23 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
Angstig en niet zo'n beetje ook..
Angstpaashaas
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 05/26/2008 - 18:47
door Angstpaashaas ma, 05/26/2008 - 19:23
#1

Ik ben al een flink aantal jaren niet naar de tandarts geweest. Nu is vorig jaar al een deel van mijn kies afgebroken, geen last van gehad verder. Maar dit weekend is aan de andere kant van mijn gebit een breuk in mn kies gekomen, waarschijnlijk kan ik een stuk van mn kies er zo uittrekken (don't worry, ik zou niet durven), maar denk dat het nog half aan mijn vulling vast zit.
Ik probeer al een jaar mijzelf over die grens te trekken en gewoon te gaan, alleen ik kom niet verder dan een afspraak maken en vervolgens af te zeggen. Ondertussen ben ik zo bang dat al mijn tanden gaan afbreken (zolang ik me kan herinneren droom ik al over het verliezen van tanden, maar dat heeft misschien een andere betekenis...), ik stop soms met ademen bij de gedachte om langs de tandarts te gaan. Deze hele forum al 10x gelezen, alle tips en tricks onthouden, maar de angst zit er nog.
Wie heeft echt een wereldtip en kent een vriendelijke geduldige tandarts in Amsterdam die niet meteen mijn hele gebit wil renoveren?

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
rixt
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 05/15/2008 - 08:45
door rixt di, 05/27/2008 - 00:29

Hallo "Angstpaashaas"

Goed dat je actief bezig bent de stap naar de tandarts weer te maken!
Ook goed dat je daarvoor de tips op dit forum hebt bestudeerd.

Wat je ook nog zou kunnen doen is het volgende:
Pak een velletje papier en een pen en schrijf in een aantal punten op wat voor jou belangrijk is als je weer naar een tandarts gaat.
Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
- ik kan duidelijk vertellen wat mijn gebitsproblemen zijn
- ik kan vertellen dat ik nu nog erg bang ben
- de tandarts luistert goed naar mij
- samen komen we tot een oplossing waar ik achtersta
enzovoort

Schrijf punten op die voor jou belangrijk zijn. Doe het in bovenstaande vorm en niet van: "Ik zou graag willen dat" of "ik hoop dat".

Vervolgens ga je een rollenspel (een toneelstukje) spelen met jezelf. Je speelt dat je naar je tandarts gaat en dat het gaat volgens de door jou beschreven punten. Daarna speel je de rol van de tandarts.
Misschien heb je een goede vriend of familielid die je serieus hierbij wil helpen.

Als je ergens bang voor bent heb je het gevoel helemaal geen invloed te hebben op een situatie. Maar dat is niet zo. Wat er gebeurt tijdens een contact tussen twee mensen wordt bepaald door beide personen.

Je hebt al gelezen dat het handig is ontspanningsoefeningen te doen. Ken je er een of meerdere?
Oefen ze alvast.
Ken je er geen dan is hier een heel simpele die ikzelf heel prettig vind: concentreer je op een rustige buikademhaling. Voel de lucht in en uit je lichaam stromen. Dat gaat het makkelijkst als je je handen op je buik, iets onder je navel, legt. Controleer om de paar ademhalingen of je je schouders ontspannen hebt.

Om te voorkomen dat je weer een gemaakte afspraak afzegt is het misschien handig om iemand die je vertrouwt te vragen met je mee te gaan. En spreek dan een heel leuke beloning voor jullie tweeen af als je bent geweest.

Ik wens je heel, heel veel succes!

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
Angstpaashaas
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 05/26/2008 - 18:47
door Angstpaashaas di, 05/27/2008 - 10:02

Dank voor de tip. Ik zal eens kijken wie ik mee wil nemen. Heb tot nu toe tegen niemand verteld dat ik al jaren niet meer ben geweest, en hoe langer het duurt des te meer schaam ik me ervoor.

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
mamjean
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 03/18/2008 - 16:00
door mamjean vr, 05/30/2008 - 16:19

wat, schamen, nou je hoeft je nergens voor te schamen, het enigste waar je je voor moet schamen is t.o. jezelf.
Ikzelf was ook de grootste schijtbak die er was, maar ik ging wel elk half jaar naar de tandarts. Stuk eraf of pijn, ik ging gewoon. Hield me altijd voor dat pijn door kiespijn veel erger is en als ik niet ging, maar eten moet je 3x per dag. En ik weet wat het is om met een zwakke mond te moeten eten. En wees eerlijk , hoeveel tijd zit je nou in de stoel. Je staat zo weer buiten.
En wat ik eigenlijk nog erger vind, waarom zeg je niet gewoon tegen je tandarts dat je zo veel angst hebt, kan hij hier rekening mee houden. Zolang hij van niets weet kan hij je ook niet zo behandelen. Ook ik hield het altijd stiekum verborgen. Totdat ik een andere tandarts kreeg, die mij op de man af vroeg of ik angst had. Sinds dien is er een nieuwe wereld voor me open gegaan. De tandarts vraagt continue of het nog te houden is of dat ik liever een verdoving heb, zegt precies wat ze wil gaan doen etc etc. Sinds dien heb ik een renovatie laten doen, ben nu sinds 4 weken klaar, heb hier een half jaar over gedaan, elke week een behandeling van gemiddeld 1-1,5 uur. Nu heb ik een smile dat wil je niet weten. Miste 4 kiezen,had paradonties aan div. kiezen. kon maar aan 1 kant eten, nu heb ik alles weer netjes op een rijtje, 10 kronen en 2 plaatjes verder, en ik kan weer lachen, eten, kauwen, bijten, en geen maagpijn meer. Dit had ik een aantal jaren terug nooit durven denken of hopen. Achteraf heb ik mezelf onrecht aangedaan, HAD IK HET 15 JAAR EERDER MAAR GEDAAN. wat heb ik een spijt achteraf. Net wat de tandarts zegt, neem iemand mee, maar schamen hoef je je niet. Het is iets wat in het aard van het beesie zit, maar het is ZEKER op te lossen. Dus neem die stap, er is niets belangrijker dan je eigen gebit.
sterkte en groetjes

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
bas-
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 06/09/2008 - 14:45
door bas- ma, 06/09/2008 - 14:50

nou ik heb alle tips van de site opgevolgd, ben zelfs geweest bij een tandarts en ben nog banger geworden. hoe dat op te lossen? ben op deze afspraak na al 10 jr nie geweest... en heb voor 18 jun de afspraak bij kaakchirurg om alles eruit te laten halen maar..... weet het ff allemaal nie meer....

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
bas-
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 06/09/2008 - 14:45
door bas- ma, 06/16/2008 - 19:00

ik heb de afspraak bij de kaakchirurg afgezegd.... voorlopig gaan ze er dus niet uit.... de beslissing hangt voor mij af of ik van de angst af kan komen... de angst voor de tandarts... mijn voortanden zijn nog goed namelijk....

weet iemand een angst tandarts in assen? (geen rustige tandarts maar echt een angst tandarts... ben nl al bang als ik in die stoel moet gaan zitten)

Gr, bas

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
mamjean
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 03/18/2008 - 16:00
door mamjean di, 06/17/2008 - 13:42

hoi bas
aan de ene kant wil je dus toch wel, maar aan de andere kant niet, dat je de afspraak hebt afgezegd om te trekken vind ik een goede zet, maar misschien aan de andere kant, had de kaakchirurg je ook kunnen adviseren, ik weet natuurlijk niet hoe het met jouw gebit is gesteld, dat had hij jou precies kunnen zeggen, het is wel zo, dat je nu toch echt aktie moet ondernemen dus..........
als je even in google intikt angsttandarts assen
kom je op diverse adressen uit, ook website's van tandarts praktijken
zo ook die in rolde. ziet er heel goed uit. leest daar het stukje ANGST,
zou me hier melden. Of toch een informatief onderzoek en gesprek bij de kaakchirurg maken.

Doen hoor, je zult er versteld van staan wat ze nog kunnen doen voor jou. Je kan je aanmelden met email, zet daar meteen je verhaal op zodat ze van te voren weten met wie ze te maken hebben.
Heus je zult zien, je bent echt niet hopeloos.
En weet je een gezond gebit is vaak ook een gezond lijf.
Ik woon veel te ver, anders zou ik meteen met je meegaan en steunen.
Doen hoor. laat nog even wat weten wat je nu gaat doen. mijn steun heb je.
groetjes jeannet

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
bas-
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 06/09/2008 - 14:45
door bas- di, 06/17/2008 - 17:49

kaakchirurg ben ik al geweest.... en daarna bij de tandarts van mijn pa.... die afspraak voor morgen was er dus al eerder.... maar heb ik afgezegd dus.

als ik maar zover over de angst heen kan komen dat ik eens in half jr durf te gaan.... dan is de beslissing snel gemaakt : :oops:

edit: die tandarts in rolde is ook geen echte angst tandarts. was die tandarts in raalte waar ik geweest was ook niet, al doet ie wel iets met angstige patienten, maar ik raakte compleet in paniek toen ie samen met spiegel ook zo'n geval met een punt pakte en ben in paniek weg gelopen/gereden Sad

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
mamjean
Offline
Laatst gezien: 12 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 03/18/2008 - 16:00
door mamjean wo, 06/18/2008 - 13:40

hoi bas,
het zit wel erg diep bij je, ik had ook even over een stukje heen gelezen
jij zoekt iets in amsterdam. Nou tik in google SBT . Dit is stichting bijzondere tandheelkunde Amsterdam. Deze zijn echt super. Hebben hier ook echt de angsttandarts. Deze staan ook in direkt contact met het AMC.
hoe weet ik dat. Nou mijn man loopt bij het SBT voor zijn implantaten, boven en onder. Ze zijn hier heel gespecialiseerd. Ik dacht nl. dat je in de richting van assen wat wilde. Volgens mij kan je ook hier via email terecht. Maar het beste is toch persoonlijk contact. En durf je zelf niet te bellen, laat je pa het dan doen, die kan het ook allemaal veel rustiger vertellen wat er aan de hand is. En neem je pa of ma of vriend of vriendin broer of zus mee als je afspraak hebt. Heus je hoeft je niet te schamen. Kapotte kiezen , o vreselijk , dat je het nog niet uitgild van de pijn is een wonder. Doen hoor. Neem maar van mij aan dat ze hier super zijn. Heel veel succes, en laat even horen hoe het afloopt.
heeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeel sterkte met een afspraak maken.
gr

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
bas-
Offline
Laatst gezien: 11 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 06/09/2008 - 14:45
door bas- vr, 06/20/2008 - 15:50

amsterdam is voor mij ook nog 100 km rijden Wacko
dat is voor mij ook nie te doen.... in de buurt van assen zoek ik :S

edit: pijn heb ik nie en heb ik een keer pijn dan neem ik 3 cefarines 2 keer daags 3 dagen lang en weg is de pijn

Re: Angstig en niet zo'n beetje ook..
hermina
Offline
Laatst gezien: 1 week 1 dag geleden
Geregistreerd: 12/12/2006 - 16:49
door hermina vr, 06/20/2008 - 18:45

Hallo Bas,

In Groningen heb je in het UMCG ook het centrum voor bijzondere tandheelkunde (CBT). Dit is onder andere ook voor erg angstige patienten op verwijzing huisarts, huistandarts of psycholoog. Wrs vergelijkbaar met SBT in Amsterdam. Ik heb er geen ervaring mee maar mss is dat een optie?

Pagina 1 van 3