Jongeren met een prothese/kunstgebit

Author:
tromke
Posted:
do, 09/13/2007 - 20:19
Hoihoi,

Vandaag ben ik naar de angsttandarts geweest in Leeuwarden, en ik heb te horen gekregen dat mijn gebit niet meer te redden is. Dit door slecht verzorgen vanaf mijn kant.

Nu krijg ik dus de mogelijkheid om een gebitsprothese voor de boven en onderkant te nemen. Echter, ik voel me nu ineens zo oud, want ik ben nog maar net 21. Ik ken verder ook niemand met een gebitsprothese van mijn leeftijd, de meeste mensen hebben immers in die periode nog een gezond gebit.

Ik hoop hier contacten te vinden met mensen van mijn leeftijd met een gedeeltelijke of algehele gebitsprothese. Zelf krijg ik helemaal 1, dus alles moet eruit.

Groetjes,
Tromke
hello jozefien

Hi Tromke, in de eerste plaats: wat ontzettend jammer! :smt005 Is het echt zo erg? Echt helemaal niets meer te redden? Zou je geen 2e opini willen of weet je zeker dat het klopt :smt017 ? Als het echt niet anders kan, kijk dan eens bij Implantaten, misschien is dat voor jou de oplossing, kun je tenminste een klikgebit krijgen, zit waarschijnlijk veel beter, misschien het overdenken waard. Hoop voor je dat je nog reacties krijgt van lotgenoten en de forumtandartsen. In ieder geval Sterkte gewenst. :smt006
do, 09/13/2007 - 20:42 Permalink
tromke

Hoi,

Er hebben 2 tandartsen naar gekeken, en het kan niet anders. Ik ben vroeger ziek geweest, en daardoor zijn mijn tanden heel slecht geworden. En met combinatie van andere factoren is mijn gebit gewoon raar geworden.
Ik schaam me er ook heel erg voor, en het is niet leuk om te horen, maar het is niet anders. Een klikgebit is inderdaad beter, maar eerst moet ik een half jaar een kunstgebit dragen werd me verteld.
Onder narcose worden alle tanden en kiezen er uit gehaald, en er wordt dan gelijk een kunstgebit in geplaatst. Ik ben wel heel bang voor kokhalzen, maar dat gaat meestal snel over zeiden ze.

Ik schaam me zoooowwww :smt010
vr, 09/14/2007 - 10:22 Permalink
hello jozefien

tromke, niet schamen hoor, is nergens voor nodig, het komt vast goed! :smt003 Je kunt je vast gaan verdiepen in implantaten, misschien kunnen de forumtandartsen je nog wat raad geven hierover. Zo'n gebit kan er heel natuurlijk uitzien en zit muurvast, tegenwoordig kan dat allemaal :lol: wens je veel sterkte :smt006
vr, 09/14/2007 - 19:45 Permalink
Dominiek

Hoi trompke!

Absoluut geen reden om je te schamen!!! Misschien ken jij er niet veel.. maar ze zijn er zeker!!! Jongere mensen met prothese!!
De laatste jaren komt dat ook steeds vaker voor... Omdat jongeren hun gebit steeds slechter verzorgen....

Maar maak je geen zorgen... Je ziet er niks van dat je 'neptanden' hebt, en je krijgt er weer een hardstikke mooi gebit van!!
Enne.. je hoeft nooit meer bang te zijn voor gaatjes :smt003

Heel veel sterkte, en denk maar zo, als het eenmaal achter de rug is loop je waarschijnlijk weken lang met een Big Smile :D
zo, 09/16/2007 - 16:17 Permalink
tromke

Hoi,
Dank je voor de bemoedigende woorden.
Ik heb nog een vraag erbij, namelijk:
Vroeger had ik een eetstoornis, en durfde ik niet meer te eten. ik hoorde van mensen op het forum dat je helemaal weer moet leren eten. dat lijkt me heel erg vervelend. En.., nu ben ik bang dat ik weer een eetfobie krijg. op het moment gaat het goed met eten, en heb ik zelfs een beetje overgewicht. Ben wat dat betreft een echte Friese Bourgondiër, hihi. maar ik ben bang dat het weer mis gaat. binnenkort ga ik het met mijn hulpverlener bespreken en de tandarts. want het moet niet zo zijn dat ik weer in het ziekenhuis belandt met zwaar ondergewicht. De eetfobie houdt in, dat ik niks meer durf te eten. niet zo zeer omdat ik bang ben om dik te worden, maar omdat ik bang ben over te moeten geven. Dit probleem ben ik sinds 3 jaar echt de baas, maar een terugval kan er dus zo zijn. Dat is dus een beetje oppassen. Hoe kun je dit het beste opvangen?

Nu stop ik even, moet weer aan het werk.
ma, 09/17/2007 - 14:25 Permalink
Dominiek

hm.. denk inderdaad dat je dat even goed moet bespreken...
Gewoon stapje voor stapje door de behandeling, misschien niet teveel tegelijk inderdaad, zoas mijn voorganger ook al zegt, en altijd zorgen dat 1 kant van je mond in orde is, zodat je daar 'normaal' mee kan eten...

En het kan altijd in zo veel behandelingen als je zelf wilt... De tandarts stelde er bij mij 3 voor.. (3 keer terugkomen voor aantal dingen..) Daar heb ik er zelf maar even 6 van gemaakt :D Kleine stapjes!!! Tis jouw mond, en je bent en blijft de baas! ;)

Maar praat er goed over met je tandarts/hulpverlener, zodat het probleem bekend is. Ik weet zeker dat ze hun best willen doen samen met jou een oplossing te bedenken.
ma, 09/17/2007 - 17:59 Permalink
anniikaa

Heei,,
Ik ben zelf 19 jaar oud en zelf ook ontzettend bang voor de tandarts. Ik ben nu al zo'n 2 jaar niet geweest, nadat mijn tandarts een halve wortelkanaalbehandeling heeft uitgevoerd zonder verdoving. Ik ben ontzettend bang dat ik ook aan een kunstgebit moet. Ik heb er ook vragen over hoe dat allemaal gaat op sexueel gebied zeg maar. Kan alles nog? En de vraag of er meerderen zijn die dit hebben heb ik dus ook!
Groetjes Anniikaa
ma, 06/10/2013 - 16:15 Permalink
Heldmaarnietheus

Ik was 30 jaar niet naar een tandarts geweest.
Zelf geprobeerd de boel zo netjes mogelijk te houden.
Gaat uiteindelijk niet goed natuurlijk.
Gevolg 2 uur onder narcose en alleen mijn bovengebit is gerestaureerd, maar wel jappetiejajee.
Tandartsen zijn kunstenaars.
Niet miepen, omdat je een paar jaar niet bij een tandarts bent geweest.
Gewoon gaan.
di, 06/11/2013 - 23:24 Permalink
joopie

Goedemiddag
Ik ben nog geen 2 weken terug naar de tandarts gegaan en dat ook nadat ik 3 jr al niet was geweest vanwege angst.
Eenmaal bij de tandarts werden er fotos gemaakt en tot mijn grote schrik kreeg ik tehoren dat me tanden boven getrokken moeten worden en een deel van me tanden onder.
En ik zou dan een volledige prothese krijgen.
Zo ook heeft hij gelijk afspraak gemaakt bij het ziekenhuis en die afspraak is al aankomende woensdag :(
Ik kan jullie vertellen ik ben gigantisch bang en ook heb ik het idee dat ik er met niemand over kan praten.
Daarom ook de reden dat ik hier ben omdat ik stiekem toch hoop dat er iemand is met wie ik me angst kan delen.
vragen heb ik ook in overvloed maar dat is denk ik wel tebegrijpen.
ma, 05/05/2014 - 09:22 Permalink
GuusjeH

Dat is heftig Joopie en ik kan me voorstellen dat je zenuwachtig bent. Aan de ene kant wel fijn dat je zo snel aan de beurt bent,dan hoef je er niet zo lang tegenaan te hikken...
Doen ze het trekken in een keer boven en onder? Dan moet je ook een kunstgebit meenemen die er dan meteen in wordt gedaan, is die al gemaakt?
ma, 05/05/2014 - 19:26 Permalink
LindaM

@ tromke ik ben 31 en heb sinds woensdag een bovenprothese. (ondergebit is nog redelijk intact op een duidelijk zichtbaar gaatje na en willicht wat onzichtbare maar het stoort me niet zo erg als bij het bovengebit toen.) Hoewel ik 10 jaar ouder ben, is 31 toch ook nog best wel vroeg hoor. Ik snap je dus volledig. Maar ik ben zo ontzettend blij dat ik het wel gedaan heb! Ik kan je helaas niet verder helpen met je persoonlijke vragen, maar wilde je gewoon laten weten dat er echt jongere mensen zijn met een klappertje in hun mond. Veel sterkte de komende tijd!

@Joopie ik ken je angst, ik ben ook bang voor wat de tandarts doet. (Niet voor de tandarts :smt003 ) Voor ze beginnen woensdag, maak duidelijk dat je angst hebt en waar de angst zit en dat je al heel lang niet geweest bent hierdoor. Tegenwoordig houden de tandartsen daar echt wel rekening mee en ze willen heus niet dat je pijn hebt. Geef dat dus ook gerust aan. Het zijn geen beulen ;) Probeer rustig adem te halen als het even te veel wordt, ik heb gemerkt dat dat bij mij wel redelijk werkt. Wellicht kunnen ze je een roesje geven in het ziekenhuis als het echt niet gaat. Er over praten kan altijd, is mijn ervaring!
zo, 05/11/2014 - 18:51 Permalink
Pukje1234

Als antwoord op door LindaM

Ik ben nu 30 en heb sinds vanmorgen een boven en onder prothese... Ik ging er met trillen handen en knikkende knieen heen kan ik je vertellen. Ik heb een paar jaar lang een maagaandoening gehad waardoor ik dagelijks meerdere keren moest overgeven, dus mijn tanden waren zwaar aangetast door het maagzuur. Het lost in feite op zeg ma..
Ik vind het zo raar gevoel in mijn mond, en heb ook echt het gevoel dat mensen het kunnen zien dat het een prothese is... :"( Ik ga uit eindelijk voor een klikprothese, maar ik moet dit noodgebit een half jaar of zo houden voordat het mogelijk is. En dan kan ik hem ook de vorm van me eigen tanden weer krijgen. Maar dit staat gewoon te recht vind ik... Ik schaam me ook echt kapot hiervoor! Ik hoop echt dat niemand het gaat zien die ik nieuw ontmoet. Mijn vrienden weten het zo inmiddels daar schaam ik me ook wel maar goed die weten het verhaal erachter ook. Pff vind dit ff moeilijk als ik eerlijk ben....
do, 10/26/2017 - 16:59 Permalink