Berichtje aan Ellis

Author:
ibrilman
Posted:
ma, 07/21/2003 - 15:00
Hoi Ellis,

ik las dat je net een gebitsprothese hebt en niet gewoon kunt eten, klopt toch he?
Wat mag je wel en niet eten? Mag je niet kauwen?
In dat geval kan ik je misschien advies geven. Ik heb na een valpartij 4 weken geleden een breukje bovenin de kaak opgelopen, een 'mogelijk breukje' c.q. zware kneuzing van de kin (nog steeds een zwelling eronder) en een lichte hersenschudding. Ik knap nu behoorlijk goed op maar mag dus zelf ook 6 weken NIET kauwen. Ik zit dus op een vloeibaar dieet. Hoewel vloeibaar: alles gepureerd. Ik weet niet wat jij inmiddels eet? Maar je zou erover kunnen denken om groente, aardappelen en vlees, te pureren met zo'n staaf of een keukenmachine. Doet mijn moeder ook voor me. Beetje jus doorheen anders wordt het te stijf en dat is moeilijk eten. We zijn inmiddels zeer creatief geworden in het bedenken wat ik allemaal WEL kan en mag eten, een zachte jamkoek bijv., ik mag nergens vanaf happen dus dat doe ik met een heel klein beetje water in een schaaltje en fijnprakken. Dat gaat perfect. Wat we ook vaak doen is een ei pureren, een 'fruithapje' enz. In 3 weken tijd ben ik tot mijn verbazing slechts 1 kilo afgevallen (en ik weeg ook nooit veel, mijn maximum gewicht was 58 kg). Ik moet wel een riem om de broeken dragen maar het valt erg mee. Krijg je al weer een beetje gevoel in je mond terug? Dan zou je bijv. zachte dingen kunnen eten wat je met je tong een beetje fijn kunt duwen. Het eerste wat ik weer normaal kan eten (met een kleine lepel uiteraard!) is pasta...
Het zijn maar wat ideetjes. Nogmaals ik weet ook niet wat je wel en niet mag en wat de instructies waren maar er zijn heel wat dingen te verzinnen als je niet mag kauwen.
Succes.
Ingrid
ellis

Hoi,
Leuk dat je reageert.
Ik mag vanaf het begin eigelijk alles eten als het teminste lukt.
Dat is bij het probleem het lukt dus niet Links zit de prothese eigelijk wel goed maar rechts is inmiddels een groot drama.
Dit terwijl ik nog steeds niet naar een tandarts wil moet ik nu wel.
Afgelopen vrijdag moest ik weer was geen doen met die prothese en wou het weekend zo niet in.
Het enige wat de tandarts heeft gedaan is een foto gemaakt om te zien of er eventueel nog stukje kies of ed achter gebleven waren. Gelukkig was dit niet het geval ben daar nu eindelijk vanaf.
Mijn prothese geeft zulke druk plekken dat ik er onstekingen van krijg.
Steeds wordt dat netjes door de tandarts weg gewerkt maar binnen een dag begint de hele ellende van voor af aan.

Pureren doe ik al je moet toch wat.
Mijn vriend kan er onderhand ook niet meer tegen die ziet de kilo's er bij afvliegen.
Ik denk dat ik op dit moment 46 kilo weeg ik woog altijd 50 of 51 kilo. Deraf is geen probleem bij maar er weer aan krijgen.
Ben vandaag niet naar mijn werk geweest om dat de druk gewoonweg soms niet te harden is. Ik heb vanmorgen een tandprothechnisch lab gebeld waar ik al eens was geweest helaas vakantietijd. Morgen ga ik verder met bellen want er moet echt iets gebeuren nu na bijna 4 weken. Als ik mijn prothese bekijk zie je duidelijk dat de rechterkant dieper ligt. Eigelijk ligt mijn tandvlees precies op de kiezen van de prothese en dat is aan de linkerkant niet het geval.
Maar waar ik steeds tegen aanloop is dat de meeste een beetje huiverig zijn om wat te doen omdat het nog zo vers is.
In september wordt er wel wat aan gedaan zodat het opgevuld kan worden. Maar das nog twee maanden, zolang kan ik het echt niet meer volhouden.
Als men mij nu vraagt of als ik dit van te vooren had geweten het dan had laten doen begint bij mij nu een beetje de twijfel te komen. Maar ik ben een doorzetter maar het houdt een keertje op.

Ik laat wel weten of het probleem weer is verholpen.

Nogmaals bedankt
ma, 07/21/2003 - 22:52 Permalink
ellis

Nou ben vandaag weer naar een tandprothetisch praktijd geweest.
Ik belde vanmorgen vroeg om de situatie uit te leggen en de beste man zei gelijk kom maar hierheen dan zullen we kijken hoe we dit kunnen gaan oplossen.
Ik hoefde verder geen afspraak te maken.
Een uur later toen ik binnen kwam lopen werdt ik direct geholpen.
Was gelukkig een man met humor dat scheelt alweer.
Hij keek in mijn mond en zei dat ik de prothese uit kon doen. Hij liep naar achteren met de prothese. Ik zei er mag bij de kiezen niks af want dat doet al zo zeer. Nee zei hij daar kom ik ook niet aan hij is ook veel te hoog.
Toen hij terug kwam maakte hij een papje en deed dit in de prothese. Hij vertelde dat het zou aan voelen of dat mijn tandvlees op een waterbedje ruste. Nou dat lijkt me wel wat toch.
Hij deed de prothese weer in mijn mond en drukte behoorlijk de prothese tegen mijn gehemlte aan. Dacht dat ik zo uit de stoel omhoog werdt gedrukt.
Toen hij klaar was vroeg hij EN. Ja had nu echt een mond vol zeg. Ik kon bijten wat ik wou. Ik vertelde hem als ik vanavond gewoon kan eten zal ik aan je denken. Vanmiddag heb ik voor het eerst een klein kauwgumpje gegeten, ik heb het wel voor zichtig gedaan omdat het toch behoorlijk hard is in het begin. Maar toen het eenmaal fijngemalen was was het gewoon raar.
Vanavond heb ik pannekoeken gegeten en speciaal aan de rechterkant gegeten dat ging prima al is het nog een klein beetje gevoelig.
Brood (bolletjes)heb ik tussen de middag gegeten ook dat ging goed alleen moest niet met de voortanden de brood in stukken trekken dan komt het gebit mee hahah.

Het moet waarschijnlijk over twee weken weer maar ja wat kan mij dat schelen als ik maar kan eten.

Zo dit is het verhaal weer voorlopig tot dat...... hoop het niet heb het nu wel gehad.

Groetjes van een doorzetter in spee

Ellis
:eek:

[ Dit Bericht is bewerkt door: ellis op 2003-07-22 19:53 ]
di, 07/22/2003 - 19:39 Permalink