Kerkrade, of laten behandelen door kennis?

Author:
Frank28
Posted:
do, 07/05/2007 - 22:36
Ook ik ben zeer bang voor de tandarts, waardoor ik al circa tien jaar geen tandarts meer gezien heb. Gevolg => een zéér slecht gebit. Afgebrokkelde kiezen en kiespijn heb ik al jaren, maar nu beginnen ook mij voortanden erg aangetast te raken, dus moet ik er toch eens iets aan doen.

Nu lees ik hier positieve verhalen over die kliniek in Kerkrade. Dit klinkt dus als een goede optie voor mij.
Ik ben echter ook bang voor narcose. Nu vroeg ik me dus af of het ook mogelijk is om me zónder narcose te laten behandelen in kerkrade. Of doen zijn echt alleen aan narcose-behandelingen?

Andere optie is overigens een kennis van me. Die is onlangs afgestudeerd als tandarts, en is nu werkzaam in een tandartsenpraktijk. Die persoon vertrouw ik in principe wel, waardoor ik me wel makkelijker over mijn angst heen zou kunnen zetten. Probleem is echter enerzijds dat ik me behoorlijk schaam voor mijn toch wel heel erg slechte gebit. Anderzijds vraag ik me af of een gewone tandarts mij kan helpen met zo'n slecht gebit.
Ik stel me voor dat een beginnend tandarts nog nooit zo'n slecht gebit gezien heeft namelijk...


Wat lijkt jullie de beste oplossing?
scaredycat

Hallo Frank,

Als jij je bij die kennis op je gemak voelt zou ik daarvoor kiezen,
want het "leren kennen" van elkaar heb je dan al gehad.

Ik denk dat tijdens de opleiding studenten Tandheelkunde echt
wel wat (beeldmateriaal van) slechte gebitten te zien krijgen,
dus dat zal geen probleem zijn lijkt mij.

Kerkrade kan je ook helpen zonder narcose, maar zij zijn daarin
niet de enige; er zijn tegenwoordig steeds meer TA's die rekening
houden met angstige patienten, dus als dat ver weg is voor jou
kun je altijd dichterbij zoeken naar een (angst)tandarts.

In dit forum staat daarvoor een mooi lijstje en een zoek-ding.

Wat je ook doet heel veel sterkte en succes.

Groet,
JAN
do, 07/05/2007 - 22:57 Permalink
Frank28

Hoi Jan,

Dank voor je reactie. Het voordeel van Kerkrade lijkt me dat die echt gespecialiseerd zijn. En zoals gezegd speelt er toch zeker ook een stukje schaamte mee.

Ik schaam me voor een 'vreemde' minder dan voor een kennis, begrijp je. Voordeel is idd dat ik me daar wellicht iets vertrouwder voel, en dat het dichterbij is.

Ik kom zelf ook uit omgeving Tilburg, dus kerkrade is niet om de hoek. Van de andere kant is het ook weer niet aan de andere kant van de wereld. Alles is relatief natuurlijk. Ik laat de afstand wat dat betreft niet zo heel zwaar meewegen in mijn reactie.
do, 07/05/2007 - 23:08 Permalink
robinson

Hoe kom je erbij dat Kerkrade gespecialiseerd is? :oops:
Het enige dat zij daar extra doen is onder narcose behandelen.
Lekker gewoon naar je kennis gaan.
vr, 07/06/2007 - 07:45 Permalink
hermina

Hoi Frank,

Patientenperspectief van beide kanten:

· Ik heb jaren geleden een kennis als ta gehad, kon helaas zijn werk niet meer doen, beviel heel goed en was vertrouwd, hij is ta maar kent je ook. Ik had/heb ook bepaald geen supergebit en angst, je kennis zal de staat van je gebit i.c.m. je angst vast begrijpen.
Het heeft bij ons prive nooit in de weg gestaan als je daar bang voor bent, en is prive gewoon nooit een gespreksonderwerp geweest. Bij ons is het dus nooit een punt geweest, maar kan me ook wel voorstellen dat je het wel vervelend vindt/je schaamt voor je angst en de staat van je gebit al zal dat nergens voor nodig zijn. Ook een beginnende ta heeft volgens mij wel kennis gemaakt met een gebit in slechte staat, ze schrikken niet zo snel.

· Ik heb nu een gewone, ook nog niet lang afgestudeerde, ta die als aandachtsgebied angst heeft, hij bevalt ook heel erg goed, daar is Kerkrade echt niet voor nodig, zeker zonder narcose niet. Het moet gewoon klikken tussen jou en de ta, en die leert je angsten wel kennen (hebben we in het eerste gesprek ook uitgebreid over gesproken) en handelt daarnaar. Dat kun je ook echt als een heel goede optie zien: zoeken, bellen, kijken of het klikt en anders verder bellen/zoeken.

De afweging om naar je kennis te gaan of ergens anders (ta die goed met bange patienten is) kun jij alleen maken volgens mij, hangt erg af van de manier waarop jullie met elkaar omgaan en in hoeverre je dit bespreekbaar kunt maken. Want als je bang bent moet je dat gewoon wel duidelijk kunnen maken, ook al schaam je je ook daarvoor.

Groet Hermina.
vr, 07/06/2007 - 20:06 Permalink
Ilse1978

Ik heb een tijdje bij een psychologe gelopen voor mijn angst. Wat ik daar geleerd heb en wat eigenlijk ook het belangrijkste is, leer je angst te accepteren. als jij je angst niet accepteerd, zal het ook heel moeilijk zijn om je te laten behandelen. Dat betekend inderdaad ook dat je je niet hoeft te schamen voor je angst of je gebit. Mijn gebit was echt heel erg.

http://www.sennahamerling.dreumessite.nl/final/fotoalbum/fotos/nl/groot/7784-1542378.jpg
Ik had de wolf boven en onder, het zat er niet uit, iedere tand of kies die ik had was aangetast, de ene had alleen een gaatje, maar de meest waren al afgebroken. Twee voortanden die ik mistte, een grote voortand en de ene daarnaast tussen je voortand en hoektand. Kiezen die gebroken waren, mijn andere hoektand die gebroken was, verzin het maar..... aan alles ontbrak wel wat. Ik ben inmiddels behandeld, de onderkant is gemaakt en de bovenkant is eruit. Het is nog wel even wennen aan mijn kunst gebit, maar dat moet me zeker wel gaan lukken. Mijn gebit is nu in ieder geval weer mooi, en dat doet je ook wat.
http://www.sennahamerling.dreumessite.nl/final/fotoalbum/fotos/nl/groot/7784-1550049.jpg
Wat je ook gaat doen, het is heel belangrijk dat je je op je gemakt voelt bi die persoon en dat je hebt geaccepteerd dat je bang bent, je bent echt de enige niet, er zijn er nog zoveel....
succes met je keuze, en wacht aub niet te lang voordat ook bij jou je tanden eruit moeten, dat is zo zonde!

mvg Ilse
za, 07/07/2007 - 10:33 Permalink
Frank28

Hoe kom je erbij dat Kerkrade gespecialiseerd is? :oops:
Het enige dat zij daar extra doen is onder narcose behandelen.
Lekker gewoon naar je kennis gaan.


Ik bedoel te zeggen dat ze in Kerkrade veel meer erg slechte gebitten hebben behandeld, dan een gemiddelde tandarts. In die zin zijn ze mijnsziens dus meer gespecialiseerd in angstpatienten en zeer slechte gebitten en daarbij behorende gebitsrenovaties.
Zoals gezegd is die kennis van me pas onlangs afgestudeerd. Daarmee twijfel ik niet aan de kwaliteit, maar wel aan de ervaring met slechte gebitten. Vandaar dat mijn gedacht naar kerkrade uitgaat.


Ilse en Hermina ook bedankt voor jullie tips.
za, 07/07/2007 - 20:51 Permalink
Frank28

Het is niet zo daat ik eigenwijs wil zijn hoor, ik ligt alleen mijn punt toe met argumeten. Ben je het niet met die argumenten eens?
za, 07/07/2007 - 21:36 Permalink
Ilse1978

Hee frank 22

Als jij nu denkt dat je je beter voelt in kerkrade, zou ik zeggen dat je dat moet doen.
volg je gevoel jonge, dat is ook heel belangrijk en de tandarts die hierboven steeds reageert is waarschijnlijk zelf niet bang voor een behandeling, ik heb het ook onder narcose laten opknappen, en ben nu dus klaar, zodat ik het nu weer bij een reguliere ta kan gaan proberen.
laat je niet kisten hoor, doen wat jou het beste voelt.

ilse
zo, 07/08/2007 - 08:26 Permalink
robinson

Het is niet zo daat ik eigenwijs wil zijn hoor, ik ligt alleen mijn punt toe met argumeten. Ben je het niet met die argumenten eens?


Nou,ik weet bijna zeker dat die jonge tandarts beter werk zal leveren.
:smt002
I rest my case.
zo, 07/08/2007 - 10:17 Permalink
robinson

Hee frank 22

Als jij nu denkt dat je je beter voelt in kerkrade, zou ik zeggen dat je dat moet doen.
volg je gevoel jonge, dat is ook heel belangrijk en de tandarts die hierboven steeds reageert is waarschijnlijk zelf niet bang voor een behandeling, ik heb het ook onder narcose laten opknappen, en ben nu dus klaar, zodat ik het nu weer bij een reguliere ta kan gaan proberen.
laat je niet kisten hoor, doen wat jou het beste voelt.

ilse



Reageer gewoon op een vraag, :roll:
de vraagsteller zou eventueel ook zonder narcose behandeld kunnen worden.
Gewoon laten doen door die jonge tandarts.
Als de vraagsteller meer wil weten moet hij me maar een pm sturen.
zo, 07/08/2007 - 10:21 Permalink
hermina

Hoi Frank,
Een andere ta is ook wel gewend aan slechte gebitten en kan ook heel veel renoveren. Het ging toch al om behandeling zonder narcose, dus dan biedt Kerkrade toch niks meer? Een ta hebben die in de buurt zit is een groot voordeel, helemaal als je met een acute klacht graag tussendoor geholpen wilt worden. Ander voordeel daarvan lijkt me dat die ta dan zelf de behandelingen heeft gedaan naar eigen maatstaven en je gebit al kent.
Ik denk echt dat je, zoals Robinson al schreef, bij die kennis heel goed af zou zijn, of bij een andere reguliere ta die goed met angst om kan gaan.
Groet, Hermina
zo, 07/08/2007 - 13:30 Permalink
Ilse1978

Ik zeg ook niet dat hij naar kerkrade MOET gaan, ik zeg alleen dat hij moet doen wat voor hem het beste voelt.
of dat nou MET of ZONDER narcose is, dat maakt dan toch niet uit.
Het is belangrijk dat je je daar op je gemak voelt, voor zover dat kan bij angstige patienten.
Dat is wat ik probeer te zeggen.
Verder niet. Hij moet doen, wat hem het beste lijkt!

Ilse
ma, 07/09/2007 - 18:41 Permalink
Demi

Hoi Frank,

Ik zou ook voor die kennis gaan....je hebt inderdaad het kennismaken al gehad,en die kennis doet er weer kennis mee op :wink:

Ik ben 26 jaar,en ging vorige jaar voor het 1st naar de tandarts :oops:
Omdat ik zo bang ben,heb ik ook voor de amaliakliniek in kerkrade gekozen.....ik wilde dus wel onder narcose!

Ik ben niet erg tevreden over die kliniek! Ze komen ongeduldig over....ze vragen niks,maar zeggen gewoon wat er moet gebeuren,wilde zelfs tanden trekken die nog gezond zijn :-? (daar kwam ik later pas achter)

En.... ik vind ze heel heel heel erg duur! Bij hun is het wel om het geld te doen,want ze rekenen de uiterste prijs die tandartsen mogen vragen!

De mensen die in die kliniek werken zijn echt niet anders dan andere tandartsen! Ik had van te voren trouwens goeie reactie erover gelezen,dat ze nergens raar van op keken....maareh....dat is dus helemaal niet zo,want ik kreeg daar dus commentaar! Waarom ik zolang gewacht had,en dat ik wel erg veel geluk heb gehad :-? En de assitente keek zo raar naar me,als of ze me vies vond :o

Maar goed....dit is mijn ervaring! Ik las dat je uit tilburg komt,dus als je het mij vraagt zou ik de rit naar kerkrade maar besparen en gewoon lekker naar je kennis gaan.....of een andere tandarts

Laat je nog even wat weten....?

Succes!
[/b]
do, 07/12/2007 - 23:19 Permalink