Kies laten trekken.

Author:
alpifresh
Posted:
di, 07/27/2010 - 15:28
Ik heb vandaag een kies laten trekken en zet hier mijn verhaal neer over hoe dat ging. Ik zal het niet erger/minder maken dan het geweest is. Gewoon hoe het was, voor wie zich op zoiets wil voorbereiden.

Binnenkomst: tandartsassistente zei dat ik alvast kon gaan zitten. Heb ik niet gedaan, doe ik nooit. Ik wil de tandarts ten minste staand een hand kunnen geven, op ooghoogte aankijken en nog even normaal met hem praten voordat ik 'hulpeloos' achterover lig.

Hij keek eerst nog even, ik kon via een spiegeltje bij de lamp meekijken. Hij vroeg of ik er tegen op zag, herinnerde me eraan dat het eerder met mijn verstandskiezen ook goed was gegaan. Daarna een hele waslijst van vragen over mijn gezondheid, medicijnen e.d.

Toen hij de verdoving wilde geven, heb ik even met mijn hand gewapperd om aan te geven dat dat spiegeltje weg moest. Ik hoef niet alles te zien :). Daarna een paar keer rustig adem gehaald, nog even goed geslikt, ogen dicht, mond open.
Het ging om een dubbel geparkeerd vals kiesje aan de binnenkant van mijn kaak. Hij prikte eerst kort aan de binnenkant, daarna langer aan de buitenkant.

Vroeger was ik als de dood voor die prikken (met dank aan de eerste tandarts :(), maar bij deze tandarts niet. Het is ZOOO minimaal, er is niet eens reden om AUW te zeggen of te denken. Als je met een speld in je vinger prikt is dat een 6, en als hij prikt is het een 1. Ter vergelijking.
Geen idee hoe hij dat flikt, maar om die reden wil ik ook niet naar een andere tandarts. Ik rij naar de andere kant van het land voor hem, hoor te veel verhalen van anderen over rottige tandartsen overal. Deze doet zijn werk goed, en ik weet hoe hij het doet. Dat geeft rust en daarom durf ik ook naar hem toe. (naam/adres per PM als je dat wilt)
Hij werkt met hypnose en zo ben ik bij hem gekomen, ehm, 25 jaar geleden alweer, toen stond ik stijf van de angst/stress, en ik ga daar dus ook niet meer weg. Ik heb geen hypnose meer nodig, alleen rustig ademhalen en dat mag van hem :).
Ik had laatst een collega van hem aan de telefoon, en dat bleek een jofele knakker te zijn. In noodgevallen wil ik misschien wel bij hem???

Daarna heeft hij een normale controle uitgevoerd, moest ook gebeuren. Wat tandsteen verwijderen (met een slijptol? :)), polijsten (duur woord voor elektrisch tanden poetsen). Later bleek dat hij een bruin plekje had weggehaald. Dank u!

Toen: "Ik zal eens kijken of de verdoving al werkt. Voel je dit?" Hij ging met een ding mijn mond in, geen idee wat hij daarmee deed, voelde niks. Ja, verdoving werkt.
Hij pakte een ander tangetje, ik neem aan dat hij de kies vast pakte en er toen aan ging draaien (niet trekken), stukje rechts, stukje links, stukje rechts, etc. Ik voelde niks, zag alleen zijn arm zo bewegen. Ik kreeg de indruk dat er geen beweging in zat, in die kies.
Zijn hand en ding verdwenen achter zijn rug, ik nam aan om een ander tangetje te pakken: "Hij is eruit." Wáááát???

Met een stuk gaas mijn mond in en toen het gaatje dicht drukken. Erg charmant. Mijn mond half open, van die handschoenvingers erin, en hij maar drukken. Hij zei ook nog: "Niet dichtbijten!" Na pakweg 3 minuten drukken een nieuw stuk gaas in mijn mond, toen moest ik wel dichtbijten en hij ging even naar een andere patient.

Nou, daar lig je dan. Op je rug met een prop gaas in je bek en een assistente die achter je rug met van alles ligt te rammelen. Pfffff. Duimen draaien, plafondtegels tellen, voeten wippen, ....
Na 3 minuten kwam hij alweer terug (vluggertje gedaan :)), nog eens kijken, instructies over eten/drinken/of als het gaat bloeden.
Nieuwe prop erin, aanzienlijk groter! en ik stond even te kokhalzen. Handje schudden en naar buiten.

Eerst die prop iets anders gerangschikt in mijn mond, zodat het kokhalzen ophield. Na een kwartier mocht dat eruit. Toen heb ik in een spiegeltje gekeken. Yep, hij had de goede kies getrokken. Yep, er zit een gat met een bloedprop erin. Geen idee hoe dit gaat genezen, zo aan de zijkant van mijn tandvlees/kaakbot.

De verdoving was na ruim een uur uitgewerkt. Het is nu 3,5 uur later en ik ben al met mijn tong voorzichtig langs te tanden geweest die nu zijn vrijgekomen. ZACHT EN GLAD! Onvoorstelbaar. Babyhuidje :).
rixt

Binnenkomst: tandartsassistente zei dat ik alvast kon gaan zitten. Heb ik niet gedaan, doe ik nooit. Ik wil de tandarts ten minste staand een hand kunnen geven, op ooghoogte aankijken en nog even normaal met hem praten voordat ik 'hulpeloos' achterover lig.

Ik vind het wel heel goed en dapper dat je dat zo doet/durft!

Ik ben jarenlang bij een tandartspraktijk geweest waar je door de tandarts uit de wachtkamer werd opgehaald. Totdat er anders gewerkt ging worden: één tandarts per twee behandelruimtes. Ik vond dat echt heel vervelend: niet eens zitten in zo tandartsstoel maar zelfs al liggen en dan een tandarts die binnenkomt...
Dat eerste moment is voor veel mensen al zo spannend en dan is het goed allebeide te staan en elkaar in de ogen te kunnen kijken, vind ik.

Een vraag aan de tandartsen die hier posten:
Ik kan me heel goed voorstellen dat het erg efficiënt werkt zo met meerdere behandelkamers en ik neem aan dat jullie dat ook doen en niet meer mensen ophalen uit de wachtruimte?
di, 07/27/2010 - 22:15 Permalink
alpifresh

Vroeger haalde deze tandarts me ook op uit de wachtkamer, en tijdens dat korte wandelingetje naar de behandelkamer kon er snel even iets persoonlijks gezegd worden. Vandaag lag ik met mijn mond open, hij zat erin te wroeten en toen: "Ik kan me nog herinneren wat je zei toen je de eerste keer bij me kwam." En ik kon voor geen meter reageren. Terwijl dat best 3 leuke regels over en weer hadden kunnen worden.

Ik snap dat die twee behandelkamers efficienter is, maar het is nu echt lopende band werk geworden.
di, 07/27/2010 - 23:11 Permalink
Spiegeltje

Da's toch (nog) wel gebruikelijk opgehaald door de tandarts? In de jaren '70 van de vorig eeuw zat ik bij een tandarts in een overvolle wachtkamer (zonder afspraak) en dan moest je zelf maar bijhouden wie aan de beurt was. Het enige wat je hoorde was een keiharde zoemer, steevast gevolgd door het 'Wie volgt' van de assistente. Andere tijden ... :D

@Aprifresh: leuk verhaal, met al die details!
wo, 07/28/2010 - 09:48 Permalink
alpifresh

@Chris888: Je hebt het over jezelf?

@Spiegeltje: Dank je. Het leek me goed om dit verhaal op internet te zetten voor alle mensen die er erg tegenop zien. En ik heb het gezet bij 'angst voor de tandarts' zodat bange mensen kunnen lezen wat het nou werkelijk allemaal inhoudt. En dit is weer eens een neutraal/positief verhaal tussen alle kommer en kwel stories. Plus, zelf wil ik altijd alle details weten, daarin ben ik vast niet de enige :). De vage verhalen maken me alleen maar ongerust: wat wordt er allemaal weggelaten?



Het is nu de volgende dag. Gisteravond heb ik yoghurt en soep gegeten. En later zelfs chips! Van die nibbits, lang op mijn tong leggen, zuigen en als het zacht is wegslikken. Om toch iets van 'vast' voedsel binnen te krijgen (jaaaaa, er zijn veel gezondere dingen, nou en?).
En zelfs voorzichtig tanden gepoetst. De kiezen dichtbij het gat met een klein ragertje zodat ik heel precies kon werken.

Kauwen doe ik voorlopig toch maar aan de andere kant, ik ben niet zo bang dat het gaat bloeden, maar wat doe ik met voedselresten in dat gat? Daar ga ik met een tandenborstel voorlopig niet overheen. En gisteren mocht ik nog niet spoelen (gat moest eerst goed dicht zijn). Nu zou ik wel kunnen spoelen, maar het lijkt me toch vervelend, eten in die holte.

Ik heb nergens pijn gehad. En van wat hij in mijn mond gedaan heeft, heb ik niks gevoeld. Zelfs zijn aanraking niet en de instrumenten ook niet. Het meest vervelende was dat hij het wondje dichtdrukte en daarna die prop gaas in mijn mond.
Ook toen de verdoving uitgewerkt was, heb ik geen pijn gehad.
wo, 07/28/2010 - 15:27 Permalink
rixt

Da's toch (nog) wel gebruikelijk opgehaald door de tandarts?!
Daar ben ik dus heel benieuwd naar. Ik denk dus van niet, omdat het wat tijd kost. Maar ik vind dat een tandarts het eigenlijk niet kan maken. Het geeft mij zo het gevoel dat het niet om mij als geheel/persoon draait maar om maar een heel klein deel van mij.

Nou, daar lig je dan. Op je rug met een prop gaas in je bek en een assistente die achter je rug met van alles ligt te rammelen. Pfffff. Duimen draaien, plafondtegels tellen, voeten wippen, ....

Dat leren ze dan (tegenwoordig?) toch wel netjes:
bij de opleiding tandheelkunde waar ik als patiënt heenga wordt, als ze iets op gaan halen of als ze een docent gaan zoeken, ALTIJD gevraagd: "Zal ik u/je even rechtop zetten?"
wo, 07/28/2010 - 23:14 Permalink
Ieniemienie

Leuk om je verhaal te lezen, alphifresh!

Ik heb inmiddels alweer 4 maanden terug ook wat kiezen laten trekken en dat stukje over de verdoving begrijp ik helemaal! En ook ik stond even te kijken toen ineens met hechtdraad begon. Was die kies er nu al uit?? Ja dus!

En dat eten went vanzelf. Ik ben vlak na het trekken van een verstandskies op vakantie geweest. Daar liet een hechting een beetje los waardoor ik ook een soort van gat kreeg. (verder bloedde het niet meer ofzo hoor en deed ook geen pijn) Had ik een lekkere hamburger zitten eten voel ik ineens een stukje uit rechtop in dat gat staan, haha! Met water heb ik dat er gelukkig wel makkelijk uit kunnen spoelen, ik hoefde er nieteens gek voor te doen. :)
do, 07/29/2010 - 10:45 Permalink
alpifresh

Ik heb nu de factuur ontvangen.

'Extractie' is 20,50 euro. Dat lijkt veel voor een paar seconden draaien aan een kiesje, maar de verdoving wordt niet apart berekend, dus die zit erbij in. En als ik dan denk aan de sterilisatie van de instrumenten die hij heeft gebruikt en zo, ach, da's alles bij elkaar niet zo duur.

'Uitgebreid wondtoilet' vind ik wel een groot woord voor het dichtdrukken van het wondje en het verwisselen van een gaasje. Maar het bedrag van 5,20 is niet zo 'uitgebreid'.

Dus 25,70 euro om in zijn stoel te mogen liggen, een assistente erbij te hebben, een verdoving te krijgen, een kies kwijt te raken, alles bij elkaar pakweg 10 minuten, valt allemaal wel mee, toch?

25,70 x 6 = 154,20 per uur.
Waarvan globaal 1/3e is voor het pand (huur, hypotheek, afschrijving inrichting),
en 1/3e voor administratie, personeel, schoonmaak e.d.,
dan is 1/3e van 154,20 zijn uursalaris = 51,40 bruto, dus er gaat nog wat naar de belastingen.
JAAAA, deze berekening rammelt aan alle kanten! Het is maar om een globaal beeld te krijgen.
wo, 08/11/2010 - 12:30 Permalink
TechniekerJeetje

Ik heb nu de factuur ontvangen.

25,70 x 6 = 154,20 per uur.
Waarvan globaal 1/3e is voor het pand (huur, hypotheek, afschrijving inrichting),
en 1/3e voor administratie, personeel, schoonmaak e.d.,
dan is 1/3e van 154,20 zijn uursalaris = 51,40 bruto, dus er gaat nog wat naar de belastingen.
JAAAA, deze berekening rammelt aan alle kanten! Het is maar om een globaal beeld te krijgen.


Beetje apart om deze berekening erbij te doen. Zit het je zo hoog dat een tandarts ook geld verdiend? Ook al is het maar om een globaal beeld te krijgen waar niemand wat aan heeft en om gevraagd heeft...
do, 08/12/2010 - 01:28 Permalink
alpifresh

Nee hoor. Absoluut niet. Je hebt mijn bedoeling achter de berekening niet begrepen. Ik wil juist duidelijk maken dat NIET al het geld op de rekening rechtstreeks in de portomonnee van de tandarts verdwijnt, wat veel mensen denken. Ik wil juist duidelijk maken dat het overgrote deel aan allerlei andere kosten opgaat, en dat wat er overblijft voor de tandarts helemaal geen torenhoge bedragen zijn.
Uit mijn berekening blijkt dat een loodgieter al gauw meer verdient dan een tandarts. In alle discussies over tariefsverlagingen lijkt me dit een welkome ondersteuning voor tandartsen.

En dat ik wil toevoegen wat het trekken van een kies heeft gekost, is voor veel mensen (die bang zijn voor de tandarts en ook bang zijn dat ze heel veel tanden moeten laten trekken, en ook nog eens opzien voor de kosten hiervan - dit verhaal staat namelijk in Bang Voor De Tandarts) zinvol en hopelijk helpt het hen om op grond van óók het (meevallende) kostenplaatje toch op korte termijn een afspraak te maken.

Wat jammer dat je mijn aanvulling niet zo positief opvat als ik hem heb bedoeld. Ik hoopte dat uit mijn teksten toch wel zou blijken, dat de prijs mij reuze is meegevallen. Mocht dat niet zo zijn, bij deze dan alsnog: Ik vond het niet duur.
do, 08/12/2010 - 01:40 Permalink
TechniekerJeetje

Ok, ik snap je beredenatie, vooral omdat de discussie hier nog wel eens wil gaan over de (hoge) kosten.
Persoonlijk kan het me geen reet interesseren wat de tandarts aan me verdiend, als ik last heb van een kies, dan moet daar wat aan gedaan worden, of dat nu €10,- of €100,- kost. Als ik er maar vanaf ben. Meneer/mervrouw tandarts heeft jaren gestudeerd en mag er van mij best wat aan verdienen.
Ik snap niet dat er altijd zo over gezeurd moet worden.
do, 08/12/2010 - 10:32 Permalink
Basset

Nou ja wij zeuren ook over onze garage rekeningen, waterrekeningen en dergelijke het zit in de mens. Dat heet inflatie geloof ik of muntontwaarding. We vinden dat onze baas ons niet genoeg betaald en vragen opslag nu vind de baas dat hij niet meer genoeg verdient en worden zijn produkten duurder die jij dan weer niet meer kan betalen en dus ga je weer naar de eigen baas voor een tweede opslag en zo blijft de bal maar rollen. In mijn jeugd kostte een brood 20 eurocent wat kost het nu. uiteindelijk kost het nog evenveel alleen is de waarde van alle goederen evenveel omhoog gegaan in de tijd.
Maar ik raad geen enkele tandarts aan om even uit te rekenen wat die extractie nu effektief gekost heeft .. dat zou heel deprimerend zijn en mischien geef je dan wel een breifje mee met al wat de patient van de apotheek eerst moet meebrengen: verdoving - naald en spuit - anesthyesievloeistof -- gaascompressen - hechtdraad en mischien ook bekertje en dergelijke. Er zijn landen in de wereld waar eerst een voorschrift wordt gegeven voor de apotheek - heb dat o.a. in het midden oosten al zien gebeuren

Eigenlijk moeten we ons hierover als tandartsen niet te veel wakker liggen doe je werk zoalas het hoort. Uiteindelijk gaat medische zorg heel erg gepaard met emoties. Het is leuk om dit forum eens door te lezen want je leert als tandarts wel het één en ander. Ook al ga ik niet altijd akkoord met wat men schrijft. Eigenlijk zouden we als tandartsen eigenlijk zo een forum moeten kunnen gebruiken als patientenadviesruimte
do, 08/12/2010 - 13:39 Permalink