65 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 7
Hoe durven jullie
bange ik
Offline
Laatst gezien: 16 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2003 - 02:00
door bange ik zo, 02/15/2004 - 12:23
#1

Al sinds sept vorig jaar geregistreerd, mede dank zij de vele positieve berichten van mede angstbestrijders.
Ik dacht ik beschrijf mijn persoontje en mijn angsten en misschien helpen zij mij over de streep, maar de angst sloeg weer toe. Mijn berichtje (wat me 4 uur schrijven kostte) verdween weer in de prullebak.

Inmiddels is het alweer een half jaar verder en nog steed geen stap verder. Er moet toch eens wat gebeuren.

Wie ik ben in het kort: Man 48 vrijgezel Friesland (omg.Heerveneen) 30 jaar geen ta bezocht, gebit is een onredbaar.

Vorige week op tandarts.nl gezocht naar angsttandartsen in Friesland, 2 gevonden.
Deze beide hadden een emailadres en de stoute schoenen aangetrokken en hen een email gestuurd. Echter geen enkele reactie.
Hoe nu verder? bellen? Ik ben bang dat ik helemaal stilval en niets kan uitbregenen en weer de hoorn erop gooi.

Hoe hebben julie dit gedaan? Hebben jullie nog tips ?(Kerkrade is geen optie)

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique zo, 02/15/2004 - 13:03

Allereerst: je bent er zelf al van doordrongen dat er nu echt iets moet gaan gebeuren. Je hebt de e-mails gestuurd, maar jammergenoeg nog geen reactie gehad. Dit zijn de eerste stappen en ik vind dit al hartstikke goed!!!

V.w.b. het bellen: is er niet iemand in je omgeving die voor jou kan bellen? Die kan dan misschien de situatie uitleggen en een afspraak voor je maken.
Misschien kan je familie vragen, of een goede vriend(in), een collega met wie je goed kunt opschieten, een buurman/vrouw?

Ik ben zelf via mijn buurvrouw (zij is een mondhygiëniste) bij een bepaalde tandarts terechtgekomen. Zij heeft hem de situatie uitgelegd en de eerste afspraak geregeld.

Dus... Trek de stoute schoenen aan en vraag iemand van wie je denkt dat hij/zij begrip voor de situatie heeft (en dat zijn heel veel mensen!).

Heel veel sterkte toegewenst!!!!!!!!!!!
Ik zou heel graag van je willen horen hoe je het hebt opgelost, of je bij een van die praktijken terecht kan en wanneer...

Groetjes,
minique

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj zo, 02/15/2004 - 19:38

Hoi,

Wat naar om geen reaktie terug te krijgen.. Misschien komt die nog of willen ze voorzichtig zijn met het terugemailen ivm privacy-overwegingen (email is inherent onveilig en dat kan voor een behandelaar problemen opleveren).

Ik denk dat Minique een aantal goede ideen opgeschreven heeft.. Een beetje hulp van iemand anders kan heel fijn zijn. Misschien zou die de eerste keer ook mee kunnen. Bij angsttandartsen is het heel gebruikelijk de eerste keer niets te doen..
De reakties die ik heb gelezen over behandeling in het AZG (Academisch Ziekenuis Groningen) waren positief, zou dat kunnen werken?

Als het allemaal toch niet lukt gewoon blijven schrijven op deze site!

Doeg,

bange ik
Offline
Laatst gezien: 16 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2003 - 02:00
door bange ik zo, 02/15/2004 - 20:05

Ha minique,

Bedankt voor je reactie.
Vanmiddag moest ik eruit, in het besef "Wat heb ik gedaan ????? "

Ja dat er wat moet gebeuren, dat weet ik al jaren, maar ja die eerste stap he.
De schaamte neemt het onderhand over van de angst.

Als ik een ander laat bellen, dan wordt mijn schaamte alleen maar groter en de drempel om er naartoe te gaan alsmaar hoger.

Mijn "eigen" tandarts bellen? Ik ken hem/haar helemaal niet. De vorige waar ik als kind kwam is al jaren met pensioen. Zijn opvolg(st)er heb ik nog nooit gezien.
Hij/zij kent mij ook niet. Ben ik nog wel bij hem ingeschreven? Volgens mijn zf-kaart wel, maar ja die zetten er gewoon op wat je opgeeft. Ik zie ook overal beren.

Wat zeg je bij zo'n eerste gesprek. Uitlegge n van het waarom... en hoe ... daar heb ik echt geen zin in.

groetjes,
gerrit

Missy66
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 3 weken geleden
Geregistreerd: 02/10/2004 - 01:00
door Missy66 ma, 02/16/2004 - 01:41

Lieve Gerrit...

Dat je nu de moed hebt genomen om hier een berichtje te plaatsen en dat je mailtjes verzonden hebt is al een heel goed begin...
(ondanks dat je nog geen reactie terug hebt, wat natuurlijk niet echt netjes is maar misschien door de drukte)
Wees trots op jezelf en probeer dat in je gedachten te prenten, je mag best tegen je eigen spiegelbeeld zeggen dat je een kanjer bent... ook dan kan het spiegelbeeld even pijnlijk zijn en komen er (misschien) tranen omdat je zo graag een einde aan deze (bange) ellende wilt maken...

Ik heb afgelopen donderdag gebeld en een afspraak gemaakt (Kerkrade) had ook de bibbers en ben al bijna 22 jaar niet geweest heb eerst even 5 min naar de telefoon zitten staren maar ik kwam tot de conclusie dat dat ding het niet vanzelf ging doen...
Dus toen toch maar eens de nummertjes ingedrukt... al w88 ik even met het laatste nummer in toetsen tot ik het uiteindelijk toch deed...

Mijn gesprek liep als volgt... (misschien heb je er wat aan, misschien ook niet maar probeer nu door te zetten... pleaseeee)

Ik had niet de kans om neer te leggen want bij de tweede keer werd er opgenomen en een vriendelijke mevrouw nam op...
Ik noemde mijn naam en zei "gewoon" (met zweet in me handen hoor) ik bel voor een intake gesprek...
Zij zegt bij welke tandarts... ik uhmmm nou dat weet ik niet ik ben nog nooit geweest en bang...
Zij... ach so dus voor een angst tandarts... "ja" onder narcose... "ja"
Zij ging kijken voor een datum, noemde die en noemde het bedrag voor de foto's ed en mijn ziekenfondspasje wat ik mee moest brengen...
Verder werd er echt nix gevraagd dus Kanjer je hoeft echt geen uitleg te geven aan de foon als jij dat niet wilt, ik denk als je op een plek bent waar ze weten hoe met angstige mensen om te gaan dat ze het op voorhand al niet vragen...

Ik las dat Kerkrade geen optie voor je is...
ik woon zelf in noord limburg vandaar ik niet weet wat bij jou in de buurt zit...
Ik weet dat in Alkmaar ook een tandkliniek zit voor angsthazen en die volgens mij ook via het ziekenfonds werkt...
De eerste keer ook "alleen maar kijken" maar ze werken bij mijn weten niet met narcose ik kan wel voor je informeren...
Ik ben vandaag een chatmaatje van mij op geweest zoeken in Alkmaar en hij is ook daar geholpen sinds jaren niet te zijn geweest en was positief erover.

Gerrit doen hoor... (dat bellen) heel veel sterkte en alle liefsssssssss

Missy

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique ma, 02/16/2004 - 08:15

Hoi Gerrit,

Jaaaa, de schaamte... Die herken ik ook, hoor... Ik heb het jarenlang aan niemand durven te vertellen, kon er ook niet over praten. Als het gesprek ineens over de t.a. ging, zou ik het liefste willen oplossen in het niets.

Maar nu (met mijn grotendeels overwonnen angst) vraag ik mij af: schaamte... Waarom eigenlijk? Omdat je het zover hebt laten komen? Tja, dat is gebeurd en daar kan je niets meer aan veranderen. Je kunt ook proberen om je over die schaamte heen te zetten en deels kan dat al door te beseffen dat je niet de enige bent die zich schaamt voor (de toestand van) zijn gebit of het feit bang te zijn.
Een veel groter deel van de schaamte kun je overwinnen door het om te draaien en tegen jezelf te zeggen 'hé, ik ga nu actie ondernemen en dat is pas goed. Dat is een schouderklopje waard' (wel meer dan 1 trouwens!). Op die manier kun je jezelf oppeppen.

Verder, van nog langer wachten wordt je schaamtegevoel alleen maar erger. Je kunt wachten op een oplossing voor het bellen, maar die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dus als er niet op je e-mail wordt gereageerd, dan bel je (zelf of je laat bellen). Je hebt naar mijn idee de eerste stap al genomen!!!

En bij het 1e gesprek is het echt het beste om te vertellen dat je angstig bent. Hoe diep je daarop in wilt gaan, moet je zelf weten, maar je zoekt eigenlijk een t.a. die goed met angstige patiënten kan omgaan en die moet dan ook van jouw angst weten. Die van mij houdt er echt rekening mee (in ieder geval: dat idee heb ik. Het zou best kunnen dat hij bij iedereen zo werkt). Hij weet dat ik het prettig vind dat hij alles uitlegt en dat doet hij na al die jaren nog steeds. Hij weet dat ik het zeer op prijs stel als hij even stopt met boren om te vragen of de verdoving goed werkt. Hij heeft ook weleens gezegd dat hij het in me te prijzen vond dat ik doorzette. Dat soort dingen doen je goed.

Gerrit, sommige passages klinken misschien heel hard, maar ik hoop ermee te bereiken dat je anders naar je angst gaat kijken.
Probeer je schaamtegevoel opzij te zetten en geef jezelf een compliment dat je de eerste stap hebt genomen en nu DOORGAAT!
Veel t.a. begrijpen angst heel goed...
Dus... Pak die telefoon en bel!

Groetjes,
minique

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-02-16 08:26 ]

Patty73
Offline
Laatst gezien: 14 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 07/07/2003 - 02:00
door Patty73 ma, 02/16/2004 - 08:15

Hallo Gerrit,

Ik ben afgelopen oktober geweest in kerkrade voor een narcose behandeling en bij mij ging alles eruit en prothese erin.
En dat alles binnen een uur en zonder enieg centje pijn !
Die napijn is bij iedereen anders maar ik heb nergens last van gehad !
Ik las dat Kerkrade geen optie voor je is (waarschijnlijk vanwege de afstand?) maar ik weet wel dat er in Rotterdam nog een tandarts zit die narcose behandelingen doet.
http://www.schuite.com
Je kunt er eens gaan kijken maar ik kan je er verder niets over vertellen omdat ik er niets vanaf weet, weet alleen dat ze narcose behandelingen doen.
Die 2 tandartsen die je gemaild hebt zijn dat wel echte angsttandartsen ?
Vind ik lullig dat ze niets laten weten maar misschien is er iets mis gegaan met de mail ?
Ik zou gewoon nog es een mail sturen of dezelfde mail met de vraag of ze hem gelezen hebben ?
Of stuur een leesbevestiging mee ?
Ik wens je veel succes (sterkte) en laat weten hoe dit afloopt aub ?

:grin: Groetjes Patty !

[ Dit Bericht is bewerkt door: Patty73 op 2004-02-16 08:36 ]

minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 6 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique ma, 02/16/2004 - 08:31

Hoi Gerrit,

Daar ben ik nog even... Ik heb je een privé-bericht gestuurd. Lees die ook nog even!

Groetjes,
minique

bange ik
Offline
Laatst gezien: 16 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2003 - 02:00
door bange ik ma, 02/16/2004 - 19:59

Bedankt voor al jullie geweldige reacties.

Dat angst zo diep kan zitten, iets wat je in je jeugd meemaakt, wat je je hele leven achtervolgd.

Dat de opties buiten Friesland, hoe goed ook bedoeld, afvallen komt door: a) de afstand b) je moet iemand meenemen (die enige die ik zou durven/kunnen vragen is mijn moeder, maar die kan niet autorijden ) c) je moet een aantal keren erheen (intake, behandeling, nacontrole)en dan heb je weer te maken met a).

De ta-en die ik gemaild heb, heb ik gevonden via tandarts.nl > zoeken op angsttandarts. Hierin vindt je 2 in friesland en beide een emailadres @tandarts.nl. De ene heb ik zelfs 2x hetzelfde bericht verzonden, denkend dat ie niet aangekomen zou zijn. Ik ga geen namen noemen, omdat ik ze niet in discrediet wil brengen, omdat ze om wat voor reden dan ook niet hun email beantwoorden.

Wie zei ook weer "A smal step for men ... "
Tussen mijn eerste kleine stapje (het aanmelden hier en versturen van de email) zat 5 maanden, de "leap" is een veel groter struikelblok.

Vandaag zat ik in de pauze op mijn mobiele telefoon door het adresboek te bladeren, staat de naam van mijn 'eigen' ta (die staat er dus inmiddels ook alweer 2 jaar in), mijn hand boven de 'zend' knop.

Misschien binnenkort.
Het houd me wel bezig (nu meer dan ooit)

groetjes,
gerrit

Missy66
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 3 weken geleden
Geregistreerd: 02/10/2004 - 01:00
door Missy66 ma, 02/16/2004 - 20:13

Hoi hoi Gerrit

Het is ook goed dat het je bezig houd al is het nu meer dan ooit... probeer het positief te blijven zien... het is een goed teken en misschien maakt het je nu alleen maar sterker...
Heel veel sterkte...

Over de afstand wat je aanhaalt is idd wel wat te zeggen, het intake gesprek zou je alleen kunnen doen (neem aan dat je zelf wel rijbewijs hebt) voor je behandeling zou je ook met openbaar vervoer kunnen gaan en dan toch je moeder mee nemen als je haar alleen maar durft mee te nemen...

Maar realiseer je ook als je eenmaal de stap hebt gezet (Om te bellen) dat er al heel veel van je schouders af valt en misschien durf je dan wel met vrienden/kennissen er over te praten en is er toch iemand die met jou mee wilt gaan...

Als je gebit eenmaal in orde is of je hebt een prothese is je schaamte gevoel (denk ik) ook weg en kun je die controles in je eigen plaats ondergaan...

Ik roep misschien ook maar wat maar probeer mee te denken in jou situatie omdat ik nu zelf besef nadat ik vorige week de stap (om te bellen) gezet hoe het me bezig houd en hou belangrijk het is...

Sterkte en liefssssssssssss en hou ons op de hoogte hé Missy

dj
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 03/25/2003 - 01:00
door dj ma, 02/16/2004 - 20:16

Deze gezien?

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, Medisch Centrum Leeuwarden-Zuid
Henri Dunantweg 2, 8934 AD, tel.: 058-2866128

Niet beantwoorden hoor als je niet wilt.. je wilt geen kritiek leveren en dat is prima.

Das een CBT waar je een verwijzing voor nodig hebt maar ik denk dat dat te doen is. Ik zit ook bij een CBT en, raar als het mag klinken, ik ga er graag naartoe, ze zijn erg aardig voor me en dat is fijn.. Sjoch? Of is dat met een g?

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-02-16 20:33 ]

Pagina 1 van 7