Dagelijks bezig met angst

Author:
Vrouwke
Posted:
ma, 05/26/2014 - 21:18
Hopelijk kunnen jullie me helpen want mijn dagelijkse leven wordt beïnvloed door mijn angst dat er iets mis is met mijn gebit. Wel ga ik tegenwoordig netjes na de jaarlijkse controle en de laatste 2 jaar heb ik niets, er zijn in december 2013 nog foto's gemaakt door mijn tandarts destijds en alles zag er goed uit, volgens hem.

Mijn angst is jaren terug begonnen, toen ze een oppervlakkig gaatje te fanatiek hebben gevuld. De tranen liepen over mijn wangen en je raad het al, hier kon ik na het vullen mee terug en er moest een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Ik ben 6 jaar niet naar de tandarts geweest totdat ik tandpijn kreeg en wel moest, ik had 2 gaatjes. Hij wilde 2 wortelkanaalbehandelingen uitvoeren maar na overleg is er besloten er maar 1 te doen en de andere kies gewoon te vullen. De wortelkanaal was geen pretje (4 wortels) daarna 2x afgebroken noodvulling en ook de permanente vulling is al vervangen.

Begin dit jaar voelde het alsof de betreffende kies los zat, naar de tandarts, foto's gemaakt maar niets te zien (gelukkig) toen maar naar de huisarts en ik bleek een kaak(holte)ontsteking te hebben. Na een antibioticakuur is dit gelukkig weer overgegaan. In mijn gedachte werden er al kiezen getrokken en kronen geplaatst.

Sindsdien eet ik geen harde dingen meer, ieder stukje eten wordt zorgvuldig geplaatst bij kiezen waar geen vullingen in zitten. Dagelijks ben ik bang dat ik iets voel of dat er iets afbreekt. Hier zou ik graag vanaf willen, heeft er iemand tips? Er is bij mij een angststoornis vastgesteld en ik weet dat deze angst extreem is want als er iets afbreekt dan laat je het maken maar toch kan ik me er erg druk om maken. (Als deze angst over is dan ontwikkel ik misschien weer wel een andere angst.) Vandaag dan ook gebeld voor een controle afspraak, kan helaas pas 25 juni terecht. Heb al aangegeven dat ik angstig ben en het liefste laat ik weer een foto maken zodat er niets over het hoofd wordt gezien en ze niet in mijn mond gaan met dat haakje. Assistente bij mijn vorige tandarts drukte altijd zo hard dat haar vingers wit werden. Ben erg bang dat mijn nieuwe tandarts commentaar zal hebben op mijn gebit, al ben ik daar begin dit jaar al even geweest en toen zag ze geen bijzondere dingen.

Ben overgestapt naar deze tandarts omdat je hier altijd terecht kan, ook in het weekend en soms zelfs op een avond. En hij staat goed aangeschreven. Bij mijn andere tandarts waar ik al meer dan 25 jaar zit ben ik toch het vertrouwen kwijtgeraakt

Bedankt voor het lezen en hopelijk kunnen jullie mij helpen of geruststellen?? :( Bij voorbaat dank voor het lezen en je reactie.
Vrouwke

Dank je wel vV voor je reactie. Hiervoor ben ik onder behandeling geweest de een psycholoog en huisarts. Gelukkig ligt deze tijd achter me maar het blijft mijn zwakke plek. Ik probeer er eerst zelf uit te komen, door er over te praten en bv hier advies te vragen. Lukt dit niet dan zal ik weer professionele hulp in moeten schakelen.

Wie weet kom ik hier iemand tegen die ooit met hetzelfde probleem heeft gekampt of een tandarts die me gerust kan stellen, dat je vulling écht niet zomaar afbreekt etc. Ga netjes op controle dus denk dat dit niet zal gebeuren maar op het moment van de angst kan ik mezelf hierin niet altijd gerust stellen.
di, 05/27/2014 - 19:14 Permalink
vV

Weet de tandarts ervan, en dan mn hoe diep dit zit?
Wel belangrijk, zo niet het belangrijkste.
Probleem is dat ook al zijn er 100 mensen die zeggen dat bv een vulling niet zomaar breekt, je komt er altijd tegen die het tegendeel beweren.
Dat zijn dingen waar je inderdaad moet trachten boven te staan. Een goede relatie met de tandarts en eerlijkheid is daar de basis.
di, 05/27/2014 - 22:08 Permalink
Vrouwke

Ik heb aangegeven bij mijn huidige tandarts dat ik angstig ben. Echter heb ik in juni pas mijn eerste afspraak, buiten de spoed van dit jaar dus we kennen elkaar nog niet echt. Probeer mezelf niet te druk te maken maar is lastig want ik voel steeds pijntjes, druk etc.
wo, 05/28/2014 - 09:53 Permalink
vV

vraag eens na hoeveel tijd er voor gereserveerd is, wellicht is het gewenst dat iets te verlengen.
Alleen aangeven ""angst"" is wat beperkt (is uiteindelijk op de meerderheid die langskomt van toepassing, in meer of mindere mate) , er moet toch wel even tijd zijn het erover te hebben.
wo, 05/28/2014 - 10:11 Permalink
Vrouwke

Misschien dat ik nog wel bel en vraag om extra tijd. Op dit moment voel ik me goed, heb zelfs harde snoepjes met mijn zwakke kiezen gegeten dus hoop dat ik dit kan vasthouden. En breekt er iets dan hoeft vast nog niet heel mijn kies eruit.
wo, 05/28/2014 - 15:47 Permalink