Geen angst meer voor de tandarts mbv EFT

Author:
acutaptuur
Posted:
vr, 08/13/2010 - 00:44
Aan angstige tandartspatiënten,

In Nederland weten nog maar heel weinig mensen dat in de 90-er jaren in Amerika een nieuwe methode is ontwikkeld waarmee negatieve emoties (en lichamelijke pijn, vooral als die het gevolg is van stress) snel en effectief kunnen worden behandeld. Deze methode heet Emotional Freedom Techniques (EFT) en lijkt op acupunctuur, behalve dat i.p.v. naalden te zetten er met de vingertoppen wordt geklopt (getapt) op de acupunctuureindpunten van de lichaamsmeridianen, terwijl tegelijkertijd de cliënten zich concentreren op hun probleem, door dat probleem tijdens het tappen telkens weer uit te spreken. Volgens de theorie achter EFT worden op deze manier de energieverstoringen opgeheven die hebben geleid tot het ontstaan van de negatieve emoties. En als gevolg verdwijnen ook die negatieve emoties weer.
Kijkt u maar eens op de Engelse site EFTuniverse.com en ga linksonder naar 'Using EFT for .....'. Daar vindt u meer dan 2000 ervaringsberichten van behandelaars zoals ik, die, bij uiteenlopende klachten, heel positieve resultaten vermelden.

Angst voor een of meerdere specifieke aspecten van een tandheelkundige behandeling (bijv voor de naald, boren, machteloosheid in de stoel) is zo'n negatieve emotie.

Tandartsen hebben klaarblijkelijk ook nog nauwelijks van EFT gehoord.
In januari heb ik EFT bij 25 tandartspraktijken in Hengelo en Enschede onder de aandacht gebracht. Ik heb hen aangeboden de positieve werking van EFT in hun eigen praktijk te demonstreren bij hun eigen angstpatiënten en als ze daarna overtuigd zouden zijn, hun assistentes gratis op te leiden, zodat ze dan niet meer van mij afhankelijk zouden zijn. In ruil daarvoor vroeg ik hen mijn folder aan patiënten ter beschikking te stellen. Ze waren beleefd en leken geïnteresseerd, maar op een na, heeft geen enkele tandarts gereageerd. Die ene heeft dat ook alleen maar gedaan omdat hij mijn beste vriend was in onze middelbare schooltijd. Toen ik in een nader gesprek hem van zijn spanning in zijn nek had afgeholpen en een van zijn assistentes van een zere keel -en omdat hij mij kende- heeft hij 4 van zijn angstpatiënten uitgenodigd. Die heb ik begin april m.b.v. EFT in zijn praktijk behandeld, telkens gedurende ongeveer een half uur, vlak voordat ze een afspraak hadden om bij hem in de stoel plaats te nemen.
De resultaten waren bijzonder positief. Ze lieten zich naderhand alle vier, zonder problemen, door hem behandelen.

Hieronder leest u de mooiste ervaring:
'Bizar…., dat dit werkt....' was de reactie van mijn cliënt, nadat ik een half uur met haar had gewerkt. Ze was de tandartspraktijk van mijn jeugdvriend binnengekomen als een bang vogeltje, met trillende handen. Om te voorkomen dat ze door haar angst al bij de voordeur de moed zou verliezen en veilig weer naar huis terug zou vliegen, had ze haar vriendin meegenomen. ‘Nou, mijn vriendin kan nu wel weer gaan’ zei ze. ‘Ik heb haar nu niet meer nodig. Ik ga zo in die stoel zitten. Het maakt me echt niks meer uit’.
Een voor haar onbegrijpelijk fenomeen: dat ze, na 7 jaar niet meer bij de tandarts te zijn geweest, nu opeens af was van haar sterke angst voor een gebitsbehandeling. En inderdaad: ze ging na de EFT-sessie zonder problemen in de stoel zitten, liet meteen een kies trekken en haar tandsteen behandelen. Mijn vriend, de tandarts, zei dat ze niet nog eens 10 jaar weg had moeten blijven, omdat anders haar tanden er een voor een uit zouden zijn gevallen.

Ik ben zo overtuigd van de grote kans op positieve resultaten met EFT dat ik mijn behandelingen op een 'no cure, no pay' basis aanbied en mocht iemand binnen een maand na de behandeling toch niet tevreden zijn, dan krijgt hij/zij zijn geld weer terug.
Dus, of het werkt en u bent tevreden, of u krijgt uw geld weer terug.
Meer informatie vindt u op mijn site *verwijderd door beheer*

Hieronder vindt u nog een link naar een studie die Graham Temple, een Engelse tandarts, heeft uitgevoerd naar de effecten van EFT-behandelingen op angstpatiënten en waarin duidelijk positieve resultaten naar voren kwamen (zie: http://eftuniverse.com/index.php?option=com_content&view=article&am…).

En voor de sceptici die denken dat dit echt te mooi is om waar te zijn: kijk eens op stressproject.org naar het filmpje over Vietnamveteranen met het Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) en last hebben van zeer ernstige symptomen.


EFT-behandelaar
alpifresh

Interessant.

Vinden de behandelingen altijd plaats vlak voor een tandartsbezoek (dat er dus op 'moet' volgen). Of kan het ook 'los' gebeuren en afhankelijk van hoe de patient zich erna voelt, daarna besluiten om op korte termijn naar de tandarts te gaan?

Wat zijn de lange termijn effecten? Komt de angst weer terug en moet er steeds opnieuw behandeld worden, of niet?



Voor een eventuele moderator die dit ziet als ongeoorloofde reclame en het wil verwijderen: dat is niet juist. Reclame maak je om je te onderscheiden van andere aanbieders, zodat mensen voor jou kiezen. Reclame heeft commerciele redenen.
Deze man is bezig om bekendheid te geven aan iets nieuws wat hopelijk veel mensen kan helpen. Hij wil zelfs voor niks werken. En (veel) concurrenten waarvan hij zich moet onderscheiden zullen er niet zijn.
Ik zou zeggen, geef dit een kans. Laat het staan. Het doel is duidelijk om mensen te helpen, niet om er rijk van te worden.
Mocht dit hem klanten opleveren, dan krijgen de tandartsen het ook drukker.
vr, 08/13/2010 - 02:00 Permalink
acutaptuur

Hallo Jorna Verink,

Het is te makkelijk om te zeggen dat dit keiharde reclame is.
Zo te zien hebt u nog niet op de links gekeken die ik in mijn eerste bericht heb aangegeven.

Op de weg naar mijn reguliere werk in Duitsland, kom ik meerdere keren per week langs Dinxperlo.
Ik ben bereid om bij u in uw praktijk op bezoek te komen en e.e.a. verder te uit te leggen.
Behandelingen bij een mondhygieniste kunnen, naar ik heb begrepen, voor veel patienten pijnlijk zijn.
Zij hebben dus ook te maken met angstpatienten.
Als u patienten bereid vindt zich door mij te laten behandelen, mag u de resultaten op deze site plaatsen, ook als het niets heeft opgeleverd.

Mvg

*naam onderneming/ondernemer verwijderd door beheer*
vr, 08/13/2010 - 09:24 Permalink
acutaptuur

Hallo Alpifresh,

In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de resultaten vaak blijvend zijn.
Maar.....Aan angst voor een tandartsbehandeling zitten vaak meerdere aspecten vast. Als iemand bijvoorbeeld angst heeft voor de naald bij de verdoving, kan deze angst op zich geneutraliseerd worden. Maar als de behandeling hierna stopt, zonder andere aspecten onderzocht te hebben, wil dat niet zeggen dat de angst voor een tandartsbehandeling volledig weg is. En wil dat niet zeggen dat de angst voor de verdoving niet ook terug kan komen.
De patient kan ook bang zijn de tandartsruimte, of voor de geuren bij de tandarts, of zelfs angst voor de angst (alleen al de gedachte aan het naar de tandarts moeten gaan, roept al zoveel angst op dat die gedachte al zover mogelijk wordt weggestopt).
Het is dus nodig om alle mogelijke aspecten na te gaan en de patient te behandelen als hij desbetreffende negatieve emoties.

In antwoord op uw andere vraag: nee, het is niet nodig om de behandeling bij een tandarts uit te voeren. Wel is het zo dat een client de emotie moet kunnen oproepen. Als hij (of zij) zich de situatie voorstelt waarin hij deze emotie (meestal angst) zich voordeed, vraag ik hem om op een schaal van 0 - 10 (0=helemaal geen negatieve emotie en 10=het maximum dat de client ooit zelf heeft ervaren) in te schatten hoe sterk hij die emotie nu, op dit moment, ervaart. Dit is dan het uitgangspunt om, na een rondje tappen, opnieuw de emotie in te schatten. Normaliter gaat die naar beneden tot in de buurt van 0, maar mbt een tandartsbehandeling nooit helemaal 0, omdat niemand, ook iemand die geen angst heeft, zich nooit helemaal op zijn gemak voelt als hij in de stoel zit.
De ultieme test is natuurlijk de behandeling bij de tandarts zelf. De patient kan ergens anders door mij behandeld zijn en zijn emotie teruggebracht zijn tot een aanvaardbaar niveau, maar zekerheid of de emotie inderdaad zo goed als weg blijft is dan natuurlijk nog niet te krijgen.
vr, 08/13/2010 - 09:56 Permalink
Chris888

Wel is het zo dat een client de emotie moet kunnen oproepen.


Komt het vaak voor dat cliënten dat niet kunnen? Bijvoorbeeld omdat hun angst niet is gebaseerd op een angstige en slechte ervaring in het verleden? Dat men bang is voor een bepaald idee?

Zo durf ik misschien wel geen bungy-jump te maken. Dat doe ik daarom simpelweg niet. Maar ik kan van tevoren niet echt een emotie oproepen die bij het springen hoort. Ik verwacht slechts dat de angst op het randje van de brug zal toeslaan. Moet je in zulk soort gevallen dan mee naar de brug? Of terug naar het onderwerp: de wachtkamer? Nadeel is dan dat iemand wel al de stap gemaakt moet hebben om in die wachtkamer te gaan zitten. Als ik hier op het forum lees redden veel mensen het sowieso wel als die stap eenmaal gemaakt is. Omdat de tandarts rustig is, uitlegt, verdooft, de patiënt controle laat houden enz.
vr, 08/13/2010 - 11:47 Permalink
Lieneke

Nou, als dit geen reclame is, dan weet ik het niet meer. U weigert dus uw naam te verwijderen...dan moet ik daar dus concequenties aan verbinden. U snapt ook wel dat ik op deze wijze geen zin heb om uberhaupt nog te overdenken om u in mijn praktijk uit te nodigen. Zeker als u mijn naam verkeerd spelt. Mensen die wel hun naam/onderneming/praktijk hier mogen neerzetten, hebben hier toestemming voor gekregen. Vaak omdat ze hier al jarenlang vrijwilligerswerk doen. Ik ben hier bijvoorbeeld al vanaf 2003 actief....

Mensen die echt pijn hebben onder de behandeling worden gewoon fatsoenlijk verdoofd als ze dit wensen. Extreem angstige mensen complimenteren me veelvuldig over mijn behandelwijze. Gewoon een luisterend oor, begrip hebben, goed informeren en je tempo aanpassen is al vaak genoeg. Zo niet, wordt er verwezen naar het CBT.

Ik ben al erg gul dat ik u nog een kans heb gegeven....Ik weet dat acupunctuur een hele lange intensieve studie is, dus ik neem aan dat dan ook wel snapt waarom wij dit soort regels moeten handhaven.
vr, 08/13/2010 - 13:09 Permalink
acutaptuur

Goedemiddag Lieneke,

Het is helemaal niet mijn bedoeling om mij niet aan de regels te houden en ook niet om uw naam verkeerd te spellen.
Noem het dan maar beginnersfouten. Dit is de eerste keer dat ik mij op een forum begeef. Ik meende uw naam uit uw e-mailadres op te kunnen maken en zie nu pas dat u Lieneke heet. Als het tegen de regels is dat ik onderaan mijn naam/website aangeef, zal ik dat niet meer doen. Het kwaad is nu al wel geschied, dus dat kan ik helaas niets meer veranderen. Mijn excuses daarvoor.

Wat ik wil is meer bekendheid geven aan een nieuwe methode om negatieve emoties en in dit geval angst voor de tandarts, te neutraliseren. Ik ben bereid om te laten zien dat het echt werkt en over deze methode meer uitleg te geven. Ik geloof niet dat het in het belang is van mensen met angst voor de tandarts, als u dit in de kiem zou smoren.

Ik hoop dat u uw mening nog wilt herzien.

Met vriendelijke groet,

........
vr, 08/13/2010 - 13:55 Permalink
acutaptuur

Hallo Chris888,

Bij tandartspatienten ben ik het nog niet tegen gekomen dat iemand de emotie niet kon voelen. Wel bijvoorbeeld bij iemand die bang was om een toespraak te houden. Als je dan geen situatie uit het verleden kunt benoemen met een emotie in een bepaalde sterkte, dan wordt het moeilijk om te controleren of je met een EFT ook wat bereikt hebt. Dat wil overigens niet zeggen dat de behandeling niet zou werken.
In het geval je iets nog niet gedaan hebt, dat je je voorstelt in de toekomst wel te gaan doen, dan kan het wel zo zijn dat je daarbij een gevoel van bijvoorbeeld angst kunt oproepen. In jouw geval van bungy-jumpen, kan dat hoogtevrees zijn, de angst om dood te vallen, de angst dat het elastiek knapt, je met je hoofd ergens tegenaan klapt, enz. Die aspecten kun je een voor een behandelen, waardoor de angst kan verdwijnen.
Terug naar de tandarts: het is niet echt nodig om de behandeling bij de tandarts uit te voeren. Als je al angst hebt om je deur uit te gaan, op weg naar de tandarts, zul je daar nooit komen als de behandeling alleen bij de tandarts uitgevoerd zou kunnen worden. Alle angsten die vooraf gaan aan het binnenstappen van zijn praktijk, maar ook die in zijn praktijk kunnen voortkomen, kunnen vooraf ergens anders behandeld worden. Hopelijk 'popt' er na de EFT-behandeling, op weg naar de tandarts of bij de tandarts toch niet nog een andere negatieve emotie op, die dan uiteindelijk toch verhindert dat je je in de stoel laat behandelen.
vr, 08/13/2010 - 14:22 Permalink
acutaptuur

Hallo Alpifresh,

In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de resultaten vaak blijvend zijn.
Maar.....Aan angst voor een tandartsbehandeling zitten vaak meerdere aspecten vast. Als iemand bijvoorbeeld angst heeft voor de naald bij de verdoving, kan deze angst op zich geneutraliseerd worden. Maar als de behandeling hierna stopt, zonder andere aspecten onderzocht te hebben, wil dat niet zeggen dat de angst voor een tandartsbehandeling volledig weg is. En wil dat niet zeggen dat de angst voor de verdoving niet ook terug kan komen.
De patient kan ook bang zijn de tandartsruimte, of voor de geuren bij de tandarts, of zelfs angst voor de angst (alleen al de gedachte aan het naar de tandarts moeten gaan, roept al zoveel angst op dat die gedachte al zover mogelijk wordt weggestopt).
Het is dus nodig om alle mogelijke aspecten na te gaan en de patient te behandelen als hij desbetreffende negatieve emoties.

In antwoord op uw andere vraag: nee, het is niet nodig om de behandeling bij een tandarts uit te voeren. Wel is het zo dat een client de emotie moet kunnen oproepen. Als hij (of zij) zich de situatie voorstelt waarin hij deze emotie (meestal angst) zich voordeed, vraag ik hem om op een schaal van 0 - 10 (0=helemaal geen negatieve emotie en 10=het maximum dat de client ooit zelf heeft ervaren) in te schatten hoe sterk hij die emotie nu, op dit moment, ervaart. Dit is dan het uitgangspunt om, na een rondje tappen, opnieuw de emotie in te schatten. Normaliter gaat die naar beneden tot in de buurt van 0, maar mbt een tandartsbehandeling nooit helemaal 0, omdat niemand, ook iemand die geen angst heeft, zich nooit helemaal op zijn gemak voelt als hij in de stoel zit.
De ultieme test is natuurlijk de behandeling bij de tandarts zelf. De patient kan ergens anders door mij behandeld zijn en zijn emotie teruggebracht zijn tot een aanvaardbaar niveau, maar zekerheid of de emotie inderdaad zo goed als weg blijft is dan natuurlijk nog niet te krijgen.
vr, 08/13/2010 - 14:25 Permalink
hermina

En ja, er zitten elementen in EFT die je ook bij Eye Movevent Desenzitation and Reprogramming (EMDR) tegenkomt.

Voor alle duidelijkheid: EMDR=Eye Movement Desensitization and Reprocessing; graag juiste informatie zelfs als er door u reclame wordt gemaakt voor andere methodes.

f=v

En deze snapte ik al helemaal niet.

Maar bij reclame voor eigen werk word ik op deze site ook wel erg cynisch, en daalt mijn geloof in de werking ervan.....
ma, 08/23/2010 - 19:28 Permalink
Chris888

EFT = EVT
emotional freedom techniques = emotionele vrijheid technieken

Je hoeft alleen maar aan al die mensen te denken die niet naar de tandarts durfen te gaan, bang voor een behandeling.


Daar word ik ook niet erg emotioneel van. ;-) Ik bedoelde dat iemand ook iets gewoon niet kan doen wat hij niet durft. Struisvogelpolitiek. Zonder daadwerkelijk emotioneel te worden. Je hebt immers besloten niet te gaan, dus geen angst meer. Mijn vraag was of dat vaak voorkomt, maar blijkbaar niet, want je bent dat nog nooit tegengekomen, behalve bij die persoon die bang was voor spreken in het openbaar. Of struisvogels melden zich niet voor EFT.
ma, 08/23/2010 - 19:44 Permalink