Gevlucht!

Author:
Levitus
Posted:
vr, 06/29/2012 - 12:36
Hey allemaal,

Na wat topics hier te lezen wilde ik ook mijn eigen topic openen. Het is op het moment van schrijven zeker 8 jaar geleden dat ik voor het laatst naar de tandarts ben gegaan. Ik heb het eigenlijk altijd onprettig gevonden en was in zekere mate angstig.
Met heel wat tandpijn aan een kies heb ik besloten naar de tandarts te gaan voor een intakegesprek. Mijn verwachtingen waren dat er wat foto's werden genomen en wat werd rondgekeken.
Al snel werd duidelijk dat ik een hele boel gaatjes heb, dat de ene kies die zo zeer doet er slecht aan toe is en een wortelkanaalbehandeling nodig heeft en dat ik 3 verstandskiezen heb die getrokken moeten worden.

Terwijl mij dit duidelijk werd gemaakt door de tandarts werd ik enorm angstig. Het zou betekenen dat in heel mijn mond wel iets gedaan moet worden. Vooral die wortelkanaalbehandeling en verstandskiezen vind ik eng.
De tandarts wilde eigenlijk al aan de slag met de slechte kies, maar ik durfde niet. Ik had al eens wat gelezen over de behandeling en zag dat heel wat mensen daarna nog wat pijn hebben. Aangezien ik later op de dag nog moest werken wilde ik dat niet riskeren.
Bij elkaar zijn de kosten voor foto's, vullingen, moeilijk te trekken verstandskiezen, de wortelbehandeling en een gehele gebitsreiniging op 1000 euro geschat. Dat is gelukkig niet het grootste probleem.
Wat ook nog bekend werd gemaakt is dat de verstandskiezen door de kaakchirurg gedaan moeten worden omdat die nog onder het tandvlees verstopt zitten, maar wel tegen mijn andere kiezen aan het duwen zijn.

Al met al, ik kreeg ontzettend veel informatie en dat maakte me erg bang. Ik werd angstig en dacht zo snel mogelijk weg te moeten.
Nu heb ik wel een vervolgafspraak gemaakt omdat ik toch mijn tanden niet wil verliezen, dat is voor mij nog altijd wel belangrijker, maar ik zie er zo ontzettend tegen op.
Ook schaam ik me dat mijn gebit er zo aan toe is. Had ik maar nog beter gepoetst.

Hebben jullie tips voor mij?
Misaba

Vraag aan je tandarts een recept voor pilletjes die je rustig maken/houden, dat heb ik ook gedaan en alles is zowat langs me heen gegaan :D Neem die dag wel vrij want je bent dan een suf konijn :lol:
vr, 06/29/2012 - 13:29 Permalink
Shazney

Ok, zo'n wappie pilletje is inderdaad super. Check wel goed van te voren of het niet botst met eventuele andere medicijnen die je slikt.

Verder kan ik je vertellen als ervaren tandarts angsthaas dat het aller engste van alles de verdoving is. Zodra je bent plat gespoten voel je namelijk niets meer. Vraag je tandarts of hij je zachtjes wil prikken en die prikken voel je tegenwoordig amper nog. Alleen als ze in je tandvlees prikken is het een beetje gevoelig maar bloed laten prikken doet meer pijn.

Als je weet dat je verdooft bent, laat dan de angst van je afglijden. Probeer voor ogen te houden dat je weet dat je vanaf dat moment niets meer gaat voelen. Doe je ogen dicht als je een boor in je ooghoeken ziet en focus je gewoon op je ademhaling en denk maar, het is een uurtje van je leven, daarna als je buiten staat ben je weer in een hele andere wereld. Je kunt ook van te voren aan je tandarts vragen of hij elk dingetje wat hij doet, wil beschrijven. Zo weet je wat hij/wanneer uit spookt in je mond. Voor mij was dat een geruststellende gedachte.

Mocht je tandarts nou geen wappie pil voor schrijven, vraag dan een oxazepam aan je huisarts. Dat is een kalmeringspilletje waardoor je lekker rustig wordt. Geen enkel tandartsbezoek is een feestje, zeker niet als je weet dat er kiezen getrokken moeten worden maar met continu pijn in je mond rond lopen is jezelf tekort doen. Heeeeel veel succes!
vr, 06/29/2012 - 19:41 Permalink
joosje

En vergeet vooral niet om een goede pijnstilling te vragen want dat helpt geweldig...
Denk aan ibubrufen 600 3x per dag en daarnaast paracetamol 4x per dag en verdeel het goed.
Vraag anders aan de behandelend arts wat je het beste kunt nemen.
Ik heb onlangs 2 uitgebreide behandelingen gehad vanwege plaatsing van 2 implantaten en
het is me 1000% meegevallen.
Kiespijn is veel en veel erger dan de behandelingen bij de tandarts/kaakchirurg.

Joosje
vr, 06/29/2012 - 21:31 Permalink
Levitus

Hey allemaal,

Ik kan zeker wat met de tips. Ik dacht er ook aan muziek mee te nemen op een mp3 speler en daar naar te luisteren terwijl de tandarts bezig is.
Weet niet of ik aan zo;n oxazepam kan komen, ga het later vandaag nog even vragen.

Bedankt iedereen.
ma, 07/02/2012 - 10:22 Permalink
Levitus

Het is allemaal goed verlopen bij de tandarts. Ben er vandaag voor de "laatste" keer geweest. Pas over half jaar weer controle.
Op het moment heb ik wel heel veel pijn aan de kies die vandaag geboord is, maar ik zag elders op het forum dat het normaal is dat bij diepe gaatjes je nog wat napijn hebt.

Bedankt voor jullie steun allemaal. Ik heb mijn angst overwonnen.
di, 07/10/2012 - 14:43 Permalink