controle blijven uitstellen.

Author:
cento91
Posted:
za, 03/08/2014 - 00:38
Wat is het fijn dat er een forum is waar ik kan lezen over de angst voor de tandarts. Ik voel me vaak net een klein kind als ik weer eens huilend in de stoel zit. Ik ben 22 jaar en heel erg bang voor de tandarts. Een duidelijke oorzaak hiervoor is er niet. Althans, ik denk niet dat dat ene voorval de reden is waarom ik zo vreselijk bang ben.

Als kind zijnde (Ik was toen 10 jaar denk ik.) werd er een gaatje ontdekt op en controle. Dat gaatje moest gevuld worden en hiervoor werd een aparte afspraak gemaakt. Eenmaal in de stoel kwam ik erachter dat ik verdoofd zou worden met een prikje. Daar schrok ik best wel van! Iedere keer als de tandarts met het prikje aankwam trok ik mijn hoofd weg.Omdat het hem maar niet lukte om mij gerust te stellen besloten ik en mijn vader maar weer weg te gaan. Onderweg naar huis vertelde mijn vader boos verhalen over tanden en kiezen die uit je mond zouden rotten als je niet naar de tandarts ging. En dat zou nog veel meer zeer doen!
Daarom besloot ik om toch maar weer terug te gaan naar de afspraak. Het gaatje werd gevuld en eigenlijk was er niet veel aan. Alleen toen de verdoving s'avonds in bed uitwerkte heb ik heel veel pijn aan de kaak gehad waarin geprikt was.

Daarna is een tandarts bezoek eigenlijk altijd goed gegaan. Ik had nooit gaatjes, alleen wel een beugel 6 jaar lang. Totdat ik 4 jaar geleden (Na 2 jaar niet op controle geweest te zijn.) weer op controle ging. Ik was al iets zenuwachtig maar niet meer dan normaal. Toen ik in de stoel lag werd er een foto gemaakt en helaas had men slecht nieuws. 9!!!! gaatjes. 1 gaatje was zo diep dat mijn kies grijs aan het worden was. Dit had ik in de spiegel al opgemerkt en dat was ook de reden om weer op controle te gaan. We hadden afgesproken om eerst 1 klein gaatje te doen zodat ik zou ervaren dat het meeviel. Daarna per 2.

Alles ging goed totdat ik de assistent opbelde om een afspraak te verzetten. 'Het gaat om een wortel kanaal behandeling he?) vroeg ze. Daar wist ik dus niks van en later bleek dus dat de tandarts en zijn eigen assistente dit verzwegen hadden om mij te laten denken dat het alleen een gaatje vullen was. Ik mocht er dus niet achterkomen... Ik schoot totaal in paniek en heb heel hard zitten huilen + een hele lange mail naar de praktijk gestuurd. Het kwam erop neer dat ik niet meer durfde te komen.
Uiteindelijk hebben ze me toch zover gekregen en de wortel kanaal behandeling is 1000% meegevallen. Ik heb helemaal niks gevoeld! Net als van de overige 8 gaatjes die gevuld werden...

Toch blijf ik extreem bang. Ik lig vaak zo hard te trillen in de stoel dat het voor de tandarts moeilijk is om te werken. Ik ben 3 maanden voordat ik op controle moet al zenuwachtig. Ik heb zelfs nachtmerries erover! Ik heb last van hartkloppingen....
Ik snap echt niet waar dit zo erg vandaan komt? Ik heb een hele goede tandarts. Hij komt uit Polen geloof ik.. maar hij is gespecialiseerd in angst en echt geweldig! Zijn assistente ook, zij is ook gespecialiseerd in angst.
Toch blijf ik mijn controle nu weer uitstellen, ik moet namelijk vanaf oktober al op controle.

Het feit dat ik een angst stoornis heb en die nu zo extreem is dat ik het huis niet meer uitkomt werkt ook niet mee. Ik ben heel erg bang voor een paniek aanval.
Ik weet dat ik heen moet want de laatste jaren heb ik bij iedere controle wel 1 of 2 gaatjes. Ik heb geen idee hoe dat komt want ik poets mijn tanden nu 20x beter dan vroeger. Ik heb zelfs rubberen ragertjes voor tussen mijn tanden en kiezen!
Waarschijnlijk heb ik steeds gaatjes omdat ik veel astma medicijnen gebruik. Die durf ik nu niet meer te gebruiken uit angst voor de gaatjes. Als resultaat ben ik bijna 24/7 benauwd :cry:

Tussendoor ben ik 1 keer bij een andere tandarts geweest. De angsttandarts kreeg namelijk zijn eigen praktijk en ging dus verhuizen. Mij werd geadviseerd om mee te gaan met hem, mede omdat de nieuwe tandarts patienten aan het stelen was van hem. Toch ben ik naar de nieuwe gegaan omdat mijn ouders er ook bleven. Geen goede keuze geweest! Zij wist van mijn extreme angst en ging er niet goed mee om. Ze zag dat 1 verstandskies door gekomen was en wilde meteen een verwijzing voor een kaak chirurg meegeven zodat die hem er wel even uit kon trekken. Ik weigerde, ik had immers geen last van de kies en er werd niks in verdrukking gebracht. Ze was het er niet mee eens maar stemde uiteindelijk toch toe. Als ik het goed schoonhield kon hij blijven. Dat is nu dus mijn levens missie geworden!

Ook merkte zij de wortelkanaal kies op. Ze wilde die vulling er wel even uithalen en er een kroon op zetten. pfff ze was lekker bezig zeg!!! De moed zonk me steeds verder in de schoenen en als neusje van de zalm vertelde ze dat er een stukje glazuur van mijn kies afgebroken was en deze moest gevuld worden zodat het een gaatje zou voorkomen. Dat vond ik goed en ik besloot haar nog een kans te geven. Tijdens het vullen kneep ze 1 keer met haar tang ding in mijn lip die ging bloeden, en liet ze een of ander ding achter op mijn tong vallen.
Sindsdien ben ik terug bij af bedankt !!! :roll:
Hoe ironisch, ze heette nog schade ook van haar achternaam.

De praktijk werd een tijdje later gesloten omdat de praktijk zich niet voeldoende aan hygiene regels hield. Dit was al de 2e keer en deze keer is de praktijk ook failliet gegaan. Dat was voor mij weer een extra zetje in de rug naar de angst tandarts terug te gaan. Ondanks dat ik bij ze weggegaan was was ik meteen weer welkom. Angst is echter weer net zo erg als voorheen.

Nou ik ben mijn ei weer even kwijt.
Romy32

Het feit dat ik een angst stoornis heb en die nu zo extreem is dat ik het huis niet meer uitkomt werkt ook niet mee. Ik ben heel erg bang voor een paniek aanval.

Heb je hier hulp voor?
Zo niet, denk ik dat dat het eerste is wat je moet gaan regelen.
za, 03/08/2014 - 11:16 Permalink
Vrouwke

Die angst is zo vervelend, ik heb ook een angststoornis en deze week hier ook een topic geopend. Helaas heb ik geen tips voor je maar ik weet wel een beetje hoe je je voelt, soms helpt het al als je weet dat je niet de enige bent.

Zelf voel ik dagelijks pijntjes aan mijn tanden (die er waarschijnlijk niet zijn maar voel van alles) en daar wordt ik weer angstig van. :oops: Hopelijk krijg je hier bruikbare tips, sterkte.
di, 05/27/2014 - 19:55 Permalink