Help!!! 2 december naar de kaakchirurg!!!

Author:
Angstig
Posted:
zo, 11/23/2003 - 01:18
Hallo,

Ik heb deze post ook al bij "behandelingen" neergezet, maar hij hoort meer hier thuis.

Ik ben een 27-jarige met een extreme angst voor alles wat met kiezen en kaken heeft te maken.
Ik ben al zeker 10 jaar niet meer voor een sanering bij de tandarts geweest. 2 jaar geleden MOEST ik wel naar de tandarts voor een ontstoken kaak. Hij heeft toen vier keer een spuit in het ontstoken gedeelte gezet en de dader (kies) getrokken. Ik hoef denk ik niet te vertellen wat een pijn die vier keer spuiten opleverde.

Inmiddels zijn er in mijn onderkaak 5 kiezen volledig afgebrokkelt (sommigen groeit vlees over); twee van de vijf zijn verstandskiezen.
In mijn bovenkaak zijn er twee kiezen afgebrokkelt en is er in de rechterhoektand een gapend gat ontstaan.

De reden dat ik niet graag naar een tandarts en daaraan gerelateerde artsen ga, komt al van mijn jeugd. Ik heb een overbeet van om en nabij de 2,5 centimeter en liep als kind dus al bij de orthodontist. Gek he dat je angst krijgt als je al vanaf je 5de te horen krijgt dat je kaken operatief "goedgezet" moeten worden. Later (ik was een jaar of 10) ben ik ten val gekomen met mijn fiets. Resultaat: gebroken wortels van mijn voortanden. De tandarts heeft dit toendertijd verholpen door het pulpa te vervangen door een of ander goedje dat keihard werd.

Al met heb ik dus al genoeg meegemaakt.
Ik heb me ooit aangemeld bij een "angst"-tandarts in rotterdam. Daar KON ik gewoon niet uit vrije wil naartoe. Ik ben dus ook niet gegaan.

De laatste week is het weer aan het ontsteken in mijn kaak en nu zelfs op 3 plaatsen tegelijk. Mijn vriendin heeft gebeld met een chirurg in het Dijkzicht Ziekenhuis en een afspraak gemaakt (Moet nu alleen nog een verwijskaart van de huisarts hebben). Ik ben zo ontzettend angstig dat zelfs nu bij het schrijven het zweet me uitbreekt. Ik kan er echt niet meer tegen op deze manier. Zou ik niet gewoon aan de chirurg kunnen vragen of tie alles eruit rukt? Dan heb ik tenminste geen tanden meer die kunnen gaan ontsteken...

Zijn er mensen die in dezelfde positie als mij zitten?
Heeft iemand misschien tips?
Help me alsjeblieft!!!!
Maurice

Hallo Angstige,

Zou ik niet doen, alles eruit laten trekken. Daar kan je nog spijt van krijgen, bovendien onderkaak is een heel groot probleem. Dat is niet nu, maar over een aantal jaren, dan zijn de kaken geslonken. Dan gaat zich dat probleem voor doen, dat de onderprothese niet meer goed zit. Waarom ga je niet eens kijken op de website van angst voor tandarts, ligt in Kerkrade,(http://www.angstvoortandarts.nl) Daar heb je geen verwijskaart voor nodig. Maar ligt er wel aan, hoe je verzekerd bent. De narcose moet je zelf betalen, 220 euro (kan zijn dat het wel wordt vergoed, maar dat ligt aan de verzekering). Dan heb je wel nog wat langen van je tanden en kiezen. Maar moet je maar zelf weten wat je doet....
Strekte ermeee.
Ik hoor het dan wel van je wat je gaat doen.

Groetjes Maurice.
zo, 11/23/2003 - 09:58 Permalink
Angstig

Ik werd vanochtend wakker met weinig pijn, maar met opgezette klieren zo groot als eieren, ik kan ze niet aanraken want dan doet het wel pijn.

Maurice, Ik begrijp dat na verloop van tijd je onderkaak flink gaat afslijten, maar wat heb ik anders voor opties? Ik heb namelijk geen onderkiezen meer en wil eigenlijk weer eens normaal kunnen eten zonder daarbij pijn te hebben.

Ik zal morgen eens naar mijn verzekering bellen over de vergoedingen die ik krijg voor speciale behandelingen.. Ik hou jullie op de hoogte van de uitkomst.

Groetjes, Angstig
zo, 11/23/2003 - 10:48 Permalink
HelpMe

Hoi Angstig,

Ik heb van anderen hier op het forum begrepen dat een kaakchirurg je ook onder narcose kan helpen. Je hoeft dan niks van de behandeling mee te maken. Bespreek dit eens met die kaakchirurg.

Ik kan me helemaal voorstellen dat je het liefst alle tanden eruit wilt. Je bent er dan vanaf en kunt geen gaatjes ofzo meer krijgen. Die gedachte heeft ook al eens door mijn hoofd gespookt, maar mijn tanden zijn veel te goed voor zoiets. Ook dit moet je gewoon bespreken met de kaakchirurg. Veel sterkte.
zo, 11/23/2003 - 14:27 Permalink
Angstig

De laatste 2 uur zijn aangebroken. *zucht*
Ik krijg geen hap door mijn keel, mijn handen zijn koud en trillerig, mijn keel en mond zijn kurkdroog, ik krijg geen werk meer gedaan en de pijn is helemaal weg.

Ik weet wel dat bij zo'n eerste gesprek er waarschijnlijk alleen een foto (of meervoud) wordt gemaakt, maar toch. In mijn gedachten is de man/vrouw die ik nog nooit gezien heb al een soort boeman geworden.

Gelukkig gaat mijn vriendin mee.
Ik laat jullie na afloop allemaal weten wat er gebeurt is en wat het vonnis was.

Groetjes, Angstig.
di, 12/02/2003 - 13:21 Permalink
minique

Hoihoi,

Ik zal voor je duimen! Heel veel sterkte en ik ben straks heel benieuwd hoe je het je vergaan is!

Groetjes,
minique
di, 12/02/2003 - 13:27 Permalink
ArrowGirl

TOI TOI TOI! We horen wel wat het vonnis is geworden... levenslang ofzo hihi :razz:
Ik zal in elk geval 'n kaarsje aansteken & voor je duimen.
di, 12/02/2003 - 14:47 Permalink
Angstig

Hoi allemaal!

Even een korte update wat er gisteren allemaal gebeurd en niet gebeurd is.

Nog even een kleine terugblik.
2 weken geleden kreeg ik voor de zoveelste keer weer eens pijn en zwellingen in mijn mond. Mijn vriendin was het nu zat (ik eigenlijk ook wel) en besloot om de kaakchirurg te bellen. Na veel omleidingen kreeg ze eindelijk iemand van he dijkzicht te spreken en nadat die het hele verhaal had aangehoord vertelde hij mijn vriendin dat er een verwijskaart bij de HUISARTS gehaald moest worden, maar dat hij alvast een afspraak zou maken met een chirurg die rustig de tijd zou nemen om mij te woord te staan. Enfin, zo gezegd, zo gedaan.
Verwijskaart dezelfde dag nog opgehaald bij de huisarts en toen maar rustig (dus niet) afwachten.

Gisteren was om 15:30 dus het grote moment.
Ik moest al om 15:00 aanwezig zijn, ivm inschrijven enzovoorts.
Goed.. Ik ben dus ingeschreven, nu nog zoeken naar de afdeling. Best een grote pogave, aangezien ze in het Dijkzicht druk bezig zijn met verbouwingen.
Ik kom in een piepklein kamertje waar twee vrouwen bezig zijn met afspraken en nieuwe inschrijvingen. Daar gaat het dus al fout. "verwijskaart?", "Die ligt bij de inschrijfbalie. Die heeft die mevrouw daar bij zich gehouden.", zeg ik. "Die mot ik wel hebbuh!" is vervolgens weer het antwoord. (Ja, zo sprak ze echt). Ik dus weer terugsjokken en de kaart halen. Gaan we weer: "Alstublieft", geen antwoord. De kaart wordt uit mijn hand gegritst en ik moet weer even wachten. Na 10 minuten krijg ik een map met daarin 4!!!! standaard formuliertjes en mag ik in de wachtkamer gaan zitten.

Na 2 minuten komt er een zuster naar me toe. "Meneer? Wat komt u hier doen? Er staat niets op de verwijskaart.". "Ik kom voor de kaakchirurg, Ik heb een aantal kiezen die niet meer zo best zijn.", piep ik.
"Maar voor een paar kiezen kunt u gewoon naar de tandarts.". Ik wordt nu een beetje pissig, want ze denkt zeker dat ik fluitend ben gekomen. "Het zijn niet een paar kiezen, het zijn ze allemaal uit mijn onderkaak en twee uit mijn bovenkaak. Een paar is twee!".
Ik mag mee om een foto te maken.
Laat ik maar meteen vertellen dat als je al misselijk van de zenuwen bent, je gehaaid misselijk wordt van een röntgenapparaat dat rondjes om je hoofd aan het draaien is.
Ik mag weer terug naar de wachtkamer. Helemaal aan het trillen en misselijk zijnde ga ik weer naast mijn vriendin zitten. Nog geen minuut later komt er een assistente naar mij toegehobbeld en vraagt of ik mee wil naar de wachtkamer. "Mag mijn vriendin mee?", "Nee, die moet hier blijven zitten."
Ik voel me alsof de grond onder mijn voeten wordt weggemaaid.
Ik sjok achter de assistente aan en kom in de behandelkamer. "Gaat u maar op de stoel zitten". "Nee!!!!", schreeuw ik in mijn gedachten. Ik ga zitten en ze kijkt even op mijn kaart."Oh, dit is de eerste keer. Dan mag uw vriendin er wel bij zijn. Ik ga ze wel even halen". Ze is de deur nog niet uitgestapt, of ik vlieg van die stoel af en ga tegen de muur daartegenover staan. Mijn hart giert in mijn keel, ik beef over heel mijn lichaam en ik begin al te zoeken naar een emmer om mijn maag in te legen.
Ah! Dar is ze.. Mijn steun! Ik begin me ook gelijk te schamen, want ik voel me nu net een 6 jarige die troost zoekt bij zijn moeder. Mijn ogen worden nat en ik krijg een brok in mijn keel.

De dokter komt binnen en stelt zich voor. (Wat was die naam ook alweer?)
"U vindt het dus helemaal niks hier?"
"Ja duh!", denk ik. "Nee, ik ben liever weg", antwoord ik.
"Gaat u maar even zitten. Ik zal niets doen, alleen maar een paar vraagjes stellen en dalijk met spiegeltjes even een kijkje nemen."
Dat valt nog mee.. Ik wist wel dat hij niets zou doen de eerste keer, maar toch fok je jezelf op.
Vervolgens stelt hij een paar vragen over mijn angst en medische achtergrond, die ik denk ik wel weg kan laten, aangezien ik het al verteld heb in mijn vorige posts.
Hij stelt voor dat ik op zoek ga naar een tandarts waar ik me op mijn gemak bij voel, want dan kan er pas een plan opgesteld worden, en wordt mijn chirurgische behandeling gedekt door het ziekenfonds.
Hij kan nu al wel de zwerende plekken leegmaken, maar dan ziet hij me waarschijnlijk weer als de volgende serie begint te rommelen. Mocht het nu niet lukken met een tandarts te vinden (Het is tenslotte omgeving rotterdam), dan moet ik hem bellen en dan zal hij aan wat spreekwoordelijke touwtjes gaan trekken om ervoor te zorgen dat ik geholpen kan worden.
Hij vroeg mij ook om na te denken over wat voor een behandeling ik wil, want hij is geen voorstander van narcose, aangezien dit weer een risico is, gezien mijn medische achtergrond (astma).

Na dit korte gesprek kon ik weer naar huis om bij te komen van de zenuwen(slapen dus).

Goed. Dat was het dus.
Ik ga nu weer verder met mijn werk, anders begint de baas dadelijk te schelden :smile:

Groetjes, Angstig
wo, 12/03/2003 - 11:18 Permalink
pippy1970

jeetje angstig
dus nu moet je nog afwachten waar en wanneer je er naartoe kunt?
konden ze je daar niet helpen??
wens je heel erg veel sterkte. jammer dat je niet onder narcose kan, vanwege je astma
want voor mij was dat de oplossing
groetjes pippy
wo, 12/03/2003 - 11:54 Permalink
ArrowGirl

Haha... "die mot ik wel hebbuh!" Ik zie het al bijna voor me... jij peentjes zweten omdat je daar staat (en dat eigenlijk van de ene kant liever niet wil) en dan dat allervriendelijkste antwoord van die dame :razz: Wat een verhaal zeg. En ik geloof dat een hoop mensen nog steeds denken dat je zoiets voor je plezier wilt laten doen (aan het antwoord van die zuster te zien).
Hopelijk word je snel geholpen & ben je van alles af (wel balen van je astma en de problemen die 'n narcose dan weer op kan leveren).
Veel suc6!
Groetjes Natascha :grin:

[ Dit Bericht is bewerkt door: ArrowGirl op 2003-12-03 14:01 ]
wo, 12/03/2003 - 14:01 Permalink
minique

Hè bah, wat is het vervelend gelopen. Jammer! Het zou zoveel beter gevoeld hebben als er op een goede manier met jou en je angst was omgegaan.

Maar goed, nu is het dus zaak om op zoek te gaan naar een tandarts bij wie jij je op gemak voelt. Dat is al niet gemakkelijk, maar dan zit je ook nog met het feit dat veel tandartsen vol zitten.
Vraag eens rond bij mensen (familie, vrienden, collega's): wie hebben zij, wat voor een persoon is dat? Misschien is er op het prikbord iemand die een tandarts in Rotterdam of omgeving weet? Iemand die goed met angstige patiënten kan omgaan? Of bel een praktijk (of laat bellen), leg je probleem uit en als zij geen plek hebben, kan je altijd vragen zij iemand weten die voor jou geschikt zou zijn.
Je hebt een rustige, begrijpende tandarts nodig, iemand bij wie je stap voor stap aan je angst (en, niet minder belangrijk!) je gebit gaat werken.

Heel belangrijk ook: blijf erin geloven dat je je angst weer onder controle kunt krijgen!!! Je zal waarschijnlijk nooit fluitend naar de tandarts gaan, maar op het moment dat je de angst beheersbaar kan krijgen en houden, scheelt dat al heel veel!

Haak nu ook niet af, hoe moeilijk deze stap ook voor je is! Je gebit wordt niet beter als je bezoek aan de tandarts blijft uitstellen!

Het lijkt misschien heel gemakkelijk gezegd, maar ook ik heb in deze shit gezeten en ik weet dus precies hoe je je voelt. De laatste tijd heb ik de angst onder controle en ik weet dus ook dat dat kan. Het is beslist geen uitzichtloze situatie, angstig!!!

Laat je van je horen hoe het gaat met je zoektocht naar een goede, aardige, begrijpende tandarts?

Groetjes,
minique
wo, 12/03/2003 - 14:11 Permalink
HelpMe

Eigenlijk heeft hij dus alleen gekeken en er is nog niks aan je gebit gebeurt. Nou naar een gewone tandarts toe. Ik zou bijna zeggen, die kaakchirurg had je over kunnen slaan en meteen een gewone tandarts kunnen bezoeken. Ik hoop dat het je lukt om een fijne tandarts te vinden!
wo, 12/03/2003 - 14:33 Permalink
Johan40

Hoi Angstig,
Ik werd er zelf bijna agressief van toen ik jouw ervaring las in dat ziekenhuis. ga je EINDELIJK er eens wat aan laten doen word je ZO ontvangen!! SCHANDE!Je zou voor jezelf eigenlijk een klacht in moeten dienen daar..... Is die angsttandarts in Rotterdam niks voor je?? ( http://www.schuite.com) ( ik moet je eerlijk zeggen dat ik na het bekijken van hun site al zoiets had van hmmmm ja DIE moet ik hebben!) .iemand anders weet de naam vast wel! < Ik lees net terug dat je daar waarschijnlijk jaren geleden al eens aangemeld bent... maar kan me niet voorstellen dat een angsttandarts je om die reden nu alsnog zou afwijzen... Proberen! > Veel sterkte! Maar zet door en zoek NET zo lang totdat je een voor jou geschikte tandarts hebt gevonden.....

[ Dit Bericht is bewerkt door: Johan40 op 2003-12-03 20:06 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Johan40 op 2003-12-03 20:15 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Johan40 op 2003-12-03 20:20 ]
wo, 12/03/2003 - 20:05 Permalink