ik word gek!!(+fotos ) en vraag voor ortho!

Author:
Nurse024
Posted:
za, 03/02/2013 - 19:38
Hoi allemaal...

Ik heb een poosje geleden een bericht hier geplaatst waarin ik mijn verhaal een beetje deed.
Ik ben dus pas 18 en al.. ik denk ruim 15 jaar niet naar de tandarts geweest. op jonge leeftijd met mijn moeder verhuist en sindsdien nooit meer aangemeld bij een tandarts.. dit begint de laatste jaren echt een flink probleem te worden!
Laatst dacht ik eindelijk de moed te hebben om te gaan. Het probleem is alleen dat ik helemaal niemand om me heen heb die met me mee denkt en me aan spoort om ook daadwerkelijk te gaan! als ik mijn ouders vertel dat ik wil gaan krijg ik alleen een slap ''goedzo meissie'' of iets dergelijks en de dag er na word er niet meer over gesproken.
Mijn gebit doet sinds een paar dagen weer flink pijn. tot het punt waarop ik bijna niet kan eten :S.. Zucht, ik ben dus pas 18.. en heb nu al angst dat mijn tanden uit zullen vallen als er niet snel wat gebeurd. ik durf ook niet goed meer te poetsen omdat het gevoelig is, mijn tandvlees teruggetrokken is. en het vaak meer pijn gaat doen na het poetsen. dus dit doe ik ook niet vaak genoeg

Het probleem zit hem ook in de kosten. ik heb geen tandartsverzekering en ook bij de zorg maar basis verzekerd.. ik ben super bang en zou heel graag een narcosebehandeling krijgen maar ik betwijfel of ik daar ook maar iets van vergoed krijg. ik heb geen baan en 0,0 inkomsten dus alles zou vanuit mijn vader zijn portemonnee moeten komen :S Ook is mijn bovengebit enorm scheef en zou ik supergraag een beugel willen. maar ook die blijken heel erg duur te zijn. (en mijn gebit moet natuurlijk eerst in goede staat zijn!! )
Al met al heb ik geen flauw idee wat ik ermee aan moet.. ik heb maar wat fotos bijgevoegd, schrik niet. hehehe. schaam me er dood voor. Heb ook weinig vrienden e.d. gewoon omdat ik niet het idee heb dat ik mezelf kan zijn. en niet eens fatsoenlijk durf te lachen omdat ik bang ben dat het mensen afschrikt.

Het is echt niet voor te stellen hoe moeilijk het is om zo'n stap te zetten als je zo bang bent en er niemand is die achter je staat, of je dat extra zetje geeft dat je toch over die drempel heen krijgt.. ik heb geen zin om op mijn 25ste met een kunstgebit rond te lopen. maar als het zo doorgaat zie ik het nog gebeuren ook. vind het vreselijk! er moet echt iets veranderen. mijn gehele gezondheid lijd eronder en gister ook weer met migraine in bed gelegen.

(btw.. voor de ortho's hier.. Mijn kaak aan de rechterkant slaat soms vast, (dan kan ik dus mijn mond niet goed meer openen, en als ik dan net onder mijn oor druk zeg maar dan schiet hij vaak weer los:S dit heb ik vaak als ik wakker word en te lang op 1 zij heb geleden zeg maar) ook ''knoept'' mijn kaak als ik mijn onderkaak ietwat zijwaards beweeg.. enig idee wat het is???)

nouja.. kon iig mijn verhaal weer even kwijt.. :smt017 ben vast niet de enige...

[attachment=1]2013-03-02 18.43.50.jpg[/attachment]
[attachment=0]2013-03-02 18.43.30.jpg[/attachment]
Attach
glimglom

Wat triest dat je ouders je vanaf je vroege jeugd niet vertrouwd hebben gemaakt met regelmatig tandartsbezoek. Maar nu ben je 18 en kun je (moet je) je eigen plan trekken. Je weet natuurlijk wel: als je echt niet op jonge leeftijd een kunstgebit wilt, moet je als de wiedeweerga een afspraak maken met een tandarts. Een andere oplossing is er niet. Een tandarts kan je gebit repareren, op je ouders kun je wellicht een beroep doen voor financiële ondersteuning. Hopelijk willen ze alsnog de verantwoording enigszins op zich nemen, nadat ze het in je jeugd hebben laten afweten op dit gebied.
ma, 03/04/2013 - 10:44 Permalink
BJN

Op dit moment ligt de nadruk op het maken van een afspraak bij een gewone tandarts. Die kijkt alles na. en zorgt datballes schoon en goed wordt.
Daarna kun je een afspraak maken met de orthodontist. Dat kan via je tandarts. Zonder verwijzing kan ook.
Sommige tandartsen doen ook orthodontie, zij zijn nooit 'ook' orthodontist.
Sterkte met het oppakken van de tandartsen draad! Het gaat lukken als je doorzet. De huidige generatie tandartsen is heel gewend om patienten te ontvangen die lang niet zijn geweest, of die iets bang zijn. Zij leggen dan ook precies uit wat zij doen, dat geeft almde helft minder angst.
ma, 03/04/2013 - 12:03 Permalink
glimglom

Doe het maar hoor Tamara. Ik begrijp best dat je wat angstig bent, aan de andere kant: het is niet je eigen ervaring die je angstig heeft gemaakt, maar wellicht verhalen van anderen. Ik denk dat de tandheelkunde vandaag de dag op een hoger plan staat dan jaren geleden en dat je geen pijn hoeft te lijden. Moderne technieken en een begripvolle tandarts loodsen je wel door de behandeling(en) heen. En ga nou geen 'indianenverhalen' lezen, concentreer je gewoon op het gezondmaken van je eigen gebit. Je zult er blij van worden en trots op jezelf!

Go girl!
ma, 03/04/2013 - 13:34 Permalink