Eindelijk gebeld!

Author:
Eddepet70
Posted:
ma, 03/21/2005 - 12:23
Hallo allemaal,

Een hele tijd geleden heb ik mijn verhaal al eens gedaan (even kort : lang niet naar tandarts geweest, gebit inmiddels een rampgebied, zoeken naar tandarts, niet durven bellen etc.).

Afgelopen weken ben ik de hele tijd bezig geweest mezelf moed in te praten. Aangezien mijn andere hoektand bijna weg is (ene hoekand is al een tijdje naar de eeuwige jachtvelden) moest ik gewoon iets doen. Kerkrade is vanuit Friesland gewoon te ver, dus wil ik het eerst hier in de buurt proberen.

Na lang aarzelen heb ik besloten Flexdent te Leeuwarden te bellen om een afspraak te maken. Zenuwen gierden door mijn keel, maar de telefoniste nam heel rustig mijn gegevens op en legde uit hoe het ongeveer in zijn werk zal gaan (belangrijkste : er gebeurt niets dat je niet wilt). Flexdent heet trouwens tegenwoordig anders, maar hoe het nu wel heet heb ik even niet meegekregen door alle zenuwen, iemand die het weet toevallig?)

Woensdagochtend 6 april om 09:00 zal ik mijzelf met angst en beven naar Leeuwarden begeven. Ik ben ontzettend opgelucht dat ik eindelijk gebeld heb, maar nog steeds zie ik er tegenop wat de tandarts zal zeggen over mijn gebit.

Het heeft enorm geholpen al jullie ervaringen hier te lezen en ik zal jullie ook op de hoogte houden van mijn ervaringen.

Nu nog 2 1/2 week wachten...
minique

Wat goed dat je deze eerste horde hebt genomen! Van Flexdent heb ik al meer gehoord op dit forum, het klinkt altijd wel goed en dat er nu al werd uitgelegd hoe het ongeveer in zijn werk zal gaan, klinkt ook weer goed.
Natuurlijk blijft het spannend om je eraan over te geven, die stoel in te gaan en later aan te horen wat er moet gebeuren en toch moet je jezelf ertoe zetten.

Trouwens, vertel de tandarts wel dat je bang bent, dan kan hij/zij er rekening mee houden!!!

:smt006 Monique
ma, 03/21/2005 - 14:12 Permalink
bangbangbang

Hallo,

Goed van je, ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om de eerste stap te zetten. Maar ik weet nu inmiddels ook dat iedere behandeling een enorme overwinning voor jezelf is!!!
Geef inderdaad wel aan dat je bang bent, dan zal de tandarts daar zeker rekening meehouden en heel veel succes!!!

Ik duim voor je!!! :smt002
groetjes, bangbangbang
ma, 03/21/2005 - 14:36 Permalink
Eddepet70

Bedankt voor de positieve reakties. Ik heb bij het bellen al gevraagd of ze ervaring hadden met angstige patienten (ik wist wel dat dat zo was, maar het was meer om hun ook te laten weten dat ik ook best wel angstig ben). En natuurlijk geef ik het bij de eerste afspraak ook meteen aan.

Ik voel me echt opgelucht dat ik eindelijk heb gedurfd te bellen, want ik zat er zo tegenaan te hikken. Mijn familie weet overigens nog van niets, ik wil eerst gewoon zelf weten wat de staat van mijn gebit is. Ze proberen me al tijden te bewegen naar de tandarts te gaan, maar weten inmiddels dat ik zoiets gewoon zelf moet doen. Blijven pushen helpt bij mij niet.
ma, 03/21/2005 - 16:21 Permalink
Eddepet70


Trouwens, vertel de tandarts wel dat je bang bent, dan kan hij/zij er rekening mee houden!!!

:smt006 Monique


Ik heb al via de telefoon vernomen dat het een "zij" is. Volgens mij voel ik me ook prettiger bij een vrouwelijke tandarts, maar ik weet niet waarom.
ma, 03/21/2005 - 16:24 Permalink
Eddepet70

Eddepet, wat goed van je dat je zelf gebeld hebt! Heel dapper!
Wanneer is de eerste afspraak??


Woensdag 6 april om 9 uur...

Echt angstig ben ik nu nog niet, maar dat zal wel komen als de datum dichterbij komt. Maar ik ben wel vastbesloten heen te gaan!
di, 03/22/2005 - 14:42 Permalink
Moon

... en wij gaan je daaraan houden!!!

Natuurlijk ben je zenuwachtig en dat mag ook! Er is niets ergs aan zenuwachtig of bang zijn!
di, 03/22/2005 - 14:58 Permalink
Eddepet70

Nou, de eerste afspraak zit erop en het is ontzettend meegevallen allemaal. Ik werd heel vriendelijk ontvangen door de receptioniste. Ik mocht gaan zitten en dan zou iemand mij komen ophalen. Tijdens het wachten vroeg ze nog even hoe het ging en verzekerde me dat ik me geen zorgen hoefde te maken.

Na zo'n tien (lange) minuten wachten kwam de vrouwlijke tandarts me ophalen. Na verteld te hebben dat ik al heel lang niet geweest was en behoorlijk bang was mocht ik in de stoel gaan zitten. Ze was heel vriendelijk en zei dat we gewoon heel rustig aan zouden doen. Ze ging inderdaad heel rustig kijken en na een grondige inspectie vertelde ze wat ze had gezien : zoals ik al wist waren er veel kiezen en enkele tanden afgebroken en waren daar alleen de wortels nog van over. Die zullen eruit gaan (via de kaakchirurg). Daarna krijg ik daarvoor vervanging in de vorm van een plaatje, frame, brug(gen) of implantaten, afhankelijk wat ik wilde uitgeven hieraan. Dit gaan we op de volgende afspraak bespreken, waar ze ook alles gaat vullen wat er nog te redden valt.

Deze keer heeft ze nog wel alle tandsteen verwijderd, ook zodat ik weer een beetje kon wennen aan de behandeling. Ze vroeg me telkens tussendoor of alles nog goed ging. Ik moet zeggen dat het niet echt prettig was, maar echt pijn deed het niet (hooguit wat gevoelig door de koude lucht die erop geblazen werd). De zenuwen waren inmiddels verdwenen en hadden plaats gemaakt voor opluchting dat ik eindelijk gegaan was.

De grootste angst zat bij mij in de eerste blik op mijn gebit van de tandarts, want behalve ikzelf wist niemand hoe slecht het er aan toe was. Ik zie nog wel op tegen het hele verhaal, maar ik heb nu in ieder geval een goed gevoel over het feit dat het allemaal goed gaat komen.

Nu gaan kijken hoe het met de verzekering zal gaan (particulier, maar met basis tandartsverzekering).

Iedereen die hier mij en anderen moed hebben ingepraat op het forum heel erg bedankt. Voornamelijk hierdoor heb ik deze stap kunnen en durven zetten.
wo, 04/06/2005 - 10:23 Permalink
chantalleke

Hoi, ik las vanmorgen (heel vroeg) jouw angstverhaal van de tandarts. Ook ik ben zo'n angsthaas en morgen heb ik mijn 1ste afspraak na jaren. Dus heel herkenbaar wat je nu allemaal vertelde en toi toi toi met al je behandelingen.

Chantalleke
do, 04/07/2005 - 05:55 Permalink
Eddepet70

Hoi Chantalleke,

Ik heb jouw verhaal ook even gelezen en inderdaad was dat heel herkenbaar. Ik heb het inmiddels mijn vriendin ook verteld en die was blij dat het meegevallen was. Ze schrok wel even dat er 14 kiezen getrokken gaan worden, maar ze vindt me er nog steeds niet minder om.

De eerste afspraak was best wel eng, alleen het idee al dat er iemand naar je gebit gaat kijken. Maar toen ik er eenmal lag, viel alle spanning weg. Ik weet nu tenminste zeker wat ik al vermoedde : veel eruit maar ik houd ook nog wat van mezelf. Dat vind ik wel een prettig idee.

Ik wens je veel succes en sterkte morgen en ik weet zeker dat het allemaal wel mee gaat vallen. Ik hoor alleen maar positieve verhalen over Kerkrade, dus dat komt wel goed. En natuurlijk horen we hier graag over je ervaringen.

Groetjes,
Edwin
do, 04/07/2005 - 21:03 Permalink
Missy66

Hey eddepet70...

Toppie kanjer dat je deze stap gezet hebt...
ik ben sinds lange tijd weer terug op het forum en jou verhaal is voor nu het eerste wat ik lees :)

Ik weet hoe het voelt om angstig te zijn, blijf vertrouwen hebben in je tandarts je zult merken dat het je ook sterker maakt nu je eenmaal deze stap hebt gezet...

Vorig jaar mei ben ik in kerkrade geholpen en moest ook 12 kiezen missen en zo nog een en ander opgeknapt hebben...
Wat maakt het uit, het gaat erom dat je weer een gezond gebit krijgt en verlost wordt van evt pijn en angst... angst die wel minder wordt maar realiseer je dat er altijd een "stukje" spanning blijft...

Ik ben trots op je...

Liefsss Carin
do, 04/07/2005 - 21:38 Permalink
Eddepet70

Hoi Missy66,

Het is ook gewoon zo'n opluchting dat er eindelijk iets gaat gebeuren. Er moet nog wel veel gebeuren waar ik erg tegenop zie, maar als nu iemand vraagt naar de toestand van mijn gebit (ik mis een tand en een andere tand mist een stukje uit), dan kan ik zeggen dat er wat aan gedaan gaat worden. Heerlijk gevoel is dat.

Mijn angst had ik afgelopen keer in ieder geval aardig onder controle. Zenuwen waren tijdens de behandeling helemaal verdwenen (die zal ik nog altijd wel vooraf aan een behandeling houden). Het scheelt echt heel veel dat de tandarts zo rustig en begrijpend is, dat heb ik wel eens anders meegemaakt (schooltandarts).
zo, 04/10/2005 - 14:06 Permalink
Missbine

Hoi Eddepet,

Hartstikke goed van je dat je deze stap gezet hebt zeg.
Vorig jaar zat ik in hetzelfde schuitje en was ook vreselijk bang, maar door deze toppers hier op het forum heb ik de kracht en moed ook echt gehad de stap te nemen.
Ik ben zelf wel in Kerkrade geweest, een geweldig team werkt daar.
Aan mijn gebit viel er echt niks meer te redden maar ik heb nu een volledige prothese, ik ben er dolgelukkig mee en iedereen mag nu me lach zien, ik schaam me niet meer en voel me daardoor heerlijk, er is zo'n grote last van me afgevallen.
Ik was vanaf me 13de niet meer bij de tandarts geweest, hij heeft toen namelijk 2 hoektanden getrokken en de verdovingen gewoonweg niet goed in laten werken en is toen me tanden gaan trekken en daardoor sloeg ik helemaal vast, ik durfde niet meer.
Op mijn 17 kreeg ik voor het eerst kiespijn en braken er stukjes van me tanden af, gaten die groter werden.
Maar dit forum en de kanjers hier met al hun steun zijn onder andere echt mijn redding geweest........Kerkrade natuurlijk helemaal een geweldig team van kanjers.
Ook jij gaat er komen kanjer!!!!!

Over een tijdje kan jij ook weer heerlijk genieten en lekker breeduit lachen....

Liefs Sabine :smt006
ma, 04/11/2005 - 12:27 Permalink
Eddepet70

Inmiddels ben ik voor de derde keer geweest en is een lelijk gat in mijn voortand gevuld. Het kostte wat tijd, maar het resultaat ziet er heel goed uit. Nu mis ik nog wel een hoektand, dus echt mooi ziet het er nog niet uit, maar het is een begin.

De behandeling viel ook heel erg mee. Door het verdoven voelde ik helemaal niets (alleen kramp in mijn kaak van het open houden). Van het boren voelde ik wel de trillingen (vooral van zo'n zwaardere boor), maar gelukkig geen pijn. De angst kon ik aardig onder controle houden.

Nu eerst een weekje op vakantie en dan op 19 mei weer een afspraak voor het vullen van een ander gaatje. En dan zal toch ook het traject van het plaatsen van twee frames gaan beginnen. Maar dat zie ik dan wel weer.
vr, 04/29/2005 - 12:04 Permalink
Missbine

Hoi Eddepet.

Hartstikke fijn te lezen dat het je meegevallen is.
Natuurlijk is het nog niet klaar maar het begin is er!!!!!
En dat is heel belangrijk.....
Het gaat er alleen nog maar beter uitzien en je mag reuze trots zijn op jezelf.

Liefs en hou ons op de hoogte.

Sabine :smt006
vr, 04/29/2005 - 12:14 Permalink