Hulp bij tandartsangst

Author:
DaantjeW
Posted:
wo, 02/18/2009 - 13:51
Hallo allemaal,

Ik heb onder het artikel; Tips voor mensen die bang zijn voor de tandarts, een stuk geschreven met tips hoe je over je angst heen kan komen. Ik kan me voorstellen dat je denkt, ja maar daarmee ben ik er nog niet. Dat klopt. Een angst overwinnen kost tijd. Je hebt sneller een angst ergens voor dan dat je er overheen bent. Hou dit altijd in je achterhoofd. Maar vergeet daarbij niet uit het oog dat elke angst overwonnen kan worden zolang je er maar de tijd voor neemt. Schaam je zeker niet want je bent lang niet de enige met een angst, in dit geval voor de tandarts. Het heeft mij ook een hele lange tijd gekost voor ik rustig in de stoel kon liggen, maar ik ben nu dolblij dat ik m'n angst heb overwonnen. Omdat ik het zelf heb meegemaakt weet ik ook wat je doormaakt als je vaak alleen maar aan de tandarts denkt, laat staan dat je erheen moet voor behandeling. Daarom heb ik besloten om aan te bieden met mensen mee te gaan naar de tandarts. En nee, ik ga niet maar 1x mee maar net zolang als dat jij dat wilt of totdat de angst terug gedrongen is tot een minimum (maar dit bepaal je zelf).

Om ook iets over mezelf te vertellen ;) Ik ben een 34 jarige vrouw woonachtig in Leeuwarden. Ik heb jaren last gehad van paniekstoornis en een enorme angst voor de tandarts. Zodra ze alleen maar wilde kijken stak ik mijn hand al op ten teken dat ze weer moest stoppen waar ze mee bezig was. Dit heeft zeker zo'n 8 jaar geduurd. Ondanks mijn angst ging ik wel naar de tandarts. Dit omdat ik wist dat de schade anders alleen maar groter zou worden en daardoor zou de angst ook alleen maar toenemen. En ja...ook ik heb me doodgeschaamd als ik weer eens een paniekaanval kreeg in de stoel waardoor verdere behandeling bijna onmogelijk was, maar omdat ik van begin af aan heel open en eerlijk ben geweest tegen de tandarts over deze angst en paniekstoornis kon zij daar beter op ingaan. Mijn advies is dan ook om alles gewoon te bespreken met je tandarts. Ze zijn echt wel wat gewend. Omdat ik zo bang was voor de tandarts was ik langzaam al bezig om al m'n kiezen te laten trekken (trekken duurt maar 5 minuten en vullen 10 tot 15). Hierdoor mis ik nu onder de 2 belangrijkste kiezen om mee te kauwen en daar heb ik nu ontzettend veel spijt van. Helaas kan ik het niet meer ongedaan maken. Een brug of iets in die trant is op dit moment geen oplossing vanwege financiën, maar deze zal ik in de toekomst zeker laten maken. Voor wie trouwens twijfelt aan een kunstgebit...onthou wel dat het maken van zo'n gebit ook de nodige verrichtingen in je mond nodig heeft en die zijn niet altijd even prettig heb ik begrepen. Het beste voor jezelf is om toch te proberen je angst te overwinnen en "gewoon" naar de tandarts te gaan. Je kan hier desnoods je partner, vrienden of familie voor inschakelen om je bij te staan tijdens de behandeling. Voor mensen die liever iemand meenemen die ervaring heeft met dit soort angsten kan en mag je ook altijd mij een berichtje sturen. Ik zeg er wel bij dat het verstandig is om ver voor de afspraak bij de tandarts contact met mij op te nemen zodat ik eerst een beetje te weten kom waar de angst precies door ontstaan is. Daarvoor kunnen we eerst een afspraak maken om er over te praten. Alles wat er dan besproken word valt uiteraard onder de geheimhoudingsplicht dus niemand zal weten wat jij en ik besproken hebben. Ik doe dit niet voor mezelf en er zijn ook geen kosten aan verbonden. De enige reden dat ik dit doe is omdat ik weet hoe het voelt om te moeten leven met die angst en het is zo zonde van je gebit als je jaren niet naar de tandarts gaat vanwege angst. Een gebit is vaak toch 1 van de eerste dingen die je aan iemand ziet.
Denk er rustig over na, maar onderneem wel iets om over je angst heen te komen want het wordt er niet beter op. Ik wens iedereen heel veel succes.

Groetjes
Daniëlle
DaantjeW

Kleine 300km :)

Wel jammer inderdaad. Het enige wat ik je echt kan aanraden is om constant op je ademhaling en houding te blijven letten zodra je in de stoel ligt. Niet alleen let je zo minder op wat de tandarts doet (je hebt het veel te druk met jezelf) maar zal je ook merken dat je niet zo snel misselijk of duizelig word. Ademen op je buik is ontzettend belangrijk.

Misschien is er ook iemand in jouw omgeving die, net als ik, de trucs weet om van je tandarts angst af te komen en zou diegene wel met je mee willen gaan. Dat hoop ik oprecht want om nou 2x per jaar in de stress te moeten zitten omdat je naar de tandarts moet is ook niks.

Heel veel succes

Groetjes
Daniëlle
wo, 02/18/2009 - 14:11 Permalink
DaantjeW

Dankjewel :oops:

Kaakchirug hmm.... Ik weet niet of het nog gedaan word maar volgens mij wel. Ik heb namelijk mijn verstandskiezen alle 4 tegelijk laten trekken onder volledige narcose. Dit is al heeeel wat jaar geleden dus ik weet niet of ze het nog doen. Maar voor mensen die bang zijn voor de tandarts is het een goude oplossing. Als je wakker word zijn ze alle 4 weg :)
Ik heb er geen centje pijn van gehad. Ook niet de dagen erna. De eerste 2 dagen eet je wat apart maar daarna....
Zeker een aanrader!!

Goed van je trouwens dat je iemand in vertrouwen hebt genomen wat betreft je angst. Iemand meenemen verminderd toch altijd iets van de spanning.
wo, 02/18/2009 - 14:24 Permalink
DaantjeW

Heb het ff gelezen maar vind het hartstikke stoer! Je bent wel gegaan na al die jaren en dan had je niet gelijk de meest prettige behandeling. Ja en misschien was je doodsbang en piste je in je broek maar je bent WEL gegaan. Je had ook af kunnen bellen, iets wat menigeen doet als het woord tandarts in de agenda verschijnt. Als ik ook zie hoe je later reageert als je dus geweest ben...GOED ZO! Onthou hoe je je nu voelt voor de volgende keer als je naar de tandarts moet. Je hebt er nu niks van gevoeld en ben dolblij dat die kies eruit is. Wat wil je nog meer? Je hebt mijn hulp helemaal niet nodig man :)

Sorry vrouw ;)
wo, 02/18/2009 - 14:47 Permalink
patricialive

goed wat je doet daantje :smt002
vroeger was ik zelf altijd zo bang voor de tandarts dat ik eigenlijk nooit heen ging, 11 jaar was ik dat ik weer wel ging want had zo pijn,.
nu 17 jaar en ben een cursus tandartsassistente aan het volgen en hierna de opleiding..
mensen in mijn omgeving snappen er niets van. zo zie je maar. misschien dat het ergens goed voor is geweest.
do, 02/26/2009 - 11:51 Permalink
zsera

Ik vind het super van je dat je dat doet ! :)

Misschien is het overigens ook wel fijn om met mensen eerst meerdere keren af te spreken of eventueel via internet toch veel contact te houden zodat de mensen eerst jou volledig vertrouwen, dat ze zich niet hoeven te schamen voor je, ... want anders denk ik dat het voor nog meer spanning gaat zorgen, dan schamen ze zich nog een beetje voor jou én daarbij ook nog eens voor de tandarts en dat samen denk ik niet dat dat fijn is
di, 05/26/2009 - 18:46 Permalink
tandjetandje

Blijf lezen op dit forum. Enkele jaren geleden was ik ook bang voor de tandarts. Lezen, lezen en nog eens lezen gaf mij genoeg moed om een afspraak te maken, en nu enkele jaren later ga ik gewoon of er niets aan de hand is........
zo, 08/16/2009 - 18:54 Permalink
krista

Hoi allemaal !!

Via google kwam ik op dit forum terecht en naar wat te lezen heb ik me maar aangemeld :wink:

Mijn naam is Krista,ben 23 en woon in brabant.
Ook ik ben vreselijk bang voor wat er bij de tandarts gebeurd,jaren lang ging ik zonder angst naar de tandarts :smt003
Nu ben ik sinds 2 jaar erg bang nadat een nieuwe tandarts mij een verdoving gaf in een ontstoken kies :smt010
Sindsdien ben ik nog 3 keer geweest maar wel met veel pijn en moeite,in mijn dagelijks leven heb ik te maken met extreme angst en paniek aanvallen(angorafobie),daardoor word een bezoek aan de tandarts nog wat erger. :roll:
2 maanden geleden brak er een tand af bij mij en al maanden loop ik met pijn linksonder en linksboven,gelukkig lijkt het alsof er niets ontstoken is maar de pijn is vreselijk en ik durf gewoon NIET!! :oops:
Vandaag belde de assistente van de tandarts op of ik van t weekend bij de dienstdoende arts was geweest :o
Ja dus en ik schaamde me kapot dat ik maandag niet gelijk heb gebeld,dus maar weer een "sorry" :roll:
Heb dus gezegd dat ik vreselijk bang ben en niet durf te komen,ze zei kijk maar wanneer je eraan toe bent en dan horen we het wel.... :smt017 nou DAT was reden genoeg voor mij om op zoek te gaan naar een andere tandarts.
Ben gaan googelen en kwam uit bij het Amphia ziekenhuis in Brede waar ze dus Bijzondere tandheelkunde verrichten,Zodadelijk even bellen dus....
Mijn vraag is heeft iemand daar ervaring mee,met een angsttandarts en krijg je het meeste vergoed door je zorgverzekeraar??

Alvast bedankt en succes iedereen!!!! :)

Groetjes Krista
wo, 09/02/2009 - 13:58 Permalink
gioia

Hoi Daantje en iedereen
@ Daantje: ontzettend moedig dat je dit onderwerp hier hebt willen aankaarten zo je ook vertelt over jouw angsten, super goed gedaan! :smt006
Ook de andere lieve mensen in dit topic, fijn dat jullie erop reageren ...
het blijft een moeilijk topic,.... en ik ik weet het ook uit eigen ervaring
maar ooit, komt er een tandarts of kc die je wel begrijpt of weet wat je doormaakt.
simpel en alleen omdat ze zelf dit weleens hebben moeten meemaken.
NIet iedere hulpverlener hoeft te ervaren wat zijn of haar hulpvragende meemaakt, om haar of hem te begrijpen.
Maar mijn ervaring is : mensen die ook iets meemaken en dat kan ook een tandarts zijn of alle lieve assistentes, dan weten ze wat jij ook doormaakt als mens.. pas DAN en alleen PAS DAN
heeft men affiniteit met JOU als persoon.
En dat geldt eigenlijk in het hele leven zo: een bakker die nooit slecht brood at, zal minder openstaan voor zijn klanten ... als mensen dan klagen over dat brood..
en zo geldt dit voor alle terreinen van het leven.
Een tandarts of KC is ook maar een mens.. en juist diegenen die zelf de dupe werden van pijn en gebitsverval hahahah die kunnen meevoelen, meedenken en oplossen!
Dus houd moed
of zoals mijn KC zou zeggen ( namen noemen is hier verboden,behalve als het om reclame gaat hahahahha ) Dr. De R... uit Rdam....
"houvol"
:wink:
do, 09/24/2009 - 18:42 Permalink
noomi12

Hallo mensen,

Bij deze de eerste stap op een misschien wel lange weg.

Ik ben nu 48 jaar en al sinds de schooltandarts heb ik zeer ernstig last van een angst voor de tandarts.

Tot mijn 18e ben ik met meer en (vaker) minder succes wel bij tandartsen langsgeweest, maar daarna eigenlijk niet meer. Alleen de gedachte eraan leverde al paniekaanvallen op. Vanaf het moment dat ik zelfstandig kwam te wonen was vermijden van de tandarts makkelijker dan de confrontatie met mijn fobie aangaan.
Mijn geluk (of pech, net hoe je het bekijkt) is altijd geweest dat de gebitsproblemen overkomelijk waren. Wat er fout ging leverde geen zware problemen op en was niet direkt zichtbaar voor de buitenwereld.

Nu komt er een moment dat het echt fout gaat. Met je verstand weet je dat, maar ermee omgaan is wat anders.
Ik heb nu af en toe flinke kiespijn, waarbij pijnstillers nauwelijks meer voldoende zijn. Ik heb al veel gelezen over angsttandartsen en narcosebehandelingen, maar zit in een minimum-inkomens situatie terwijl de onvermijdelijke kosten niet door de zorgverzekeraar vergoed zullen worden. Gezien de omvang van het nodige werk zou een traject van meerdere behandelingen noodzaak zijn, maar ik kan dat werkelijk niet opbrengen. Ik lees hier dan verhalen over renovaties van 5k á 10k en de schrik slaat me om het hart.. Ik loop nu dus met kiespijn omdat ik de tandarts, waar ik al zo bang voor ben, niet kan betalen.

Ook mijn direkte omgeving van familie en vrienden (die niets van deze problemen weten) zitten niet ruim bij kas, dus hulp uit die hoek is er niet.

Ik ben eigenlijk benieuwd of er regelingen bestaan voor mijn of soortgelijke situaties. Zijn er deuren waar je (letterlijk) kunt aankloppen? Wat als je aankomt bij een gespecialiseerde tandarts, wordt er dan ook eerst naar financiën gevraagd? Zijn er mensen die een uitweg uit vergelijkbare problemen hebben gevonden?

Omdat ik mij kapot schaam voor de situatie (hoeft niet, dat weet ik, maar toch) weten mijn vrienden en familie hier niet van en ligt er een gigantische drempel om er over te beginnen... Ik hoop hier wat herkenning en misschien steun en tips te vinden..

Alvast bedankt voor het lezen..


Meld dit bericht
di, 10/09/2012 - 07:00 Permalink
lovelygirl-rani

Ik ken het probleem! Ik ben zó bang, ik denk nergens anders meer aan. En iedereen behandeld me alsof ik een soort paria ben, of n kleuter. Ik ben maar voor 2 dingen bang: Naalden én Mensen die in je mond werken. Ik snap niet dat iedereen het zomaar slikt om dat soort pijnlijke dingen bewust mee te moeten maken, verdoofd of niet. Misschien maak ik het wel groter dan het is maar ik weet zéker voor mezelf dat ik dat niet wil. drogeer mij maar even plat, arts gelukkig, mensen in de wachtkamer gelukkig, ik gelukkig. Iedereen blij. :smt008

Ik heb zon respect voor de mensen die het durven en zich eroverheen kunnen zetten. Dat vind ik echt n prestatie!
vr, 12/07/2012 - 16:34 Permalink