Horrorbehandeling bij tandarts

Author:
Justme30
Posted:
do, 04/19/2018 - 12:02
Twee weken geleden heb ik, na drie jaar niet naar de tandarts te zijn geweest, de stap gezet en heb ik een afspraak gemaakt voor controle.
Ik vond het allemaal erg spannend maar de (angst)tandarts die mij hielp pakte het goed op. Ik heb aan hem verteld dat ik in therapie zit voor mijn PTSS en dat ik daarom alles uitgelegd wil hebben tijdens de behandeling en dat ik kan aangeven wanneer ik een rustmoment wil.
De controle ging goed. Er moest wel het een en ander gebeuren, waaronder een wortelkanaalbehandeling.
Omdat ik voor de deze behandeling pas op 7 mei terecht kon en er een ontsteking onder bleek te zitten heb ik de afspraak verplaatst naar 11 april (ook al een hele dappere actie van mezelf vond ik op dat moment)
Want ik ben echt ontzettend bang voor pijn. Tevens weet ik van mezelf dat als het goed verdoofd wordt ik de behandeling ook beter doorloop (ookal vind ik boor nog steeds heel erg eng).

Om een lang verhaal kort te maken. Op 11 april kon ik terecht voor de wortelkanaalbehandeling bij een endodontoloog van deze praktijk. Ik weet/ wist niet of hij een angsttandarts was...
Ik ging in de stoel zitten, gaf aan dat ik het heel erg eng vond en liet de verdoving plaatsvinden.
Na ongeveer 2 a 4 minuten is hij gestart met boren. Ik voelde nog pijn en deze werd met het boren steeds heftiger. De endodontoloog gaf aan dat het wellicht de angst was die de pijn veroorzaakte.
Ik heb om een tweede verdoving gevraagd. Deze werd ook achter in mijn mond geplaatst. Weer even wachten....en toen weer verder met de behandeling....
Weer voelde ik de kies (zenuw?) en ik was er klaar mee. Uit reflex heb ik mijn mond tijdens het boren weggedraaid omdat het zo'n ontzettende pijn deed.
Ik heb huilend aangegeven dat als ik zoveel pijn tijdens deze behandeling zou hebben ik met de behandeling wilde stoppen. "Goed" zei hij, "ga dan maar naar huis...."
Ik stond perplex.....want mijn kies lag al voor een gedeelte open, dus ik moest eigenlijk wel blijven (vertelde mijn ratio)....
Ik vroeg aan hem of hij niet om de kies heen kon verdoven. met van die kleine spuitjes. Ik heb namelijk al eens eerder een wortelkanaalbehandeling gehad en daarbij kreeg ik ook kleine prikjes rond de kies toegediend.
"nee dat maakt geen verschil zei hij", "de pijn zit tussen je oren".....
Werkelijk waar ik heb mij nog nooit zo angstig gevoeld als angstpatient. Mijn hele lijf trilde, mijn hart ging als een razende tekeer en mijn lichaam voelde heel tintelend aan (waarschijnlijk door de hyperventilatie)

Uiteindelijk heeft de tandarts ervoor gekozen om toch te verdoven rondom de kies. En.....het werkte.....geen pijn met boren, geen pijn tijdens de wortelkanaalbehandeling zelf....niks.....

Aan het eind van de behandeling heeft de tandarts zijn excuses aangeboden om het feit dat hij mij pijn had gedaan.
Ook zei hij dat het niets uit had gemaakt dat hij de plaatselijke verdoving had toegepast, want de angst en pijn zat volgens hem nog steeds tussen mijn oren.
Tevens gaf hij aan dat hij het gaat dat tussen de twee kiezen inzat niet had gevuld......dit moest de andere tandarts maar de volgende keer afmaken.... Maar alle wortels waren wel geboord/ gevuld.....

De dagen na deze behandeling heb ik heel veel moeten huilen, omdat ik heel erg boos/ verdrietig was. Ik kon niet eten en slapen door alle spanning.
Nu een week later gaat het weer een beetje.
Ik vind het heel erg dat dit is gebeurd, want ik durf nu niet meer terug naar de tandarts. Ookal zal de volgende behandeling plaatsvinden bij de tandarts die de controle uitvoerde.
Ook qua de therapie die ik volg heeft deze situatie impact, door mijn trauma's ben ik al zeer angstig en nu heb ik het gevoel dat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen m.b.t. vertrouwen krijgen.

25 april kan ik pas op gesprek met de tandarts (de leidinggevende van dit filiaal) om te bespreken wat er is gebeurd.
Ondertussen heeft de tandarts assistent mijn afspraken uit de computer gehaald, omdat ze eerst het resultaat van dit gesprek wil afwachten.....
De huisarts en de therapeuten zijn inmiddels ook op de hoogte van deze situatie...

Extra informatie: de tandartspraktijk zegt gespecialiseerd te zijn in angstbehandelingen. En garanderen op hun site een pijnloze behandeling.

Wie heeft er tips?
Of ervaring met soortgelijke situatie?
Wie heeft er raad met hoe te handelen?

Alle tips zijn welkom! Alvast ontzettend bedankt!
Lieneke

Een pijnloze behandeling garanderen is absolute onzin. Een verdoving zit nu eenmaal niet altijd even goed. Ook kan iemand iets anders als pijn ervaren/ omschriijven wat de behandelaar niet ziet als pijn (bv een drukkend watje in de wang). Lijkt me commerciële prietpraat. Ook vreemd dat de behandelaar wat je aangaf niet serieus nam. Zeer kwalijk als je pretendeert gespecialiseerd te zijn in angstbehandelingen. Je zegt zelf al dat dit je vertrouwen heeft geschaad en dat je eigenlijk weer opnieuw moet beginnen. Ik denk ook dat dit het beste is...zou dan een tandarts zoeken die minder commercieel is en begin eens met een eenvoudige controle en preventie bij de mondhygienist.
do, 04/19/2018 - 13:19 Permalink
vV

Als antwoord op door Lieneke

<blockquote>Ook zei hij dat het niets uit had gemaakt dat hij de plaatselijke verdoving had toegepast, want de angst en pijn zat volgens hem nog steeds tussen mijn oren.</blockquote>
die kletst uit zijn nek... een intraligamentair verdoving zoals dat heet gebruik ik zelf ook, eigenlijk standaard zeker bij een dergelijke situatie. doet weldegelijk wat extra.
verder sluit ik mij aan bij Lieneke.
do, 04/19/2018 - 13:30 Permalink
Justme30

Als antwoord op door vV

Dank jullie wel voor jullie reactie!
Ik vind het prettig om te lezen dat mijn intuitie, over hoe deze situatie is verlopen, klopt.
Aanstaande woensdag wil ik nog wel het gesprek aangaan met de werkgever van deze tandarts. Dan kan ik mijn ervaring delen en wie weet wat er uit dit gesprek komt.
Het is inderdaad denk ik verstandig om op zoek naar een tandarts met meer inlevingsvermogen voor de situatie van de client.

Nogmaals bedankt!
do, 04/19/2018 - 20:15 Permalink
vV

Als antwoord op door Justme30

Dank jullie wel voor jullie reactie!
Ik vind het prettig om te lezen dat mijn intuitie, over hoe deze situatie is verlopen, klopt.
Aanstaande woensdag wil ik nog wel het gesprek aangaan met de werkgever van deze tandarts. Dan kan ik mijn ervaring delen en wie weet wat er uit dit gesprek komt.
Het is inderdaad denk ik verstandig om op zoek naar een tandarts met meer inlevingsvermogen voor de situatie van de client.
Nogmaals bedankt!

wat is uit dit gesprek gekomen?
wo, 05/02/2018 - 16:15 Permalink
Justme30

Als antwoord op door vV

Ik heb inmiddels een gesprek gehad bij de tandarts (waar ik in eerste instantie op controle ben geweest)
Heb aan hem verteld hoe ik de behandeling heb ervaren. Terwijl ik dit vertelde onderbrak hij mij om in een andere kamer een verdoving bij iemand te zetten.... en toen hij terugkwam beloofde hij mij tweemaal dat de volgende behandeling echt geen pijn zou doen...
Ook vroeg hij of het goed was als de assistent de verdoving zou zetten.
Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben naar huis gegaan, heb het gesprek even laten bezinken en het voelde niet goed.

Ik heb inmiddels een afspraak bij mijn oude tandarts gemaakt. Welliswaar aan de andere kant van het land, maar van hem weet ik zeker dat hij goed omgaat met angstpatienten. Over een week mag ik hier op intakegesprek.
ma, 05/07/2018 - 14:38 Permalink
Toothfairy94

Ik ben zelf ook onder behandeling van een angst tandarts en enormmm te vreden! Super super super lief en goed werk! Maar pijnloos? Nee en dat is ook ONZIN! Soms is het gewoon even niet anders en ik denk dan altijd maar; het zijn wel mijn tandjes! Ik heb het zelfse probleem nu met een wk behandling (ze krijgen het niet verdoofd) ik heb daarom eerst antibiotica gekregen voor de ontsteking en volgende week poging 2 ook dan is de kans groot dat de verdoving NIET volledig zal werken door de ONTSTEKING dit betekend dat er direct in mijn wortelkanaal verdoofd zal gaan worden (enorm pijnlijk) maar NIEMAND gaat dood van pijn hoor... (tenminste niet hiervan) ik ben ook iemand die zeker n week van te voren al wakker ligt en huilbuien heeft als ik naar de tandarts moet dus vraag ik een sterk kalmeringsmiddel aan mijn HA en neem ik zware pijnstillers bij behandelingen zoals dit!
do, 05/10/2018 - 23:05 Permalink