Kan je gelijk een nieuwe tand/kies krijgen na een trekking ?

Author:
Mamsje
Posted:
ma, 01/05/2004 - 16:02
Hallo,
Ik kwam vanochtend dit forum tegen, precies wat ik nodig heb !

Mijn oude tandarts was een heel vervelende man. Onbehouden en rum bij de behandelingen en hij had iets over zich dat meisjes/jonge vrouwen een vervelend gevoel geeft.

Deze tandarts had ik na het zoveelste vervelende bezoekje afgezworen.
Een nieuwe tandarts kon ik niet zo snel vinden " geen nieuwe mensen aannemen, te vol, etc ".
Ondertussen blijft je angst doorgroeien en komt er ook nog eens schaamte bij.

Inmiddels tig keer verhuisd en 2 zwangerschappen verder en jaren geen tandarts gezien te hebben wíl ik gewoon.

Het is echt tijd.
Net na mijn 1e zwangerschap is er een stuk tand afgebroken. Verder heb ik het idee dat mijn gehele gebit erg achteruit is gegaan mede door de zwangerschappen ( kan dat ? ).

Volgens mij moeten er in ieder geval 3 tanden getrokken worden.
2 kiezen achterin.
En 1 tand/kies halverwege.

Nu mijn vraag... ALS ik de moed verzamel om naar een tandarts te gaan... hóe vervelend/verwijtend doen ze dan ?
En ALS ik dan de moed heb om me echt te laten helpen en er worden tanden getrokken, is het dan mogelijk om ook meteen een vervangende tand (oid) te krijgen ?

Het is echt een rampenplan..

Mijn voornaamste angst is dat ik ga overgeven als de man/vrouw met mij bezig is.

( om de cirkelredenatie rond te maken: angst veroorzaakt het gevoel over te moeten geven.... het gevoel over te moeten geven geeft mij ook weer angst/ schaamte... waardoor ik weer bang ben én dus weer het gevoel krijg......................... )


:{
Patty73

Hallo mamsje,

Hier een ander mamsje.... :grin: een Happy mamsje !
Ik ben afgelopen oktober geholpen in Kerkrade (angsttandarts) en die weten echt wel hoe ze met bange mensen moeten omgaan en ze maken je echt geen verwijten hoor !
Geloof me, ik zat ook in het cirkeltje waar je nu in zit en ik dacht zelf ook dat er niemand zo bang was als ik....toch heb ik de stap gezet...duurde wel lang hoor !
Ik heb alle tanden en kiezen eruit laten halen en heb nu een prothese...en ik ben zo blij :grin:
Begin een nieuw leven nu !
Ik weet niet waar je woont maar kijk maar eens of er een angsttandarts bij je in de buurt zit ?
De site van Kerkrade is : http://www.angstvoortandarts.nl
En durf je nog niet te bellen mail dan gerust je vraagjes naar hun toe... je krijgt altijd antwoord !!!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Patty73 op 2004-01-05 17:03 ]
ma, 01/05/2004 - 17:03 Permalink
minique

Hoi Mamsje,

Oh, wat herken ik het verhaal van het ontstaan van je angst en daarna! Na de schooltandarts (ook al zo'n ramp) kwam ik bij zo'n bullebak terecht zoals jij beschrijft. Ik ben nog jaren trouw blijven gaan, tot er op een gegeven moment de klad in kwam.

Ook ik heb het idee dat tijdens 2 zwangerschappen mijn gebit harder achteruit is gegaan. Toen de kids 1 en 2 waren (nu zo'n 7, 8 jaar geleden - moest toch het goede voorbeeld geven?) heb ik toch de stoute schoenen weer aangetrokken en ben via via aan de naam van een goede, aardige en begrijpende tandarts gekomen. Ik heb hem over de angst verteld. Ik schaamde me ook vreselijk, alleen al voor het feit dat ik een jaar of 4, 5 niet was geweest, maar ik bij deze tandarts had ik nooit het idee dat ik me daarvoor hoefde te schamen. Geen verwijten of vervelend gedoe.

Wat wil ik zeggen met mijn verhaal: door deze 'gewone' aardige en begrijpende tandarts ben ik nu grotendeels over mijn angst heen. Ik wil niet zeggen dat ik er fluitend naar toe ga, maar die enorme paniek in de stoel, de angst van te voren e.d. zijn er gewoon niet meer.
Instanties als in Kerkrade zijn fantastisch, maar er zijn ook gewone tandartsen die je goed kunnen helpen. Je zal daar zelf een beslissing over moeten nemen.

Als je het bij een gewone tandarts wil proberen, vraag dan eerst eens rond in je omgeving. Als je van bekenden een naam krijgt van een goede, aardige tandarts, bel hem/haar dan op (of laat bellen) en leg de situatie uit. Als die t.a. geen plek heeft, kun je hem/haar vragen of hij iemand kent die ook geschikt is voor jou en die misschien nog wel plek heeft.

Ik vind het trouwens heel bewonderenswaardig dat je de eerste hobbel al hebt genomen: je hebt besloten dat het zo niet langer kan. Je zal je nog vaak genoeg gaan afvragen of je het echt wel zal doen, maar probeer te volharden. Hoe langer je wacht, hoe slechter je gebit wordt en hoe groter de angst en schaamte.

Heel veel sterkte en succes en laat je horen hoe het je vergaat?

Groetjes,
minique
ma, 01/05/2004 - 18:16 Permalink
Johan40

Ik weet precies wat je bedoelt, daar ik met het zelfde probleem kampte (alleen ben ik nooit zwanger geweest :wink:) Na 20 jaar!!!! MOEST ik wel naar een tandarts (nu 2 weken geleden) omdat er een voortand afbrak.... er wordt gelijk een noodkroon in gezet. Deze tandarts was (IS!) geweldig! niks geen verwijt! Hij klopte mij alleen nog eens op de schouder en zei : "ik ga je helpen, komt helemaal goed" Inmiddels heb ik een "noodvoorziening" van 4 noodkronen aan de voorkant (en met verdoving heb ik er NIKS van gevoeld!) en binnenkort krijg ik dus de definiteve kronen.. maar IK kan weer breeduit lachen inmiddels! Hij heeft gelijk 3 kiezen getrokken (waar ik nog het meeste tegenop zag, maar eveneens niks van gevoeld) en aan de andere kant van 3 kiezen de wortelresten verwijderd.... Ik kreeg vervolgens nog een compliment dat ik alles zo goed had doorstaan. Ik ben nog niet klaar, maar ga de volgende keer er (bijna) fluitend naar toe.. ze zijn er beslist de "wondertandartsen".. Maar geef gewoon duidelijk aan bij een tandarts wat je probleem is.. je merkt zelf snel genoeg of iemand daar vatbaar voor is of niet. Sterkte!

[ Dit Bericht is bewerkt door: Johan40 op 2004-01-05 23:21 ]
ma, 01/05/2004 - 23:18 Permalink
HelpMe

Hoi Mamsje,

Ik heb ook wel eens gehoord dat je gebit na een zwangerschap achteruit gaat. En dat schijnt ook zo te zijn met je haren. Tijdens de zwangerschap een volle bos haren en daarna heel slap ofzo.

Kijk gewoon bij welke tandarts je terecht kunt. Bel op en leg je angst-probleem uit. Als je aan de telefoon al geen goeie reactie krijgt, dan weet je genoeg. Als er tijdens de controle vervelend wordt gedaan en je krijgt verwijten, dan hebben ze ws. ook niet zoveel begrip voor je angst, dus wegwezen en opnieuw zoeken.

Misschien zou je het ook eens via je huisarts kunnen proberen?

Of je een nieuwe tand krijgt (je bedoelt een stift tand?) is denk ik afhankelijk van de plek waar je kiezen getrokken worden. Als je er verder geen last van hebt doen ze er volgens mij niks aan. En of ze meteen geplaatst kunnen worden weet ik ook niet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: HelpMe op 2004-01-07 09:09 ]
wo, 01/07/2004 - 09:07 Permalink