Bijna verlammende angst

Author:
bangevis
Posted:
wo, 08/02/2006 - 16:56
Na een moeilijke tijd (zware depressie) de volgende uitdaging :( In 2004 voor het laatst bij de TA op controle geweest. Ik weet rationeel dat ik weer moet gaan, maar er alleen al aan denken maakt me moedeloos en de spanning bouwt zich in heel mijn lichaam op. Doemscenario's spoken door mijn hoofd.

Ik woon in Tilburg en toch maar de moeilijke stap genomen om me in te schrijven bij een kliniek waar ze ook angstige patienten behandelen (Tandheelkunde Centrum Tilburg). Ik vond het prettig dat dat via de website kon, maar na bijna 2 weken nog niets gehoord. En het erge is dat ik gewoon niet durf te bellen!

Dus afgelopen weekend toch nog maar verder gezocht... Toen kwam ik uit bij MTC in Oosterhout. Daar kon ik me ook via de website inschrijven en dat heb ik gedaan. Ook nog niets gehoord.

Ik baal zo van die verlammende angst :cry:
Elvia

Het kan soms iets langer duren voordat je een reactie krijgt. Ik zou nog hooguit 2 weken wachten en dan maar (laten) bellen.

Groetjes, Elvia (ex-angst patiënt)
do, 08/03/2006 - 10:14 Permalink
Traveller

Ha bange vis,

Weet niet te hard voor jezelf he. Tuurlijk is die angst niet fijn, maar je hebt wel de stap genomen om contact op te nemen! Wees dus niet te hard voor jezelf over die angst. Je hebt daarmee het begin gemaakt! De misschien wat langzame reactie: het is natuurlijk vakantietijd, en dan ligt minimaal de helft van Nederland plat, waardoor alles wat vertraagd. Duurt het je te lang en lukt het je niet om te bellen, stuur dan gewoon nog een mailtje. Hoe moeilijk het ook is! Het is nu echt een kwestie van volhouden en dat gaat je zekers te weten lukken. De depressie ben je ook doorheen gekomen, en dat is een helse, lange, donkere gang.

Heel veel sterkte en zet um op! :smt023
Traveller
do, 08/03/2006 - 12:33 Permalink
Moon

Ik vinmd het heel knap van je dat je je in hebt geschreven via de website. Lastig inderdaad dat je dan op antwoord moet gaan zitten wachten. Kan me voorstellen dat het dan heel eng wordt om je mailbox te openen.
Je zou natuurlijk een mailtje kunnen sturen naar de praktijk waarin je uitlegd dat je vol spanning zit te wachten en of ze zo spoedig mogelijk contact met je op willen nemen. Als je aan die mail een ontvangstbevestiging doet, dan weet je in elk geval wanneer ze je mailtje hebben geopend!

Heel veel succes! :smt023
do, 08/03/2006 - 17:48 Permalink
bangevis

Bedankt voor jullie lieve reacties. Ik ben in ieder geval vastbesloten om te gaan, want als ik het nu niet doe... Maar het houdt me wel veel bezig, denk overal wat in mijn mond te voelen en te zien :(

Zo ging dat ook altijd toen ik nog met mijn ouders mee ging. Zo gauw het kaartje voor de halfjaarlijkse controle binnenviel (+/- een maand van te voren), voelde ik de paniek al opkomen. Extra poetsen, veel kijken en dan uiteindelijk zo stijf als een plank in de stoel (en dat voor een controle, ik wist dat er dan nog niet eens wat ging gebeuren).
do, 08/03/2006 - 20:10 Permalink
bangevis

Tussen de post vandaag zat een oproepkaartje van de praktijk in Tilburg. Ik ben aangemeld en of ik wil bellen voor een eerste afspraak. Ik ga proberen morgen te bellen, maar hoop dat ik uit mijn woorden kan komen. En vooral hoop ik serieus genomen te worden.
wo, 08/09/2006 - 19:31 Permalink
Moon

heeej! Wat fijn dat dat kaartje tussen de post zat. Misschien is het een idee om op te schrijven wat je wilt weten/wilt vragen/wilt vertellen. Dan kan je dat in elk geval niet vergeten en heb je misschien wat steun aan.

Laat je morgen even weten of je hebt durven bellen en wanneer je moet?

succes!!!! :smt006
wo, 08/09/2006 - 21:22 Permalink
bangevis

Nou... Net alle moed bij elkaar geraapt en met trillende handen gebeld voor een afspraak. De tandartsassistente was heel vriendelijk. De TA die de lachgassedatie doet is helaas weg en ze zijn druk op zoek naar een vervanger :(

Toen vroeg ze of ik toch een afspraak wilde maken. Ik vroeg of er ook een TA was die goed kan omgaan met angstige patienten. Ze zei toen dat ze een hele rustige TA zou uitzoeken.

Uiteindelijk een afspraak met een vrouwelijke TA op 18 augustus om 11:35

Spannend!
do, 08/10/2006 - 12:04 Permalink
bangevis

Verdorie, het duurt nog een week en ik zit me nu al helemaal druk te maken, over wat er mogelijk allemaal wel niet aan de hand kan zijn. Ik word gek van mezelf! Ik probeer rustig te blijven en het te relativeren, maar kan het bijvoorbeeld niet laten om toch regelmatig in de spiegel te kijken.
vr, 08/11/2006 - 14:24 Permalink
Moon

Dat kan ik me heel goed voorstellen. En ik kan heel makkelijk zeggen doe dit en doe dat, probeer dit eens, maar jij hebt dat monstertje in je hoofd...
Bah! Ik denk aan je!!! :smt056
vr, 08/11/2006 - 14:33 Permalink
bange_mus

Kop op bange vis! Je hebt A gezegd, de allermoeilijkste stap... en je hebt een afspraak staan, dus dat is al hartsikke moedig van je. Heel veel sterkte voor je eerste afspraak!

:smt006 bange mus
ma, 08/14/2006 - 18:42 Permalink
bangevis

Het moment komt snel dichterbij... Zit nu met een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik blij en trots dat ik ga, aan de andere kant zo vreselijk gespannen!
do, 08/17/2006 - 14:36 Permalink
Moon

Spannend! morgenochtend. Was van plan om vanavond een berichtje aan je te schrijven. Was het niet vergeten hoor! Ga heel hard aan je denken morgen!!!
Je mag ook best trots en gespannen zijn, daar is niets mis mee... voel gewoon wat je op dit moment voelt en probeer redelijk te bljven in je gedachtenwereld. Bedenk je dat de dingen in je hoofd altijd anders zijn als dat ze in werkelijkheid zijn. En ik besef me dat ik heell makkelijk praten heb, want ik sta niet in jouw schoenen... ik hoef morgen niet naar de tandarts dus kan heel makkelijk iets zeggen. Maar ik heb dezelfde schoenen als jij in de kast staan. Een paar keer per jaar pak ik het paartje schoenen uit de kast en trek ze aan, dus weet hoe het voelt om ze aan te hebben!!!

Heel veel succes en sterkte morgen!!!!

:smt056
do, 08/17/2006 - 14:47 Permalink
minique

Heb je nog een beetje geslapen vannacht?
Ook ik wil je even heel veel sterkte en succes toewensen! En ik zal straks heel hard aan je denken!

:smt006 Monique
vr, 08/18/2006 - 07:14 Permalink
Moon

Nou... vandaag is het zo ver... ik weet zeker dat het helemaal goed gaat komen. Heel veel succes strax. Ik zal een kaarsje voor je aansteken!

Lees strax wel hoe het is gegaan!!!!
vr, 08/18/2006 - 08:00 Permalink
bangevis

Ontzettend bedankt allemaal voor jullie steun. Het heeft zeker geholpen om me iets minder druk te maken :) Vannacht wel redelijk geslapen, had van te voren wat valdispert ingenomen.

Maar vanochtend stond ik wel ontzettend stijf van de zenuwen. Toch ging de tijd redelijk snel voorbij en ik was er natuurlijk iets te vroeg. Assistentes aan de balie waren heel erg aardig en ik was ook nog redelijk ontspannen (voor zover mogelijk) in de wachtkamer.

Toen kwam de tandarts me halen om foto's te maken met zo'n apparaat wat rond je hoofd draait. Ik moest stilstaan... Maar ik stond te trillen als een bezetene. Ze probeerde me op mijn gemak te stellen en was ook heel erg aardig. Ook nog bitewing foto's genomen en ik mocht weer naar de wachtkamer terwijl zij ze ging ontwikkelen.

Nou in de wachtkamer... stress, niet normaal. Wat duurt het dan toch vreselijk lang en ik gelijk het ergste denken. Daarna werd de initiele 'inventarisatie/controle' met de foto's erbij gedaan door 2 assistentes, die ook weer heel aardig waren. Vredelijk toen ze mijn hele gebit langsgingen en de aanduidingen (vullingen + gaatjes) opnoemden. Daarna werden ook nog de pockets bekeken om te kijken of alles nog goed vastzat en vlogen de millimeters me om de oren.

Uiteindelijk komt het neer op een uitgebreide gebitsreiniging (waarschijnlijk in 2 sessies) en het vullen van wat kleine gaatjes en 1 groot gat. Waar ik het meest van schrok was de extractie van alle 3 de doorgekomen verstandskiezen :( Daar zaten meerdere gaatjes in en was beter om ze te verwijderen ("je hebt er niets aan"). Gelukkig zijn ze wel netjes doorgekomen en zouden het geen ingewikkelde extracties moeten zijn.

Toen het klaar was, viel er zo'n last van mijn schouders, ook al weet ik dat er wel het een en ander moet gebeuren... Ik was zo opgelucht, dat ik ineens weer praatjes had ;)

Na afloop 3 afspraken gemaakt:
8 september: gebitsreiniging en daarna vullen (kon gecombineerd worden, vind ik wel prettig)
21 september: extractie verstandskiezen :o

De balie assistente vroeg nog of het was meegevallen ("jij kwam toch voor de lachgassedatie?")
vr, 08/18/2006 - 14:04 Permalink
Moon

Wauw! Ik ben megatrots! Heel goed gedaan hoor!!!! :smt121

Sommige dingen klinken heel eng. extractie is gewoon een rotwoord... maar ik vind het allemaal reuze meevallen. Bij mij zijn er 3 verstandskiezen en een gewone kies getrokken en ik heb er niet zo heel veel last van gehad!
Maak je niet te veel zorgen en neem de dingen stukje voor stukje. Het heeft nu geen zin om je druk te gaan maken om alles. Stel jezelf iets leuks in het vooruitzicht na 21 september :D (wel fijn dat het allemaal zo snel gaat! Ongeveer een maand en 3 behandelafspraken. Goed gedaan hoor!!!!
vr, 08/18/2006 - 14:30 Permalink
bange_mus

Hartstikke goed van je! :smt038

En het klinkt groot, maar is best wel te doen. Bij mij moe(s)t er meer gebeuren. Ik heb de eerste verwijdering van een verstandskies gehad en heb nergens last van gehad. Het irritantste gevoel was het moment waarop de verdoving uitwerkte (en dat was dus geen pijn, maar een vreemde gewaarwording). Dus als de kiezen goed zijn doorgekomen hoeft het echt niet erg te zijn. Ik ga maandag in ieder geval iets rustiger naar de tandarts nu ik weet dat een extractie geen extreme gevolgen hoeft te hebben. En zoals Moon al zegt: ga iets leuks doen als je klaar bent in september. Dat heb je dan echt wel verdient!

groetjes bange mus :smt006
za, 08/19/2006 - 08:37 Permalink
minique

:smt023 :smt023 :smt023

Goed gedaan!!!

Ook ik vond het trekken van 4 verstandskiezen + 1 gewone kies alles meevallen! Dus probeer je er niet al te druk om te maken (gemakkelijker gezegd dan gedaan...).

En nu eerst genieten van deze overwinning op jezelf, hoor!!!

:smt006 Monique :smt121
za, 08/19/2006 - 08:53 Permalink
bangevis

Nou, morgen is het zover. Deel 1 op weg naar weer een gezond gebit... ik hoop dat het een beetje meevalt. Zie er nu als een berg tegenop. Extra veel stress vandaag door een steentje wat vanochtend een grote ster in de voorruit van mijn auto heeft geslagen :(
do, 09/07/2006 - 20:19 Permalink
bange_mus

Da's balen, dure geintjes om dat weg te laten werken...

Heel veel succes morgen!!! Ik heb afgelopen maandag 2 tanden laten trekken en nergens last van gehad. Het valt vast mee!

groetjes bange mus :smt006
do, 09/07/2006 - 21:58 Permalink
bangevis

Het ging kei goed! Eerst is mijn gebit helemaal schoongemaakt, duurde wel een tijdje, maar viel reuze mee. Deed helemaal geen pijn! :) Kreeg ook allemaal tips voor het poetsen en met welke tandpasta. Toen liet ze me in een spiegel kijken en het was echt super! Alle tandsteen en aanslag weg, zag er echt weer superschoon uit.

Daarna is een kies gevuld waar de vulling uit was gevallen. Ging heel rustig en zowel de tandarts als de assistente deden hun best om me op mijn gemak te stellen. Eerst kreeg ik de verdoving. Voelde ik helemaal niets van. Rustig het boren opbouwen en vragen of het gaat. Ik zat niet ontspannen in de stoel, maar het viel reuze mee. Ze waren echt superaardig!

Nu moet er nog een vulling vervangen worden en de 3 verstandskiezen eruit. Waarschijnlijk volgende keer (de 21e) alleen die vulling en 1 verstandkies, om niet te veel tegelijk te hebben. Zie dat nog even helemaal niet zitten, maar goed, dat is pas over 2 weken :P

Echt heel goed gevoel nu, en superblij dat ik de stap genomen heb
:smt003
vr, 09/08/2006 - 18:08 Permalink
scaredycat

Hartstikke goed, gefeliciteerd!!!

Enne over jje ruit: als je All Risk of WA+beperkt casco
verzekerd bent hoeft je dat niets te kosten.

Wel eerst even de ruitboeren bellen, wat bij de 1 geven
ze je je eigen risico terug en bij de annder halveren ze het...
Ik spreek helaas uit ervaring :P
vr, 09/08/2006 - 22:50 Permalink
bange_mus

:smt038 Harstikke goed van je bangevis :smt038 Het voelt vast heerlijk, een schoon gebit (deed het bij mij wel). Je weet nu dat het best mee kan vallen, dus dat is al een extra steun voor de volgende keer. Je bent hartstikke dapper!!!

groetjes bange mus :smt006
vr, 09/08/2006 - 23:06 Permalink
bangevis

Brrr, denk nu al wel veel aan donderdag. Ik probeer het van me af te zetten en er niet te veel aan te denken. Toch ook weer veel van dichtbij in de spiegel kijken. Dan zie ik dat bij de kies die laatst gevuld is het net is alsof er een stukje tandvlees tussen de kiezen ontbreekt. Daar kan ik me dan weer helemaal druk om maken :(
za, 09/16/2006 - 10:12 Permalink
bangevis

Shit, ik zie het op dit moment echt niet zitten :( Weer de angst voor wat er aan zit te komen. Dat de pijn van het trekken meevalt geloof ik inmiddels wel, maar de mogelijke complicaties...
di, 09/19/2006 - 21:45 Permalink
bangevis

Zo, 1 kant is gedaan, ik was vreselijk gespannen. De verstandskies onder ging redelijk soepel. De verstandskies boven, brak tijdens het trekken af, dus was flink stress bij mij.

Pijn nog niet echt, maar was ook erg goed verdoofd (geloof wel 8 prikjes). Het enige waar ik me toch wel zorgen over maak, is over het verdoofde gevoel in mijn onderlip en kin. Als ik dan lees over zenuwbeschadiging, wordt ik al weer helemaal hyper.
do, 09/21/2006 - 19:18 Permalink