Hoe zit het met saneren?

Author:
Vampirella
Posted:
wo, 05/07/2003 - 11:08
Hallo,

ook ik ben al een jaar of acht niet naar de tandarts geweest. Mijn gebit is ongetwijfeld een ruïne; een kies is helemaal afgebroken, wat ik probeer te verhullen. Moeilijk. Ook heb ik een slechte adem en krijg ik daar van vertrouwelingen opmerkingen over. Dit vind ik denk ik nog wel het meest erge. Ik wil me graag laten behandelen, maar zit niet heel erg ruim in de centen. Hoe zit het met saneren? Saneren ze je als je acht jaar lang niet bent geweest? Weet iemand dit? Graag antwoord..

Groet, Va
janny1970

Hoi,

Nee ze saneren je niet zomaar even, je moet eerst een tandarts zien te vinden dan een afspraak maken voor controle en alles wat er op dat moment aan mankeerd moet eerst gemaakt worden dus ook zelf betalen wat ik overigings logisch vind en dan pas ben je weer gesaneerd en moet je 1 of 2 keer per jaar naar de tandarts gaan, en dat word het meeste wel vergoed.

groetjes, Janny

[ Dit Bericht is bewerkt door: janny1970 op 2003-05-07 20:20 ]
wo, 05/07/2003 - 20:19 Permalink
Vampirella

Nou, dat kan ik dus wel shaken.. ik heb echt geen geld. Als ik wat over had, liet ik er echt wel wat aan doen. Ik weet het .. eigen schuld, dikke bult.. :sad:
wo, 05/07/2003 - 21:04 Permalink
mjwieg

Geen idee of er tegenwoordig nog met saneringskaarten wordt gewerkt....

Bij mijn nieuwe baan hadden we ook een collectieve tandartsverzekering. Ik was zes jaar niet geweest ben voor 1000 euro verbouwd en kreeg zonder vragen gewoon 75 % vergoed zoals iedereen.

De tandarts deed ook niet moeilijk. Moest wel een paar maanden wachten alvorens ik kon komen, maar daarna ben ik gewoon behandelt.

Probeer toch e.e.a. uit te zoeken. Het lijkt mij van de zotten dat iemand in een rijk land als Nederland met een slecht gebit moet lopen als ie dat niet wil.

Suc6

Martijn
wo, 05/07/2003 - 21:22 Permalink
Vampirella

Dank je wel voor je reactie (ook Janny nog bedank)

Dit geeft de burger weer moed. Ik ga eens even informeren. Het geeft wel een fijn gevoel dat ik nu zie dat ik niet de enige ben die met angsten rondloop. Dat steunt en sterkt me al enorm. Nu nog stappen zetten..

Brr... ik ril al als ik er aan denk..

Liefs van Va
wo, 05/07/2003 - 21:24 Permalink
janny1970

Ja gewoon even je verzekering bellen en de situatie uitleggen je kunt het altijd proberen.

Martijn: als je via je het werk colllectief verzekerd kunt worden is toch anders. Dan zijn ze inneens minder streng, en dat nederland rijk is zou ik niet willen zeggen anders hoef je niet steeds meer voor verzekeringen te gaan betalen en extra verzekeringen nemen zoals een tandarts verzekering, en straks nog bij bijverzekeringen voor artsen e.d. Mijn buurvrouw heeft het namelijk ook gehad is jaren niet naar een tandarts geweest en toen ze weer ging heeft ze eerst alles zelf moeten betalen en had toen pas weer recht op enkele vergoedingen per jaar, maar ligt misschien ook wel aan wat voor verzekering maatschappij je hebt.

Maar zoals ik zei bel je verzekering niet geschoten is altijd mis.

groetjes, Janny
do, 05/08/2003 - 09:34 Permalink
de digitale tandarts

Het begrip sanering bestaat eigenlijk niet meer.

Het ziekenfonds wil wel dat iemand 1 keer per jaar naar de tandarts gaat anders vervalt het recht op de tandheelkundige vergoedingen uit het basispakket.

De tandheelkundige verrichtingen welke vergoed worden door het basisziekenfondspakket zijn: de eerste periodieke controle (C11) rontgenfoto's (X10,X21) en extracties (H10,H15,H30) en 75% van het volledige kunstgebit (plus reparaties en rebasings).

Overige behandelingen moeten sowieso particulier betaald worden, of d.m.v. een extra aanvullende verzekering gedekt worden. Een specialistische hulpverlener, zoals de kaakchirurg wordt wel volledig vergoed.

Mocht er veel gedaan moeten worden aan je gebit dan zullen deze verrichtingen buiten het pakket van het ziekenfonds vallen en zal je dit helaas zelf moeten betalen. Het alternatief een aanvullende tandartsverzekering zal lastig af te sluiten zijn, omdat vaak een keuringsrapport noodzakelijk is.

Zet toch de stap om je te laten behandelen!

Succes.



Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-05-08 16:33 ]
do, 05/08/2003 - 13:16 Permalink
janny1970

hoi,

Dus zoals de digi tandarts zelf ook zegt ga je niet op controle 1 maal jaar dan vervalt het recht op vergoeding via het basis pakket, dus zul je eerst wel alles zelf moeten betalen, en als alles weer in orde is dan heb je weer recht op vergoeding, ook heel weinig trouwens als je een slecht gebit hebt.


groetjes, Janny
ps: ze noemen het dan wel geen saneren meer maar komt op het zelfde neer zoals het nu is.

[ Dit Bericht is bewerkt door: janny1970 op 2003-05-08 18:58 ]
do, 05/08/2003 - 18:57 Permalink
devilsmum666

Hallo.
Ik was ook al een paar jaar niet naar de tandarts geweest, en moest de rekening ook zelf betalen. Heb eerst zelf betaald, daarna rekening naar het ziekenfonds opgestuurd en mijn geld volledig vergoed gekregen. Heb wel altijd een tandarts verzekering gehad.
vr, 05/09/2003 - 08:33 Permalink
de digitale tandarts

In de praktijk wordt ook niet altijd even zwaar getild aan het minimaal 1 maal per jaar voor controle komen.

Toch staat in de voorwaarde van veel aanvullende verzekeringen dat er alleen recht op vergoeding is als de verzekerde op een regelmatige basis naar de tandarts is geweest.

Je moet je hierdoor echter niet laten afschrikken en het tandartsbezoek nog langer uitstellen, vaak wordt dus wel uitgekeerd door de verzekering.
vr, 05/09/2003 - 09:04 Permalink
Caro

nou...ik snap t ff niet meer hoor, ik was 5 jaar niet naar tandarts gegaan, en heb ook bij het maken van de eerste afspraak ff gevraagd hoe dat dan zat,..omdat ik du sook niet gesaneerd was.

men vroeg of ik aanvullend verzekerd was, ja dat was ik, en dan maakt t niet uit of je gesaneerd bent ja of nee, alleen je consultkosten die worden dan niet vergoed, ..als je gesaneerd bent, mag je van het ziekenfonds dus 2x per jaar op controle, gratis dus..
omdat ik aanvullend verzekrd ben bij ziekenfonfs wordt ook bij mij alles 75% vergoed..

nu ben ik dan wel gesaneerd, en t heeft me niets gekost hoor, omdat ik ook in de bijstand zit werden de overige 25 % onder bijzondere bijstand vergoed, dus t koste me geen cent..

groetjes Caro
za, 05/24/2003 - 10:27 Permalink
Caro

nogmaals ps: ik had het er al eerder over, nu met di enieuwe regering...hoor ik dat er iets met d etandartskosten gaat gebeuren ..bij de ziekenfondsen dan he..wat gaat er dan gebeuren?
en moetenmensen nu massaal voor juli ( wanneer nieuwe wetswijzigingen doorgevoerd worden) massaal naar de tandarts, omdat ze anders penning 16 moeten betalen..?
za, 05/24/2003 - 10:30 Permalink
telanggewacht

Heel vaag aan deze kant qua vergoeding...

Ik ben ziekenfonds verzekerd bij Zilveren Kruis, en heb altijd de normale tandartsverzekering gehad, dus niet de top/aanvullende verzekering.

Ik ben nu 4 maal naar de tandarts geweest, en had voor ongeveer 300 euro aan rekeningen gekregen.

Ik had een declaratieformulier verstuurd naar mijn verzekeraar, met de facturen erbij (wel eerst zelf Fa-med betaald natuurlijk). Toen ben ik toch even met mijn tandarts gaan praten. Ik had namelijk het donkerbruine vermoeden alles zelf te moeten betalen omdat ik niet gesaneerd was e.d.

De tandarts schrok van mijn verhaal over welke verzekering ik had. Hij zei direct dat ik dat bedrag zelf zou moeten betalen en besloot het rustig aan te doen met mij in de vervolgbehandelingen.

's Middags kwam ik thuis van de tandarts en op de deurmat lag een brief van Zilveren Kruis. Ik maakte hem open en wat stond daar? Ik kreeg alles vergoed op het consult + behandelplan van 50 euro na...! Echt ronduit prettig verbaasd dus:)

tlg
zo, 05/25/2003 - 01:46 Permalink