan de confrontatie met mijn fobie aangaan.
Mijn geluk (of pech, net hoe je het bekijkt) is altijd geweest dat de gebitsproblemen overkomelijk waren. Wat er fout ging leverde geen zware problemen op en was niet direkt zichtbaar voor de buitenwereld.

Nu komt er een moment dat het echt fout gaat. Met je verstand weet je dat, maar ermee omgaan is wat anders.
Ik heb nu af en toe flinke kiespijn, waarbij pijnstillers nauwelijks meer voldoende zijn. Ik heb al veel gelezen over angsttandartsen en narcosebehandelingen, maar zit in een minimum-inkomens situatie terwijl de onvermijdelijke kosten niet door de zorgverzekeraar vergoed zullen worden. Gezien de omvang van het nodige werk zou een traject van meerdere behandelingen noodzaak zijn, maar ik kan dat werkelijk niet opbrengen. Ik lees hier dan verhalen over renovaties van 5k á 10k en de schrik slaat me om het hart.. Ik loop nu dus met kiespijn omdat ik de tandarts, waar ik al zo bang voor ben, niet kan betalen.

Ook mijn direkte omgeving van familie en vrienden (die niets van deze problemen weten) zitten niet ruim bij kas, dus hulp uit die hoek is er niet.

Ik ben eigenlijk benieuwd of er regelingen bestaan voor mijn of soortgelijke situaties. Zijn er deuren waar je (letterlijk) kunt aankloppen? Wat als je aankomt bij een gespecialiseerde tandarts, wordt er dan ook eerst naar financiën gevraagd? Zijn er mensen die een uitweg uit vergelijkbare problemen hebben gevonden?

Omdat ik mij kapot schaam voor de situatie (hoeft niet, dat weet ik, maar toch) weten mijn vrienden en familie hier niet van en ligt er een gigantische drempel om er over te beginnen... Ik hoop hier wat herkenning en misschien steun en tips te vinden..

Alvast bedankt voor het lezen..
whatsnext

Mja zeer herkenbaar verhaal :) ,

De eerste stap is toch een afspraak te maken voor een begroting van de kosten.
onafwendbaar is het, het moment komt een keer dat de problemen zo groot worden dat de confrontatie niet meer uit de weg te gaan zijn.
ook algehele gezondheid is van belang, met een slecht gebit zijn ontstekingshaarden meestal ook aanwezig, wat zelfs kan leiden tot vreemde klachten (ischias bijvoorbeeld)

Daarom is van belang dat je dat zo snel mogelijk gaat doen, hoe langer er word gewacht hoe hoger de kosten zullen uitvallen,
je zal jezelf over de grote drempel heen moeten zetten, dat is echt iets wat jezelf moet doen, door met familie te praten kan enorm helpen.

Grote kosten van 5/10 k is helemaal afhankelijk van de situatie, als er niet te veel wortelkanaal behandelingen nodig zijn en met een gedeeltelijke frameprothese kan je het oplossen dan kom je echt niet aan die bedragen toe, maar dat is zo moeilijk te beoordelen, dat is iets voor de tandarts.

Soms zijn er via de Gemeente bepaalde vergoedingen, dat is helemaal afhankelijk van de situatie.
Als ik jou was maakte ik gelijk een afspraak bij de tandarts voor een begroting, en maak een renovatieplan (ook het financiele gedeelte), hij zal de grote problemen het eerst gaan aanpakken zodat je weer pijnvrij kan rondlopen.

Ik herken me hier helemaal in, maar het is met mij ook weer goed gekomen.

Veel succes gewenst, je kan het wel.

:D
wo, 05/16/2012 - 13:25 Permalink
stapper1007

Hey whatsnext,

Bedankt voor je reaktie...

Een inventarisatie is natuurlijk een goed voorstel, maar ook dat kost al weer geld.

Misschien was ik niet duidelijk genoeg... Ik kan zelfs niet zomaar de euro's voor een onderzoek opbrengen. Het nadeel van een paar jaar op het minimum leven betekent dat je geen reserves meer hebt, zeker financieel niet... Je vult het ene financiële gat met het andere... Als ik morgen een tandarts zou bellen weet ik dat er over een maand een deurwaarder wordt ingeschakeld.

Vandaar mijn vraag of iemand weet of er een plekje bestaat waar je kunt aankloppen voor hulp. ik ben gewoon niet bekend met wat er aan voorzieningen voor dit soort situaties bestaat, en kom er zelf bij mijn zoektocht op het internet niet veel verder mee...

Elk idee is welkom mensen..
do, 05/17/2012 - 04:57 Permalink
Help de kinderen

Beste Stapper,

Heb je spullen die je kunt oppoetsen en via Marktplaats kan verkopen, ben je in staat om je aan te bieden als schoonmaker, klusjesman, tuinmaaier, etc. (Als je natuurlijk gehandicapt bent en dit allemaal niet kan is het een ander verhaal). Snoeien in je uitgaven is ook logisch (auto als je die hebt wegdoen, geen alcohol of frisdrank meer maar water, goedkope maaltijden die je zelf bereid, geen snoep, kant en klaar produkten etc, kachel zoveel mogelijk uit, abonnementen opzeggen en in de bieb mailen en lezen, als je perse een mobiele telefoon wilt zoeken naar de goedkoopste kaart en zo min mogelijk bellen, fietsen, uiteraard geen geld aan de kapper uitgeven, goedkope mogelijkheden bij buurthuizen onderzoeken, ipv vakantie fietsen of wandelen met een lunchpakketje, etc.)

Ik heb zelf al deze maatregelen getroffen (op de mobiele telefoon na want die was er toen nog niet) Zelfs de anderhalf uur naar mijn parttime werk fietste ik. Ik zat lang op het minimum maar had ALLES over voor mijn gebit. Door de slechtheid daarvan heb ik jarenlang nachtmerries gehad, door mijn grote doorzettingsvermogen is het toch nog iets geworden vroeger (al ben ik mijn kiezen en een tand kwijtgeraakt destijds, misschien hoeft dat bij jou niet)

Kortom, als je gezond bent moet de knop op wat voor manier dqan ook om en daar ben je dan zelf bij.

Sterkte !
do, 05/17/2012 - 08:14 Permalink