benauwdheid.....moeilijk en veel slikken enzo.

Author:
Luutje
Posted:
ma, 10/13/2003 - 17:09
Hoi,
Ik heb iets aparts denk ik want ik hoor er nooit iemand over!
Ik ben niet bang voor de pijn en of de behandeling bij de tandarts op zich.
Maar krijg het altijd zo benauwd, mijn neus raakt verstopt (spray altijd neusspray voordat ik naar de tandarts ga!).
En ik kan er niet goed tegen als er dingen in mijn mond worden vastgeschroefd!
Zo'n bandje om je kies en dan een rubber lapje daaraanvast over je mond, wat je krijgt bij een wortelkanaalbehandeling!
Ik slik ook heeeeel erg veel, en word heel erg bang (zeg rustig panisch!!!) als ik iets in mijn mond krijg waardoor ik niet meer slikken kan. Ook al zit er zo'n zuigertje in mijn mond, ik word ook erg bang van het vastzitten. (Je kunt immers niet weglopen tijdens de behandeling met een halfopen geboorde kies enzo? :wink:.
Ik ga wel altijd maar ik moet nu iedere week drie uur in de tandarts stoel en ik trek het niet meer! Heb vandaag afgebeld met een smoes, hoe moet dit nu verder?
Ik word behandeld in een faculteit monheelkunde van de Rijksuniversiteit.
Ik vraag me af of dit wel verstandig is voor angstige mensen?
Wie heeft tips?
Luutje.
wateenellende

Hoi Luutje,

Nou, ik moet je "helaas teleurstellen". Ik heb precies dezelfde symptomen als jou. Ben totaal niet bang voor pijn of napijn, maar destemeer voor de bijkomende zaken, waarvan het gevoel van niet wegkunnen wel de ergste is. Ook haal ik mij vaak in mijn hoofd dat ik niet meer kan slikken en daardoor zal stikken. Een ander belangrijk onderdeel van mijn angst is dat ik bang ben om op die stoel ziek te worden. (overgeven o.i.d.) Is nog nooit gebeurd, maar toch met angst in mijn hart elke keer, want ik ga toch altijd maar, weer naar die tandarts. Wat ik bij mijn tandarts ook zo vervelend vind, is kwalitatief voor zover ik het kan beoordelen een zeer goede tandarts, is het feit dat ie zo traag is; een gaatje laten vullen duurt gemiddeld zo'n 1 1/2 uur! Als ik mocht kiezen, dan heb ik liever 20 minuten vreselijke pijn, dan 1 1/2 uur in die stoel!

Ik moet trouwens maandag 20 oktober voor mijn eerste van in totaal 4 parodontitis behandelingen van 1 1/2 uur. De tandarts gaat dan onder het tandvlees de boel schoonmaken. Heb al weken angst in mijn lichaam hiervoor.

Groetjes.

[ Dit Bericht is bewerkt door: wateenellende op 2003-10-18 22:28 ]
za, 10/18/2003 - 17:44 Permalink
Ank

die tandarts van jou is echt heel traag zeg. 1.5 uur over het vullen van een gaatje. wat doet ie dan in die 1.5 uur? bij mijn vriendin moest laastst een afgebroken kies opgebouwd worden (dus ook boren) en ze was met een half uur klaar, inclusief het in laten werken van de verdoving.
als mijn tandarts zo traag zou zijn, zou ik er waarschijnlijk niet meer naartoe gaan. dat ze alles uitleggen wat er gaat gebeuren vind ik prima, maar als ze gaat beginnen dan moet het wel snel gedaan worden, en goed uiteraard.
ma, 10/20/2003 - 08:09 Permalink
Luutje

Hoi, Ik ben de afgelopen weken ieder maandag naar de tandarts geweest. Ik zit bij de tanheelkundige kliniek. En word behandeld door studenten zit in het keuzeproject ´gemutillerd´ niet dat mijn gebit gemutileerd is maar er zijn heel wat gecompliceerde behandelingen nodig om mijn gebit te behouden.
Ik krijg een frame en een stuk of 4 kronen. In het ziekenhuis nemen ze erg veel toijd voor je, en het bevalt me dan ook prima. Eventueel als je erg bang bent kun je valium krijgen daar.
Ik ben over mijn grootste angst heen nu.
Maar ik moet een geìsoleerde afdruk van mijn onderkaak aanstaande maandag, het duurt maar 5 minuten maar ik durf niet. Ik ben bang dat ik dan in paniek raak, stik of flauw ga vallen of een hoestbui krijg of dat mijn neus dichtklapt ofzo. Ze hebben me dat ding )´afdruklepel' )een speciaal op maat gemaakte voor mijn ondergebit, na een normale afdruklepel afdruk' al laten passen zonder pasta erin...maar er komt een harde pasta in die het moeilijk maakt om dat ding weer uit mijn mond te krijgen er moet flink getrokken worden aan dat ding werd me verteld !!! HELLUP!!!
Hoe moet dit nu= Ik was zo blij dat ik niet bang meer was! Ik merk dat rustgevende gedachten me over mijn angst heen hadden geholpen zoals ± ´er kan niets gebeuren´, IK kon het zelfs aan om afgelopen maandag de hele dag van half 10 tot half 5 bij de tandarst te zijn )wel met een lunchpaze natuurlijk!' te zijn, ook al was er iemand onwel geworden er kwam zelfs een amblulance....ik werd er niet warm of koud van maar dit=! Doe afdruk, dat durf ik echt niet!
Een andere tandarts wikl ik niet want bij tandheelkunde betaal je haast niets voor een kroon zo´n 50 euro per kroon maar als je aanvullend verzekerd bent )extra uitgebreid).
di, 11/04/2003 - 20:58 Permalink