Groot schaamtegevoel tegenover tandarts

Author:
schijterd21
Posted:
wo, 01/28/2004 - 15:48
Hallo,

ik ben een jongen van 21 jaar.
Ik ben in principe níet bang voor de behandeling bij de tandarts. Ik ben tot en met mijn 15e jaar altijd gewoon gegaan zonder angst. Ik heb altijd een heel slecht gebit gehad en heb in die periode dus ook al heel wat zenuwbehandelingen gehad (3 ofzo) en gaatjes ook heel veel.
Een keer heb ik verzuimd om naar de controle te gaan (gewoon geen zin in, laks, puber) en in het half jaar wat daarop volgde is een heel stuk tand afgebroken van mijn achterste kies rechtsboven. Dit deed geen pijn. Toen vervolgens de volgende controle aanbrak schaamde ik me voor deze afgebroken tand (ik was niet gegaan de vorige keer, dus het is mijn eigen schuld) tegenover de tandarts. Ik ben dus weer niet gegaan. Zo heeft dat een jaar voortgeduurt. Toen kreeg ik pijn, maar dat ging steeds weer over en ik kon het nog goed verdragen, totdat ik op vakantie ging. Op de vakantie was het zo erg geworden dat ik daar naar een tandarts ben gebracht. Deze tandarts heeft de afgebroken tand open geboord en een noodvulling geplaatst en tevens een tand rechtsonder. Er zaten ontstekingen onder allebei deze tanden. Toen ik daar klaar was zei de tandarts dat het zeer belangrijk was dat ik heel snel naar de tandarts ging als ik weer terug was. Dit heb ik toen dus opgevat als 'het is heel slecht gesteld met je gebit', hetgeen mijn schuld/schaamtegevoel nóg erger vergroot heeft.
Nu is het inmiddels 3 jaar na de tandarts op vakantie en ik ben nooit meer geweest, met als gevolg dat de twee noodvullingen allang weg zijn, inclusief zo'n beetje het hele binnenste van de twee tanden. (de kies rechtsboven zie je niet, maar de kies rechtsonder wel, daar is alleen nog een zijkant van heel). Verder zitten er hele grote gaten in kiezen en tanden, zijn er 2 kiezen helemaal grijs verkleurd en is een kies linksboven totaal afgebroken (daar zit nog een heeel klein puntje van boven het tandvlees). Verder is een verstandskies half afgebroken.
ZOals jullie kunnen lezen is het dus heel slecht gesteld met mijn gebit. Ik wíl nu zelf er iets aan doen, zo kan het niet langer, het wordt alleen nog maar slechter en ik wil redden wat er te redden valt.
Maar nu lukt het me niet om mijn oude tandarts te bellen. Deze tandarts is heel aardig en gaat goed om met angstige patienten. Toch weerhoudt mijn schaamtegevoel me ervan om te bellen. Ook ben ik heel bang dat er zoveel kiezen getrokken moeten worden (waarvan een aantal in het zicht) dat ik met zichtbare gaten rondloop. Geld voor bruggen/implantaten heb ik absoluut niet.

Is er iemand die zich herkent in dit verhaal, kan iemand vertellen of er nog iets van het beschreven gebit te maken kan zijn?
What to do next?!

Alvast bedankt voor jullie antwoorden..
Moon

Goed, ik ga je nu iets zeggen wat heel hard klinkt.. maar wel absolute waarheid is.

Natuurlijk is het zo dat de staat waarin je gebit op dit moment verkeerd werkelijk je eigen schuld is, maar je bent nu zo ver dat je weet dat er iets aan de hand is en als ik je woorden goed begrijp, wil je er nu ook werkelijk iets aan doen....

En eigenlijk moet je sch**t hebben aan wat de tandarts van je gebit vind. Het belangrijkste is dat jij er wat aan laat doen en weer trots op jezelf kan zijn en weer met een open mond kan lachen zonder het gevoel te hebben dat je je moet schamen!

Zoek een goede tandarts die je van je slechte gebit af wil helpen. Er bestaan *niet meer gebruiken anders volgt een ban *ken van tandartsen, maar er bestaan ook super tandartsen die hun patienten willen helpen ongeacht de staat van hun gebit. En die er juist voor je willen zijn omdat je de stap durft te nemen die een ander niet durft te nemen!

Sterkte
wo, 01/28/2004 - 19:00 Permalink
Ganymedes

Ik herken je verhaal uit eigen ervaring. Ik was ook mijn bezoeken aan de tandarts uitgesteld, niet zo zeer omdat ik bang was voor de behandeling, maar meer omdat ik "gepreek" wou vermijden.

Je moet echt snel naar de tandarts gaan. Vaak lijkt het veel erger dan het is, en er kan veel gerestaureerd en gerepareerd worden.
Wellicht kan het volgende je nog helpen:
1. Denk niet in termen van problemen ("Oh wat zie ik op tegen het commentaar van de tandarts"), maar in termen van oplossingen ("Nu gaat hij er eindelijk wat aan doen").
2. Je bent consument en hebt recht op een goed product. Uiteindelijk betaal jij voor een behandeling en niet voor onnodig gepreek. Het zijn je eigen centen waar je de tandarts mee betaalt! Een goed product is hier een klantvriendelijke behandeling, deskundig advies en zeker geen laatdunkend commentaar van een tandarts.
vr, 01/30/2004 - 11:05 Permalink
minique

Ik denk dat iedereen die een tijd niet bij de tandarts is geweest dit schaamtegevoel wel herkent. Ik had er destijds ook last van.

Wat Moon en Ganymedes zeggen vind ik ook erg zinnig. Vooral de opmerking: denk in termen van oplossingen.

Verder denk ik dat er tegenwoordig ook aardig wat tandartsen zijn die het juist in je te prijzen vinden dat je toch weer komt. In ieder geval reageerde mijn (gewoon) tandarts wel zo toen ik na een jaar of 5 niet meer te zijn geweest bij hem kwam.

En anders? So what! Laat de tandarts maar denken wat hij wil. Jij bent klant en klant is nog altijd koning!

Ik zou zeggen: bellen! Van langer wachten wordt je gebit en je schaamtegevoel niet beter.

Succes enne... Laat je horen hoe het met je gaat?

groetjes,
minique
vr, 01/30/2004 - 11:53 Permalink
Moon


Er bestaan *niet meer gebruiken anders volgt een ban *ken van tandartsen, maar er bestaan ook


Er volgt een ban??? Sorry maar deze snap ik niet helemaal. Naar mijn idee heb ik niets verkeerds in mijn tekst gebruikt, wat denegrerend of wat dan ook ten opzichte van tandartsen is of waarmee ik een absoluut oordeel vel....
vr, 01/30/2004 - 18:32 Permalink
de digitale tandarts

Haha sommige woorden zijn automatisch geblokkeerd om scheldpartijen te voorkomen.

Wees niet bang voor een ban hoor Moon!

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-01-30 18:43 ]
vr, 01/30/2004 - 18:43 Permalink
lizza

Hoi schijterd21, ik erken het wel, ben ook jaren niet naar tandarts geweest, vooral door angst, geen geld, en later schaamte. Als je tandarts aardig is hoef je geen zorgen te maken hoogstens zullen ze zeggen dat het onverstandig is geweest, maar tandartsen in het algemeen willen wel helpen... je moet wel zo snel mogelijk beginnen met behandelen anders zul je later ECHT spijt van hebben... zoek een aardige tandarts en zeg van tevoren dat het met je gebit erg slecht is zodat ze een beetje voorbereid is, dat heb ik ook gedaan, dan beetje bij beetje zul je tevreden worden over de resultaten en het steeds meer zien zitten! als je angst hebt, ik gebruik wat diazepam van tevoren (1/2 uur of kwartier voordat ik er moet zijn, iets van 4 mg)kun je aan huisarts vragen, je wordt lekker ontspannen en suf en minder angstig,het werkt echt. Let op, gebruik het echt alleen daarvoor, en niet voor elke wissewasje waar je angst voor hebt in je leven, want bij langdurig/hoge dosis kun je er gewend aan raken en dat is geen pretje dan om te stoppen. Verder over de kosten van behandeling/kronen etc: ik weet niet wat voor inkomen/verzekering je hebt, maar behalve je basis ziekenfonds kun je beter ook de zilvertandartspolis nemen, daarmee nu (volgens onze "schitterende"nieuwe kabinetsregels) wordt van alles 75% vergoedt, en voor de rest, en kronen, mocht het veel zijn, kun je een beroep doen bij de sociale dienst, bijzondere bijstand, waarschijnlijk zullen ze je vragen om op controle te gaan bij een tandarts van de ggd, om te kijken of het echt nodig is, en als het zo is betalen ze het wel voor je. Als het te ingewikkeld is, vraag het aan een maatschappelijk werker of bij sozawe, sukses, en laat het niet bij zitten. En als je niet tevreden bvent met tandarts, gewoon een ander zoeken! sterkte :smile:
za, 01/31/2004 - 00:06 Permalink