Gaat ie dan, na 15 jaar

Author:
Umutlu
Posted:
zo, 01/03/2021 - 23:13
Hoi allemaal,

Na jarenlang veelvuldig hebben gelezen op dit forum (al was het alleen al vanwege de herkenning) is het tijd om mijn proces te delen. Er is niemand in mijn omgeving waar ik het er zo veelvuldig over kan hebben als dat het hier kan, so here it goes.

Ik ben nu 29, en heb tot afgelopen jaar zeker 15 jaar de tandarts niet gezien. In die 15 jaar kampte ik helaas ook met boulimia, nogal een funest voor de bijtertjes. Door onwetendheid (en om de toen aanwezige eetstoornis te verbloemen) poetste ik direct na het spugen mijn tanden veelvuldig. Nog minder vriendelijk voor de bijtertjes.

Mijn tanden, of nouja, de ruïne die nu in mijn mond staat, zijn behoorlijk verwaarloosd dus. Twee dagen na een hardhandige wkb bij mijn vorige tandarts brak de betreffende hoektand af en is mijn vertrouwen in tandartsen weggevloeid en de angst geboren. Dit was mijn laatste bezoek aan een tandarts, en in al die jaren heb ik mij prima gered met alleen ibuprofen en zoutoplossing. Tot een paar jaar terug. Mijn andere hoektand brak af. Mijn kiezen brokkelden af. Alles ging kapot en werd zwart , maar nog steeds zonder dusdanige pijn dat ik direct de tandartsstoel inkroop. Daarbij had ik toen geen tandartsverzekering en ook geen financiële middelen om het te behappen (hehehe) dus actie bleef uit.

Afgelopen zomer had ik zo’n ontzettende pijn in een kies onder dat ik uit wanhoop toch naar de spoedtandarts ben gegaan. Een wkb (die nog steeds afgemaakt moet worden) en een noodvulling en de pijn was meteen weg. Dit is het moment geweest dat bij mij de knop om ging. Ik heb mij direct ingeschreven bij een De Lieve Tandarts praktijk en besloten het nu toch echt eens op te lossen.

Afgelopen oktober heb ik een eerste consult gehad om kennis te maken. Er zijn meerdere foto’s gemaakt en verder heeft ze alleen gekeken, omdat ik het toch nog wel erg eng vond. Morgen is de eerste echte tandartsafspraak en wordt ook het behandelplan besproken. Wat er allemaal gedaan gaat worden weet ik nog niet, maar ik had afgelopen week de assistente aan de lijn (abces, vraag of het spoed was of kon wachten tot morgen) en zij liet al vallen dat een en ander getrokken wordt en dat er een verwijzing naar de kc ligt. Daarnaast is mijn noodvulling met het flossen helaas eruit gekomen, dus ik hoop dat dit morgen gedaan kan worden. Ik kan mu namelijk met rechts niet goed meer kauwen.

Ik heb het vermoeden dat boven er helemaal uit gaat. En ergens heb ik daar ook vrede mee als dat zo is. Ik kan al jaren niet goed meer eten, maar vooral afgelopen jaar is het verslechterd. Hierdoor ook voedingsstoffen tekort etc. Ook wil ik zo graag weer lachen, spontaan zijn etc. Die mondkapjesplicht komt mij nu zeg maar wel goed uit..

Bovenal wil ik dat mijn zoontje een mama heeft die niet bang is voor de tandarts en breeduit met hem meelacht.

Ik heb een dubbel gevoel voor morgen. Enerzijds ben ik ontzettend gespannen (klem ook weer behoorlijk met kaken) anderzijds leef ik ernaar toe om ermee aan de slag te gaan en mijn gebit weer pijnvrij en mooi te krijgen. Hopelijk kan ik vannacht een beetje slapen!
Umutlu

Vandaag bij de tandarts geweest en het viel mij onwijs mee. Bij de afgebroken vulling is de wortelkanaalbehanding afgemaakt en de kies is gerestaureerd. Zonder verdoving, want was al dood.

Wat betreft mijn bovengebit hoeft gelukkig niet alles getrokken te worden. De kiezen en wortelresten worden gedaan door de kaakchirurg. Ik heb de eerste afspraak op 17 maart staan. Dit wordt uiteindelijk een plaatje of frame.

18-01 heb ik de vervolgafspraak staan om beneden nog een en ander te vullen en 04-02 gaat de preventieassistente wat aanslag verwijderen.

Al met al ben ik onwijs opgelucht. Het gaat echt nog wel even duren voordat ik weer zorgeloos kan lachen, maar de eerste stappen zijn gezet. Hopelijk kan ik eind dit jaar mijn stralende gebit laten zien!
ma, 01/04/2021 - 12:58 Permalink
Umutlu

Als antwoord op door Umutlu

Nou, het gaat hard zo. De verzekering is inmiddels ook al opgebruikt, en de eerste week van het jaar is nog niet eens om.

Gisteren belde de tandarts met de mededeling dat er veel uitval was, dus als ik zou willen vandaag terecht zou kunnen. Zo gezegd zo gedaan.

Rechtsonder is nu helemaal klaar en afgevuld. Rechtsboven heeft ze de afgebroken hoektand getrokken en meteen de aangetaste tand ernaasr. De afgebroken hoektand was de tand van de mislukte wkb bij de andere tandarts waardoor er steeds een ontsteking kwam te zitten met fistel. TA gaf aan dat ze deze wel meteen kon trekken. De verdoving begint nu uit te werken en men, als deze twee al zoveel pijn doen zie ik echt enorm op tegen de kaalchirurg..

De wond blijft ook maar bloeden, maar niet extreem veel dat ik nu Ta moet bellen. Gaasjes zijn inmiddels op (heb er twee meegekregen). War adviseren de TA hier? Toch weer gaasjes of zo laten? Heb het idee dat de gaasjes een eventueel stolsel er weer doodleuk aftrekken namelijk.

Ik hoor het graag!
di, 01/05/2021 - 16:29 Permalink