Conflict over anesthesie- bang voor prikken en kaakchirurg

Author:
lovelygirl-rani
Posted:
vr, 12/07/2012 - 15:39
Beste iedereen,

Ik ben een vrouw van 19, zit met een ontzettend, blijkbaar kinderachtig, probleem. Tandarts was net zoals voor de meeste mensen nooit een pretje, zag er altijd wel tegenop maar ik wilde ook geen lelijk gebit. Toen ik een beugel kreeg moesten er 4 kiezen uit. Ik vond het verschrikkelijk, pijnlijk, rotgeluid, veel bloed alles in 1, heb t overleefd maar ik dacht: volgende keer laat ik ze liever uit mn mond rotten voor ik dit durf.
Ik ben bang voor 2 dingen: 'Mondverzorgers' + injectienaalden. Laat die 2 toevallig heel vaak samen gaan. Ik heb het niet over een beetje bang zijn maar over emotional breakdown met huilen/woede/angst/zweten/weken van te voren bang zijn. Ik heb me over de tandarts heen kunnen zetten met de gedachte het moet maar, maar ik weet niet wat ik nu zou moeten als ik n gaatje krijg óf meer kiezen moet laten trekken, zó bang. En nu MOETEN die (4!) verstandskiezen eruit, zsm, de ontstekingen komen na antibiotica (die ik al met n smoesje krijg, ik weet dat het ook werkt voor ontsteking in je kiezen...) weer terug (na ong 3 maanden steeds) en ik weet dat ik door dat te slikken het alleen maar erger kan maken.

Dus laatst afspraak gemaakt met kaakchirurg, mijn vriend laten vrij laten nemen, naar ziekenhuis gegaan en ik ben doorgedraaid, had al van tevoren lorazepam en oxazepam genomen na overleg met arts, maar ik flipte m. Het ging écht niet terwijl ik me er écht overheen probeerde te zetten. En toen ging ze dus pushen en toen ben ik de behandelkamer uitgerend.

Nu wéér ontsteking, weer doorverwijzing maar nee: Geen algehele narcose mogelijk, ja over 3 maanden, als ik eerst n gesprek voer met iemand over het verkrijgen van een medische verklaring. Alwéér iemand die me voor gek gaat verklaren, omdat ik het niet aan kan zien hoe de kiezen die het verst in mijn mond zitten eruit gerukt moeten worden, het gaat bloeden, ik de geluiden hoor en me kan herinneren wat er is gebeurd.

JA ik weet dat het kinderachtig is, dat het moet gebeuren, dat het zo voorbij is, dat je 'last zou hebben van narcose, niet verdoving', dat de mensen die het doen 'heel aardig (nounou..) zijn', dat ze de naald niet laten zien... Toch durf ik het echt niet. En ik ben het zó zat dat ik steeds moet horen hoe verschrikkelijk kinderachtig ik ben. Ik heb veel respect voor artsen, maar niet dat zij bepalen hoe 'ernstig' ik verdoofd moet worden, ik ken verdorie mn eigen grenzen wel, en ik ben vast gezegend met een paar kiezen dat eerder dansjes zal doen dan er een beetje normaal uitkomen. Het maakt me niet uit wát ik moet doen, als ik maar gewoon helemaal van de wereld ben als het gebeurt!

Zijn er mensen die ook bang zijn maar die tóch onder narcose hun verstandskiezen eruit hebben laten halen, en of dit ook lukte met verzekering, redelijk op tijd, welke manier (lachgas, naald...) etc.? Ik zoek naar een plek waar ze gewoon respect hebben voor mijn wens om het niet mee te hoeven maken. Please help me! Denk nergens anders meer aan dan die vrouw die daar stond in haar schort met haar naald. Heb al gekeken particulier maar dan zou het tussen 800-1000 euro kosten, als t moet moet t, maar mijn studiefinanciering is ook niet héél toereikend voor dat soort dingen. Ik hoop het dus eigenlijk te kunnen regelen dat ik goed onder zeil ben, en niet straatarm.
Noortje

Misschien een andere tip ik ben bij een psychologe geweest in verband met angst voor tandarts en met name bang kaakchirurg. Het heeft me na 1 consult al zodanig geholpen dat mijn gedachtes niet meer overheersen. Dinsdag moet ik twee kiezen trekken en hoop dat het goed gaat. Wel bij de gewone tandarts maar voor mij is het een hele stap na twaalf jaar geen tandarts te hebben bezocht.
za, 12/08/2012 - 08:37 Permalink
mecánico para …

Dat respect hebben voor je wens wordt doorgaans niet verzkerd geleverd. Zo zit de verzekering niet in elkaar. Dus je wens gehonoreerd zien kost geld. Wie weet is het een idee om bij je ouders of familie de boel te lenen en af te spreken dat het over 12 maanden terug is betaald. Scheelt je 70 tot 80 euro per maand, is eenboel geld, maar dat ben je wel van een probleem af.

Wist die kaakchirurg waar je naar toe was geweest wat voor rustgevende medicatie je had geslikt? Want als de huisarts je dat voorschrijft zonder de specialist in te lichten dan heeft diehuisarts mijns inziens ok heel wat uit te leggen. Die heeft namelijk een half uur van die specialist zijn tijd verkloot. Want er staat allen in overleg met arts. Maar welke dat was.....?

Succes verder
za, 12/08/2012 - 13:48 Permalink
lovelygirl-rani

@Noortje:
Wat goed dat dat geholpen heeft! Zéker na zo'n lange tijd. Een goede prestatie van je. Mag ik je vragen wat ze deed om bij jou die omschakeling in gang te zetten? Hoop dat je het vast kan houden tot dinsdag, sterkte alvast. Ik denk dat ik na mijn (héle drukke) examenperiode een goede therapeut ga zoeken en daaraan kan werken, dat is wel iets wat ik commitment wil geven. Met school, stage, werk en n huishouden is t een beetje veel, aan zoiets moet je wel tijd besteden wil je er wat van kunnen verwachten. Gelukkig bijna afgestudeerd. Daarna kleine sabbatical.

@mecánico para bicicletas:
Ik snap 't ;) Ik vind t alleen zo raar dat je voor zóveel dingen narcose kan krijgen, en dan voor dit niet. Tenzij je je portomonnee wil trekken natuurlijk! Nouja that's how the world goes around, right. Ik zal er iets mee moeten, ook in een toekomstige situatie zal ik ermee om moeten gaan. Hm.. Mijn ouders vinden dat ik me druk maak om niks. Ze leven wel erg mee met mij hoor! Maarja: zij denken ook: van dat geld kun je beter lekker gaan skiën ;) Alleen ze vinden dat ik mij erover heen moet zetten. Ik zou er persoonlijk ook een stuk liever van skiën. Er staat een afspraak voor vrijdagmorgen, ik weet niet of ik ga.

Ik heb het uiteraard eerst met mijn huisarts overlegd toen ik van de tandarts hoorde dat ik moest. Die vond het verstandig en schreef voor. Ook bij eerdere kleinere ingrepen heb ik dit voorgeschreven gekregen, en heb ik een héle relaxte dag gehad :p . Toen naar de kaakchirurge gebeld, die vond het ook een prima idee. Alleen tja, toen ik er was kon ik me niet meer beheersen. Ik durf amper terug, de vorige keer vond ik nou niet helemaal gerustellend. Arme mensen in de wachtkamer.Het is ook echt scháámte dat ik zoiets niet durf. Ik ben niet bepaald een bang vogeltje of zoiets.
za, 12/08/2012 - 22:29 Permalink
vV

Geen algehele narcose mogelijk, ja over 3 maanden, als ik eerst n gesprek voer met iemand over het verkrijgen van een medische verklaring. Alwéér iemand die me voor gek gaat verklaren,


verwijdering onder dagopname /narcose kan, wanneer daar een duidleijke indicatie voor is. Dus ja daar is even aanvullend onderzoek voor nodig, niet met iemand die patient voor gek gaat verklaren, wel iemand die naar de verzekering kan onderbouwen waarom die aanvraag gedaan wordt. Ik heb overigens wanneer dit traject netjes gevolgd wordt nog niet meegemaakt dat het geweigerd is.

Maar dit gaat niet met de knip van de vinger nee, aanvraagtraject, planning OK samen met anaesthesist, ook nog aanvullend onderzoek door laatste want zon narcose moet je niet te lichtvaardig over denken.

En moet het snel: ja dan kost het dus geld.
Maar zoiets moet alleen snel omdat patient dat wil, niet vanwege medische noodzaak.

Meestal zijn er wel maatregelen te nemen om de wachttijd goed door te komen, maar dit alles vereist wel een bepaalde tijdinvestering in het voortraject en vooral meegaandheid van de patient daarin. En gezien de opmerking hierboven is dat naar het lijkt nog niet aanwezig. hopelijk met mijn uitleg wel.
di, 12/11/2012 - 09:52 Permalink
lovelygirl-rani

Ik ga het toch maar proberen morgen, het is zó ontstoken en het doet zo'n pijn dat ik wel moet, ernstige waarschuwing gekregen van de tandarts. Hoop dat het niet gaat als de vorige keer.

Als het niet lukt moet ik maar het traject instappen... Na mijn examens, ik kan nu niéts missen op school. Maar ik ga liever uit van het positieve dus ik hoop morgen een positief bericht te kunnen posten.

Ik krijg een speciale gel om mijn mond te verdoven tegen de prikken en ik krijg een of ander middel om me wat minder gespannen te maken- van de kaakchirurg dit keer. Toch vanavond maar een lorazepammetje. Zó zenuwachtig.

En dan hoor ik vandaag natuurlijk alleen maar de indianenverhalen van anderen als ik vertel waarom ik er morgen niet ben...

Ik hoop oprecht dat ik er morgen vanáf ben... Dat ik een proffessional tref die me niet afblaft.
do, 12/13/2012 - 14:50 Permalink
lovelygirl-rani

Alle stappen gezet zoals zou moeten. Was een uur eerder gekomen voor dormicum. MAAR... Dormicum had héle andere plannen. Dormicum maakte me een heel klein beetje slaperig, maar heeft me niet bepaald geholpen.

Toen ik zei dat ik ook nog verdovingsgel had om de prikplekken te verdoven, was dit niet nodig volgens de kaakchirurg omdat ik al, niet werkende, dormicum had gekregen. Fijn. Stond erop dat ze het zou gebruiken en ze heeft het dus gesmeerd. Ik voelde dat dát werkte.

Toen ik in de stoel lag leek het wel alsof dormicum was verwisseld met red bull. En toen zag ik de naald en was het weer net de vorige keer. Ik flipte weer helemaal. Zélfs mijn moeder kon me niet kalmeren. Ik moet nu onder narcose, ze willen het niet nog een keer met me proberen.

De chirurg heeft gezegd dat het minimaal een halfjaar tot maximaal een jaar zal duren voordat ik aan de beurt ben... Nouja, het zal moeten. Afwachten dan maar... Nu maar wachten tot ze me bellen voor het pre-operatief spreekuur.
:cry:
vr, 12/14/2012 - 10:01 Permalink
vV

voor een volgende keer is het handiger de ogen gesloten te houden bij het verdoven en je heel hard op iets anders, mn op iets leuks te concentreren. Niet kijken naar de naals dus, want die lijkt 10x zo groot van heel dichtbij....
Jammer dat het zo gaat. Ik adviseer ook zeker begeleiding door een psycholoog want dat is hard nodig denk ik als deel van de voorbereiding.
vr, 12/14/2012 - 10:50 Permalink
mecánico para …

van dormicum is het al jaren bekend dat dosering nauwelijks te bepalen is. de ene wordt van de dosis suf, de ander juist hyper.........daarom heb ik zo de schurft aan dormicum gekregen (al jaren terug) en als iemand het stiekum wel in had genomen was ik echt pissig geweest. maar goed, dat wist jij ook niet, maar dormicum is gewoon iet okee bij tandartsbehandeling. niet bij kinderen , niet bij volwassenen.
vr, 12/14/2012 - 20:58 Permalink